Şimdi Ara

Regedit advanced

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
730
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kofox, daha önceden de görmüştüm registry hakkındaki bilgilerin byaa iyi. Bu tip yeni değer girme hangi değerler ne yapar, bunlarla ilgili bir site var mı? Gerçi senin yazdığın girdiler programlara özel ama yine de ortak komutlar vardır sanırım. Tabii ben Kofox'un mesajlarını gördüğüm için isini verdim. Ama bilen diğer arkadaşların da yardımlarına aç ve açığım :))

    SAYGILAR.....



  • yok abi bi kere kofox demişsin iş biter:))))))

    ABIT BE6 II BOARD
    PIII 1GHZ CPU
    VOODOO4 4500 AGP
    40 GB SEAGATE BARRACUDA
    CREATİVE VİBRA 128
    CREATİVE MODEM BLAST
    LG52X CD
    RİCOH CD-WR/DVD
    512 MB KİNGSTON SDRAM
    LG 795 FT MONİTÖR
    AOPEN OPTİK MOUSE
    LEXMARK Z32 PRİNT
    MUSTEK ED1200 SCAN
  • hadi leennnn, biliyosan yaz işte :)))
    çok samimi olduysa kusura bakma.

    SAYGILAR.....
  • yok çok bişey bildiğimi iddia edemem ama kendi makinamda denediğim bazı şeyler var ama
    çokda önemli şeyler değil.mesela başlat menüsünü hızlandırma yapıyorum.
    şöyle:Baslat menüsünden çalıştırı seç ve regedit yazip Enter tusuna bas. HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gel.
    Sağ paneldeki bir boşluğa sag tikla ve Yeni*Dize Degeri seçeneğini seç. Buraya MenuShowDelay yazdıktan sonra yazdığın metnin üzerine git ve buraya sag tıkla. Degistir seçenegini seç ve 0 degerini koy. Tamam’a tıkla ve Registry editörünü kapat. Windows 98/Me yi açip kapadığında alt menülerin açılması için gereken zaman kısalacaktır.Bu kadar....

    Diğer başka formül bilen arkadaşlar da yazsında öğrenelim.Yalnız şunu söyeyeyim bu registry ayarları kritiktir ona göre yanlış bir şey yaparsanız pc bir daha açılmayabilir ona göre dikkatli olun..

    ABIT BE6 II BOARD
    PIII 1GHZ CPU
    VOODOO4 4500 AGP
    40 GB SEAGATE BARRACUDA
    CREATİVE VİBRA 128
    CREATİVE MODEM BLAST
    LG52X CD
    RİCOH CD-WR/DVD
    512 MB KİNGSTON SDRAM
    LG 795 FT MONİTÖR
    AOPEN OPTİK MOUSE
    LEXMARK Z32 PRİNT
    MUSTEK ED1200 SCAN




    Edited by - Etki_ on 05 March 2002 23:06:26

    Edited by - Etki_ on 05 March 2002 23:09:16




  • saol etki. Ben bu bilgileri web siteme yazcam onun için topluyorum. Kendim için bi kaynak aslında daha çok. Hem registry ayarlarını değiştirmeden önce bi backup alıyoz canıım :)))

    SAYGILAR.....
  • al yapıştır o zaman:)))))



    TEK TIKLAMAYLA WINDOWS’U KAPATIN

    Windows’u kapatmak için genellikle Start/Shut Down seçenegini seçerek açilan diyalog kutusundan Shut Down seçenegini isaretleyip OK butonuna tiklamaniz gerekir. Eger aktif bir uygulama yoksa, normalde uygulamalari kapatmak için kullandigimiz ALT+F4 klavye kisayolu da diyalog kutusunu açmak için kullanilabilir. Tek bir tiklamayla Windows’u kapatabilmeyi ister misiniz?
    Bunu gerçeklestirmek için masaüstüne bir kisayol eklememiz gerekli. Fare imleci masaüstündeyken farenin sag tusuna basin ve kisayol menüsünden New/Shortcut’i seçin. Komut satiri kismina "RUNDLL32.EXE user,ExitWindows" yazin ve Next butonuna tiklayin. Kisayolunuza bir isim verin ve islemi sonlandirin. Bu kisayola tiklamak artik Windows’un hemen kapanmasini saglayacaktir. Ama isinizi biraz daha kolaylastirarak bu kisayola bir de klavye vurusu tanimlayalim. Olusturdugunuz kisayol üzerinde farenin sag tusuna tiklayarak menüden Properties’i seçin. Burada Shortcut sekmesi altinda Shortcut Key alanina istediginiz tus kombinasyonunu girin.

    DİSK BİRLEŞTİRME KISAYOLU OLUŞTURMAK

    Aynı yukarıdaki gibi yeni bir kısayol oluşturun ve komut satırına
    C:\WINDOWS\DEFRAG.EXE \AII\P\NOPROMPT yazın.artık yeni kısa yolunuz hazır.üstüne tıklayarak disk birleştiriciyi çalıştırabilirsiniz (98,ME)

    BAŞLAT MENÜSÜNÜ HIZLANDIRMA

    Başlat menü seçeneginin üzerine gittiginizde bu seçenegin alt seçenekleri açilana kadar yarim saniye beklersiniz. Bu zaman araligi her alt menü açilana Baslat tusuna basip Programlar kadar verilir. Eger isterseniz bu zaman araligini kisaltabilir veya tamamen yok edebilirsiniz.
    Tek yapmaniz gereken her zamanki gibi Registry editöründe bir degisiklik yapmak. (Registry’de yapilan yanlis degisikliklerden sorumluluk kabul etmiyoruz.)
    Baslat menüsünden çalistir’i seçin ve regedit yazip Enter tusuna basin. HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gelin
    Sag paneldeki bir bosluga sag tiklayin ve Yeni*Dize Degeri seçenegini seçin. Buraya MenuShowDelay yazdiktan sonra yazdiginiz metnin üzerine gidin ve buraya sag tiklayin. Degistir seçenegini seçin ve 0’a yakin bir deger koyun. (Default deger 400’dür). Tamam’a tiklayin ve Registry editörünü kapatin. Windows 98’i açip kapadiginizda alt menülerin açilmasi için gereken zamanin kisaldigini göreceksiniz

    WINDOWS 95/98’I YENIDEN BASLATMAK

    Bilgisayari boot etmeden sadece Windows 95 veya Windows 98’i yeniden baslatmak istiyorsaniz bunu komut satirindan tek bir satirla yapabilirsiniz. Baslat menüsünden çalistir komutunu çalistirin.
    C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,ExitWindowsExec
    Yazip Enter tusuna basin. Windows 95/98 yeniden baslayacaktir.
    Eger her seferinde bu satiri yazmak yerine bu komutu bir simge olarak Baslat menüsüne eklemek istiyorsaniz da asagidaki adimlari takip etmeniz yeterli.
    1. Baslat menüsüne sag fare dügmesi ile tiklayin. Ekrana gelecek olan menüden Aç komutunu çalistirin. Baslat menüsünün klasörü açilacaktir.
    2. Dosya menüsünden Yeni * Kisayol komutunu çalistirin.
    3. Kisayolun komut satiri olarak C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,ExitWindowsExec yazin. Ileri dügmesine basin.
    4. Kisayolun ismini “Windows’u Yeniden Baslat” yapin ve Tamam dügmesine basin.
    5. Baslat menüsü klasörünü kapatin.
    Artik Baslat menünüzde “Windows’u Yeniden Baslat” komutu bulunacak. Bu komutu çalistirip Windows 95/98’i yeniden baslatabilirsiniz.

    MODEMI HIZLANDIRMAK
    Burada verecegim bilgiler modeminizi hizlandirmak içindir. Eger yazdiklarima harfiyen uyarsaniz bilgisayarinizda herhangi bir sorun ile karsilasmazsiniz. Çok fazla acemi iseniz bilgisayarinizi fazla kurcalamayin...
    1)Modeminizi Hizlandirin: Baslat mönüsünde Çalistir/Run komutunu açin ve buraya sysedit yazarak enter tusuna basin. Gelen menide win.ini dosyasini açin. Modeminiz hangi port'a bagliysa, win.ini içinde o poftu bulun (Genellikle com2'dir). O poftun hizasindaki 9600 rakamini 921600, sondaki x'i de p yapin. Satir söyle olacaktir; Com2:=921600,n,8,1,p Kaydet deyin ve kapatin.
    2)Modeminizi Kurarken: Modeminizi kurduktan sonra yapacak bir isiniz daha var. Denetim Masasi’nda sistem simgesini tiklatin ve baglanti noktalari bölümünü bulun. Bu bölümü tiklattiginizda com1, com2, com3 ve LPT1 yazilarini göreceksiniz. Modeminiz hangi pofta bagliysa onu seçin ve özellikler seçenegini açtiktan sonra Baud Rate degerini 115200 olarak degistirin.
    3) Modeminizin Telefonu Daha Hizli Çevirmesi için: Modemin telefonu hizli çevirmesi için, denetim Masasi’nda modem simgesini tiklatin. Bundan sonra modemi seçerek özellikler dügmesini tiklatin. Gelen menide baglanti'yi sonra da gelismis seçenegini açin. Burada diger ayarlar kutusu bostur. Siz oraya su ibareyi yazin: S11=40 Modeminiz artik iki çevirme arasini 40 milisaniye olarak ayarlayacaktir.

