Şimdi Ara

ROMAN NASIL YAZILIR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
4
Favori
8.098
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • kafamda beliren şeyleri bir roman yazarak aktarmak istiyorum
    roman yazma teknikleri hakkında bilginiz var mı?

• Bilgim var. Sana bir kitap önereceğim "Piyes yazma sanatı" adı. Yazarın adını hatırlayamıyorum italyan ya da ispanyol ismi gibiydi.

Bu kitabı okumadan, bilgi sahibi olmadan sakın yazma! Bize de ilk bu kitabı okutturmuşlardı. Ne kadar şeyden yoksun olduğunu anlıyorsun. Ben kısa başlıklar halinde sana yazayım:

Temanın belirlenmesi: Romanda yalnızca bir konuyu ve olayı anlatırsın. Tek bir ana fikri olmalıdır. Aksi halde vermek istediğin mesajın özü kaçar. Ana temadan ayrılmamaya dikkat et. Mesela senin tema diyelim ki şöyle birşey: ölümün olduğu yerde, gerçek yoktur. Bu atmasyon bir örnek ama başta kafanda böyle bir temayı belirlemen ve onun dışına çıkmadan yazman gerekli.

Karakter analizi: Romanın karakterlerini çıkarmalısın. Bir müsveddeye karakterlerini açıklayarak anlat. Ruh hallerini, psikolojik durumlarını, varsa sağlık sorunlarını, deneyimlerini, hayat felsefelerini ortaya koy. Yani insan yarat!

Uslubunu belirle: Romanı nasıl anlatacaksın? Üçüncü bir ağızdan mı? Yoksa roman kahramanının ağzından mı?

Bunlar temel noktalardı, aklımda kalanı yazdım. Ancak o kitabı mutlaka okumalısın. Tabi eğer eser yaratmak istiyorsan.

• quote:

Orjinalden alıntı: hayattakiler

Bilgim var. Sana bir kitap önereceğim "Piyes yazma sanatı" adı. Yazarın adını hatırlayamıyorum italyan ya da ispanyol ismi gibiydi.

Bu kitabı okumadan, bilgi sahibi olmadan sakın yazma! Bize de ilk bu kitabı okutturmuşlardı. Ne kadar şeyden yoksun olduğunu anlıyorsun. Ben kısa başlıklar halinde sana yazayım:

Temanın belirlenmesi: Romanda yalnızca bir konuyu ve olayı anlatırsın. Tek bir ana fikri olmalıdır. Aksi halde vermek istediğin mesajın özü kaçar. Ana temadan ayrılmamaya dikkat et. Mesela senin tema diyelim ki şöyle birşey: ölümün olduğu yerde, gerçek yoktur. Bu atmasyon bir örnek ama başta kafanda böyle bir temayı belirlemen ve onun dışına çıkmadan yazman gerekli.

Karakter analizi: Romanın karakterlerini çıkarmalısın. Bir müsveddeye karakterlerini açıklayarak anlat. Ruh hallerini, psikolojik durumlarını, varsa sağlık sorunlarını, deneyimlerini, hayat felsefelerini ortaya koy. Yani insan yarat!

Uslubunu belirle: Romanı nasıl anlatacaksın? Üçüncü bir ağızdan mı? Yoksa roman kahramanının ağzından mı?

Bunlar temel noktalardı, aklımda kalanı yazdım. Ancak o kitabı mutlaka okumalısın. Tabi eğer eser yaratmak istiyorsan.

hayattakiler verdiğin bilgiler için teşekkür ederim
    kitabı bulup okuyamasam bile yazdıkların sayesinde kendime bi yön çizebileceğim...

• Öncelikle romana başlarken kafanda herşey tam olsun. Yani sonuç belli olsun .Ayrıntılar yazarken de gelebilir.
    Daha sonra üslubunu iyi seç yani romana uygun olsun sonra değitiremiyorsun. Mesela romanı kimin ağzından anlatmak istediğine iyi karar ver. Bence okuyucu için çok önemli
    Karakter analizi en önemli konu. En kolayı kendini anlatmak oluyo ama kendinden uzak bir karakter yazmak için çok uğraşman gerek , etrafındaki insanları kullan. Karakter analizi için karakterlerin öne çıktığı klasik filmleri izle bence...
    Gerçekçi olması için bence resmini kendince çizmeye çalış ne biliyim adamı çiz yaşadığı evi bulunduğu mekanların resimlerini çiz bence. Çok daha kolay ve gerçekçi yazıyorsun böylece...
    Bir de romanı bölümler halinde yazmanın faydası olabilir. Mesela olay akışlarına göre romanı üçe böl daha sonra alt bölümler yap . Bu sayede daha düzenli oluyorsun ve sırayla gitmeme şansın oluyor .Örneğin daha başındayken aklına güzel bir şey geldiğinde atıyorum üçüncü bölümün başını yazıyorum dersin. Oraya geldiğinde elinde hazır bulunur.
    Benim de roman yazmaya çalışmışlığım var...Hadi kolay gelsin....

