Şimdi Ara

Röleli LDR Devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
6.392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar

    Kendi evimde kullandığım 1-2 metre şerit ledin ortam ışığına göre açılıp kapanmasını istiyorum ilerde ise daha da işime yarayacak bir için kullanacağım.

    Fakat internette ne kadar aratsamda ya voltaj farklılıkları ya da röle ile tasarlanmış devrelerin olmadığını gördüm.Neredeyse hiç biri işime yaramadı.Sizden istediğim 12 v ile çalışan ve ortam ışığına göre röleyi tetikleyebilecek bir devre çizimi göndermeniz.Temel elektronik bilgim olsada röle daha önce hiç kullanmadım.Röleli devrelerin çoğunda röleye bağlı ters diyotlar gördüm onlarda çok fazla kafamı karıştırdı.Sonuç olarak karanlıkta ledlerin yanmasını sabah olunca tekrar sönmesini istiyorum.



  •  Röleli LDR Devresi




     Röleli LDR Devresi



    http://www.devreyapimi.com/2011/12/27/ldrli-hava-kararinca-calisan-devre/


    DEvreye ait dosyalar ( şema + baskılı devre ) için siteyi ziyaret ediniz. Rölelere Ters diyot bağlanmasının nedeni : Röleleri korumak içindir. Bir kaç çalışmadan sonra röle üzerinde oluşacak manyetik etki; rölenin çalışmasını etkileyeceğinden, ( röleyi çeker-bırakmaz veya istem dışı hareketlendirebilir vs.vs. ) ters diyot takılarak, oluşacak ters polaritenin giderilmesine yöneliktir...

    Ayrıca google aramalarınızda kriterlerinizi açıkça yazarsanız " GÖRSELLER " de bir çok devrenin bulunduğunu görebilirsiniz. TIKLA
    İyi çalışmalar, kolay gelsin...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 23 Eylül 2013; 23:05:44 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: muhsin kamer

     Röleli LDR Devresi



    http://www.devreyapimi.com/2011/12/27/ldrli-hava-kararinca-calisan-devre/


    DEvreye ait dosyalar ( şema + baskılı devre ) için siteyi ziyaret ediniz. Rölelere Ters diyot bağlanmasının nedeni : Röleleri korumak içindir. Bir kaç çalışmadan sonra röle üzerinde oluşacak manyetik etki; rölenin çalışmasını etkileyeceğinden, ( röleyi çeker-bırakmaz gibi, istem dışı hareketlendirmesi ) ters diyot takılarak, oluşacak ters polaritenin giderilmesine yöneliktir...

    İyi çalışmalar, kolay gelsin...

    Çok teşekkür ederim tam aradığım gibi bir devre.Yalnız inşallah 555 entegresi kolay bulunabilen bir entegredir.Ayrıca röle alırken hangi özellikte alacağım 12voltluk 1-2 amperlik bir şey mi demeliyim.




  • Sonradan transistörlü bir devre daha ilave ettim bakarsanız görürsünüz. 555 entegresi kolay bulunan ve bir çok uygulamada karşılaşabilecğiniz, şahane bir malzemedir.
    1-2 metre şerit led çalıştıracağınızdan, rölenin herhangi bir özelliği yok. 60-75 kuruşluk bir röle işinizi görecektir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muhsin kamer

    Sonradan transistörlü bir devre daha ilave ettim bakarsanız görürsünüz. 555 entegresi kolay bulunan ve bir çok uygulamada karşılaşabilecğiniz, şahane bir malzemedir.
    1-2 metre şerit led çalıştıracağınızdan, rölenin herhangi bir özelliği yok. 60-75 kuruşluk bir röle işinizi görecektir.
    />


    555 i biraz araştırdım yaptığı çok iş var zamanlayıcı devrelerde bile kullanmışlar.Fakat ben entegreli olanı yapmak istiyorum transistörlü devreden ne farkları var acaba?Devrenin çalışma prensibini tam olarak anladım sayılır fakat röle ile ilgili kafamda nedense halen oturmayan şeyler var her ne kadar rölelerin çalışma prensibine baksamda size sorup doğrulamak istediğim bir şey var.

     Röleli LDR Devresi

    -İlk yolladığınız devreye ait bu resimde C1 ve c2 çıkışları rölenin bobininin tetiklendiği ayakları iken normalde açık yazan yerdeki uçlarda anahtarlama uçları oluyor değil mi?Yani ışığın durumuna göre o iki uç basit bir anahtarmış gibi açılıp kapanıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *ExtraTechx* -- 23 Eylül 2013; 23:32:56 >




  • Doğrudur. Aşağıdak resim rölenin çalışma prensibine örnektir.
    Siz sadece rölenin yük kısmına 12v. ve şerit led bağlayacaksınız.

     Röleli LDR Devresi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 23 Eylül 2013; 23:48:15 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muhsin kamer

    Doğrudur.


    Resimle birlikte çok daha iyi anlamış oldum.

    Bu hafta içinde inşallah yapıp size de çalışıp çalışmadığı bu konu üzerinden bildireceğim.Evde hobi olarak yaptığım için gidip sorabileceğim birisini bulamıyorum çoğu zaman cevaplarınız için çok ama çok sağolun.Bu ve bunun gibi diğer devrelerle bir çok şeyi otomasyon formatına sokmayı istiyorum.Şu an çok temel şeylerde olsa yavaş yavaş öğreneceğim inşallah.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *ExtraTechx* -- 23 Eylül 2013; 23:50:01 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Roleli tetikleme devresi
    8 yıl önce açıldı
    7805 Regülatör Devresi
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • *ExtraTechx* * kullanıcısına yanıt
    Tabii ki... Forumda bir çok arkadaş yardımcı olacaktır.

    İyi çalışmalar, kolay gelsin...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muhsin kamer

    Rölelere Ters diyot bağlanmasının nedeni : Röleleri korumak içindir. Bir kaç çalışmadan sonra röle üzerinde oluşacak manyetik etki; rölenin çalışmasını etkileyeceğinden, ( röleyi çeker-bırakmaz veya istem dışı hareketlendirebilir vs.vs. ) ters diyot takılarak, oluşacak ters polaritenin giderilmesine yöneliktir...



    Röleyi değil, bağlandığı transistörü ters manyetik akı ile delmemesi içindir, bobinin neresini bozacak, efendim?
  • röle; bobin sarılı,manyetik etki ile çalışan bir devre elemanıdır.

    Rölelerin manyetik elemanlar olduğu için, seri çalışması durumunda manyetik alan oluşturulur, rölenin bobinin hangi bacağına voltaj verirseniz röle çeker, voltaj kesilince kontak bırakır. Seri çalışmada oluşacak manyetik alan rölenin bırakmasını geciktirebilir, uzun bir süre bıraktırmayabilir. Bu da rölenin sağlıklı çalışmasını engeller,

    Transistör delinme olayı da var, o da işin başka boyutudur. O kısma değinmemiştim. Sizin sayenizde yukarıdaki, arkadaşta bilgilenmiş oldu.

    Sizde bu yazıyı okumakla, röle bobinin üzerindeki enerjinin sadece transistörü delmekten başka diyot sayesinde, rölenin deşarj olduğunu öğrenmiş oldunuz.

    Bu bilgiyi de dağarcığınızın bir köşesine yazınız...

    İyi çalışmalar, kolay gelsin...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 24 Eylül 2013; 22:16:02 >
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt
    hocam bu ikinci devrede R3 ile R4 ün değerleri doğrumu 330k mı 330R mi onların değeri
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.