    BILGISAYARINIZI HIZLANDIRIN
    Burada verecegim bilgiler sabit diskinizi ve bilgisayarinizi hizalandirmaniz için windows'ta yapilan degisiklikler ve eklemeler ile sinirlidir. Adimlara harfiyen uyarsaniz bilgisayarinizda herhangi bir sorun ile karsilasmazsiniz eger çok acemi iseniz fazla kurcalamayin...
    MS-DOS SYS DOSYASI
    Bilgisayarim sonra C: (sabit diskiniz) konumundan msdos.sys dosyasina sag tiklayarak özellikler kismina gelin alt taraftata salt okunur yazayn yerin yanindaki tik isaretini kaldirin.msdos.sys dosyasini iki kere tiklayarak birlikte aç kisimindan NOTEPAD yazan simgeye iki kere tiklayin.simdi [opsions] bölümüne su satirlari ekleyin
    drvspace=0
    dblspace=0
    BootWarn=0
    BootDelay=0
    Sonra Dosya bölümünden Kaydet komutunu çalistirin. Uygulamayi kapatin ve MSDOS.SYS dosyasini tekar salt okunur olacak sekilde ayarlayin artik bilgisayariniz açilirken bu fuzuli sürücüleri yuklemiyecek daha çabuk açilip daha az bellek harcayacak
    GEREKSIZ DOSYALARI SILIN
    Bu degisikliklerin disinda Sabit Diskinizi hizlandirmak için windows'un TEMP yani geçici dosyalar klasöründeki tüm dosyalari rahatlikla silebilirsiniz bu dosyalarin hepsi windows'un ve bilgisayariniza yüklediginiz programlarin artiklaridir...



    DENETIM MASASI BASLAT MENÜSÜNE

    DAHA önce çesitli dergiler Denetim Masasinin elemanlarini baslat menüsüne eklemek için bir püf noktasi vermislerdi. Ama ben nasil yapilacagini unuttum. Bunu bir daha anlatir misiniz?
    Hem sizin sorunuzu yanitlamak hem de ayni dertten muzdarip diger okurlarimizin hafizalarini tazelemek için bu püf noktasini bir kere daha yayinliyoruz. Denetim Masasini baslat menüsüne eklemek için asagidaki adimlari takip edin:
    1. Baslat dügmesinin üzerine gelin, sag fare dügmesine tiklayin, Aç komutunu çalistirin.
    2. Dosya menüsünden Yeni * Klasör komutunu çalistirin.
    3. Yeni klasöre Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} ismini verin (noktayi yazmayi unutmayin).
    Artik Denetim Masasi simgelerini baslat menüsünde görebileceksiniz. Ayni püf noktasi Yazicilar klasörü için de geçerlidir. Bunun için de yine yeni bir klasör yaratip adini
    Printers.{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D}
    Olarak degistirmeniz yeterlidir. Tekrar ediyoruz, nokta önemli. Noktayi atlamamaya özen göstermelisiniz.
    -----------------------------------------------------------------------------------------

    -:: Windows Püfleri ::-
    WINDOWS`un Ince Ayarlari
    Windows Isletim sisteminde bazi küçük degisiklikler yaparak kullanimini kolaylastirabilirsiniz.
    Ama Size anlaticaklarimi yapmadan önce önemli bilgi ve dosyalarinizi mutlaka yedekleyin.
    Sonra bilgisayarinizda kendi hatanizdan çikicak sorunlardan ben mesul degilim. ;)
    Peki nasil yedekleme yapicam diyorsaniz,Baslat menüsünden çalistiri seçin ve aç kutusuna scanregw yazin ve tamam i tiklayin.Bu windows sistem kayitlarinin yedeklemesini saglar.
  • Windos u tek tiklama ile kapatmak:
    Bunu için masaüstünde yeni bir kisayol yaratin.Komut satirina,
    c:\Windows\rundll.exe <file:///c:/Windows/rundll.exe> user.exe,exitwindows yazin.Evet kisayolunuz hazir.Bu kisayola tikladiginiz an windows kapanacaktir.
  • Windows u tek tiklama ile yeniden baslatmak:
    Bunun için ayni sekilde kisayol olarak komut satirina,
    c:\Windows\rundll.exe <file:///c:/Windows/rundll.exe> user.exe,exitwindowsexec yazin.
    Me de ise C:\WINDOWS\RUNDLL32.EXE shell32.dll,SHExitWindowsEx 0x2
    yazın
  • Baslat menüsündeki unsurlari dilediginiz gibi siralayin
    Baslat menüsündeki herhangi bir ögeyi mouse nin sol tusuna basili tutarak istedigin yere koyarak kendinize göre bir sira yapabilirsiniz.
  • Geri Dönüsüm kutusu mu, yoksa...
    Evet Geri Dönüsüm Kutusu nun adindan hoslanmiyorsaniz onun adini degistirmeye nedersiniz. :)
    Bunun için baslat- çalistir dan regedit (kayit düzenliyicisi) i çalistirin ve,
    HKEY _CLASSES_ROOT/CLSID/{645FF040 - 5081 - 101B - 9F08 - 00A - A002F954E }
    anahtarina girip bir kere tiklayin. Sag panelde varsayilan satirinin karsisinda Geri dönüsüm kutusunun yazili oldugunu göreceksiniz.Varsayilan a çift tiklayin ve oraya istediginiz yeni adi yazin ve tamam i tiklayin.Kayit düzenleyicisini kapayip windows unun yeniden açtiginizda geri dönüsüm kutusu yeni ismiyle karsinizda.
  • Çalistir Kutusunun Marifetleri
    Çalistir kutusu pek bir ise yaramiyor gözükse de birçok islevi vardir. Mesela baslat menüsündeki çalistir kutusunu açin ve masaüstündeki herhangi bir temayi mouse un sag tusuyla kutucuga birakin.Iste size temanin künyesi.
    Yine çalistir kutusunu açin ve içine . (nokta) yazip Tamam i tiklayin: masaüstü bir pencere içinde açilacaktir. Eger .. (ikinokta) yazarsaniz Windows klasörü açilacaktir.Ters bölü isareti (/) yazip tamam i tiklarsaniz c: sürücüsünün penceresi açilir.
  • Masa üstüne e-mail kisayolu koyabilirsiniz
    Masaüstünde mouse un sag tusuna tiklayin ve yeni/kisayol seçin. Komut satiri kutusuna mailto@isim@isim.com?subject= <mailto:mailto@isim@isim.com?subject=> meraba yazin ve ileriyi tiklayin.Bu kisayola anlamli bir isim verin ve son u tiklayin.Böylece bu kisa yola tikladiginizda posta programi açilacak ve yazmis oldugunuz adrese yani alici satiri otomatik olarak dolacaktir.

  • Adres Çubugu Birçok ise yarayabilir Masaüstünüze adres çubugu koyarak birçok programa hemen ulasabilirsiniz.Mesela c: yazarak hemen c sürücüsünü açabilirsiniz.Mesela Satira mirc32 yazarsanaz programiniz hemen açilacaktir.Görev çubugunu masaüstüne koymak için Görev Çubugun nun bos bir yerine sag tiklayin; açilacak menüden Araç Çubuklarini(toolbars) ve onun menüsünde
    adres i seçin.Adres Çubugu, Görev Çubugunun içinde açilacaktir. Adres kelimesinin bir yerinden mouse ile tutup masaüstüne birakin.Iste size seyyar bir adres çubugu.Adres Çubugunu masaüstünün en üstüne koyarsaniz birde Otomatik gizle yaparsaniz hem yer kaplamaz hem programlarinizi daha kolay açacak bir yere kavusursunuz.
  • Masaüstüne "Unutulmayacak isler veya sifreler" listesi koyabilirsiniz
    Eger benim gib sifrelerini aklinizda tutamiyor veya kayida yazma ihtiyaci duyuyorsaniz Masaüsütüne sifreler veya aman unutma baslikli notlar koymaya nedersiniz :)
    Notepad i açin ve içerigi degistirerek; ama kodlari aynen tekrar ederek .sunlari yazin:
    <H1> istediginiz Baslik <H1>
    <p>
    1. Madde1
    <p>
    2. Madde2
    <p>
    3. Madde3
    Burada madde1-2 olarak olan yerlere isdediginiz sifre veya unutmak istemediginiz seylerini yazabilirsiniz ama arada <p> leri unutmayarak.
    Sonra bu dosyayi,Belgelerim klasörüne unutma.htm adiyla kaydedin. Simdi masaüstünde saga tiklayin , menüde Active Desktop maddesini seçin ve Masaüstümü Özellestir maddesini tiklayin. Açilacak kutuda "Activ Desktop" imi "Web Sayfasi Gibi Görüntüle" maddesinie isaret yoksa isaret koyun ve Yeni dügmesine tiklayin.Bir diyalog kutusu çikar microsoft un Active masaüsüt galerisine baglanip baglanmiyacaginizi soran ona hayir deyin ve açilan yeni kutuda Gözat i tiklayin ve unutma.htm dosyasini kaydettiginiz dosyaya gidin ve bu belgeyi seçip tamam i tiklayin ve Uygulayi seçin. Ve Tebrikler,ilk Active Masaüstü ögenizi olusturdunuz :) Bunu masaüsütünüzde istedginiz bos bir yere koyabilirsiniz.
    *Eger olustururken herhangi bir sorun çikarsa Baslat menüsünden, Ayarlar,Activ Desktop dan "Web sayfasi gibi Görüntüle" yi seçin.Sayfaniz eski halini alir.
  • Windows un Kapanis yazisini sevmiyorsaniz
    Evet bilgisayrinizi her kapatisinizda karsiniza "Simdi Bilgisarinizi Kapatabilirsiniz." yazisinin mi çikmasini istersiniz yoksa benim yaptigim gibi Liv Tyler in güsel bir resmiyle ve altinda "Bye Bye Ümit" yazan bir yaziyla mi? :))
    bilgisayar inizi her kapatisinizda karsiniza çikan bu dosya (logos.sys) dosyasidir. Bu bitmap türü bir grafik dosyasidir ve 320x400 piksel boyutlarindadir.Eger sizde bu görüntüyü degistirmek isterseniz yapmaniz gerekenler sunlardir. Ilk önce Paint de logos.sys dosyasini açin.Sonra O yaziyi silin veya istedigin bir resmi koyun.Ayrica yazmak istediginz seyleride resme ekleyebilirsiniz.Ama resimleri veya baska bir yazi koyarken 320x400 ölçülerinde olmasina dikkat edin ve bu yaptiginizi logos.sys dosyasi olarak tekrar kaydedin ve windows klasörünün altinda olmasina dikkat edin.
    Uyari: Eger kendi yaptiginiz yeni logos.sys yi koyarsaniz windows eskisini koruyamayabilir yani anlicaniz bidaha o yaziyi hiç göremeyebilirsiniz :))
  • Bilgisayar inizi Ag Sunucusu Yapin
    Eger bilgisayar inizin diske erisim yetegini arttirmak istiyorsaniz,Bilgisayarim a sag tiklayin ve açilan menüde Özellikler i seçin Basarim sekmenine gidin ve "Bu makinanin belirgin rolü" kutusunun seçme dügmesine tiklayip,Ag sunucusu maddesini seçin.Bu arada tam yerindede bulunmusken "ileri okuma eniyileme" sürgüsünü tam yapin. Bilgisayariniz yeniden açildiginda yeni kimligiyle daha hizli çalisacaktir.


