Şimdi Ara

[REHBER]Online Oyunlardan Kurtulma Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
8
Favori
2.141
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • [REHBER]Online Oyunlardan Kurtulma Rehberi


    -Okuyacağım ama, sen kimsin ?

    Sıradan bir insanım. Hepiniz gibi ben de zamanında bu oyunları fazlasıyla oynamış biriyim. Hatta yakın zamanda bile bu oyunlarda kısa süreli de olsa bulunmuşumdur. Bu oyunların hayatta nelere etki ettiğini iyi gözlemledim. Çünkü söylediğim gibi online oyunlarla çok fazla haşır neşir oldum.

    -Hangi oyunları oynadın ?

    Yıllar önce online oyun serüvenim "İstanbul Kıyamet Vakti" isimli yerli yapım bir oyunla başladı. MMORPG türünde oynadığım ilk oyun buydu. Sonrasında Metin 2 diye bir oyunun olduğunu kuzenim vasıtasıyla öğrendim ve onu oynamaya başladım. Yakın zamanda bile bu oyunu oynadım. Fazla bahsetmeyeyim. Zaten konunun ilerisinde bazı oyunları geniş çaplı ele alacağım.

    Metin 2'yi 1-2 yıl kadar oynadıktan sonra çoğumuzun çocukluğunda yer edinmiş oyun olan Wolfteam'i oynamaya başladım. O sıralarda ilkokuldaydım ve okuldan çıkar çıkmaz eve gelip bilgisayarın başına geçiyordum. Arkadaşlarımla birlikte saatlerce bu oyunu oynuyorduk.

    Bu sırada birçok etkiden dolayı oyundan oyuna geçiyorum ama söylediğim gibi erkenden bir şeyler söylemek anlamsız. Konunun devamında bol bol değineceğim.

    Point Blank isimli bir oyun bulmuş mahalle arkadaşlarım. Daha doğrusu çocukluk arkadaşlarım. Onlarla birlikte oyunu oynamaya başladım. Liseye başlayacağım senenin yazıydı. Bütün yazı bu oyunu oynayarak geçirdim. Sonrasında malumunuz League of Legends.

    Hepsini yazmaya kalkarsam liste uzar gider. Bunlar başta olmak üzere irili ufaklı birçok oyun...

    -Bu oyunları oynama sebebin neydi, niye bu oyunları oynuyoruz ?

    Birer birey olarak hepimizin istekleri vardır. İnsandaki başarma iç güdüsü bu isteklerin neredeyse tamamını oluşturur. Benim de sebeplerimden biriydi işte. Hayatımda bir şeyler yolunda gitmeyince oyunlara sarılıyordum hemen. Çünkü oyunlarda aldığım öldürme sayıları ya da düşürdüğüm itemler, kazandığım paralar bana zevk veriyordu. Bir nevi bu iç güdüyü tatmin ediyordu. Temel sebep de bu zaten.

    -Bu oyunlar bizi nasıl bağımlı yapıyor, neden bırakamıyoruz bu oyunları ?

    Bu oyunları öyle "Tamam bırakıyorum." diyerek bırakamazsınız. Çünkü sizi kendine çeken bir şeyler barındırırlar. Şimdi birkaç oyunu tek tek ele alalım ve her birinde neler olduğunu görelim.

    MMORPG OYUNLAR


    Metin 2 oyunundan çoğunuzun yolu geçmiştir. En azından biliyorsunuzdur. Bilmemeniz imkansızdır. Çünkü her yerde reklamları çıkıyor ya da her yerde adını duyuyorsunuz. MMORPG dediğimiz oyun türüne giriyor. Bu oyuna başladığınızda kötü bir kılıçtan başka hiçbir şey olmuyor elinizde. Önemli noktalardan biridir bu. Size hiçbir şey vermiyor. Kazanmak zorundasınız. İlk işe oyundaki en kolay yaratık olan köpeklerden başlıyorsunuz. Kestikçe seviye alıyorsunuz ve güçleniyorsunuz. İlk bağlanma bu noktada oluyor. Sonuçta kolay bir şey yaptınız ve yükseldiniz. Siz bunları kestikçe eşya ve para düşüyor. Bu eşyaları satıp parayla kendinize yeni eşyalar alıyorsunuz. Para dediğimiz şey sanal da olsa insana hırs veren şeylerden biridir. Bu noktada ikinci bağlanmayı yaşıyorsunuz çünkü yaptıklarınızın karşılıklarını daha iyi almaya başladığınızı görüyorsunuz.

