Şimdi Ara

Rod oranı/Ratio nedir ,beygir gücü ve ivmelenme etkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
584
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Rod oranı teknik katalogların çoğunda yazar bizler de kabaca büyük veya küçük olmasının etkisini kulaktan dolma olarak biliriz .

    İlgili videoda işin geometrisi ve mekanik sistemlerin tasarımını ilgilendiren detayları bulunmaktadır .

    Aynı motor hacimlerinde neden farklı beygir gücü ve piston ivmesi olduğunu kavrayabilmek için videoyu izleyelim .

    işin püf noktalarının geometrik detayların altında yattığını anlaşılması için ilgili linke bakınız.

    https://www.youtube.com/watch?v=C_YNn3ZkJmU&feature=youtu.be

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • alt devirleri cansız motorların neden devir çevirmede başarılı -az titreşimli ve uzun ömürlü olduğunu anlamak için çok iyi bir video.

  • 19can84 1 kullanıcısına yanıt
    Evet video oldukça basit geometri kuralları ile rod oranının ivmelenme ve beygir gücüne etkisini anlamamıza yardım ediyor ,tabii ki aslında beygir gücünün asıl kaynağı sıkıştırma oranını ve yanma verimi ile alakalıdır
    Burada sıkıştırma oranı için temel etkinin de tasarımında rod oranı etkisi olduğunu videodan anlayabiliyoruz .

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • vezir kullanıcısına yanıt

    Daha evvel de 1-2 kere izledim bu videoyu ama karşılık bulamayacağı için konu açmayı düşünmedim. Videoyu görene kadar da hiç bilmediğim bir konuydu açıkcası.


    Ben yanlış anlamadıysam aynı silindir ebatlarına ve sıkıştırma oranına sahip ait iki motor bile olsa rod kolunun kranka bağlanma açısı veya oranı motorun karakterini ve ömrünü çok farklı hale getirebiliyor.


    Rod kolunun açısı arttıkça pistonun silindirin ilk bölümündeki ivmesi arttığı için gaz tepkisi iyileşiyor, buna karşılık rod kolunun salınımı arttığı için üst devirlerde motor titreşimli hale geliyor ve piston silindir duvarlarına daha dik bir açıyla baskı yaptığı için ömrü kısalıyor.


    Aslında alt devirleri canlı dediğimiz motorların niye devir çevirmekte isteksiz kaldığı, alt devirleri ölü atmosferik japon motolarının üst devirlerde nasıl o kadar sağlıklı hissettirebildiği gibi soruların cevabının bir kısmını buldum sanırım.


    Acaba benzer güç-hacime sahip turbo dizel- turbo benzinli karşılaştırılsa onlarda durum nasıldır?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 19can84 -- 26 Haziran 2022; 12:31:48 >




  • Verilen video makina mihendisliğinin mekanizma derslerinde anlatılan konunun derinlemesine incelenmesidir.Tasarımcı yanma verimi ve turbo vb konular olmadan bir tasarım yaparken neresi önemli ise buna göre haraket etmektedir .ivmelenme önemli ise buna göre rod oranı seçilmesi gerekir ki baştan işe doğru adım atılabilsin .
    Mesela sıkça modifiye araçlarda silindir hacmi değiştirilmeden piston kafası kısa veya geniş seçilerek sıkıştırma oranı değiştirilmeye çalışılır ,benzer şekilde rod kolu uzunluğu da videodan da anlaşılacağı üzere oranı değiştirmel için kullanılacak argümanlardan birisidir.

    Beygir gücü isteniyorsa ilk yapılması gereken sıkıştırma oranının arttrılması hedeflenmelidir .Bunun formülünü görünce zaten konudan hiç haberi olmayan ve biraz matematik bilen birisi yüzdesel olarak teoride hangi beygir alınacağını hesaplayabilir ,artık formüle de gerek kalmadı hazır excel tabloları kullnılarak veri girişi ile sonuç bulunabilir .Bulabilirsem linki ekleyeyim hesapndiyince.bizim millet hemen kafasını çevirdiğini iyi bildiğim için armut oiş ağzıma düş.siteleri işe yarıyor .Ancak işin felsefesini anlamak için formül ve matematiksel çıkarımı yapacak kadar bilgi olması şarttır ,aslında lise son matematiği fazlasıyla yeterlidir

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Konuya girmeden önce acaba eski üyelerden kim açtı diye düşündüm. Eski günlerdeki gibi içi dolu, öğretici bir konu teşekkürler hocam.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • zaqwear Z kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 19can84 1 kullanıcısına yanıt
    Sıkıştırma oranı teorik olarak yanma verimine ne kafar etki.yaptığını ekteki linkteki formülden anlauabilirsiniz..Formülleri buraya nasıl yapıştırabileceğimi bilemiyorum bu nedenle linki vereyim ,otto çevirimimde verim sıkıştırma oranı CR ve yanan gazın kimyasal yapısına bağlıdır ,bundan sonrası çok karışık akışkanlar mekaniği tam yanma ,zengin karışım vuruntu gibi alt konukar devreye giriyor pratik olarak ölçüm gerekiyor ,yanma gazları vs falan

    h = 1 – 1/r v g -1

    1/r v sıkıştırma otanı ,g ise yanan gazı gösterir ,ister doğalgaz ister LPG ister benzin oktanına gçre bir g değeri vardır



    courses.washington.edu
    Improving IC Engine Efficiency
    https://courses.washington.edu/me341/oct22v2.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 27 Haziran 2022; 13:37:44 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Yanma verimliğine CR etkisi ile ilgili bir başka döküman daha ekliyorum.


    https://www.thermal-engineering.org/what-is-thermal-efficiency-for-otto-cycle-definition/

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.