  • Modem Hizinizi Arttirin
    Denetim masasindan Sisitem i açin,"iletisim Baglanti noktasiCOM1" ve "iletisim Baglanti noktasiCOM2" satirlarini göreceksiniz.Modeminiz hangisine bagli ise onu çift tilayin ve açilan kutuda Baglanti ayar noktasi sekmenine gidin
    ve saniyedeki Bit sayisi kutusunun seçme okuna basarak 56k modemler için 115200 , 33.6k modemler için 57600 seçin.Böylece internete baglanti hiziniz arttigini göreceksiniz.
  • Modeminiz numaralari çok yavas çeviriyorsa
    Modeminizin numaralari daha hizli çevirmesini saglayabilirsiniz. Denetim masasindan modem e girin ve bagli olan modemin özelliklerine tiklayin. Çikan kutuda baglanti sekmenine gidin ve altta gelismis e girin. Diger ayarlar bölümüne S11=40 yazin. Bu modeminiz bir numara ararken 2 numara arasindaki süreyi 40milisaniye indirmesini saglar.

    SAĞ TIK MENÜSÜNE NOT DEFTERİ EKLEME:
    evet sağ tıktaki gönder menüsüne not defteri seçeneğini nasıl ekleriz:
    doğruca windowsa gidiyoruz.
    orada send to klasörünü açıyoruz.
    klasör içinde boş bir yere sağ tıklayıp yeni menüsünden kısa yolu tıklı
    yoruz, kısa yol ekle karşımıza çıkıyor.oradaki komut satırına,
    C:\Windows\Notepad.exe yazıp ileri yapıyoruz.daha sonra buna not
    defteri yada not pad (kafana göre takıl) diye isim veriyor ve bitiriyo-
    ruz.evet artık sağ tuşundaki not defterin hayırlı olsun:)))))

    BIOS GÜNCELLEME (AMAN HA ADVANCED OLANLAR DENESİN)
    BIOS GÜNCELLEMESI NASIL YAPILIR
    Su anda bir çok üretici firma AMI, AWARD ve Phoenix bios yongalarindan birini kendi anakartlarinda agirlikla kullanmaktadir. Asagida bu yongalara sahip bir anakartta bios upgrade in nasil yapilacagi anlatilmaktadir. Ancak Bios upgrade yaparken bilgisayarin resetlenmemesi ve gücünün kesilmemesi gerekmektedir. Böyle bir durumda bios, tamamen bozulabilir. Ayrica bios upgrade yapildiktan sonra daha önce yapilmis olan ayarlamalarin default degerlere dönecegini düsünerek, bios ayarlarini not etmeniz tavsiye edilir.
    AWARDBIOS (Genellikle Gigabyte ve Platinum anakartlarda kullanilmaktadir)
    Dos ta C:\sys a: komutuyla yada windows tan bir sistem disketi yaratip , bu diskete awdflash.exe ve 6bx2000.18 (ya da ilgili dosya) dosyalarini kopyalayiniz. Daha sonra asagidaki sirayi takip ediniz:
    1. Anakartinizi açtiginizda "DEL" tusuna basip BIOS SETUP'a giriniz, burada internal and external cache leri "Disabled" durumuna getiriniz.
    2. Anakartinizi hazirladiginiz disketle açarken "F5" tusuna basip " config.sys and autoexec.bat" dosyalarini yani Windowsun baslangiç dosyalarini geçip DOS prompta geliniz (A:>)
    3. Bios programlayici yazilimi asagidaki komutu yazarak çalistiriniz.
    A:\awdflash 6bx2000.18
    4. Yazilim çalistiginda ekrana gelen ilk soruya (ingilizce) "eski biosunuzu kaydetmek istiyormusunuz ? " eger "Y" derseniz lütfen, disketteki isimden (6bx2000.18) farkli bir isim vererek kaydediniz.
    5.Yukaridaki soruya "N" derseniz ikinci soru (ingilizce) "biosu programlamak istiyormusunuz " olacaktir. Bu soruya "Y" dedikten sonra programlama baslayacaktir. Bu anda anakartinizi restart (CTRL+ALT+DEL) yapmayiniz ya da anakatin gücünü kesmeyiniz!!!!!!
    6.Programlama bittikten sonra sistemi tekrar açiniz ve bios versiyonunu kontrol ediniz.
    AMIBIOS (Genellikle Tomato anakartlarda kullanilmaktadir)
    Dos ta C:\sys a: komutuyla yada windows tan bir sistem disketi yaratip , bu diskete amiflash.exe ve bi98107e.rom (ya da ilgili dosya) dosyalarini kopyalayiniz. Daha sonra asagidaki sirayi takip ediniz:
    1. Anakartinizi açtiginizda "DEL" tusuna basip BIOS SETUP'a giriniz, burada CPU L1/L2 Cache'leri "Disabled" durumuna getiriniz.
    2. Anakartinizi hazirladiginiz disketle açarken "F5" tusuna basip " config.sys and autoexec.bat" dosyalarini yani Windowsun baslangiç dosyalarini geçip DOS prompta geliniz (A:>)
    3. Bios programlayici yazilimi asagidaki komutu yazarak çalistiriniz.
    A:\amiflash bi107e.rom
    4. Yazilim çalistiginda ENTER tusuna basiniz ve ekrana gelen ilk soruya (ingilizce) "eski biosunuzu kaydetmek istiyormusunuz ? " eger "Y" derseniz lütfen, disketteki isimden (bi98107e.rom) farkli bir isim vererek kaydediniz.
    5.Yukaridaki soruya "N" derseniz ikinci soru (ingilizce) "biosu programlamak istiyormusunuz " olacaktir. Bu soruya "Y" dedikten sonra programlama baslayacaktir. Bu anda anakartinizi restart (CTRL+ALT+DEL) yapmayiniz ya da anakartin gücünü kesmeyiniz!!!!!!
    6.Programlama bittikten sonra sistemi tekrar açiniz ve bios versiyonunu kontrol ediniz.
    Intel Anakartlarda Bios Upgrade (AMI veya Phoenix)
    Dos ta C:\sys a:, C:\format a: /s komutuyla yada windows tan bir sistem disketi olusturun.
    Bios upgrade yapmadan önce [F2] tusuyla Setup menüsüne girerek daha önce yapmis oldugunun bios ayarlarini not ediniz.
    1.Internetten aldiginiz dosyayi harddiskinizde açin. Size MK_BOOTZ.EXE, README.TXT ve BIOS.EXE dosyalarini verecektir. Dos komut satirinda c:\BIOS.EXE A: yazarak bios dosyalarini daha önce hazirlamis oldugunuz diskete kopyalamis olursunuz.
    2. Yeni programlarda bilgisayarinizi bu disketle açtiginizda bios, boot block otomatik olarak programlanip PC resetlenecektir.
    3. Bazi bios versiyonlarinda ise bu islemleri kullanici kendisi yapmak durumundadir. Program çalistiginda (Iflash.exe) Main Menu ye girilir. Buradan "Update Flash Memory From a File" girilerek "Update System Menu" seçilir. Burada bios dosyasinin yerini ve ismini girmeniz istenir. ENTER, TAB ve ENTER tusu ile dosya seçilir ve islem bitince PC resetlenir.
    Ayni sekilde disket ile PC tekrar açilir ve Main Menu den "Upgrade Flash Memory From a File" seçilir. Buradan "Update System Boot Block" menüsünden dosya seçilerek upgrade edilir.
    Programlama islemi bitince açilista [F2] tusuna basilarak Setup'a girilir. [F9] tusuyla fabrika çikis ayarlarina getirilir. Kullanici kendi ayarlarini yaptiktan sonra [F10] tusuyla kaydedilir.
    BIOS RECOVERY
    Intel anakartlarinda bios, diger anakartlarin bioslarinda olmayan Boot Block Area adi verilen bir bölgeye sahiptir. Bu bölgede belirli bir kod, sistem açilisi için saklanmakta ve disardan herhangi bir yazilim yada virüs bu kodu degistirememektedir.
    Herhangi bir sekilde bios yaziliminda problem olustugunda bu özellik kullanilarak bios tekrar programlanabilmektedir. Bu sekilde viruslerden (Chernobyl virusü) etkilenseniz bile güvenli bir sekilde kolayca bu sorunu giderebiliyorsunuz. Bunun için disket sürücü ve speaker gerekiyor. Anakart üzerindeki Flash recovery jumper recovery mode durumuna getirilir. Daha önce hazirlanmis olan upgrade disketi ile sistem açilir. Bios ta silinmeyen küçük bir kod oldugu için ekranda herhangi bir görüntü olusmayacaktir. Islem speaker lar dan gelen sesler ve disket sürücüsünün isiklarina bakarak sürdürülür. Sistem beep kodu verdiginde ve disket sürücünün isiklari yandiginda Sistem gerekli yazilimi yüklüyor demektir. Disket sürücüsünün isiklari söndügünde programlama bitmis demektir. Anakart jumper i eski konuma getirilir. Bu islemden sonra yukarida anlatilan bios upgrade islemi yapilir.
    --------------------------------------------------------------------------------------------



    FDİSK

    DİKKAT ACEMİLER KURCALAMASIN!!