    Bu noktaya kadar ne anlatmak istediğimi söyleyeyim. Diyelim ki yarın önemli bir sınavınız var. Bu sınava son gün çalışmakla yüksek not almanız pek mümkün olmayabilir. Ancak uzun bir süre boyunca çalışırsanız bu iş olabilir. Oyunda böyle bir şey yok. Dakikalar içinde yüksek bir seviyeye ulaşıp kendinizi tatmin ediyorsunuz. Bilinçaltı bir şeylerin başarıldığını size telkin ediyor. Oluşan his : Mutluluk. Evet sınava çalışıp yüksek bir not almak yerine çok kısa bir süre oyun oynayarak kendinizi tatmin ettiniz. Bunun şimdilik pek bir zararı yok. Sonuç olarak çok da vakit kaybetmiş sayılmazsınız. Sadece birkaç saat...

    Oyunu iyice öğrenmeye başlıyorsunuz. En ince ayrıntısına kadar. Etrafınızda da sizin gibi birçok oyuncu var. Fakat bunların arasında bazıları var ki yüksek seviyelere ulaşmışlar ve daha iyi eşyalar kullanıyorlar. Siz bunları görünce bu eşyayı ben de alayım diyorsunuz. Ya da o seviyeye ulaşmak istiyorsunuz. Üçüncü bağlanma burada başlıyor. Kısa bir zamanınızı ayıracakken o seviyeye ulaşmak için ya da o eşyayı alabilmek için çok daha fazla vakit geçirmeye başlıyorsunuz.

    Günler böyle gelip geçiyor ve yüksek bir seviyeye ulaşıyorsunuz. Bu sefer diğer oyuncularla düellolara başlıyorsunuz. Dördüncü bağlanma da burada gerçekleşiyor. Artık kendinizi kanıtlamak istiyorsunuz. Diğer oyunculardan daha iyi olduğunuzu onlara göstermek istiyorsunuz. Büyük bir hırsı da beraberinde getiriyor ve bu sefer daha çok oynamaya başlıyorsunuz.

    Bir süre sonra ne mi oluyor ? Evet, artık geceleri bile yatmadan bu oyun aklınıza geliyor. Duyduğunuz kelimelerle zihninizde bu oyunu bağdaştırıyorsunuz. Gerçek hayatınız bambaşka bir yöne doğru kaymaya başlıyor. Siz oyunda yukarı çıkmak için aşırı bir çaba harcarken gerçek hayatınızda geride kalmaya başlıyorsunuz. Oyunların müzikleri bile dilinize dolanıyor. İşte tüm bunlar gerçekleştiğinde artık tam bir bağımlısınız.

    MMOFPS OYUNLAR


    Çok oyunculu savaş oyunları... Ben hiç oynamadım diyen varsa yüksek ihtimalle yalan söylüyordur çünkü hepimizin bildiği, zamanında internet kafelere gitme nedeni olan Counter Strike oyunu bu oyunların atasıdır. Point Blank, Wolfteam gibi oyunlar da işte onun devamı. Hadi bu oyunların da başlangıcına bakalım. Size oyunun en kötü silahlarını verir. Gördünüz mü ? Yine size iyi bir şeyler verilmiyor. Çünkü siz elde etmelisiniz. Oyun sizden bunu istiyor. Genelde 10 dakikalık ölüm maçları oynanır bu tür oyunlarda. Siz de öyle başlarsınız. Kazansanız da kaybetseniz de tekrar oynamak istersiniz çünkü kendinizi kanıtlamanızı istiyor bilinçaltınız. Yeni silahlar almak için daha fazla oyun oynuyorsunuz. Bu silahlar sınırsız olmuyor. İlla ki bitiyor. Bu sefer de daha fazla almak için oynuyorsunuz ve böyle böyle bütün zamanınızı artık oyuna ayırmaya başlıyorsunuz. Bu tarz oyunların hepsinde istisnasız Takım/Klan/Lonca sistemi vardır. Bunlardan biriyle başka klanlarla savaşmaya başlarsınız. Bu sefer oynamak istemediğiniz bir anda bile klandakiler sizi çağırır ve oyunun başına tekrar geçersiniz. Yani bir sebep illa ki bulunur bunları oynamak için.

