Şimdi Ara

RPM ve DEB paket sistemi ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Şimdiye kadar hep Windows kullanan ama tesadüfen Pardus'la tanışan ve Linux'a merak salan biriyim.

PC'yi günlük işler için kullanan biri olarak Pardus 2008.2 KDE'yi tercih ettim. Şu anda çalışan Cd ile linux nedir, ne değildir inceliyorum ve belki ileri seviyedeki arkadaşlar için basit olacak sorularımı yeri geldikçe burada soracağım.

İlk sorum:

MS Office paketini yoğun kullanan biriyim. Bunun yerine OpenOffice kullanacağım. openoffice.org.tr'deki indirme paketlerinin açıklamalarında 2 şey dikkatimi çekti:

* RPM ve DEB paket sistemini kullanan linux dağıtımları şeklinde ayrılıyor. Pardus hangi paket sistemini kullanmaktadır?

* Java paketli ve java paketsiz seçenekleri var. Pardus 2008.2 KDE kullanacağımı düşünürsek hangisi bana uygun? Pardus'ta Java yüklü müdür?

• Bir de TAR.GZ varmış.

Bu üçünün farkını kısaca anlatabilecek var mı?
  • rpm ve deb en popüler paket türleridir ve bir çok dağıtımda kullanılır. örneğin deb, debian ve debian tabanlı (ubuntu.vs) dağıtımların paket sistemidir.
    pardus ise kendine has bir paket yöneticisi olan pisi'yi ve pisi uzantılı paketleri kullanıyor.

open office pardus üzerinde yüklü olarak geliyor diye biliyorum. ayrıca java ve gerekli codecler de öyle. yüklü değilse, bu ve bunun gibi programları yüklemeden önce paket yöneticisini açıp oradan mevcudiyetini araştırmak gerekiyor.
    paket yöneticisi windows'daki ekle/kaldır uygulamasına benzer. ancak windows üzerinde sadece uygulama kaldırmaya yararken linux dağıtımlarında programlar çoğunlukla paket yöneticisi sayesinde kolayca kurulur.

tar.gz sıkıştırılmış dosyadır. program kaynak kod halindedir ve derleyerek (yanılmıyorsam) kurulur. içindeki "readme" dosyasına göre kurulum şekli farklı olabiliyor. bu şekilde program kurup kaldırmak oldukça zordur (bana göre)

• O zaman internette bulduğum rpm ya da deb paketli yükleme dosyalarını Pardus'a kuramıyorum sonucunu çıkarabilir miyim bu cevaptan?
  • Emin değilim fakat alien kullanacak belki bu paketleri pardus uyumlu hale getirebilirsin. Alien rpm ve deb arasında dönüşüm yapıyor. Pardus geliştiricileri buna pisi desteği eklemişler midir bilmiyorum.
    Fakat bütün linux için yazılmış programları pardusa kurabilirsin. Tek sorun kütüphanede olmayan her bağımlılık paketinin seni saç baş yolduracak şekilde uğraştırması olacaktır.
  • evet rpm pardusa kuramazsınız rpm opensuse fedora gibi işletim sistemlerinden kullanılır.
  • pardusun kendi depolarinda yokmu?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Olmak bir yana kurulumda cd'den direk kuruluyor zaten. Ama eğer OOo3.0 indirmek istiyorsa sanırım biraz sorun olabilir.
  • Evet 3.0.5'i kullanmak istiyorum.
  • http://hemenkur.sourceforge.net/

http://wiki.linux-sevenler.org/index.php/Linux_Alt%C4%B1nda_Paket_Y%C3%B6netimi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etusch -- 23 Şubat 2009; 11:41:58 >
  • Tar.gz sıkıitırılmış dosya çalıştıracağın programı ille paket yöneticisinden kurmak zorunda değilsin ki. İstersen kaynak koddan kurarsın ya da tar.gz sini indirip açarsın bir klasöre kullanırsın istediğin programı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ckm

evet rpm pardusa kuramazsınız rpm opensuse fedora gibi işletim sistemlerinden kullanılır.

gerekli kütüphaneleri sağladıktan sonra kurabilir.

tek yönü aşırı derecede uğraştırıcı olmasıdır.

merak ettiğim bir husus var bu arkadaş ne kurmak istiyor ki Pardus'a bunu pisi de bulamayıp başka bir dağıtım sürümünü kurmak istiyor.
  • Arkadaşlar Pardus artık bir debian forku. Yani bildiğimiz pardus değil. Artık geliştirici ekip olamdığı için. Debian'ı alıp Pardus logosu yapıştırdılar. Yani .deb artık "Pardus" (!)'a yüklenebiliyor.

Edit: Konu eskiymiş ya, o zaman .deb kurulamıyordu tabi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gorlinux -- 9 Temmuz 2012; 20:12:16 >
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.