    1) BAŞLANGIÇ DİSKETİYLE BİLGİSAYARINIZI BAŞLATIN.CD DESTEĞİ OLMADAN BAŞLATI SEÇİN.
    2) A:/ YA DÜŞÜNCE fdisk YAZIP ENTERLAYIN.BÜYÜK DİSK DESTEĞİNİ ETKİNLEŞTİRİP ETKİNLEŞTİRMEYECEĞİMİZİ SORAN MENÜYE EVET CEVABINI
    VERDİKTEN SONRA,KARŞIMIZA FDİSK SEÇENEKLERİ ÇIKACAK.

    1-)Dos bölümü veya mantıksal Dos sürücüsü oluştur
    2-)Etkin bölümü ata
    3-)Bölüm veya mantıksal dos sürücüsü sil
    4-)Bölüm bilgisini seç

    İLK OLARAK ÖNCEKİ PARTİSYONLARI SİLMEMİZ GEREKİYOR(daha önce bölünmüş olmasa dahi)
    BUNUN İÇİN 3 NOLU SEÇENEĞE GİRİNİZ.KARŞINIZA ŞU ÇIKACAK:

    1-)Birinci dos bölümünü sil
    2-)Uzatılmış dos bölümünü sil
    3-)Uzatıulmış dos sürücüsü içindeki mantıksal dos sürücüsünü sil
    4-)Dos olmayan bölüm sil

    1.SEÇENEĞE GİRİN.HANGİ BİRİNCİ BÖLÜMÜ SİLMEK İSTİYORSUNUZ SORUSUNA (1) YAZIP ENTERLAYIN.BİRİM ADI VARSA(yani sizin daha önce c ve d sürücülerine verdiğiniz herhangi bir isim varsa)YAZIN.SONRA E YAZIP ENTERLAYIN.BÖYLECE BİRİNCİ DOS BÖLÜMÜ SİLİNMİŞ OLDU . EĞER DAHA ÖNCE BÖLÜNMÜŞ BİR HARDDİSK İSE DİĞER BÖLÜMLERİDE SİLMEK İÇİN ESC İLE FDİSK SEÇENEKLERİNE GERİ GELİN.YİNE 3. NOLU SEÇENEK ENTER VE YİNE ORADANDA 3.NOLU SEÇENEĞİ(yani uzatılmış dos bölümü içindeki mantıksal dos sürücülerini sil seçeneği)SEÇİN.
    HANGİ SÜRÜCÜYÜ SİLMEK İSTİYORSUNUZ UYARISINA O SÜRÜCÜYÜ YAZIP ENTER,BİRİM ADI VARSA ONUDA YAZIN.BÖYLECE UZATILMIŞ DOS BÖLÜMÜ İÇİNDEKİ MANTIKSAL DOS SÜRÜCÜLERİ SİLİNMİŞ OLDU.İKİ KEZ ESC İLE FDİSK
    MENÜSÜNE GELİN.VE YİNE 3 NOLU SEÇENEĞİ(bölüm veya mantıksal dos sürücüsü sil)
    SEÇİN.BURADAN 2 NOLU SEÇENEK (uzatılmış bölümü sil).UYARI E/H? (E) ENTER.
    UZATILMIŞ BÖLÜM SİLİNDİ.
    ESC İLE FDİSK MENÜSÜNE GELİN.KONTROL İÇİN 4 NOLU SEÇENEK(bölüm bilgisini seç).HİÇBİR BÖLÜM TANIMLANMADI YAZMASI GEREKİYOR.3 KEZ ESC İLE FDİSK DEN ÇIKIP ETKİN OLMASI İÇİN BİLGİSAYARI YENİDEN BAŞLATIN(disketle tabi).
    PC AÇILDIĞINDA UYARI MAHİYETİNDE BİR YAZI ÇIKACAK.(HİÇ BİR GEÇERLİ SÜRÜCÜ ALGILANMADI DİYE).TEKRAR FDİSK YAZIP ENTER.BÜYÜK DİSK SEÇENEĞİNİ ETKİNLEŞTİRİN.ŞİMDİ ARTIK YENİ SÜRÜCÜLERİ OLUŞTURACAKSINIZ.FDİSK MENÜSÜNDEKİ 1.SEÇENEĞİ SEÇİN(dos bölümü veya mantıksal dos sürücüsü oluştur). 3 SEÇENEK ÇIKACAK.

    1-)Birinci dos bölümü oluştur
    2-)Uzatılmış dos bölümü oluştur
    3-)Uzatılmış dos bölümünde mantıksal dos sürücüsü oluştur

    1.SEÇENEĞİ SEÇİN.SÜRÜCÜ BÜTÜNLÜĞÜ DOĞRULANACAK VE SONRA SİZE SORACAK,BİRİNCİ DOS BÖLÜMÜ İÇİN EN FAZLA ALANI AYIRMAK BÖLÜMÜ ETKİN YAPMAK İSTİYORMUSUNUZ ? HAYIR DİYECEKSİNİZ.YİNE SÜRÜCÜ BÜTÜNLÜĞÜ DOĞRULANACAK VE SONRA C: İÇİN KULLANMAK İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ RAKAM YADA % OLARAK GİRMENİZ GEREKİYOR.(% girerseniz rakamı önce % işaretini sonra koymalısınız.Rakam girerseniz virgül kullanmayın)ENTER.
    BÖYLECE 1.DOS BÖLÜMÜ OLUŞTURULDU(yani asıl windowsun kurulacağı yer.C:sürücüsü)ESC İLE FDİSK SEÇENEKLERİNDEN TEKRAR 1.SEÇENEK SONRA
    2.SEÇENEK(uzatılmış dos bölümü oluştur)_SÜRÜCÜ BÜTÜNLÜĞÜ DOĞRULANACAK_
    YİNE BİR RAKAM YADA %YÜZDE GİRMENİZİ İSTEYECEK(zaten 1.dos bölümünü daha önce böldüğümüz için karşınızdaki rakam rakam kalan kısım olacağı için herhangi bir rakam girmeyede gerek yok)ENTER.ESC YAPIN.TEKRAR SÜRÜCÜ BÜTÜNLÜĞÜ OLUŞTURACAK.MANTIKSAL SÜRÜCÜ TANIMLANMASI İÇİN TEKRAR ENTER YAPIN.SONRA ESC İLE FDİSK MENÜSÜNE GELİN VE 2 NOLU SEÇENEĞE GİRİN.
    BURADA C:SÜRÜCÜSÜNÜ ETKİN YAPACAKSINIZ.YANİ (1) YAZIP ENTERLAYIN.YOKSA WİNDOWSU C:YE KURAMAZSINIZ. 3 KEZ ESC İLE FDİSKTEN ÇIKIN VE PC. Yİ YENİDEN BAŞLATIN.BÖLÜMLEDİĞİNİZ YENİ SÜRÜCÜLERİ FORMATLAMANIZ GEREKİYOR.FORMATLAMA İŞİ BİTİNCE,
    PC.Yİ TEKRAR BAŞLATIP (Cd rom desteği ile)WİNDOWSUNUZU KURUN.






    ABIT BE6 II BOARD
    PIII 1GHZ CPU
    VOODOO4 4500 AGP
    40 GB SEAGATE BARRACUDA
    CREATİVE VİBRA 128
    CREATİVE MODEM BLAST
    LG52X CD
    RİCOH CD-WR/DVD
    512 MB KİNGSTON SDRAM
    LG 795 FT MONİTÖR
    AOPEN OPTİK MOUSE
    LEXMARK Z32 PRİNT
    MUSTEK ED1200 SCAN




  • al bunlarıda:)))))))