    "Counter Strike farklı. Bu saydıklarının çoğu yok ki onda!" dediğinizi duyar gibiyim. Şu son çıkan oyun CS:GO. Bunu ya siz oynuyorsunuz ya da oynayan arkadaşlarınız var. "Ligin ne?" , "Rankın ne?" gibi sorularla karşılaştınız mı ? Evet. Çünkü onun sistemi de bu. Lig atlamaya uğraşın durun, gitsin geceniz gündüzünüz. Tebrikler, bağımlı oldunuz !

    MOBA OYUNLAR


    İşte bu oyunlar hem MMORPG'nin hem de MMOFPS'in karışımı olan oyunlar. Hatta online olmayan oyunlardan bile bir şeyler var içinde. Ya bir düşünün, Counter Strike'da olup da League of Legends'ta olmayan bir şey var mı ?

    Silah var mı ? Var. Ölünce yeniden doğma var mı ? Var. Silahımın görünüşünü değiştirebiliyorum. Bu da var mı ? Evet o da var.

    Ee anladım da Metin 2'den ne var ? Moba oyunlarındaki karakterler farklı özellikler gösterir. Kimisi savaşçı olur kimisi büyücü olur ya da bir diğeri tank olur gibi. MMORPG oyunlarda bunlar vardır. Bir karakter hasarı az alır, birisi hasarı fazla vurur. Kimisi büyücüdür gibi.

    Yani diğer oyunlarda ne kadar sevdiğiniz, sizi kendine çeken şeyler varsa burada hepsi var. Hepsinin toplu hali tek parça olarak size sunuluyor. Siz olsanız oynamaz mısınız ? Oynarsınız.


    -Bunların yapımcılara ne faydası var ?

    Para. Tek kelimeyle para. Oyunda beğendiğiniz bir şey olunca parayı basıp alıyorsunuz. Bu kadar basit. Ne kadar uzun süre oynarsanız o kadar fazla şey satın alıyorsunuz.

    -Bunlardan bana ne ? Niye oynamayayım ?

    Ben size yaşadığım durumlardan bahsedeyim. Sadece ben değil, bu tarz oyunları oynayanların hepsinin başına irili ufaklı bu tarz şeyler geliyor. İlk online oyunlarla tanıştığımda her şey normaldi. Gerçek hayatım da bir yandan devam ediyordu. Bir süre sonra daha fazla vakit ayırmaya başladım bu oyunlara. Ve zaman geçtikçe daha fazla ve daha fazla... ilkokula giden bir öğrenciydim o zamanlar. Derslerimde başarılıydım. Açıkçası derslerime pek bir etkisi olmadı en başta. Fakat önceden sokağa çıkıp top oynayan ben şimdi kilo almaya başlamıştım oturmaktan. Liseye geçince derslerime de etkisi oldu. Asıl mesele de bu liseydi zaten.

    Liseye geçtim. Herkes kaynaşmış, ben bir köşede utangaç utangaç oturuyorum. Ancak sanal ortamda onlarca arkadaşım var. Gerçekte arkadaş edinemiyorum. Çünkü oyunlar sağ olsun her şeyin kolayına alışmışım. Dış dünyadan kendimi uzaklaştırdıkça içime kapanık birisi olup çıkmışım. Asosyallik diyorsunuz ya, heh işte ben onun vücut bulmuş haliydim. Karşı cinsle konuşmak çoğumuz için bir sorundur (Her ne kadar bir sorun olmasa da...). Bunun sebebi kendinizi benim gibi dış dünyadan çektiğiniz için oluşan utangaçlık.

