Şimdi Ara

'Rektörlerin aylık geliri devlet sırrı gibi'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Kamuda görev yapan herkesin maaşı şeffaf şekilde açıklanırken, rektörlerin kazancı gizli tutuluyor. Hangi rektörün üniversiteden ne kadar para aldığını YÖK bile bilmiyor. Sır gibi saklanan döner sermaye payları sayesinde bazı rektörlerin kazancı 50 bin YTL'yi buluyor

Cumhurbaşkanı, başbakan, Genelkurmay başkanı, milletvekilleri ve üst düzey bürokratların maaşları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılırken, rektörlerin aylık kazancı sır gibi saklanıyor. Üniversite yöneticilerinin gelirleri arasında, 3 bin 680 yeni liralık maaşın yanı sıra, döner sermaye, geliştirme ödeneği, makam, temsil ve görev tazminatları yer alıyor. Ancak hangi rektörün döner sermayeden ne kadar pay aldığını YÖK ve Maliye Bakanlığı bile bilmiyor. Çünkü trilyonlarla ifade edilen döner sermayenin bölüşümünü üniversite yönetimleri kendisi yapıyor ve bu oran gizli tutuluyor. Kanuna göre rektörlerin, üniversitenin kazandığı gelirden (döner sermaye) maaşlarının 10 katına kadar para alması mümkün. Geliştirme ödeneği gibi diğer unsurlar da eklenince aylık kazanç 50 bin YTL'yi bulabiliyor. Alınan paranın üniversitenin büyüklüğüne göre değiştiğini belirten Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kor Yereli, "Biz küçük üniversiteyiz, rektörümüz ortalama 7 bin 500 YTL alıyor. Büyük üniversitelerde bu rakam 40 bin YTL'yi aşıyor." diyor. Miktarın gizli tutulmasını ise şöyle yorumluyor: "Çok aldıkları için göze batmasından çekiniyorlar."

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzge Günal, "Rektörün 70 bin YTL döner sermaye payı aldığını duydum." diyor. Oysa cumhurbaşkanı 15, başbakan 9, milletvekilleri 8, müsteşar ise 4 bin yeni lira maaş alıyor. Rektörlerin yüklü miktarda döner sermaye almasına tepki gösteren eğitim çevreleri ise yeni bir düzenleme yapılmasını istiyor. 2007 yılında 54 kamu üniversitesinde toplam 528 milyon YTL, 2008'in ilk üç ayında 134,9 milyon YTL döner sermaye dağıtıldı.

Maliye Bakanlığı, 2005 yılında yayımladığı Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanunu Genel Tebliği ile rektörlere ödenecek döner sermaye oranlarını tekrar belirledi. Üniversiteler, kanuni sınıra göre döner sermayeden aldıkları payı artırabiliyor. Rektörler, döner sermaye gelirine saat 14.00'ten sonra katkı koymaları halinde, bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), ödenek (geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatları hariç) toplamının on katına kadar tazminat alabiliyor. Döner sermayeye katkı koymayan rektörler ise 4 kat döner sermaye alma hakkına sahip. Bu haklardan rektör yardımcıları ile gelirin elde edildiği fakültelerin dekan ve dekan yardımcıları ile başhekim ve başhekim yardımcıları da yararlanabiliyor. Üniversitelerde döner sermayeden kimin ne kadar pay alacağını ise üniversite yönetim kurulları belirliyor. YÖK Kanunu'na göre rektörler hiç çalışmadan maaşlarının 5 katına kadar döner sermaye alabiliyor. Hükümet bu konuda bir kanun tasarısı hazırladı ve rektörlerin aldıkları payı 'maaşının iki katı artı yüzde 10' ile sınırlıyor.

Geçen yıl dağıtılan toplam 528 milyon 109,5 bin YTL'lik döner sermayeden en fazla payı 46,8 milyon YTL ile İstanbul Üniversitesi aldı. 2007'de Harran Üniversitesi 9, Düzce Üniversitesi 8, Niğde Üniversitesi 6, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Balıkesir Üniversitesi 4'er ay döner sermaye dağıtmadı. Bu yılın ilk üç ayında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Niğde ve Harran üniversiteleri 2'şer ay döner sermaye dağıtmadı.