• Roman yazmanin belli kaliplari olmamali diye düsünüyorum.illa ki bunca yillik tecrübe inkar edilemez ancak bilinen insanlik tarihinde kendi uslübunü yaratan sanatcilar daha gözde olmuslardir.Kendinizi sinirlamayin derim belki yeni bir tarz yaratirsiniz.Biraz fazla elestirisel olacak ama birbirinin kopyasi metinler insanlari dar alanlara sikistirmiyor mu?Roman'in icadini her kim yaptiysa veya bu yolu actiysa sanirim bu özgün fikir ona aitti:)Yani roman yazmaya ekstra biseler katabilirsiniz...icerik acisindan bakacak olursak ayni yada farkli olaylara sizin pencerenizden bakmak insanlara mutlakaki biseyler kazandiracaktir.Yeter ki kendiniz gibi olun.
    Bence yazmaya baslayin (sondan veya bastan veya ortadan)tecrübeniz arttikca ne olmasi gerektigine daha iyi karar vereceksiniz,elbette daha önce yazilmis romanlar size yolgöstericilik yapabilir...Acizane fikrim:)
    saygilarimla,
  • quote:

Orjinalden alıntı: Steinberger

Roman yazmanin belli kaliplari olmamali diye düsünüyorum.illa ki bunca yillik tecrübe inkar edilemez ancak bilinen insanlik tarihinde kendi uslübunü yaratan sanatcilar daha gözde olmuslardir.Kendinizi sinirlamayin derim belki yeni bir tarz yaratirsiniz.Biraz fazla elestirisel olacak ama birbirinin kopyasi metinler insanlari dar alanlara sikistirmiyor mu?Roman'in icadini her kim yaptiysa veya bu yolu actiysa sanirim bu özgün fikir ona aitti:)Yani roman yazmaya ekstra biseler katabilirsiniz...icerik acisindan bakacak olursak ayni yada farkli olaylara sizin pencerenizden bakmak insanlara mutlakaki biseyler kazandiracaktir.Yeter ki kendiniz gibi olun.
    Bence yazmaya baslayin (sondan veya bastan veya ortadan)tecrübeniz arttikca ne olmasi gerektigine daha iyi karar vereceksiniz,elbette daha önce yazilmis romanlar size yolgöstericilik yapabilir...Acizane fikrim:)
    saygilarimla,

Tabiki herkes kendi tarzını yaratmalı ve özgün olmalı. Fakat benim bahsettiklerimi, binanın temeli olarak düşünün. Yeryüzündeki binalardan çok daha farklı bir tasarımda bina inşa edebilirsiniz. Ama temelini sağlam atmak zorundasınız(...diye düşünüyorum).

Bir de şu var: İmla kurallarını çok iyi öğren

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayattakiler -- 22 Ekim 2005, 8:46:48 >

• quote:

Öncelikle imla kurallarına uygun yazamadığım için herkesten özür dilerim:)Öğrenim hayatım boyunca hep vasat bir öğrenciydim derslerle pek alakam yoktu diyebiliriz(doğru veya yanlış)Dolayısıyle dilbigisi dersimde pek iyi değildi.Tabi bu benim için bir mazaret değil.Öğrenmem gerekirdi.Belki anlatımımda ifade yetersizliklerine sebebiyet veriyordur.Ancak şekil yerine içeriğe baksak ne zararı olur:) Elimden gelenin en iyisini yaptığıma inanmanızı isterim.Bu konuda kendimi geliştirmek!, üzgünüm zaman kaybı gibi geliyor...
    Saygılarımla,

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Cama Nasıl Yazı Yazılır?
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bence de çok önemli değil senin burada yazarken imlaya uyman. Anlatmak istediğimiz anlatalım yeter. Ama kesinlikle öğrenmek lazım. O kadar da zor değil yav... Çok da fazla zamanını almaz bence .Bir sürü kişinin bu konuda sorunu var. Şu "de" ve "da" eklerinin yazımında herkes çok hata yapıyor. Forumda kısa bir kurs mu versek ne yapsak?
  • quote:

quote:

Öncelikle imla kurallarına uygun yazamadığım için herkesten özür dilerim:)Öğrenim hayatım boyunca hep vasat bir öğrenciydim derslerle pek alakam yoktu diyebiliriz(doğru veya yanlış)Dolayısıyle dilbigisi dersimde pek iyi değildi.Tabi bu benim için bir mazaret değil.Öğrenmem gerekirdi.Belki anlatımımda ifade yetersizliklerine sebebiyet veriyordur.Ancak şekil yerine içeriğe baksak ne zararı olur:) Elimden gelenin en iyisini yaptığıma inanmanızı isterim.Bu konuda kendimi geliştirmek!, üzgünüm zaman kaybı gibi geliyor...
    Saygılarımla,

Ben o sözü senin için söylememiştim. Arkadaş için yazdım. Herneyse. Şimdi dersen ki şekle değil içeriğe baksak, şöyle bir durum var. İmla kurallarının amacı içeriğin yanlış anlaşılmasını önlemektir. Sana şöyle bir örnek vereceğim:

"...Hakan'ın arabasının yastığının onun için ne kadar değerli olduğunu tahmin bile edemezsin."

Bu cümlede imla kurallarına dikkat edilmedi. Ne anladın? İlk bakışta anlaşılan şu: Hakan'ın arabası ve yastığı varmış ve bunlar Hakan için çok önemliymiş. Bunu anlıyoruz değil mi?

Oysa ben burada daha farklı birşey anlatmak istiyordum ve imla kurallarına dikkat etmediğimden dolayı yanlış anlaşıldım okuyucu tarafından! Benim anlatmak istediğim ise şuydu:

"Hakan'ın, arabasının, yastığının, O'nun için ne kadar değerli olduğunu tahmin bile edemezsin."

Şimdi ne anladın?

Hakan, araba ve yastık, o kişi için çok değerliymiş.

Eğer içeriğinin yanlış anlaşılmasını istemiyorsan imla kurallarına uymak zorundasın. Sonuçta imla kuralları keyfi koyulmadı ve amacı insanların canını sıkmak değil. Gereklidir ve kullanılmalıdır!

Öğrenmek sana zaman kaybı olarak geliyorsa roman yazmak da zaman kaybıdır. Neden başka şeylerle uğraşmayasın. Ayrıca çok kitap okumak yeterlidir imla kurallarını çözmek için. Ben oturup da ezber yapmadım. Öğrenmek ve yazmak için çok okuman lazım. Ben sende bunu görüyorum arkadaşım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayattakiler -- 22 Ekim 2005, 9:23:27 >

• Roman yazmanın da kitabı oluyormuş... Acaba bu kitap okuyan yazar adayının orjinalliğini azaltır mı? Bence yaratıcılığı azaltabilir. Üslubun özgünlüğünü sınırlayabilir.
    Ama farklı yönlerden çok şey katacağı kesin.
    Sizce bir roman ya da herhangi bir kitap yazmak için bir eğitim , en azından biraz birikim şart mı? İlle de tüm klasikleri okuyup, roman yazma tekniklerini bilmeli miyiz? Mesela şu ilgimi çekmişti:

Davetli olduğu bir baloda, çirkin kral Bernard Shaw'a güzel bir bayan yaklaşır ve aralarında şöyle bir diyalog geçer.
    -Sayın Shaw, tüm kitaplarınızı okudum ve hepsi de mükemmel.
    -Teşekkür ederim
    -Nasıl oluyorda bu kadar güzel yazabiliyorsunuz?! Bunları yazacak dağarcığa sahip olmak için çok okumuş olmalısınız!
    Bernard gayet ciddileşir...güzel hanımın gözlerine bakarak şöyle der.
    -Hanım efendi, insanlar ikiye ayrılır: Okuyanlar ve yazanlar...Ben yazanlardanım...

Bence her okunan kitap insana içeriği itibaiyle çok şey katmasına rağmen , içimizdeki yazarlık gücünü bir kalıba sokup sınırlıyor...Yazarken ister istemez okuduklarınızdan birine benzetiyorsunuz yazıyı...Siz ne dersiniz?

• quote:

quote:

quote:

Saygılarımla,

Ben o sözü senin için söylememiştim. Arkadaş için yazdım. Herneyse. Şimdi dersen ki şekle değil içeriğe baksak, şöyle bir durum var. İmla kurallarının amacı içeriğin yanlış anlaşılmasını önlemektir. Sana şöyle bir örnek vereceğim:

"...Hakan'ın arabasının yastığının onun için ne kadar değerli olduğunu tahmin bile edemezsin."