    İkinci meselemiz para. Bana göre en arkaplanda bu kalıyor çünkü telafisi var. Ama yine de anlatalım. Çoğu firma oyunu belirli bir ücret karşılığında kullanıcıya sunar. Siz de bu oyunlara para vererek satın alırsınız. Bu konuda bir şey diyemem. Sonuç olarak kendinize bir hediye almış oluyorsunuz. Asıl para meselesi oyunun içinde başlıyor. Oyunda isteseniz de sahip olamayacağınız şeyleri size sadece 5 dakikada paranızı alarak sunuyorlar. Birle ikiyle sınırlı kalmadan bir bakmışsınız bütün paranızı dökmüşsünüz. Önceden bu tarz oyunları oynayan insanlar pek para harcamazdı. Çünkü çoğu çocuktu. Şimdi o çocuklar büyüdüler ve paraları var. Dolayısıyla buralarada harcamaktan çekinmiyorlar.

    En önemlisine geldik : Zaman. Tanıdığım, değer verdiğim bir psikoloğun bir sözü vardı : "Biriyle aramı bozabilirsiniz. Sizinle kötü olmam. Konuşuruz, devam ederiz. Bana para kaybettirebilirsiniz. Bir yolunu bulur yine kazanırız. Ama bana zaman kaybettirmeyin. Çünkü onun telafisi yok." Zamanınız giderse geri getiremezsiniz. Utangaçlığı, asosyalliği aşarsınız. Parayı bir şekilde kazanırsınız ancak zamanı tekrar bulamazsınız.

    Zamanını bu oyunlara harcayan insanlardan bazıları sınıfta kalıyor. Bazılarının okul hayatında kendine güveni olmuyor ve okulu bırakıp hayata atılıyor. Her şeye en hızlı yoldan ulaşmaya başladıkları için hayatta da ne yazık ki çok başarılı olamıyorlar. Bazıları daha sağlıklı düşünebiliyorlar ve üniversite okumak için sınava girmek istiyorlar. Fakat bu sefer de yapamamaktan yakınıyorlar. Bunları ben de yaşadım. Çünkü hızlıca yükseldik o oyunlarda. Bir şeylere parayı basarak sahip olabildik. Ancak parayı vererek hayallerimizi gerçekleştiremiyoruz. Bu noktada farkına varamazsak elden gidiyor zaten hayaller de hedefler de... Dolayısıyla hayatınız istediğiniz gibi şekillenemiyor.

    -Nasıl Kurtulurum ?

    Hepinizin sorduğu soru da bu. Bu oyunlar bağımlılık yaptı bana. Tamam kabul ediyorum o kadar zamanımı da boşa geçiriyorum. Birçoğunu da fark ettim zaten. Şimdi ne yapacağım ? Yanıt belki çok basit olacak ama oturun saatlerce "Düşünün." Evet sadece düşünün. Bunların size nasıl zararlar verdiğini düşünün. Sizden neler aldıklarını düşünün. Bunlara harcayacağınız zaman ve parayla neler yapabilirsiniz, bunları düşünün. Ben bu kadar yazdım ama nihai kararınızı etkileyemem. Çünkü her şey insanın kendinde biter. Eğer siz kurtulmaya karar verirseniz, kurtulursunuz. Ben sadece farkındalık yaratmak amaçlı bunları yazıyorum. Gerisi sizde.

    Bırakacaksınız, sonra canınız yine oynamak isteyecek. Evden dışarı çıkın. Ne kadar uzaklaşabiliyorsanız o kadar uzaklaşın. Bağımlı olurken nasıl bazı evrelerden geçtiyseniz bırakırken de bazı evrelerden geçeceksiniz. En başta çok fazla oynamak isteyeceksiniz. Bu istek git gide körelecek. İlk zamanlarda o oyunu anımsatacak resimlere ya da videolara bakmayın. Bunun başka bir çaresi inanın yok. Sabretmekten geçiyor her şey. Daha sonra o boşalan zamanı çok güzel şeylerle doldurduğunuzda zaten ne kadar gereksiz vakitler geçirdiğinizi anlayacaksınız.