    Internet Sözlügü
    Adobe Acrobat Masaüstü yayinciliga elverisli, hypertext özellikleri tasiyan bir dosya formati.
    Alias Takma ad.
    Anonymous FTP Her Internet kullanicisinin dosya transferi yapabilecegi yerlere, adreslere verilen ad. Ad olarak anonymous, sifre olarak da elektronik posta adresinizi verirseniz,bu alanlara erisebilirsiniz. (bkz. FTP)
    AOL America Online. Amerika kitasinda yogunlasmis bir servis sunmakla birlikte, son zamanlarda diger kitalarda da etkinliklerini baslatan ve abone sayisiyla dünyanin en büyük online servis veren kurulusu.
    Archie Internet üzerinde FTP dosyalarini aramaya olanak veren bir arastirma aracidir. (bkz. FTP)
    ASCII American Standard Code for Information Interchange; dünya çapinda kabul edilmis Ingiliz alfabe harflerini tanimlamak için kullanilan bilgisayar kodlari standartina verilen ad. Bu standartin sagladigi kolaylik ile, her tür bilgisayar, metin alisverisi yapabilir.
    Backbone Omurga; bilgisayar aglarindaki çok yüksek kapasiteli hat veya seri baglanti yollarina verilen ad. Omurgalar, Internet üzerinde, sehirleri, ülkeleri ya da kitalari birbirine baglar.
    Bandwidth Bir sebeke üzerinden gönderilecek sinyalin en düsük ve en yüksek frekanslari arasindaki farka verilen ad. Ayrica, veri haberlesmesinde sebekeden akabilecek maksimum veri hizini belirtmede de kullanilir. Bps olan ölçü birimi, saniyede transfer edilen veri sayisini ifade eder.
    Binhex Genellikle Macintosh bilgisayarlarin, bilgisayar dosyalarini ASCII formatina dönüstürerek E-Posta araciligi ile göndermesine olanak veren bir metod.
    Bit Iletilebilen en küçük veri miktari.
    Bookmark Begenilmis bir WWW adresinin saklanmasi. (bkz. WWW)
    Bounce E-Posta'nin, gönderildigi adrese ulasamayip, gönderene geri gelmesi.
    bps Bits per second; veri aktarma hizini ölçme birimi. Bir saniyede geçen bit miktarina verilen ad. 8 bit 1 byte eder.
    Carbon Copy (CG) E-Posta'nin kopyasinin ilgili kisilere gönderilmesi.
    CGI Common Gateway Interface; web sayfalari üzerinden bir baska yazilimla iliski kurup, sonucu yansitan yazilimlarin genel adi.
    Channel IRC'deki tartisma alanlarina verilen ad. (bkz. IRC)
    Client Software Kullanici (client) / Sunucu (server) yazilimlarda, kullanici tarafinda çalisan ve sunucu ile iliski kurup görüntüleyen ve degisik islevleri yerine getiren bir yazilim.
    Compuserve Dünya çapinda servis veren, online enformasyon sunucusu bir kurulus. Abonelerine Internet'e erisim olanagi da saglamaktadir.
    Country Code Domain adreslerinin en son parçasi olup, host sunucunun hangi ülkede oldugunu gösterir. Amerika Birlesik Devletleri'nin kodu "us" olmasina ragmen kullanilmaz. Ancak, sonunda ülke kodu bulunmayan her sunucunun ABD'de oidugu anlami da çikartilmamalidir.
    Dial-up Iletisim kurulacak noktanin varolan telefon sebekesi üzerinden aranmasiyla kurulan veri haberlesme metodu.
    DNS Domain Name Server; IP (Internet Protocol) adreslerini, ad ve adrese çeviren server. IP adresi rakamlardan olusur, ancak hatirlanmasi zor oldugu için bir adla eslestirilir.
    Ömek 205.231.16.5 IP adresiwww.superonline.com adresine karsilik gelmektedir. Birden fazla IP adresi, ayni ad ve adrese yönlendirilebilir. (bkz, TCP/IP)
    Domain, Subdomain Internet'te adresleri organize etme metodolojisi. Domain'ler genis bir grubu kaplarken (.com ticari kuruluslari; .edu egitim kurumlarini; .gov hükümet kuruluslarini; .net internet'e bagli aglari temsil eder), subdomain'ler ise daha dar alanlari kaplar (superonline.com veya uu.net gibi.)
    Download Baglanilan bilgisayardan, baglanan bilgisayara veri aktarma islemi.
    E-Mail E-Posta; Elektronik Posta. Internet ortaminda bilgisayarlar arasi mesaj alisverisine olanak taniyan araçtir. Elektronik Posta, adres edilen bilgisayar veya bilgisayarlara saniyeler içinde ulasir. Bu nedenle Internet ortaminda, normal postaya, yavasligindan ötürü, salyangoz posta (snail mail) adi verilir.
    Encryption Internet üzerinde transfer edilen bilgilerin, üçüncü sahislar tarafindan okunmasini engellemek amaciyla sifrelenmesi.
    E-zine Online dergi.
    FAQ Frequently Asked Questions; sikça sorulan sorular. Internet üzerinde belli bir konu üzerine sikça sorulan sorularin yanitlandigi sayfalarin adi.
    Flame Belli bir konuda, dozu asmis E-Posta veya usenet mesajlarina verilen ad. (bkz. E-Mail; Usenet)
    Freeware Dagitilmasi ve kullanilimi karsiliginda bedel ödenmeyen yazilimlara verilen ad.
    FTP File Transfer Protocol; Dosya Transfer Protokolü. Bu servis ile, Internet üzerinde kullanima açik FTP sunucu (server) bir bilgisayar dosyasini ve yazilimini bilgisayariniza yükleyebilir ve kullanabilirsiniz. IBM uyumfu bir bilgisayariniz varsa ve bir Macintosh yazilimini bilgisayariniza indirirseniz (kopyalarsaniz/downloading), dogal olarak, bu yazilimi bilgisayarinizda çalistiramazsiniz. FTP'de iki degisik format mevcuttur ASCII ve Binary. Binary, bilgisayar yazilimlari için, ASCII ise metin dosyalari için kullanilir ve hem Macintosh hem de IBM uyumlu bilgisayarlar tarafindan okunabilir.
    FYI For Your Information; "Bilginize Sunulur"un kisaltmasi.
    Gateway Iki degisik protokol kullanan bilgisayar aglari arasinda veri transferine olanak taniyan sistemin adi.
    Gif Sikistirilmis bir görüntü formati.
    Gopher WWW'ye çok benzemekle birlikte, multimedya (ses, resim, video) özelligi olmadigi için, WWW'nin ardindan önemi oldukça azalan aracin adi. Dosya ve metin transferine olanak verir, Adini, ilk gelistirildigi Minnesota Üniversitesi'nin maskotu olan bir kunduz türünden alir. (bkz. WWW)
    Hacker Bilgisayar sistemlerine izinsiz giren kisilerin argodaki adi.
    Hit Bir Web sayfasina bir kisi tarafindan ulasilmasi. Hit sayisi, o sayfaya, belirtilen süre içinde kaç kez ulasildigini gösterir.
    Homepage Bir Web sitesinin birinci sayfasina verilen ad.
    Host Internet üzerinde baglanabildiginiz bilgisayarlara verilen ad.
    HTML Web sayfalari olusturmaya olanak veren yazilim dili.
    HTML Editor Web sayfalari hazirlamak için kullanilan yazilim.
    HTTP Hyper Text Transfer Protocol; Web sayfalarinin transfer edilmesine ve okunabilmesine olanak veren protokolün adi.
    Hypertext Bkz. Link.
    IRC Internet Relay Chat; Sohbet, Internet kullanicilarinin ayni anda karsilikli yazismalarina olanak veren sistem.
    Inbox Elektronik Posta'larin geldigi dizine verilen ad.
    ISDN Integrated Services Digital Network; Birlesik Hizmetler Veri Sebekesi. Telefon sebekeleri için ITU/T tarafindan gelistirilen ve telefon sebekelerinde aboneden aboneye veri, ses ve görüntü aktarilmasina olanak taniyan protokoller bütünü.
    ISOC Internet'i dünya çapinda yönlendiren organizasyon, Internet Society. Uluslararasi adres:www.isoc.org, Ulusal adres (Istanbul -Türkiye): www,isoctr.org
    ISP Internet Service Provider; internet Servis Saglayicisi.
    Java C+ temeline dayanan, basit, nesne yönelimli, güvenli, yüksek. performansli, yorumlanmis, dagilmis, genel kullanim amaçli yazilim diline verilen ad. java Internet üzerinde platformdan bagimsiz olarak Java uygulamalarinin çalismasina olanak veren bir yazilim dilidir.
    JPEG Sikistirilmis bir görüntü formati.
    LAN Local Area Network; telefon sebekesine çikmadan, bilgisayarlar arasinda kurulan veri sebekesi. Bina içinde kurulan bir ag, LAN'a örnek olarak gösterilebilir.
    Leased Line Kiralik Hat; genel telefon sebekesinde, iki nokta arasinda, istenen bant genisliginde kurulan sürekli iletisim yolu.
    Link Bir Web sayfasindaki bir noktadan (metin, kelime veya resim) baska bir Web sayfasina baglanmayi saglayan arabirim. Fare imleci, bir linkin üstüne geldiginde el sekline dönüsür. Bir link, sizi, o konu ile ilgili baska bir sayfaya ya da bilgisayara yönlendirebilir. Eger, bu link, bir metin parçasinin üzerinde ise, metnin bu bölümüne hypertext denir.
    Lurker Bir tartismaya, sohbete ya da diger gruplardaki tartismalara katilmak yerine, yalnizca izleyen kisilere verilen ad. Yeni katilinan bir tartisma grubunda bir süre "lurker" olmak, tartismanin gelisme yönü ve içerigini anlamak açisindan önerilmektedir.
    Mailing List Kisilerin belli bir konudaki görüslerini E-Posta araciligiyla grup üyelerine dagitmalari. Iki türü vardir her kullanici, grup üyelerinin adreslerine sahiptir ve mesajini "to" bölümüne, herkesin adresini yazarak gönderir; ya da, mektuplar, bir bilgisayara gönderilir ve bu bilgisayar mektuplarin dagitimini gerçeklestirir.
    Map Web ortaminda bir resmin çesitli noktalarindan, resmin o noktasi ile ilgili veya çagristirdigi konu ile ilgili baska alanlara linkler verilmesi. Bir resmin "map" edilmis oldugunu, üzerinde fare ile dolastiginizda Internet yaziliminizin (browser) sol alt kösesinde beliren koordinatlardan anlayabilirsiniz.
    Mime Multipurpose Interchange Mail Extension; elektronik posta kodlama metodlarindan birisi. Mime, kullanicilarina, bilgisayar dosyalarini elektronik postalarina ekleme olanagi tanir.
    Mirror Site Popüler bir adrese alternatif olarak kurulan ve asil adreste sunulan tüm dosyalarin bire bir kopyalarinin bulundugu ve sik sik yenilenen sitelere verilen ad. Mirror Site yaratilmasinin nedeni, telefon hatlarinda olusan yükü hafifletmektir.
    Modem Modulator, demodulator; bilgisayarinizin, telefon hattina baglanarak diger bilgisayarlarla iliski kurmasini saglayan cihaz.
    MSN Microsoft Network; Microsoft firmasinin Windows '95 isletim sistemi ile baslattigi, dünya çapinda hizmet vermeyi amaçlayan online servis agi. MSN, abonelerine Internet çikisi sagladigi gibi, özel hizmetler de vermektedir. 1996 yili Ekim ayi rakamlarina göre 1.600.000 abonesi vardir.
    Netiquette Internet görgü kurallari (bkz. ISOC).
    Newsgroup News Group; Haber Gruplari. Belli bir konudaki tartisma grubuna verilen ad.
    Nick Sohbet alanlarinda (IRC Chat) kullanilan takma ad.
    NNTP Network News Trarisfer Protocol; tartisma gruplari protokolüne verilen ad. Usenet newsgroup'lari bu protokol ile transfer edilir.
    Off Topic Tartisma grubunun konusu disinda mesaj yazmak.
    Online Service Abonelerine özel elektronik posta, tartisma, sohbet gruplari, bilgi bankalari sunan ve genellikle de Internet'e baglanti olanagi veren ticari bilgisayar aglarinin genel adi. Örnekler AOL, MSN, Compuserve, SuperOnline, vb.
    Packet TCP/IP protokolünde, dolayisiyla Internet'te, dokümanlar minik data paketçiklerine bölünerek gönderilir.
    Plug-in Browser'in belli bir formattaki veriyi isleyip gerekli formatta sunmasini saglayan ve yüklendikten sonra browser'in bir parçasi olan kisa yazilim.
    POP Point of Presence; bir bilgisayar agina erisim için baglanti kurulacak en yakin nokta veya telefon numarasi.
    POP3 Post Office Protocol; gelen E-Posta'larin toplandigi sunucu bilgisayar.
    Shareware Belli bir süre ücretsiz denemenize olanak taniyan ve bu sürenin bitiminde, kullanmaya devam etmeniz halinde ücretini ödemeniz gereken yazilimlara verilen ad.
    SMTP Simple Mail Transfer Protocol; E-Postalari dagitmak için kullanilan standart protokol.
    TCP/IP Tranmission Control Protocol and Internet Protocol; degisik tipteki bilgisayarlarin haberlesmesine olanak taniyan bilgisayar agi protokolü. TCP/IP standart Internet protokolüdür.
    VRML Virtual Reality Modelling Language; sanal gerçeklik modelleme dili. Internet üzerinde 3 boyutlu ortam yaratmaniza olanak veren yazilim dili.
    WAN Wide Area Network; sehirler, ülkeler veya kitalar arasi olusmus bilgisayar aglarinin genel adi. Örnekler MSN, SuperOnline, IBM Global Network, v.b.
    Web Browser WWW üzerinde gezinmeye ve bilgi transferine olanak veren kullanici yazilimlarinin genel adi.
    Whisper Sohbet aninda bir kisiye özel mesaj yollanmasi.
    World Wide Web WWw veya Web olarak da geçer. Ayni anda tüm muitimedya özelliklerinin (metin, resim, ses, animasyon ve video) iletilmesine olanak veren bir internet aracidir. Web, kolay kullanimi ve multimedya özellikleri sayesinde, Internet'in çok kisa sürede genis kitlelerce benimsenmesini sagladi. WWW'nin anlami, dünyaya yayilmis ag (örümcek agi)'dir.
    Zip Sıkıstırılmış dosya formati.