Bu cümlede imla kurallarına dikkat edilmedi. Ne anladın? İlk bakışta anlaşılan şu: Hakan'ın arabası ve yastığı varmış ve bunlar Hakan için çok önemliymiş. Bunu anlıyoruz değil mi?

Oysa ben burada daha farklı birşey anlatmak istiyordum ve imla kurallarına dikkat etmediğimden dolayı yanlış anlaşıldım okuyucu tarafından! Benim anlatmak istediğim ise şuydu:

"Hakan'ın, arabasının, yastığının, O'nun için ne kadar değerli olduğunu tahmin bile edemezsin."

Şimdi ne anladın?

Eğer içeriğinin yanlış anlaşılmasını istemiyorsan imla kurallarına uymak zorundasın. Sonuçta imla kuralları keyfi koyulmadı ve amacı insanların canını sıkmak değil. Gereklidir ve kullanılmalıdır!

Öğrenmek sana zaman kaybı olarak geliyorsa roman yazmak da zaman kaybıdır. Neden başka şeylerle uğraşmayasın. Ayrıca çok kitap okumak yeterlidir imla kurallarını çözmek için. Ben oturup da ezber yapmadım. Öğrenmek ve yazmak için çok okuman lazım. Ben sende bunu görüyorum arkadaşım.

İmla kuralları ile ilgili verdiğiniz örneğe katılıyorum.Ki bunu yazımda belirttim yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir.Ancak çok kitap okumakla imla kurallarının öğrenebileceği tezinize katılmıyorum.Algılama da farklılık var sanırım ben hızlı okurum ve imla kurallarını nasıl kullandığına bakmak aklıma bile gelmez.Açıkçası kitap okumayı sevdiğimde söylenemez.Genelde gazete ve dergi okurum yada tv seyrederim
    .Çok okuyan çok bilir demek doğru bir yaklaşım olmaz sanırım, okuduğunuzdan ne anladığınıza bağlı birazda?Yada hayata nasıl baktığınıza, ben hayatı sorgularım kendimce çıkarımlar elde ederim,bu benim tarzım başkası kabul eder veya etmez.Hiç yoktan dogmatik değilim:)Neyse konuyu dağıtmıyayım,polemik olacak...
    Saygılarımla,

• quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

Roman yazmanın da kitabı oluyormuş... Acaba bu kitap okuyan yazar adayının orjinalliğini azaltır mı? Bence yaratıcılığı azaltabilir. Üslubun özgünlüğünü sınırlayabilir.
    Ama farklı yönlerden çok şey katacağı kesin.
    Sizce bir roman ya da herhangi bir kitap yazmak için bir eğitim , en azından biraz birikim şart mı? İlle de tüm klasikleri okuyup, roman yazma tekniklerini bilmeli miyiz? Mesela şu ilgimi çekmişti:

Davetli olduğu bir baloda, çirkin kral Bernard Shaw'a güzel bir bayan yaklaşır ve aralarında şöyle bir diyalog geçer.
    -Sayın Shaw, tüm kitaplarınızı okudum ve hepsi de mükemmel.
    -Teşekkür ederim
    -Nasıl oluyorda bu kadar güzel yazabiliyorsunuz?! Bunları yazacak dağarcığa sahip olmak için çok okumuş olmalısınız!
    Bernard gayet ciddileşir...güzel hanımın gözlerine bakarak şöyle der.
    -Hanım efendi, insanlar ikiye ayrılır: Okuyanlar ve yazanlar...Ben yazanlardanım...

Bence her okunan kitap insana içeriği itibaiyle çok şey katmasına rağmen , içimizdeki yazarlık gücünü bir kalıba sokup sınırlıyor...Yazarken ister istemez okuduklarınızdan birine benzetiyorsunuz yazıyı...Siz ne dersiniz?

Okumak, fikir sahibi olmak için gereklidir neverlate. Bunu yanlış yorumlamamak gerekli. Fikir sahibi olunmadan ne yazılacak?

Bir yazarın yapacağı en büyük çalışma tabiki yazmaktır. Yazarın not defteri olmalıdır. Bazen saatlerini boş boş olsa da karalamakla geçirmek gerekir. Aklına geleni yazmalıdır ki her zaman başka şeyler yaratabilsin, kendini aşabilsin.