    Bu istek hiçbir zaman tamamen yok olmayacak. Bu da bir gerçek. 6 ay, 1 sene, 2 sene , 10 sene... İlla ki yine aklınıza gelir ama korkmayın ilk zamanlardaki gibi asla olmaz.

    Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana arkadaşlar. Sizlerde biraz da olsa farkındalık yaratabildiysem dünyanın en mutlu insanı ben olurum.

    -Hiç mi oynamayalım ?

    Bağımlı olmayacağım diyorsanız oynayın. Ya da çoğunun mobil versiyonu var. Onlarda oyalanmanız bir nebze daha az oluyor. Onlarla vakit geçirebilirsiniz. Şahsen bende bağımlılık yapmadılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-00B482800 -- 17 Ağustos 2017; 17:5:38 >







  • 1997 yılından beri ara vermeden online oyun oynuyorum. Ama bunu yaparken ne eğitimi aksattım ne sorumluluklarımı aksattım ne işi mi aksatıyorum.

    Yaş 36 hala arkadaş gurubum ile oyun oynuyorum. Oyun oynamanın bir zararı yok. Sadece kalkman gerektiği zaman kalkmasını bilmek yeterli.

    Kitap okuman gerektiği zaman kitap oku. Çalışman gerektiği zaman çalış. Oynaman gerektiği zaman oyna . Bu kadar basit.
  • Yukarı
  • 1997 yılından beri ara vermeden online oyun oynuyorum. Ama bunu yaparken ne eğitimi aksattım ne sorumluluklarımı aksattım ne işi mi aksatıyorum.

    Yaş 36 hala arkadaş gurubum ile oyun oynuyorum. Oyun oynamanın bir zararı yok. Sadece kalkman gerektiği zaman kalkmasını bilmek yeterli.

    Kitap okuman gerektiği zaman kitap oku. Çalışman gerektiği zaman çalış. Oynaman gerektiği zaman oyna . Bu kadar basit.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Treth

    1997 yılından beri ara vermeden online oyun oynuyorum. Ama bunu yaparken ne eğitimi aksattım ne sorumluluklarımı aksattım ne işi mi aksatıyorum.

    Yaş 36 hala arkadaş gurubum ile oyun oynuyorum. Oyun oynamanın bir zararı yok. Sadece kalkman gerektiği zaman kalkmasını bilmek yeterli.

    Kitap okuman gerektiği zaman kitap oku. Çalışman gerektiği zaman çalış. Oynaman gerektiği zaman oyna . Bu kadar basit.

    Hocam ben zaten oyun oynamayın demiyorum. Son yazdığıma bakarsan göreceksin. Oynayacağınız oyunlar sizi hayatınızdan alıkoymasın diyorum. Senin dediğine geliyor yani.
  • Okumadim 14 yillik oyuncuyum 6 yasinda basladim marioyla. Suan r6s oynuyorum yaninda warhammer da oynuyorum. Kitabimi da okuyorum arkadaslarimla da cikiyorum. Sikinti yok yani.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThePscho


    quote:

    Orijinalden alıntı: Treth

    1997 yılından beri ara vermeden online oyun oynuyorum. Ama bunu yaparken ne eğitimi aksattım ne sorumluluklarımı aksattım ne işi mi aksatıyorum.

    Yaş 36 hala arkadaş gurubum ile oyun oynuyorum. Oyun oynamanın bir zararı yok. Sadece kalkman gerektiği zaman kalkmasını bilmek yeterli.

    Kitap okuman gerektiği zaman kitap oku. Çalışman gerektiği zaman çalış. Oynaman gerektiği zaman oyna . Bu kadar basit.

    Hocam ben zaten oyun oynamayın demiyorum. Son yazdığıma bakarsan göreceksin. Oynayacağınız oyunlar sizi hayatınızdan alıkoymasın diyorum. Senin dediğine geliyor yani.

    Eh yani. Oyun sorumluluklardan boş kalan zamanlar için zaten. Diğer hobilerle birlikte eşit olarak veya tek başına ona zaman ayırarak icra edilebilir.