Zaman'ın yaptığı araştırmaya göre, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü, maaşı dışında her ay 7 bin 500 YTL döner sermaye alıyor. Maaş ve diğer ek gelirlerle birlikte bu rakam daha da büyüyor. Celal Bayar'ın küçük bir üniversite olduğunu belirten üniversiteden bir yetkili, iki yıl önce Dokuz Eylül Üniversitesi rektörünün 52 bin YTL döner sermaye aldığına dikkat çekiyor. 2005'te çıkan mevzuatla rektörlere döner sermayeden yüksek pay alma hakkı verildiğine işaret eden Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kor Yereli ise şunları aktarıyor: "Üniversitenin döner sermayesi, büyüklüğüne göre değişiyor. Biz küçük üniversiteyiz. O yüzden bizde dağıtılan kısım az. Rektörümüz aylık ortalama 7 bin 500 YTL alıyor." Büyük üniversitelerde bu rakamın 30-40 bin YTL'leri bulduğunu söyleyen Yereli, rektörlerin aldığı döner sermayenin gizli tutulmasını ise şöyle yorumladı: "Çok aldıkları için göze batmasından çekiniliyor ve bu yüzden saklıyor olabilirler." Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzge Günal da öğretim üyelerinin ne aldığını bildiklerini ifade etti. DEÜ'de bazı basit bilgileri almak için bilgi edinme hakkını kullanmak gerektiğine dikkat çeken Günal, rektörün yakın çevresindeki üç kişiden başkasının rakamları bilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Rektörün 70 bin YTL döner sermaye aldığını duyduğunu anlatan Günal, şöyle konuştu: "Döner sermaye gelirleri üniversitenin misyonuna uygun dağıtılmalı. Öyle bir dal vardır, para kazandırmıyordur. Ama üniversitenin işi para kazanmak değil. Adam anatomisttir, fizikçidir, hasta bakmadığı için bu bire bir paraya dönüşmüyordur. Öyle bir buluşun peşindedir ki, bunun sayesinde Türkiye'ye itibar kazandıracaktır. Döner sermaye dağıtımının bundan dolayı yeniden düzenlenmesi lazım. Piyasa ağırlıklı değil, eğitim, bilim ağırlıklı dağıtılmalı."

'Herkes eşit faydalanmalı'

Rektörlerin yüklü miktarda döner sermaye alması eğitim çevrelerinin tepkisini çekiyor. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, döner sermaye dağıtımında keyfi uygulamalardan vazgeçilmesini ve sendikaların görüşleri de alınarak yeni bir düzenleme yapılmasını önerdi. "Ülkemizde bilimsel çalışmaların ve rasyonelliğin beslendiği ana damar olan üniversitelerde şeffaflığın her zaman hüküm sürmesi gerektiğini düşünmekteyim." diyen Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı Başkanı Mehmet Emrah Nalçacı da cumhurbaşkanının, başbakanın ve üst düzey bürokratların aldıkları maaşlar bilinirken sadece bilimsel çalışmalar ve öğretim konusunda özerk olması gereken üniversitelerin bu konudaki gizliliğini anlamadıklarının altını çizdi. Dokuz Eylül Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Akpınar ise rektörün ne kadar döner sermaye aldığını bilmediğini ifade etti. ABD'de bütün öğretim üyelerinin maaşlarının internet sitesinde yayınlandığını da kaydetti.

Döner sermaye nedir?

Genel bütçe içinde idare olunan hastane, mesleki okullar, darphane gibi kuruluşların faaliyetlerinde etkinlik sağlamak için bunlara döner sermaye veriliyor. Bunların mal ve hizmet üretimleri sonucunda sağladıkları paralar, döner sermayeye gelir olarak kaydediliyor. Harcamaları da yine döner sermayeden yapılıyor. Buraya başlangıçta tahsis olunan ödenek, diğer normal ödeneklerde olduğu gibi yok olmamakta, gelir-gider akımı içinde devamlı olarak kullanılabiliyor. Faaliyetleri sonucunda elde ettikleri gelirleri de genel bütçeye değil döner sermayeye gelir kaydediliyor, böylece ilgili kamu kurulunca sermayenin tekrar tekrar kullanılması imkânı doğuyor.

Kaynak: Zaman Gazetesi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uygurca -- 17 Mayıs 2008; 14:47:40 >

• Karalama için uydurma haberdir..Üni'de proflar bile rektörlerden daha fazla maaş alıyor..Vefat eden Baki Komşupğlunun röportajını dinlemiştim.Rektörlükten ayrıldıktan sonra Kocaeli Üni. tıp fakültesi görevine dödü ve maaşının daha da arttığını söylemişti..
  • Çok pis para var bu işte.Üniversitedeki rektörler döner sermayeyi kendi hesabı için döndürüp duruyor.
    İtiraz eden öğretim üyelerinide başka bir okula gönderirim seni şeklinde tehdit ediyor,ve adamın sesini kesiyor.
    Toplu ayaklanma söz konusu değil bundan nemalanan öğretim üyeleride var bu yüzden büyük bir inceleme başlatılması lazım.