Yazarın bence dikkat edeceği en önemli üç konu vardır:

1- Çok okuyup fikir ve kültür sahibi olmalıdır ki kitaplarında bu bilgi birikimini kullanarak eserini zenginleştirsin.

2- Yazar, çok gözlem yapan, ayrıntıları görebilen birisi olmalıdır. İnsan tiplerini ve davranışlarını gözlemleyebilmelidir.

3- Sürekli paragraflar halinde karalamalar yapmalıdır. Böylece kendini geliştirecek ve bir özgünlük yaratacaktır.

Roman yazmanın kitabı olur mu? Olabilir neden olmasın? Dünyaca tanınan ünlü ve büyük yazarların yazmak için çok vakitleri vardı. Yanlarında asistanları vardı onlara yardımcı olan. Günlerini sadece yazmakla geçirebiliyorlardı bazen.

Şimdi sence hangi insan hayatta kalma savaşının içinde günlerini yazmakla geçirecek? Belirli noktaya ulaşıncaya kadar çabalaması gerek herkesin. Bu çabanın sonuçları da, değişen dünyanın yazar adayları için kitap haline getirilmiş çok mu? Okumaktan kimseye zarar gelmez. Okuduğunla kalmak ayrı, okuduğunla kendini geliştirmek ayrıdır!

• quote:

quote:

quote:

quote:

Saygılarımla,

Şimdi ne anladın?

İmla kuralları ile ilgili verdiğiniz örneğe katılıyorum.Ki bunu yazımda belirttim yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir.Ancak çok kitap okumakla imla kurallarının öğrenebileceği tezinize katılmıyorum.Algılama da farklılık var sanırım ben hızlı okurum ve imla kurallarını nasıl kullandığına bakmak aklıma bile gelmez.Açıkçası kitap okumayı sevdiğimde söylenemez.Genelde gazete ve dergi okurum yada tv seyrederim
    .Çok okuyan çok bilir demek doğru bir yaklaşım olmaz sanırım, okuduğunuzdan ne anladığınıza bağlı birazda?Yada hayata nasıl baktığınıza, ben hayatı sorgularım kendimce çıkarımlar elde ederim,bu benim tarzım başkası kabul eder veya etmez.Hiç yoktan dogmatik değilim:)Neyse konuyu dağıtmıyayım,polemik olacak...
    Saygılarımla,

Polemik olmaz korkma. Varsa söylemek veya sormak istediklerin söyle.

Yalnız şu var. Kitap okumaktan zevk almıyorsan roman yazmaya kalkışma. İşe deneme öykülerle başla. Çünkü roman yazmak 1 yılda 2 ayda bitecek bir şey değil. Sabır ister. Okuduğunu anlama ister. Kitap okumayı sevmeyen yazarın kitapları da sanırım okunmaz diye düşünüyorum. Şahsi fikrim.

• Yok okumanın faydasının olduğunu kabul ediyorum zaten ama yazmak çok farklı gibi geliyor bana. Biliyorsun birikim sadece okuyarak da olmaz , hatta en önemli birikim bence yaşadıklarımız ve gördüklerimizdir. Yazdığımıza aktaracaklarımız da bunlardan başkası değildir zaten. Diğerleri senin de dediğin gibi sadece zenginleştirmeye yarar. Demek istediğim şu: Ben üç tane roman okuyup sonra bir roman yazmaya kalktığımda yazdığım roman ister istemez bu üçünden birine benziyor. İyi ya da kötü yönden . Belki okuyucu için iyi yönden ...Yazının kalitesi artıyor ama şimdi benim özgünlüğüm sınırlanmıyor mı?
    Yazarlık için ders bile almış biri olarak bana böyle geliyor...
  • quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

Yok okumanın faydasının olduğunu kabul ediyorum zaten ama yazmak çok farklı gibi geliyor bana. Biliyorsun birikim sadece okuyarak da olmaz , hatta en önemli birikim bence yaşadıklarımız ve gördüklerimizdir. Yazdığımıza aktaracaklarımız da bunlardan başkası değildir zaten. Diğerleri senin de dediğin gibi sadece zenginleştirmeye yarar. Demek istediğim şu: Ben üç tane roman okuyup sonra bir roman yazmaya kalktığımda yazdığım roman ister istemez bu üçünden birine benziyor. İyi ya da kötü yönden . Belki okuyucu için iyi yönden ...Yazının kalitesi artıyor ama şimdi benim özgünlüğüm sınırlanmıyor mı?
    Yazarlık için ders bile almış biri olarak bana böyle geliyor...