    Mesela ben Anime / Manga / manhua / ligt novel / novel / fantastik kurgu kitaplar / online oyunlar ve Klasik müzikle ilgileniyorum. Zamanı uygun biçimde bölüyorum canım hangisi ile ilgilenmek isterse ona vakit ayırıyorum.

    En mantıklı yol bence bu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hayatın Gerçekleri

    Okumadim 14 yillik oyuncuyum 6 yasinda basladim marioyla. Suan r6s oynuyorum yaninda warhammer da oynuyorum. Kitabimi da okuyorum arkadaslarimla da cikiyorum. Sikinti yok yani.

    Bu konu zaten günün büyük çoğunluğunu bu oyunlarla geçiren ve bundan kurtulmak isteyenler için.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şu an tüm online oyunları bıraktın mı bırakmadıysan beraber ikv oynayabiliriz sağlam hesap var ama tek başıma sarmıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam haklısın benim hiç iyi bir pcm olmadı internetim de olmadı oynayamadım. Hikayesi olan veya bir şeyler öğreten grafiği de güzel oyunlar oynamaya çalışıyorum.

    Online oyunların sonu yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MarieCruie

    Şu an tüm online oyunları bıraktın mı bırakmadıysan beraber ikv oynayabiliriz sağlam hesap var ama tek başıma sarmıyor

    Telefondan arada şu mobil mobalar var ya onları oynuyorum. Ama cidden arada. Ben oyuna başlasam bile bırakmayı beceriyorum artık.
  • Yararlı konu elinize sağlık.
  • Büyük ihtimal order and chaos oynuyorsundur o da güzel ama telefon bana yeterli gelmiyor oyun konusunda

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThePscho


    quote:

    Orijinalden alıntı: MarieCruie

    Şu an tüm online oyunları bıraktın mı bırakmadıysan beraber ikv oynayabiliriz sağlam hesap var ama tek başıma sarmıyor

    Telefondan arada şu mobil mobalar var ya onları oynuyorum. Ama cidden arada. Ben oyuna başlasam bile bırakmayı beceriyorum artık.

    Hocam, dh forumun bu kategorisinde oyun bağımlılığından nasıl kurtulurum diye konu açmıştım. Oradan gelen cevaplar doğrultusunda 3 gündür oyun oynamıyorum. Hayalim Arkeolog olmaktı. Rabbime şükürler olsun İstanbul Üniversitesi - Tarihöncesi Arkeolojini(prehistorya) kazandım ve bugünde kaydımı yaptırdım. İnsan nasıl insan oldu kitabını bugün öğlen civarı okumaya başladım. Yaklaşık 3 saat belirli aralıklarla okumayı sürdürdüm. Ancak benim size bir sorum olacaktı: Kitap okurken aklıma sürekli oyun oynama hissi geliyor. Aklımdan bir an olsa dahi o hissi çıkaramıyorum. 7 Yaşında oyun oynamaya başlayan ben şuan 19 yaşındayım ve bu yaşıma kadar ara vermeden oyun oynamayı sürdürdüm. Sınav dönemimde dahi oynuyordum. Bunca sene sonunda bir anda bırakmak zor geldi. Kitap okurken o hissi aklımızdan atmak için bana neler önerirsiniz? Bu oyun bağımlılığı sorununu nasıl yenebilirim? Sorularınızı cevaplandırmadan önce hedeflerimden de bahsetmek isterim. Akademisyen olmak istiyorum.Mümkünse bölümümde derece yaparak mezun olmak ve Y.Lisans&Doktoramıda başarılı bir şekilde bitirmek istiyorum. Bunları göz önünde bulundurursak nasıl bir öğrenci hayatı da izlemeliyim? son sorumada cevap verirseniz müteşekkir olurum.