    ABIT BE6 II BOARD
    PIII 1GHZ CPU
    VOODOO4 4500 AGP
    40 GB SEAGATE BARRACUDA
    CREATİVE VİBRA 128
    CREATİVE MODEM BLAST
    LG52X CD
    RİCOH CD-WR/DVD
    512 MB KİNGSTON SDRAM
    LG 795 FT MONİTÖR
    AOPEN OPTİK MOUSE
    LEXMARK Z32 PRİNT
    MUSTEK ED1200 SCAN




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bunlarıda:)))))))



    PC'nizi hizlandirmanin yollari

    Cache Bellegini Etkinlestirmek

    Modern islemciler,islenen verilere yeterli hizda ulasabidiklerinde, herseyden önce saat frekansindan kazanirlar. Anabellek (hizli SDRAM modülleriyle bile) bunun için çok yavastir. Bu yüzden 386' lardan beri ana kartta bulunan (Second Level) Cache, 486' lardan beri bir islemci içindeki ön-bellekte (First Level Cache) bulunur.BIOS Features Setup' taki "CPU Internal Cache" ve "External Cache" ayarlarini "Enabled" durumuna getirin.Böylelikle ilk hizlandirma islemi halledilmis olur.Bazi BIOS' lar Cache-Isletim türüne ait bir seçim sunmaktadir."Write-Through"da her yazma,erisim aninda anabellege iletilirken, "Write-Back" modu birden fazla yazma erisimini destekler ve böylece kisa sürede islem gerçeklesir.

    BIOS-Shadowing'i Açmak Için
    Bilgisayar BIOS'u ve grafik kartlarinin ve SCSI-Controller'larin BIOS Firmware'leri için bellek yapitasi olarak çogunlukla 8-bitlik ve ya 16-bitlik (E)EPROM' lar ve FLASH-ROM' lar anabellege oranla daha yavastir.Böylece BIOS içeriklerini ana bellege yansitma ve daha sonra oradan okuma imkani ortaya çikar.Bu, herseyden önce DOS altinda ve en belirgin olarak da grafik çiktilarinda fark edilebilen bir hiz artisi saglamaktadir.Windows 98 ve NT gibi modern isletim sistemleri kendi Multitasking optimizasyonlu 32-bit Driver' lari ile bu sorunu çözmektedir."BIOS Features Setup" taki "System BIOS Shadow" ayarlari "Enable" durumunda bulunmalidir, ki bagsettigimiz ilk ayar çogunlukla gizli, genellikle de aktiftir."System Video BIOS Cacheable" ayari "Enabled" durumunda bulundugunda, Shadow bellegi "Chipset Features Setup"tan önbelleklenmeye açilabilir. Bu da yine düsük bir performans artisi saglar.

    Islemciyi Daha Hizli Çalisirmak Için
    Çogu Board üreticisi, "BIOS Fature Setup" taki "Boot up system Speed"e menü seçenegi olarak yer vermemektedir.Fakat buna ragmen yinede varsa, buradaki ayar "High" olarak yapilmalidir. Çünkü "Low", islemciyi oldukça yavaslatir.

    Standart CMOS Setup
    Date: Burada güncel tarihi ve gerçek zaman saatleri ayarlanmalidir.

    Time: Burada gerçek zaman saati için dogru saat zamanini ayarlayin.Yanlis ayarlanmis bir gerçek zaman saati problemlere yol açabilir, örnegin bir Online bankacilik yazilimi tarafindan dogruluk kriteri olarak talep edilecekse bu problem yaratabilir.

    Sabitdiskler : Burada Primary Master' dan Secondary Slave'e kadar,mevcut bulunan Onboard EIDE Controller'a uygun olan maximum mevcut dört baglantiya uyan cihaz ayarlari bulacaksiniz. "Type" için normal durumda ayar imkani olarak, öncelikle çok eski MFM ve RLL sabit diskleri için anlami olan 46 parametre bulunmaktadir, ayrica "None" ,"Auto" ve "User" seçenekleri diger seçeneklerdir."None" yani "olmayan sabit disk" bir SCSI sürücüsüne uyan bir Controller ile isletildiginde dogrudur, çünkü en sonuncusu çogunlukla ayri bir SCSI BIOS yoluyla kendi parametre yöntemini kullanir.Bunun yerine "Auto" seçildiginde,BIOS, sistem baslatiminda bagli bir EIDE sabitdiskinin konfigürasyon sektörünü okur ve böylelikle bildirilen platin parametresini kabul eder.Bu hemen hemen her zaman iyi sonuç verir.Çünkü sabitdisk önceden farkli bir Mapping kullanan, yani silindir, kafa ve sektörlerinde mantik ayrimi için baska bir hesap tablosu kullanan baska bir (E)IDE adaptörü ile isletilir.

    Sürücü A:,Sürücü B: Burada maksimum iki mevcut Floppy sürücü ayarlanabilir. "1.44 MB 3.5 inc." bugün gerçerli bulunan 3.5 inç sürücüye, "1.2 MB 5.25 inc." daha önceki 5.25 inç sürücüye karsilik gelmektedir.Tabii ki Floppy3 Mode Support adinda ve sadece özel olarak Japonya'da geçerli olan 3.5 inç formatindaki 1.2 MB sürücülerde "Enabled" olmasi gereken ek bir seçenek bulunmaktadir.

    Video: Bu ayar grafik karti modeli ile ilgilidir.Yani normal olarak EGA/VGA'dir.

    Halt On: Bu kayit, BIOS'un açilis testi sirasinda bir hatayla karsilasmasindaki durumu belirler."All Errors" bilgisayari her hatada durdurmayi saglayan tipik bir ayardir."All,But keyboard", bilgisayar klavyesiz bir server olarak kullanilmak istendiginde anlamli olur.

    Memory: Burada ayarlanacak bir sey yoktur.Sistem sadece ne kadar anabellek bulundugu konusunda bilgi verir.Standart olarak ilk Megabyte 640K "Base Memory" ve 384K "Other Memory" için olan degerle beraber, "Total Memory" altinda söz konusu toplam bellek olusur.

    BIOS Features Setup
    Virus Warning: Bu ayar mevcut ve "Enabled" durumunda ise, bir program Boot Sektöre ve ya sabit diskin Partition tablosuna ulasmaya denediginden BIOS bir uyari veriyor.Normal programlarin bu alanda isi olmadigindan, böyle bir hareketin arkasinda virüs sakli olabilir.Bu özellik isletim sistemlerinde problemlere yol açabilir.

    CPU Internal Cache: Bu seçenek "Enabled" olmalidir, çünkü bu islemci ana bellegi aktif hale getirmekte ve büyük bir hiz artisi saglamaktadir.

    External Cache: Bu ifade biraz aldaticidir çünkü genel olarak durada Second-Level Cache açilir ya da kapatilir.Burada bu önbellegin gerçekten anakartta takili olup olmamasi önemli degildir..Bir çok 586 islemcilerde, Pentium II'lerdeki islemci modülleri üzerindeki veya Pentium Pro'lardaki islemci içinde oldugu gibi, "Enabled" her durumda verimi artirmaktadir.Bunula beraber, isletim sistemlerinin kurulumunda veya eski DOS oyunlarinin kullaniminda bir acil durum freni olarak bir yada iki Cache bellegin de deaktive edilmesi tavsiye edilir.Aksi taktirde çok hizli geçecektir.

