Şimdi Ara

ROOTING nedir? ne ise yarar' riskleri ve avantajlari?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.040
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Samsung gt-i5510 nam'i diger galaxy 551 telefon kullaniyorum.
    Rooting I kolay bir telefon anladigim kadari ile ama neden ihtiyac duyulur rootinge ne ise yarar neden rooting yapilir.
    Garantiyi iptal etme riski disinda ne gibi riskleri vardir. Avantajlari nedir? Yeni rom yuklenmeyecekse rooting yapmanin geregi var mi?
    Cevaplar icin simdiden tesekkurler

• Ben bu forumda elimden geldigince insanlara yardim etmeye calisiyorum. Ama gordugum kadari ile burada pek yardim edilmiyor birsey soruldugunda. Hos degil
  • Bana sorarsanız rom yüklemeyecekseniz root yapmanın çok da bir anlamı yok. Normal şartlarda sıradan bir kullanıcıya önermiyorum bu tarz şeyler, fakat Türkiye'de bir de Market olayı var tabii. Eğer Market'e ihtiyaç duyuyorsanız -ki bence çok önemli bir şey- güzelce bir araştırıp girişebilirsiniz bu işe.
  • Basit anlatımı ile root yetkisi telefonunuzda Windows PC'lerde Administrator dediğimiz yetkiye sahip olmaktır.

Aklıma gelen kullanım alanları;
    1. Link2SD kurarak uygulamaları SDkarta atarak telefon hafızanızı boşaltmak, dolayısı ile daha çok uygulama kurabilmek,
    2. ROM yüklemek,
    3. ROM'unuz izin veriyorsa overclock/underclock yapabilmek,
    4. 2.1 ve altı Android versiyonları için Wi-Fi tether programları kurarak telefonunuzu Wi-Fi modem gibi kullanmak,
    5. Market Enabler uygulamasını kurarak Android Marketten ücretli uygulamalara da erişebilmek,
    6. Root unistaller ve Root Explorer uygulamaları ile telefonda yüklü gelen gereksiz uygulamaları silerek telefonda yer açmak,
    7. Titanium Backup vb. uygulamalar ile tüm uygulamalar ve verilerinin yedeğini alabilmek, geri yükleyebilmek.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, daha sonra hatırlarsan gene eklerim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fato65

Basit anlatımı ile root yetkisi telefonunuzda Windows PC'lerde Administrator dediğimiz yetkiye sahip olmaktır.

Aklıma gelen kullanım alanları;
    1. Link2SD kurarak uygulamaları SDkarta atarak telefon hafızanızı boşaltmak, dolayısı ile daha çok uygulama kurabilmek,
    2. ROM yüklemek,
    3. ROM'unuz izin veriyorsa overclock/underclock yapabilmek,
    4. 2.1 ve altı Android versiyonları için Wi-Fi tether programları kurarak telefonunuzu Wi-Fi modem gibi kullanmak,
    5. Market Enabler uygulamasını kurarak Android Marketten ücretli uygulamalara da erişebilmek,
    6. Root unistaller ve Root Explorer uygulamaları ile telefonda yüklü gelen gereksiz uygulamaları silerek telefonda yer açmak,
    7. Titanium Backup vb. uygulamalar ile tüm uygulamalar ve verilerinin yedeğini alabilmek, geri yükleyebilmek.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, daha sonra hatırlarsan gene eklerim.

Öncelikle bilgiler i,çin teşekkür ederim.
    Ben windows mobile dünyasından android dünyasına geçtiğim için aslında mobil işletim sistemlerine pek de yabancı sayılmam.
    Araştırdığım kadarı ile benim telefonum için custom ROM yok , çünkü pek yaygın bir telefon değil. Genelde optimum fiyat performans cihazlarını alırım bu yüzden de çok yaygın değildir ve ROM bulamam, aynı durum daha önceki Cep Bilgisayarlarımda da başıma gelmişti.