    Edit: Kitap okumayı çok severim ancak bilgisayar oyunları yüzünden cok fazla okuyamadım bu yaşa kadar. Şuan özgür hissediyorum gibiyim :) tıpkı 11 sene sonra hapisten cıkan bir mahkum gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bygcik -- 17 Ağustos 2017; 18:19:3 >




  • Oyunlarla 6 yaşında tanıştım.17 yaşındayım.Ölünceye kadar oynamayı düşünüyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lineage2 adlı oyun 4 buçuk yılımı yedi
    combat arms 1-2 senemi yedi
    world of tanks (wot) 1-2 senemi yedi
    archeage 1-2 senemi yedi (oynadığım en güzel oyun)

    şuan hiç bir oyun oynamıyorum bilgisayarda 2 oyun yüklü
    archege ve wot ama ikiside öylesine duruyor

    uzun lafın kısası oyun insanı öldürüyor hemde hiç fark ettirmeden
    lineage 2 yi oynarken günde en az 10 saat gibi oynardım hatta oyunu üst üste bir kaç defa açıp, birden fazla karakterlerle oynamaya devam ederdim.. bu zamanlarda hayatımın en güzel yıllarıydı elimden kaçtıklarında bile farkında olmamıştım
    oyun = hayatımın en büyük hatalarından birisi
    oyun oynayın ama bizim gibi bağımlı olmayın . oyun güzeldir ama bağımlı olursanız hayatınızın içine tükürür hemde siz farkında bile olmadan...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bygcik


    quote:

    Orijinalden alıntı: ThePscho


    quote:

    Orijinalden alıntı: MarieCruie

    Şu an tüm online oyunları bıraktın mı bırakmadıysan beraber ikv oynayabiliriz sağlam hesap var ama tek başıma sarmıyor

    Telefondan arada şu mobil mobalar var ya onları oynuyorum. Ama cidden arada. Ben oyuna başlasam bile bırakmayı beceriyorum artık.

    Hocam, dh forumun bu kategorisinde oyun bağımlılığından nasıl kurtulurum diye konu açmıştım. Oradan gelen cevaplar doğrultusunda 3 gündür oyun oynamıyorum. Hayalim Arkeolog olmaktı. Rabbime şükürler olsun İstanbul Üniversitesi - Tarihöncesi Arkeolojini(prehistorya) kazandım ve bugünde kaydımı yaptırdım. İnsan nasıl insan oldu kitabını bugün öğlen civarı okumaya başladım. Yaklaşık 3 saat belirli aralıklarla okumayı sürdürdüm. Ancak benim size bir sorum olacaktı: Kitap okurken aklıma sürekli oyun oynama hissi geliyor. Aklımdan bir an olsa dahi o hissi çıkaramıyorum. 7 Yaşında oyun oynamaya başlayan ben şuan 19 yaşındayım ve bu yaşıma kadar ara vermeden oyun oynamayı sürdürdüm. Sınav dönemimde dahi oynuyordum. Bunca sene sonunda bir anda bırakmak zor geldi. Kitap okurken o hissi aklımızdan atmak için bana neler önerirsiniz? Bu oyun bağımlılığı sorununu nasıl yenebilirim? Sorularınızı cevaplandırmadan önce hedeflerimden de bahsetmek isterim. Akademisyen olmak istiyorum.Mümkünse bölümümde derece yaparak mezun olmak ve Y.Lisans&Doktoramıda başarılı bir şekilde bitirmek istiyorum. Bunları göz önünde bulundurursak nasıl bir öğrenci hayatı da izlemeliyim? son sorumada cevap verirseniz müteşekkir olurum.

    Edit: Kitap okumayı çok severim ancak bilgisayar oyunları yüzünden cok fazla okuyamadım bu yaşa kadar. Şuan özgür hissediyorum gibiyim :) tıpkı 11 sene sonra hapisten cıkan bir mahkum gibi.

    Bir süre böyle olur. Ancak sonradan geçecek. Farklı şeylerle ilgilen bu sürede. Kitapta sana oyundaki ögeleri hatırlatan bir şeyler olabilir. Hayallerinin peşini bırakmadığın için tebrik ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: No Freaking Way

    Hocam yanlis anlamayin da biraz ici bos bi rehber olmus sanki. "Oynamayin" diyerek olmaz sanirim o isler.

