Şimdi Ara

Restoranlardaki QR kod menülere dikkat

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
2
Favori
4.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Restoranlardaki QR kod menülere dikkat
    Quick Response anlamına gelen ve içerisine minik veriler sığdırılabilen QR kod konsepti uzun yıllardır hayatımızda ancak özellikle pandemi ile birlikte daha fazla yer etmeye başladı. Restoranların geleneksel menü kitapçıkları bile artık QR kod ile telefondan incelenir oldu. Siber saldırganlar da bu fırsatı kaçırmadı.



    QR kod tehlikesi



    QR kodlar yapısı gereği içerisinde ne barındırdığını göstermiyor. Kullanıcı ilgili uygulamada tarattıktan sonra linke tıklayarak içeriğe ulaşabiliyor. Bu bakımdan saldırganlar için kolay hedef olabiliyor. Daha önce sokak afişlerindeki ve park metrelerdeki QR kodlara siber saldırganların müdahale ettiği gündeme gelmişti. Şimdi sıra restoranlarda.



    Ayrıca Bkz.MSI saldırıya uğradı, imza anahtarları çalındı



    FBI yayınladığı uyarıda vatandaşların restoranlarda QR kod okuturken dikkatli olmasını istedi. Kodlarda bulunan menü adreslerinin kontrol edilmesi ve herhangi bir harf değişiminin olup olmamasının incelenmesi gerekiyor. Aksi takdirde farkında olmadan cihazınıza zararlı yazılım bulaşabilir.



    Yoğun bir şekilde kullanıldığı için restoranlarda QR menüler saldırıya oldukça açık. Bu bakımdan restoran sahiplerinin de şüpheli durumları takip etmesi gerekiyor. QR kod konsepti daha da yaygınlaştığı için tehlike de giderek büyüyor.




    Kaynak:https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-12042559/FBI-warns-hackers-planting-fake-QR-CODES-restaurants-steal-data-click-link.html







  • Herkese onu tıkla bunu tıklama diyemezsiniz. Herkes sizin kadar her şeyi iyi bilmek zorunda değil. Yok link şöyle olmalı, başında şu sonunda bu olmalıymış diyemezsiniz.

    Adamın karnı acıkmış, önüne koyuyorsun al bunu okut diyorsun. Denileni yapıyor, sırf bunu yaptığı için başına geleceklerden yükümlü olamaz.

    Böyle uyarılar yapmak yerine yasal engel konulacak, hiçbir şekilde QR menüye izin verilmeyecek, bitti gitti. Tertemiz çözüm.
  • Bilinçli bir tüketici olmak tüketirkene realitelerin dışına çıkmak pek akılcı bir karar olmasa gerek.

  • menü istemek en doğrusu fazla teknoloji ilerleyen yıllarda bakalım neler getirecek yararı kadar zararı da fazla. en iyi menü istemek :) yada garsonun tek tek sayması :) :)
  • Saldırıya uğramak için milletin cebinde 10 milyarlıg delefon olması gerekmiyor mu?
    Bizim milletin yırttığı bir konu daha :D

  • bu kadar dijitallik midemi bulandırıyor artık

  • Karekodun yönlendirdiği linkteki siteyi önceden tanıyor olmak tehditlere karşı korunmanın altın kuralı sayılır. Mesela orwi.app restoranlara online menü hizmeti veren bir site. Masadaki karekod bunun gibi sitelere yönlendirmiyorsa kesinlikle ilgili linki açmamak gerekir.

  • Herkese onu tıkla bunu tıklama diyemezsiniz. Herkes sizin kadar her şeyi iyi bilmek zorunda değil. Yok link şöyle olmalı, başında şu sonunda bu olmalıymış diyemezsiniz.

    Adamın karnı acıkmış, önüne koyuyorsun al bunu okut diyorsun. Denileni yapıyor, sırf bunu yaptığı için başına geleceklerden yükümlü olamaz.

    Böyle uyarılar yapmak yerine yasal engel konulacak, hiçbir şekilde QR menüye izin verilmeyecek, bitti gitti. Tertemiz çözüm.

  • Her zaman yaptıkları iş

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • QR menü saçmalığını kim başlattıysa zaten…. Yarım yamalak görseller güncellenmemiş fiyatlar. Okuttuğun kod güvenli mi o da meçhul. Adam akıllı menü getirmeyen mekanda oturmuyorum. İki parça kağıttan tasarruf edelim diye kırk takla atıyorlar !


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • korku salmak için... asparagas...

  • LordFreedom25 kullanıcısına yanıt

    bazı aptal yerlerde hala menü yok, ısrarla istiyorum yomu lan bi menünüz diye yok derse kalkıyorum qr tambir çile

  • en nefret ettiğim olay şu QR kod olayı


    koyun adam gibi menü bakalım işte dijitalleşmeninin de b*kunu çıkardılar.

  • qr menü kadar saçma bişey yoktur. teknoloji bi yere kadar. şarjı bitti veya telefonsuz geldim? nolcak aç mı kalacam?

  • Aslında menü fiyatlarının sürekli değiştiğinden kağıt üzerinde bunları ekleyip çıkartmak restoran sahipleri ve çalışanları için zulüm olsa da kod ile telefondan menü bakmak da aynı şekilde müşteri için zulüm. Bunun ortası olsa. Elde dolaştırılan bir tablet menü olsa da müşteriden müşteriye ulaştırılsa bari.

  • uzak durmakta fayda var yakında qr kodla muayene oluruz:)

  • Bu saçmalık birkaç restoranda başlayıp pandemi ile birlikte veba gibi yayıldı.
    Menü masrafından kaçmak için birçoğunun da işine geldi ama eğer menü seçeneği sunmuyorsa ben de oturmuyorum.

  • LordFreedom25 kullanıcısına yanıt

    teknoloji ile alakali degil eski tip menülerde de bildigin normal virüs bakteri koyup hasta olmaniza sebep olabilir eger amac o ise o qr kodlari koyan olusturan restron sahibi restran sahibinin size zarar verme amaci varsa teknoloji olmadan da yapar

  • Proprietor P kullanıcısına yanıt

    Merhaba; Restoran sahibi zararı vermiyor haberi tam okumadın galiba iş yerleri yapmıyor bu işi yapan başkaları yani.

  • LordFreedom25 kullanıcısına yanıt
    Qr kodun içeriğini bastıran kişi yönetir başkaları bu işi yapamaz QR kodlar dinamik değildir bilgisi sonradan değiştirilemez haber boş yapıyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiçbir QR kod "ne vereyim abime" diyen garsonun yerini tutamaz..


    Burada restoranlara da görev düşüyor. Art niyetli birinin orijinal kataloğu sahtesiye değiştirmesi gerekir ya da QR kodun olduğu yere aynı boyda sticker ile sahte kod koyması vs. lazım.

    Restoran QR kod gibi veri ihlaline sebep olacak bir yöntem kullanıyorlarsa bunları kontrol etmek zorunda.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.