    Quick Power On Self Test: "Enabled" oldugunda bu seçenek bilgisayarin açilmasindan sonra kendi kendine ayni testlerin yapilmasini durdurarak test etme süresini azaltir.Güvenilirlikleri zaten ispatlanmis bilgisayarlarda böylelikle açilis hizlanir.Gerektiginde iptal edilmesi gerekebilir.Asgari çevirme sayilarina ulasmalari için oldukça uzun zamana ihtiyaç duyan eski sabitdiskler, bu kisa süre içerisinde kendilerini sisteme tanitma firsati bulamayabilirler.

    Boot Sequence: Bu ayar, isletim sisteminin yüklenmesinde takip edilecek sürücülerin sirasini belirler."A,C,SCSI" klasik siralama olmalidir.Kim pratik olarak ssabitdiskten boot etmek istiyorsa ve ayni zamanda disketlerdeki Boot sektörü virüslerinden emin olmak istiyorsa,"C,A,SCSI" yi tercih etmelidir.

    Swap Floppy Drive: Bu ayar "Enabled"oldugunda her iki Floppy sürücünün ayarlari BIOS ortaminda degistirilecektir.Bu, hem 3.5 inç sürücüye hem de 5.25 inç sürücüye sahip olundugu ve degismeli olarak her ikisinden de Boot edilmek istenmesi durumunda pratiktir.

    Boot Up Floppy Seek: Bu seçenek "Enabled" konumunda ise,BIOS bilgisayarin açilisinda kafa birimlerini Track 40 üzerine gezdirerek eski 40 veya yeni 80 Track'lik Floppy sürücümü kullanildiigini bildirir. Yaygin olarak kullanilan 1.2 MB ve 1.44 MB sürücüler sadece 80 Track ile çalismaktadir.

    Floppy Disk Access Control: Eger mevcutsa,bu ayar ile Floppy sürücüsü normal yazma ve okuma isletiminden ("R/W") sadece okuma isletimine ("Read Only") geçer.Istenmeyen bilgi hirsizligini önlemek için,çalisan program BIOS civarinda olmali ve Floppy Controller'a direkt baglantisi bulunmamalidir.Bundan baska Setup ayarlarinin bir Password yoluyla desteklenmesi gerektigide unutulmamalidir.

    Boot Up Numlock Status: BIOS, "Enabled" durumuna getirildiginde, gelistirilmis AT klavyelerin NumLock fonksiyonu aktif kilmaktadir.Böylelikle klavyenin sagina yerlestirilmis sayi blogu ikinci bir Cursor blogu gibi davranmak yerine, üzerindeki nümerik degerleri yansitirlar.

    Boot Up System Speed: Bu seçenek bulunuyorsa burada açilistaki sistem hizi "higt" (yüksek=normal isletim) veya "low" olarak ayarlanabilir.Bunun nasil yapilacagi - frekansin azaltilmasi, Cache bellegin kapatilmasi - anakartin özelliklerine baglidir.Yavas bir sistem örnegin oynanamayacak derecede hizli çalisan ve eski DOS oyunlari için tercih edilebilir

    Gate A20 Option: Bu fonksiyon A20 adres alanlarinin ilk Megabyte'in üzerindeki bellek alanini uygun olarak kullanabilmesini saglar. "Normal" klavye denetleyicisi (Keyboard Controller) üzerinde olan eski bir yöntemdir.Bugünkü yaygin ve hizli metot da Chipset üzerindedir.

    Typematic Rate Setting: "Enabled" olarak ayarlanmissa, "Typematic Rate (karakter/sn)" ve "Typematic Delay (msec)" fonksiyonlariyla Keyboard Controller'in tekrar orani ve basilan tuslarin geç olarak ekrana yansimasi ayarlanabilir.DOS'tan daha gelismis olan modern isletim sistemleri bunun için kendi ayar seçenekleri sunmaktadir.

    Security Option: Bu seçenek, Setup ana menude kullanici ve sistem yöneticisi için ayarlanmis sifrelerin sorgulanmasini kontrol eder.Hiç bir sifre ayarlanmamissa,seçenek etkisiz kalmaktadir."System" BIOS her sistem türünde her iki sifreden birini ister."Setup" seçildiginde "Supervisor Password" sorulur."User Password" burada yeterli olmaz.

    PS/2 Mouse Function Control: "Auto" ayari bulundugunda,BIOS sistem basladiginda PS/2 Mouse arar.Bulunmadiginda, Interrupt hatti IRQ12'yi diger amaçlar için bos birakilmalidir."Disabled" ile bos birakma olayi kaçinilmaz hale gelmektedir.

    PCI/VGA Palette Snoop: Normalde bu seçenek "Disabled" olarak durur. Istenirse ISA temelli MPEG veya video kartlarinin, PCI grafik kartlarinin o anki aktif renk pletini kullanmasina izin vermek için aktif yapilabilir.Sözü edilen ISA kartlari,çikti bilgilerini direkt grafik kartinin ekran bellegine yazarsa, sunumdaki renk hatalarindan kaçinilmis olur.

    OS Select For DRAM >64MB: OS/2 bundan dogru olarak faydalanabilmek için,Warp versiyonuna kadar,64MB üzerindeki anakartin özel olarak düzenlenmesine ihtiyaç duyardi.Bu "OS/2" ile ayarlanabilir.Normal durumda (ve Warp 4'te) burada "Non-OS/2" seçili olmalidir.

    System/Video BIOS Shadow: Bu ayarlar "Enabled" konumunda, yavas Firmware-bellek yapi taslarinin içeriginin belirgin ve daha hizli olan ana bellege yansimasini etkiler.System BIOS seçenegi artik sik olarak bulunmamaktadir ve bunun yerine hemen otamatik olarak yansitilmaktadirlar.Bu ayarlar,herseyden önce DOS ortaminda büyük hiz artisi saglamaktadir.





    ABIT BE6 II BOARD
    PIII 1GHZ CPU
    VOODOO4 4500 AGP
    40 GB SEAGATE BARRACUDA
    CREATİVE VİBRA 128
    CREATİVE MODEM BLAST
    LG52X CD
    RİCOH CD-WR/DVD
    512 MB KİNGSTON SDRAM
    LG 795 FT MONİTÖR
    AOPEN OPTİK MOUSE
    LEXMARK Z32 PRİNT
    MUSTEK ED1200 SCAN




  • bide bunlar:)))))