Örnek.
    Bizim okulun rektörünün eşi,yine aynı okulun tıp fakültesi dekanı gerisini sen düşün...

Her okulda böylemi onu bilemiyeceğim sadece kişisel düşüncedir.Genelleme yapmak etik değil tabi.

Saygılarla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :HAKAN: -- 17 Mayıs 2008; 14:45:26 >
  • Çok net olarak söylüyorum.

Kadir Has Üniversite'si Rektörünün maaşı aylık 12.000 YTL
  • Kaynak neresi vakit, yeni şafak gibi gazteler ise kaaleye almaya gerek yok.Kaynak zamanmış bu haberi kaale almaya gerek yok bir cemaate ait olan ve görüşleri belli olan taraflı medyanın haberi hem o kadar para alsalar da kutsal bir iş yapıyorlar insanları eğitip bir yandan da bilime katkıda bulunuyorlar

Hz Ali boşuna dememiş "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum "diye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi diciotto -- 17 Mayıs 2008; 14:54:12 >
  • quote:

Rektörler ne kadar maaş alıyor? Bu soru, son dönemde başörtüsü yasakçılığı ile ön plana çıkan bazı üniversite rektörleri açısından daha bir anlamlı.. BBP, rektörlerin ne kadar maaş aldıklarını sorguladı ve bakın nasıl bir sonuca vardı?

Rektörlerin asıl korkusu ne?

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Sekreteri Yalçın Topçu, bazı rektörlerin çok yüksek miktarda aylık gelire sahip olduklarını belirterek, başörtüsü özgürlüğünü bahane edip üniversitelerdeki demokratik ortamı sabote eden yasakçı rektörlerin asıl korkusunun, koltuklarını ve bu imkânları kaybetmek olduğunu söyledi.

Topçu, aylık ücret geliri afaki miktarlara ulaşan rektörler olduğunu belirtti.

BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu şu görüşleri dile getirdi:

"Bazı rektörlerin aylık gelirlerinin, Başbakan, Cumhurbaşkanı, YÖK Başkanı maaşından kat be kat fazla olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Maaş, döner sermaye, ek ders ücreti ve çeşitli ödeneklerle birlikte rektörlerin aylık gelirlerinin 30-40 bin YTL’ ye ulaştığı bir ülkenin ‘sosyal devlet ve adaletli paylaşım’ ilkeleri ciddi anlamda sorgulanmaya ve tartışılmaya muhtaçtır.
    Toplumumuzun ezici çoğunluğu, ekonomik darboğaz içerisinde yaşayıp ay sonunu getiremezken, bazı rektörlerin aşırı bir aylık gelire sahip olması ülkemizdeki gelir adaletsizliğin ibretli bir örneğini sergilemektedir. Buna rağmen bazı rektörler, aldıkları maaşı yeterli bulmayıp, hükümetten öğretim üyelerine ek zam yapılmasını isteyerek, kendi aylık gelirlerini daha da fazlalaştırma hesabı ve yüzsüzlüğü geçtiğimiz aylarda gösterebilmişlerdir.
    Bir örnek verecek olursak, adı bizde saklı bir üniversite rektörünün tahmin edilen aylık geliri şu şekildedir:

Rektör maaşı: 7.500 YTL (tazminatlar içinde)
    Döner sermaye geliri: 20.000 YTL
    A.Ç.Ü’den aldığı prof. unvanı: 4500 YTL (Rektörün kadrosu halen A.Ç.Ü’de)
    Ek ders ücreti geliri: 4500 YTL
    Yol harcırahı: 2500 YTL
    TOPLAM: 39.000 YTL"

Döner sermaye gelirlerindeki yüksek miktarlar dikkate alındığında büyük şehirlerdeki üniversitelerin bazı rektörlerinin 60-70 bin YTL’ye kadar yükselen aylık gelire sahip olduklarını ileri süren topçu, "En yüksek aylık gelire sahip rektörün ise ODTÜ Rektörü olduğu tahmin edilmektedir. Rektörlerin aylık gelirlerini yükselten en büyük kalem, özellikle üniversite hastanelerinden gelen döner sermaye gelirleridir. Rektörler bir doktor gibi hastanede çalışmazlar ama döner sermayeden aslan payı alırlar denilmektedir.
    Bütün bunların yanında, üniversitelerin oldukça yüksek olan bütçeleri üzerinde de son sözü rektörler söylemektedir. " dedi.