    Yorumun için teşekkür ederim. Ben okuyanlarda bir farkındalık olsun diye yazdım. Yazıda da belirttiğim gibi nihai karar yine kişinin kendisine kalıyor. Buna yapacak bir şey yok maalesef. Bu tarz rehberlerde insanlara ne yapmaları gerektiğini söylemeniz saçma olur. Sadece öneri verebilirsiniz. Ben oyun videoları izlemeyin dersem bu herkese uymayabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MarieCruie

    Büyük ihtimal order and chaos oynuyorsundur o da güzel ama telefon bana yeterli gelmiyor oyun konusunda

    Evet oyun bilgisayarda oynanır aslında. Şu sıralar sadece PES'te bir ya da iki maç yapıp çıkıyorum. Son 5 gündür falan telefondan pek oyun oynamadım. Bu sene üniversite sınavına tekrar hazırlanıyorum. Çalışmaya başladığım için pek vaktim olmadı. Ancak illa ki vaktim olur ve oynarım. Mobile Legends ve Arena of Valor oynuyorum bu arada. Bahsettiğin oyun Gameloft'ub oyunuydu sanırım. Ona hiç ısınamadım ben.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ryner

    Lineage2 adlı oyun 4 buçuk yılımı yedi
    combat arms 1-2 senemi yedi
    world of tanks (wot) 1-2 senemi yedi
    archeage 1-2 senemi yedi (oynadığım en güzel oyun)

    şuan hiç bir oyun oynamıyorum bilgisayarda 2 oyun yüklü
    archege ve wot ama ikiside öylesine duruyor

    uzun lafın kısası oyun insanı öldürüyor hemde hiç fark ettirmeden
    lineage 2 yi oynarken günde en az 10 saat gibi oynardım hatta oyunu üst üste bir kaç defa açıp, birden fazla karakterlerle oynamaya devam ederdim.. bu zamanlarda hayatımın en güzel yıllarıydı elimden kaçtıklarında bile farkında olmamıştım
    oyun = hayatımın en büyük hatalarından birisi
    oyun oynayın ama bizim gibi bağımlı olmayın . oyun güzeldir ama bağımlı olursanız hayatınızın içine tükürür hemde siz farkında bile olmadan...

    Bağımlılığı aşmanın güzel yollarından birisi de hesabın birisine vermek ya da satmak. Benim kendime göre en iyi çözümüm bu. Satmayı denemedim ama mantıklı olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThePscho


    quote:

    Orijinalden alıntı: Ryner

    Lineage2 adlı oyun 4 buçuk yılımı yedi
    combat arms 1-2 senemi yedi
    world of tanks (wot) 1-2 senemi yedi
    archeage 1-2 senemi yedi (oynadığım en güzel oyun)

    şuan hiç bir oyun oynamıyorum bilgisayarda 2 oyun yüklü
    archege ve wot ama ikiside öylesine duruyor

    uzun lafın kısası oyun insanı öldürüyor hemde hiç fark ettirmeden
    lineage 2 yi oynarken günde en az 10 saat gibi oynardım hatta oyunu üst üste bir kaç defa açıp, birden fazla karakterlerle oynamaya devam ederdim.. bu zamanlarda hayatımın en güzel yıllarıydı elimden kaçtıklarında bile farkında olmamıştım
    oyun = hayatımın en büyük hatalarından birisi
    oyun oynayın ama bizim gibi bağımlı olmayın . oyun güzeldir ama bağımlı olursanız hayatınızın içine tükürür hemde siz farkında bile olmadan...

    Bağımlılığı aşmanın güzel yollarından birisi de hesabın birisine vermek ya da satmak. Benim kendime göre en iyi çözümüm bu. Satmayı denemedim ama mantıklı olabilir.

    lineage2 üyeliğimi arkadaşa bırakıp çıktım
    combat arms şifresini unuttum daha da bulamadım sayılır aramıyorum da
    world oftank üyeliğimi 380tl ye sattım
    archeage karakterimdeki yaklaşık 1000tl eden silahım çok samimi olduğum (gerçek hayattan tandığım) birisi tarafından çalındı







    gençlere tavsiyem
    oyun oynamak güzel ama bağımlı olursan hayatına tükürür




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.