Şimdi Ara

RTÜK'e Sansür Konusunda Dilekçe

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.063
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet arkadaşlar, uzun süredir aklımda olan ama bir türlü yapamadığım şey için kollarımı sıvadım ve bir dilekçe yazdım. Ama bu dilekçe işin başlangıcı, çünkü bir sonuç çıkmayacağını biliyorum. Akabinde dilekçede de belirttiğim gibi hukuki olarak hakkımı arayacak ve kendilerine dava açacağım. Yazdığım dilekçede tüketici olarak haklarımızı ve bu haklarımızın nasıl elimizden alındığını ve şikayetçi olmamız durumunda haklı olduğumuzu gösterdiğime inanıyorum. Eğer eklememi düşündüğünüz başka ayrıntılar da varsa özellikle hukukçu arkadaşlardan yardım almak isterim.

Yani işin özeti şu: RTÜK'ün yaptığı alenen bir suçtur ve bilinçli bir tüketici olup susmak yerine hakkımızı ararsak bulabiliriz! Çünkü benim para karşılığı aldığım hizmete müdahale etmek kanunen suçtur! Kimse benim rızam olmaksızın benim malıma, neyi nasıl izleyeceğime müdahale edemez! Ayrıca o TV platformları da en az benim yaptığım gibi haklarını arasaydılar sansürler bu boyuta gelmezdi. Herkes "Amaan, ben mi uğraşacağım!" diyor ve meşru olmayan bir şey meşrulaştırılıyor böylece! Burada sansür konusundaki yakınmalarımıza ayırdığımız sürenin çok azını harcayarak daha somut bir şeyler neden yapmıyoruz? Eğer destek vermek isteyenler olursa suç duyurusunda bulunurken tek başıma değil birden fazla kişi adına bulunmak istiyorum. Böylelikle daha etkili olacaktır!

Söz konusu dilekçeyi kopyalıyorum buraya, aynısı olmamak koşuluyla siz de birazcık vakit ayırıp RTÜK'e gönderebilirsiniz.

quote:

RADYO ve TELEVİZYON ÜST KURUMU’na
    ANKARA
    KONU: Sansür

TV platformlarına üyeliği bulunan bir vatandaş olarak kurumunuzun paralı TV kanalları üzerinde uyguladığı sansür ve baskılardan şikayetçiyim.

Özellikle son dönemde iyice artan ve bilimsel hiçbir dayanağı veyahutta faydası bulunmayan sansürler; TV zevkini bozmakta, filmlerin anlaşılmasını zorlaştırmakta hatta bazı durumlarda imkansız kılmaktadır. Kurumunuzun tüm halka açık şekilde hizmet yapan ücretsiz ve ulusal kanallara karşı uyguladığı denetim anlaşılır olsa da insanların para ödeyerek aldıkları ve herkes tarafından ulaşılabilir olmayan kişisel mal ve hizmetler üzerinde oynama yapmak açıkça bir hak ihlalidir. Üstelik bu durum, TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN’un üçüncü kısımında izah edilen “Ayıplı Mal ve Hizmetler” başlığında da görüleceği üzere açıkça bir suç teşkil etmektedir.

TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN’un Üçüncü Kısım Birinci Bölüm Madde 8.2’de aşağıdaki şekilde ayıplı mal tanımlaması yapılmaktadır: “Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.”

Yine aynı şekilde TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN’un Üçüncü Kısım Birinci Bölüm Madde 13.2’de aşağıdaki şekilde ayıplı hizmet tanımlaması yapılmaktadır: “Hizmet sağlayıcısı tarafından bildirilen, internet portalında veya reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler ayıplıdır.”

Yukarıdaki maddelerde görüleceği üzere tüketicinin para karşılığı aldığı hizmette kasıtlı ve keyfi olarak yaptırılan tahripler hukuki olarak suçun doğmasına sebep olmaktadır ve tüketicilerin mağdur edilmesine, haklarının gasp edilmesine yol açmaktadır.

İnsanların para ödeyerek aldıkları hizmetleri nasıl kullanacakları tamamen kendi iradeleriyle sınırlıdır. Tüketici, satın aldığı ürünü kanunlarda da belirtildiği üzere dilediği gibi kullanma hakkına sahiptir. Ve bu hakların engellenmesi, gasp edilmesi açıkça suçtur. TV platformlarına üye olmak ile bir filmin DVD’sini almak ya da sinema bileti almak arasında hiçbir fark yoktur. Ve bu durumda filmler üzerinde yapılan oynamalar alınan hizmetin kalitesini ciddi oranda düşürdüğü gibi tüketicinin parasını ödediği hizmeti tam olarak alamamasına sebep olmaktadır. Ve daha da vahimi, pek çok insanı yasal olmayan yollardan film/dizi izlemeye teşvik etmektedir.

Yukarıda da izah edilen nedenlerden ötürü kurumunuzun paralı platformlarda uyguladığı ve hiçbir şekilde akla ve izana uymayan sansür / yasakları kaldırmasını talep ediyorum. Aksi halde hakkınızda suç duyurusunda bulunmakla başlayacağım hukuki mücadeleyi dava açarak devam ettireceğimi ve gerekli olması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağımı bilgilerinize sunarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kultablasi -- 1 Ekim 2014; 13:57:50 >

• +1
  • türkiye radyo televizyon kurumunu avrupa insan hakları mahkemesine şikayet edebilecek forumdaşımı tebrik ederim parayla abonelik üzerinden yayın yapan televizyon kanallarında sansür avrupa mahkemesinin kararıyla ve rtükün geri adım atmasıyla bence tarihe karışabilir
  • Zaten bir sonuç çıkarsa oradan çıkar. AİHM'ye başvurmak için bütün yolları tüketmiş olmak gerekiyor. O yüzden uzun bir süreç olacak. Ki AİHM kararları da çok uzun sürede çıkıyor zaten.

Benim canımı sıkan herkesin burada sansürden yakınması ama iş somut bir eylem yapmaya geldiğinde kimsenin oralı olmaması. Tam da bu yüzden tepemize biniyorlar, hakkını bu millet kadar aramayan başka bir millet yok sanırım. Ne yapsalar kabulleniyoruz koyun gibiyiz valla! Kimse alınmasın.
  • bizim milletimiz neden böyle peki sizce niçin fazla tepki göstermiyoruz gerçekten üzücü vahim durum bence televizyon sansürü ülkemizde avrupa televizyonlarını sansürsüz yayın yaptıkları için keyifle izliyorum fakat türkiye televizyonlarında dizi ve film izlerken sansür yüzünden zevk almıyorum yazıklar olsun sizin yaptığınız gibi çoğu vatandaşımız vahim durumu önemseyip gerekli mercilere şikayet etseler kesin çözüme erişebileceğimizi düşünüyorum
  • up
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.