"Şimdiye kadar bu konularda rektörler hep susmuştur. Yoksa bazı yasakçı rektörlerin, totaliter bir laikçilik yaparak suni krizler çıkarıp, üniversitelerdeki demokratik ortamı sabote etmelerinin sebebi bu ekonomik imkânları kaybetme korkusu yaşamaları mıdır?" sorusunu yönelten Topçu, "Devletinin ve milletinin faydası için mücadele ettiklerini her fırsatta dile getiren rektörlerin, aylık ne kadar gelir elde ettiklerini bütün ayrıntısıyla kamuoyuna açıklamaları gerekir. Bu rektörlerden, ‘laiklik bahane, maaşlar şahane’ şeklindeki kamuoyu vicdanında oluşan rahatsızlığı giderecek, gerçekçi ve tatminkâr cevaplar bekliyoruz. Bu konuyu parti olarak TBMM gündemine taşıyacağımızı da ifade ediyoruz." şeklinde konuştu..

haberas/alısarıyıldız

Kaynak: Haberas.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uygurca -- 17 Mayıs 2008; 14:48:07 >

• quote:

Orjinalden alıntı: diciotto

Kaynak neresi vakit, yeni şafak gibi gazteler ise kaaleye almaya gerek yok

kaynak zaman.
    kaale almaya gerek var mı ?
    ya da sabah,posta,star falan olsa daha çok kaale mi alırdınız ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: Magina

quote:

kaynak zaman.

O saydığınız gazetelerin birçoğu yakın zamana kadar zamanın dümen suyunda gidiyordu özellikle doğan grubu ne oldu da şimdi kötü oldular
  • ister radikal ister cumhuriyet ister kelebek tan isterse fotomaç yazsın şu bi gerçek celal bayar üniversitesinden bi b.. olmaz.

ben de okuyorum orda bilenler bilir okul demeye şahit lazım eğer o durumda bile bazıları sermayeden pay götürüyorsa zıkkım olsun.

gerçi biz onlara al para demiyoruz ama kıytırık bir öğrenci belgesine 1 ytl veriyoruz yapacağı şey ise sadece çıktıyı imzalamak onu da yapamıyor öğrenci işleri atıl kapasite hazretleri bugün alıyorsun sana kağıdı yarın veriyorlar .

itiraz ediyorsun para alıyorlar sonuç çıkmıcağı %100dür ve bile bile paralar döner sermayeye akıyor.

ee bunu bari okula kazandırın ne biliyim çevresini güzelleştirin kampüse benzer havaya sokmak için harcayın.

dekanımız derste kendi ağzıyla söyledi didiniyorum ama herkes eğitim bilim çalışmalarına ayıracağı zamanı bina inşaat işine harcıyorlar bana kalsa çekeriz bir şirketten yatırım bitiririz ama kimse taşın altına elini koymuyor dedi.

• :::LOSTPLANET:::@ ben esk osmangazide okuyorum bizdede durum aynı
    ögr. belges trankript 5 ytl her taraf inşaat kampüse benzer bi tarafı yok
  • Önce kaynağı okudum yazıyı es geçtim
  • quote:

Orjinalden alıntı: Gayipten Gelen Ses

Önce kaynağı okudum yazıyı es geçtim

+1

• rektör prof doktor hakim savcı işçi memur vs vs hepsi keşke çok maaş alsa da herkes çok rahat yaşasa
  • quote:

Kaynak neresi vakit, yeni şafak gibi gazteler ise kaaleye almaya gerek yok.Kaynak zamanmış bu haberi kaale almaya gerek yok bir cemaate ait olan ve görüşleri belli olan taraflı medyanın haberi hem o kadar para alsalar da kutsal bir iş yapıyorlar insanları eğitip bir yandan da bilime katkıda bulunuyorlar

Kaynağı boşverinde şu üniversitedeki öğretim görevlililerinin çoğu maaşını haketmiyor.Adamlar 50 dakkalık dersi 15 dakka işliyor yaHakkıyla derse girip çıkan öğretim görevlisi bir elin parmaklarını geçmez.Lise ortaokul ilkokulda ki öğretmenlerin kutsal bi görev yaptıklarına inanırım ancak iş üniversite olunca o konuda size katılamıyorum

• quote:

Orjinalden alıntı: aBaBaDaN

quote:

Kaynak neresi vakit, yeni şafak gibi gazteler ise kaaleye almaya gerek yok.Kaynak zamanmış bu haberi kaale almaya gerek yok bir cemaate ait olan ve görüşleri belli olan taraflı medyanın haberi hem o kadar para alsalar da kutsal bir iş yapıyorlar insanları eğitip bir yandan da bilime katkıda bulunuyorlar

Kaynağı boşverinde şu üniversitedeki öğretim görevlililerinin çoğu maaşını haketmiyor.Adamlar 50 dakkalık dersi 15 dakka işliyor yaHakkıyla derse girip çıkan öğretim görevlisi bir elin parmaklarını geçmez.Lise ortaokul ilkokulda ki öğretmenlerin kutsal bi görev yaptıklarına inanırım ancak iş üniversite olunca o konuda size katılamıyorum

15 dakikida da bişeyler veriyorlarsa problem yok işe girerken ve işte çalışırken üniverisitene göre iş alıyorlar mezun olduğun bölün ile ilgili işe girersen de o beğenmediğin adamların öğrettiği bilgileri kullanıyorsun.Benim okulumda biz kaytarmaya çalışırdık da hocalar ders işlerdi bir de öğrenciler sanki 50 dakika dinliyor hocaları sanki max dindedikleri ve algılama ve öğrenmeye açık oldukları zaman 25 dakika falandır

• quote:

quote:

quote:

15 dakikida da bişeyler veriyorlarsa problem yok işe girerken ve işte çalışırken üniverisitene göre iş alıyorlar mezun olduğun bölün ile ilgili işe girersen de o beğenmediğin adamların öğrettiği bilgileri kullanıyorsun.Benim okulumda biz kaytarmaya çalışırdık da hocalar ders işlerdi bir de öğrenciler sanki 50 dakika dinliyor hocaları sanki max dindedikleri ve algılama ve öğrenmeye açık oldukları zaman 25 dakika falandır

15 dakikada ne verebilir??

• Bizim derse giren hoca aynen şu şekil

Hoca:Arkadaşlar bugün hiç ders işlemek istemiyorum napalım sizce
    Sınıf:Bitirelim hocam zaten 45 dk kaldı ders bitmesine
    Hoca:Tamam o zaman bugünlük yeter.
    Sınıftan bir kız:Ama hocam daha yeni geldiniz biraz sorumu çözseydik
    Hoca:Tamam kızım sen benim odama gel beraber soru çözeriz.
    Sınıf:
  • quote:

quote:

quote:

quote:

15 dakikada ne verebilir??

15 dakikada karşı taraf ne alırsa! Hiç kürsüye çıkıp ders yada sunup yaptınız mı 1 dakika içerisinde bile na kadar çok şey anlatabilirsiniz ki kendiniz bile şaşırırsınız ben birçok kez sunumlar yaptım inanın ki 15 dakika sunum ve konu anlatmak için uzun bir süre, size göre yetersiz ben yeterli desem ne desem kifayetsiz, ne siz beni ne de ben sizi bu görüşünüzden vazgeçirebilirim.Herkese iyi günler

• quote:

15 dakikada karşı taraf ne alırsa! Hiç kürsüye çıkıp ders yada sunup yaptınız mı 1 dakika içerisinde bile na kadar çok şey anlatabilirsiniz ki kendiniz bile şaşırırsınız ben birçok kez sunumlar yaptım inanın ki 15 dakika sunum ve konu anlatmak için uzun bir süre, size göre yetersiz ben yeterli desem ne desem kifayetsiz, ne siz beni ne de ben sizi bu görüşünüzden vazgeçirebilirim.Herkese iyi günler

15 dakikada birşey anlatılamayacağına inandığım için karşı tarafında birşey alacağını sanmıyorum.50 dakikalık dersi 15 dakikada işleyen öğretim görevlisi suçlu değil de,15 dakikada 50 dakikalık derste anlatılması gereken şeyi anlaması için zorlanan öğrencimi suçlu??Mühendislikte okuyorum mühendislik öğrencisine 15 dakikada birşey anlatamazsınız.Belki başka bölümlerde olabilir ancak yine de 50 dakikalık dersin 15 20 dakika işlenmesine karşıyım.Bunun sıkıntısını daha sonra bizler çekiyoruz

• quote:

Orjinalden alıntı: Magina

quote:

kaynak zaman.

BRAVOOO SENI ALNINDAN ÖPÜYORUM NE KADARDA GÜZEL SÖYLEDIN EYVALLAH....
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.