Ben yukarıdaki yazılarımda tüm söyleyeceklerimi söyledim zaten. Dedim ya, okuduğunla kalmak ayrı, okuduğunla kendini geliştirmek ayrı!

Bahsettiğin şey sana ve tüm yazar adaylarının kendisine kalmış. Dostayevski okuyorsun diye onun gibi yazmaya başlayacağını mı sanıyorsun? Eğer öyle yapıyorsan bu senin ya da yazarın kendini geliştiremeyen yaratıcı olmayan biri olduğunu gösterir.

Temel noktaları, usta yazarların bu konudaki nasihatlarını dikkate almalıyız. İyi bir yazar bunları unutmadan kendi yaratıcılığı ile uslubunu belirleyebilendir.

Yani kimse kimsenin etkisi altında kalmaz.

• quote:

Yalnız şu var. Kitap okumaktan zevk almıyorsan roman yazmaya kalkışma. İşe deneme öykülerle başla. Çünkü roman yazmak 1 yılda 2 ayda bitecek bir şey değil. Sabır ister. Okuduğunu anlama ister. Kitap okumayı sevmeyen yazarın kitapları da sanırım okunmaz diye düşünüyorum. Şahsi fikrim.

Peki:).İlk olarak yazıya başladığınız cümlenizden başlayalım "Yalnız şu var. Kitap okumaktan zevk almıyorsan roman yazmaya kalkışma" bu cümle bir yargı içeriyor,sanırım:)peki doğruluğunu ispatlayın bana elinizdeki istatiki veri nedir?bu size yada belli bir çoğunluğa ait bir fikir olabilir bu onun doğru olduğunu göstermez?Değil mi?göreceli bir durum.ikinci olarak ben roman yazacağımı ifade etmedim hiç sadece romanla ilgili başlığa tavsiyede bulundum kabul edersiniz veya etmezsiniz.yazınızın sonuna "şahsi fikrim" diye belitmişsiniz ancak kalkışma çok sert bir ifade değil mi? benim dediğim doğrudur gerisi yalan mantığına geliyor (dogmatik).Bu cümleyi şöyle yazssaydınız nasıl olurdu?"Bence roman yazmak istiyorsanız çok kitap okumalısınız".Oysa sizin yazınız tahakküm edici, yukarıdan bakan bir hava var.Umarım yanlış anlamışımdır.

• quote:

quote:

Peki:).İlk olarak yazıya başladığınız cümlenizden başlayalım "Yalnız şu var. Kitap okumaktan zevk almıyorsan roman yazmaya kalkışma" bu cümle bir yargı içeriyor,sanırım:)peki doğruluğunu ispatlayın bana elinizdeki istatiki veri nedir?bu size yada belli bir çoğunluğa ait bir fikir olabilir bu onun doğru olduğunu göstermez?Değil mi?göreceli bir durum.ikinci olarak ben roman yazacağımı ifade etmedim hiç sadece romanla ilgili başlığa tavsiyede bulundum kabul edersiniz veya etmezsiniz.yazınızın sonuna "şahsi fikrim" diye belitmişsiniz ancak kalkışma çok sert bir ifade değil mi? benim dediğim doğrudur gerisi yalan mantığına geliyor (dogmatik).Bu cümleyi şöyle yazssaydınız nasıl olurdu?"Bence roman yazmak istiyorsanız çok kitap okumalısınız".Oysa sizin yazınız tahakküm edici, yukarıdan bakan bir hava var.Umarım yanlış anlamışımdır.

Böyle yazamazdım. Çünkü ne yazdığımı okursan ne demek istediğimi görürsün. Ben sana yazma demedim. Ufaktan, yani öyküden başlayarak git dedim.

Senin de söylediğin gibi fikirlerimin şahsi olduğunu belirttim. Bu yüzden benden istatistik bilgisi istemen sence de saçma değil mi?

Yukarıdan bakan biri olarak yazmadım, ne dediğinden ve fikirlerinden emin biri olarak yazdım. Çünkü ben varsayımda bulunmuyorum.

Dikkate almak zorunda değilsiniz. Tüm yazdıklarım, yazar adaylarının dikkatinedir.

• Söyledikleriniz birer varsayımdır:)Olmadığını kanıtlamak da size kalmış...Ayrıca yazma üslübünüz şeklen doğru da olsa içerik bakımından bence yanlış.(sen,siz)

Saygılarımla,
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.