GT-i5510
    Froyo yüklü, 256MB RAM'li, şu anda içinde 16GB MicroSD kart var, ve hemen hemen bütün programlarımı onun üzerine kurdum.
    Elimdeki telefonda market'i enable etmek için root olup market enabler kurmaya gerek yok bildiğim kadarı ile root olmadan bu yapılabiliyor.

Aslında benim asıl merak ettiğim telefon hafızasındaki uygulamaları SD kart'a aktarmak ve kullanmadığım ama ROM'a gömülü geldiği için kaldıramadığım uygulamaları uninstall edebilmek.

ROOT olup, uninstall ettiğim uygulamaları, cihaza hard reset attığımda yeniden geri kazanabiliyor muyum yoksa bir kere uninstall ettiğimde geri gelmiyorlar mı ?

Bir de Froyo'da ASLA uninstall edilmemesi gereken uygulama var mı ?

Son olarak ROOT ettiğimde cihaza önceden kurduğum uygulamaları yeniden kurmam gerekiyor mu ?

• GT-i5510
    Froyo yüklü, 256MB RAM'li, şu anda içinde 16GB MicroSD kart var, ve hemen hemen bütün programlarımı onun üzerine kurdum.
    Elimdeki telefonda market'i enable etmek için root olup market enabler kurmaya gerek yok bildiğim kadarı ile root olmadan bu yapılabiliyor.

Market Enabler market'i açmak için değil, ücretli uygulamalara da erişim sağlayabilmek için kullanılıyor. İhtiyacınız yoksa kullanmayabilirsiniz.

Aslında benim asıl merak ettiğim telefon hafızasındaki uygulamaları SD kart'a aktarmak ve kullanmadığım ama ROM'a gömülü geldiği için kaldıramadığım uygulamaları uninstall edebilmek.

Root Uninstaller ile gömülü uygulamaları kaldırabilirsiniz. Bu uygulamaların apk dosyalarını önceden Root Explorer ile bulup, SD karta yedeklerseniz sonradan geri kurabilirsiniz.

Uygulamaları karta atabilmek için Link2SD'yi mutlaka kurun. Öncesinde SD kartı bölümlendirmeniz gerekecek, 1GB yer ayırsanız yeter de artar bile.

Kaldırdığınız uygulamaları daha sonra yedeklediğiniz apk dosyasından normal uygulama gibi kurup, Link2SD ile karta da atabilirsiniz.

ROOT olup, uninstall ettiğim uygulamaları, cihaza hard reset attığımda yeniden geri kazanabiliyor muyum yoksa bir kere uninstall ettiğimde geri gelmiyorlar mı ?

Emin değilim ama, fabrika ayarlarına dönerseniz geri gelirler sanıyorum. Siz yine de yedek alın.

Bir de Froyo'da ASLA uninstall edilmemesi gereken uygulama var mı ?

Temel telefon uygulamalarını kaldırmayın (dialer, alarm, saat, vb...), diğer herşeyi isterseniz kaldırabilirsiniz

Son olarak ROOT ettiğimde cihaza önceden kurduğum uygulamaları yeniden kurmam gerekiyor mu ?

Böyle bir durum yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fato65 -- 18 Mayıs 2011; 12:09:38 >

• Yine güzel ve detaylı bilgiler vermişsiniz. Çok teşekkürler.

Ben hem kendim hem de meraklı arkadaşlar için soru sormaya devam ediyorum.

yukarda yazığımız işlemleri (root uninstall, backup v.b.) yaptıktan sonra UNROOT etmemi tavsiye eder misiniz ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Rica ederim. Faydalı olduysam ne mutlu bana.

Telefonu Unroot ederseniz root gerektiren Link2SD, Titanium Backup ve Market Enabler gibi programlar çalışmaz. Ancak bunun dışında bir zararı yok. Telefonu bu uygulamalar olmadan da gereksiz programlar silinmiş olarak kullanabilirsiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.