    Bilgisayar Terimleri



    Veriyolu: (Bus) Kasa içindeki bilesenlerin çogu (islemci, önbellek, bellek, genisleme kartlari, depolama aygitlan vs.) birbirleri ile veriyollari araciligi ile konusurlar. Basitçe, bilgisayarin bir bileseninden digerine verileri iletmek için kullanilan devrelere veriyolu adi verilir. • Slot: (Yarik) Çesitli kartlarin, kenarlarindaki temas dislerinden oturtularak takildigi, uzun ve ince yuva. Farkli tip ve boyutta olabilir. • Baglanti kapisi: (Port) Kasanin arkasinda, çesitli çevre birimlerini baglamak için kullanilan, disi veya erkek girisler. • Soket: (Socket) Bazi yassi islemci modellerini anakarta takmak için kullanilan, islemci bacaklarinin deliklerine oturdugu plastik, dikdörtgen seklinde yuva. • Genisleme Karti: (Expansion Card) PC'nizdeki ISA, PCI, AGP vs. slotlarina takilabilen , her tür karta (ekran karti, modem, TV karti gibi) genisleme kartti adi verilir. PC'nin özelliklerini artiran, genisleten kart anlaminda... Aslinda bu terim daha çok Macintosh dünyasinda kullanilir. • Genisleme Yuvasi: (Expansion Slot) Genisleme kartlarinin takildigi yariklara (slot) verilen bir diger ad. • AGP: (Advanced Graphics Port) Sadece ekran kartlari için çikarilmis, grafik kartinin dogrudan islemciye erismesini saglayan 32 bitlik bir veriyolu. • Tak Çalistir: (Plug and Play) Eskiden kartlari PC'mize takarken PC'mizle uyumlu çalismasi için gereken bazi jumper ve dip switch ayarlarini yapmak gerekirdi. Daha sonra isletim sistemlerine ve bu tür aygitlar gereken ayari otomatik yapmalari için konulan özellige Tak Çalistir adi verildi. Takiyorsunuz, bu standardi destekleyen Windows 9x aygitin takildigini anlayip sizden sürücülerinin yerini göstermenizi istiyor ve sürücüleri yükleyerek donanimin tanitim islemini tamamliyor. Tabii her zaman bu kadar kolay olmayabilir! • Jumper: Herhangi bir donanim üzerinde bir elektrik devresini kapatan metal köprü. Jumper bir çift küçük pin üzerine oturarak devreyi tamamlar. • Dip switch: Jumperdaki gibi devreleri tamamlamak için kullanilan, ancak daha pratik, minik salterler. • Slot 1: Pentium II ve bazi Celeron islemciler için anakartlar üzerinde yer alan yank. • EDO DRAM: (Extended Data Output Dynamic Random Access Memory) Standart DRAM'den daha hizli bir DRAM bellek türü. Bir seferde tek bir veri bloguna ulasabilen Standart DRAM bellegin aksine bir önceki veri blokunu islemciye gönderirken ayni anda bir sonraki veriyi almaya baslayabiliyordu. SDRAM belleklerle birlikte silindi. • SDRAM: (Synchronous DRAM) Standart bellekten ve EDO DRAM'den daha hizli saat hizlarinda çalisabilen bellek türü. Hala bu bellegi kullaniyoruz. • ECC: (Error Correcting Code) Bir bellek özelligi. Bu tür bellekler, bilgi 0 ve 1'ler halinde bellege ulastiginda fazladan bir yonga ikili sayi düzeninde hesap yapip, toplam rakam yanlis gelirse hatanin hangi 0 ve 1 'de oldugunu çözüp düzeltiyor. • Parity: (Parite) Bir bellek özelligi. Bu tür bellekler, bilgi 0 ve I’ler halinde bellege ulastiginda fazladan bir yonga ikili sayi düzeninde hesap yapip, toplam rakam yanlis gelirse veriyi geri gönderip tekrar hesap yapilmasini sagliyor. • Mobil: Tasinabilir sistemler çerçevesinde kullanilan bir ifadedir. Tasinabilir PC'lerde (örnegin notebooklarda) kullanilan ve bu tasarima uygun özel islemcilere mobil islemci denir. • Direct AGP: Yeni I810 yongasetli anakartlarda, AGP grafik karti için ayri bir yarik bulunmaz, çünkü grafik islemcisi anakartla bütünlesiktir ve islemciye Direct AGP olarak adlandirilan veriyolundan ulasir. • SoftDVD: DVD filmlerin PC'de ayri bir grafik donanimina (MPEG-2) kartina gerek kalmadan yazilim ile oynatilmasi islemi. • Ultra DMA/66: 66 MB/sn hizinda yeni bir disk arabirim standardi. (Bkz. Ultra DMA/33) • AC97: (Audio Codec 97) Bilgisayarda modem ve ses karti fonksiyonlan için islemcinin gücünden yararlanmayi öngören yeni bir teknoloji. • Dynamic Video Memory: Yeni I810 yongasetli anakartlarda, Direct AGP (bkz.) veriyolu ve sistem belleginin verimli kullanimi sayesinde PC'de güçlü grafik özellikleri sunmayi vaadeden bir mimari. • ICH: (l/OControllerHub)Yenii810yongasetli anakartlarda, grafik altsistemi ve bellek ile AC97 denetçisi, IDE denetçileri, USB portlari ve PCI kartlar arasinda dogrudan baglanti kurulmasini saglayan yeni bir mimari. • COM portu: Seri port, iletisim portu. • LPT Portu: Paralel port, yazici portu. • USB: (Universal Serial Bus) 12 Megabit/sn hiza sahip yeni bir harici veriyolu standardi. Teorik olarak, Bir USB portuna, uç uca 127 USB aygit zincirleme baglanabilir. • MPEG-2: 720x480 ve 1024x768 çözünür-lükte 60 kare/sn video hizi, CD kalitesinde ses sunan bir video sikistirma formati. MPEG-2'de 2 saatlik bir film, pek görüntü kaybi olmadan birkaç GB'lik alana sigabilir. • Ultra DMA/33: Ouantum ve Intel firmalari tarafindan sabit diskler için gelistirilen bir protokol. Bu protokol, sabit diskle bellek arasindaki veri transfer hizinin teorik olarak 33 MB/sn'ye çikmasini sagladi. • Super 7: AMD K&2 ve K&3 islemcilerin takildigi bir soket. Super 7, 100 MHz sistem veriyolunu ve AGP'yi destekler. • Default: Ondeger. Bir yazilim ve donanimin, standart, ilk geldigi haldeki ayari. • Aygit Yöneticisi: Windows 9x'te donanim aygitlari ile ilgili bilgilere erisilip çesitli donanim ayarlarinin yapilabildigi bir pencere. • Boot: Bilgisayari açarak isletim sisteminin yüklenmesini saglamak. • Flash BIOS: Yazilabilir BIOS türü. • MMX: (Multimedia Extensions) Intel'in gelistirdigi MMX, islemcilere eklenen 57 multimedya komutuna verilen addir. MMX islemciler bazi genel multimedya operasyonlarii üstlenirler (örnegin, normalde ses karti veya modemler tarafindan yapilan di|ital sinyal isleme). Ancak bu komut setinin kullanilabilmesi için MMX uyumlu yazilimlarin kullanilmasi gereklidir. • 3D Now!: 3 Boyutlu grafikler ile ilgili hesaplarin hizlandirilmasi için AMD islemcilerde kullanilan komut setinin adidir. • SSE: (Streaming SIMD Extensions) Intel tarafindan gelistirilip Pentium III islemcilere uygulanan 70 adetlik yeni komut setidir. Grafik, resim, video, animasyon, 3 boyut islemleri, ses tanima ögelerine sahip, SSE destekli uygulamalarda ciddi bir performans artisi saglar. Henüz çok yeni oldugundan piyasada SSE destekli yazilim çok sayida degildir ama hizla yayginlasmasi beklenmektedir. • SIMD: (Single Instruction multiple Data) Bu destege sahip yazilimlarda islemciye bir komut verirsiniz bir çok veriyi bir amaca yönelik olarak isler. • MPEG-1: 352x240 çözünürlükte 3 0 kare/sn video hizi sunan bir video sikistirma formati. Tam ekran kare atlamasiz olarak oynatilabilir ama bu durumda görüntü kayiplidir. • Doku: (Texture) Herhangi bir modelleme yaziliminda (veya tasarim programinda, oyunda vs.) modellenen bir nesnenin kaplanan yüzeyi. Renk ve parlaklik gibi iki boyutlu doku özelliklerinin yaninda saydamlik, isigi yansitma gibi üç. Boyutlu doku özellikleri de vardir. • Kaplama: (Render) Bir nesnenin yüzeyinin doku ile örtülmesi, buna renk, gölge ve tonlama verilerek gerçekçilik kazandirilmasi islemi. • Interlacing: "Interlacing" daha yüksek çözünürlügü "ucuza" sunmak için gelistirilmis bir tekniktir. Ekranin satirlardan olustugunu ve bu satirlara bir numara kondugunu düsünün. Interlacing tekniginde, monitörün elektron tabancasi her tazelenme sirasinda ekranin sadece yarisindaki satirlari (tek veya çift numarali satirlari) yeniler. • Non-interlaced: Interlacing teknigi uygulanmadigindan (bkz. interlacing) titresim ve diger gözü rahatsiz edici etkiler yaratmayan tam ekran tarama durumu. • Generic: Standart, aksesuarsiz anlaminda kullanilabilir. Genelde bir islemciyi kullanan ekran kartlan için kart üreticisinin degil, islemci üreticisinin çikardigi, kartin markasindan bagimsiz sürücüler için kullanilir. • Silindir: (Cylinder) Silindirler, diskin yüzeyindeki konsentrik izlerdir. Yani bir diskteki tüm disk plakalarinin arka ve ön yüzeyinde birbirine denk gelerek sütun olusturan her bir izin olusturdugu bu sütuna silindir adi verilir. • Iz (Track): Disk üzerinde dairesel bir tur atan veri yolu. • Sektör: (Sector) Bir diskin 512 byte'lik en küçük fiziksel birimi. • FAT: (File Allocation Table) Dosya Atama Tablosu anlamina gelir. DOS ve Windows 9x isletim sistemlerinde kullanilan bu sistem dosyalarin ve klasörlerin disk üzerindeki adreslerini tutar. • FDISK: Diski mantiksal olarak birden fazla parçaya, farkli sürücüler halinde bölmek için kullanilan DOS programi. • PC/100: 100 MHz'lik sistem veriyolu ile kullanilmak üzere çikarilmis hizli SDRAM bellekler için öngörülen standart.





    ABIT BE6 II BOARD
    PIII 1GHZ CPU
    VOODOO4 4500 AGP
    40 GB SEAGATE BARRACUDA
    CREATİVE VİBRA 128
    CREATİVE MODEM BLAST
    LG52X CD
    RİCOH CD-WR/DVD
    512 MB KİNGSTON SDRAM
    LG 795 FT MONİTÖR
    AOPEN OPTİK MOUSE
    LEXMARK Z32 PRİNT
    MUSTEK ED1200 SCAN




  • hah be etki şöyleee. Saolasın. Çoık işime yarayacak o bilgiler. Özellikle bilgisayarı hızlandırma, registry olayları basit ama faydalı bilgiler. Teşekkür ederim. Eee artık senin adını da yazarız bunların tepesine :))

    SAYGILAR.....
  • harikasın etki , fazLasıyLa yeterLi bi kaynak doğrusu ;

    SewgiLerimLe !!! ...

    _____________
    -------------
    e-maiL : heykaptan@heykaptan.com
    ICQ : 129365055
    -------------
    http://www.heykaptan.com
  • bişey değil arkadaşlar.bilirsiniz benim önceki sloganımı:Bilgi paylaşıldıkça çoğalır

    Paylaşalımki çoğalsın..

    ABIT BE6 II BOARD
    PIII 1GHZ CPU
    VOODOO4 4500 AGP
    40 GB SEAGATE BARRACUDA
    CREATİVE VİBRA 128
    CREATİVE MODEM BLAST
    LG52X CD
    RİCOH CD-WR/DVD
    512 MB KİNGSTON SDRAM
    LG 795 FT MONİTÖR
    AOPEN OPTİK MOUSE
    LEXMARK Z32 PRİNT
    MUSTEK ED1200 SCAN
  • saolasın varolasın .

    Zıplama Kız Baban Gibi
    :))
  • doğrudur ;

    SewgiLerimLe !!! ...

    _____________
    ------------
    YETERI KADAR NEDENINIZ WARSA,
    HERSEYI YAPABILIRSINIZ !!! ...
    ------------
    e-maiL : heykaptan@heykaptan.com
    ICQ : 129365055
    ------------
    http://www.heykaptan.com
  • helal

    To be or not to be...
    Olmak yada Olmamak...
    Bir kıvılcım düşer önce büyür yawaş yawaş
    bir bakarsın volkan olmuş yanmı$$ın ARKADAŞ!
    (HER TÜRLÜ PROGRAMIN CD-KEYİ BULUNUR)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.