Şimdi Ara

Referans Kulaklık Öneri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
4.017
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • selam arkadaşlar. Ben Amiga Protracker'larda başlayıp pc de de trackerlarla müzik yapan biriyim.
    amacım, yaptığım müziğe şarkı söylendiğinde, mikrofondan söylenirken kulaklıktan sesin mümkün
    olduğu kadar taşmaması. Kulaklığın da müzik yaparken sesi flat ve olduğu gibi vermesini isterim.

    Bu konuda AKG K92 leri araştırıyordum. Sizin de önerilerinizi almak isterim.
    Yardımcı olursanız sevinirim.



  • güzel kardeşim... AKG'nin web sitesine gidip bi gezinir misin. verdiğin kulaklığın açıklamalarında "reference-monitor" tabiri geçiyor. bu iki kelime eşanlamlı mı da beraber geçiyor ? firmanın kulaklık listesinde bir kulaklığın başlığında "monitor" tabiri geçiyor, bir sürüsünde "profesyonel stüdyo kulaklığı" yazıyor. bir kısmında "referans" yazıyor. en tepedekinde ise "üstün referans" yazıyor. diğerleri az referans, bu çok referans mı ? sadece "profesyonel stüdyo kulaklığı" yazana tıkla, içerde monitör yada referans kelimesi yine seni bekliyor.

    sadece bunlara baktığın zaman bile sadece pazarlama olduğu belli olmuyor mu ? flat derken ne demek istiyorsun ? bu işlerle içli dışlı olduğuna göre hayatında canlı spektrum grafiği seyretmemiş olman imkansız sanırım. spektrumda flat birşey görüyor musun ? ses ani iniş çıkışlara sahip birşeydir, nasıl flat olacak ? bir kulaklığın 1 khz'si 3 db yüksek, diğeri 7 db düşük olabilir. bütün frekanslarda böyle varyasyonlar olur. bu konuda bir standart yok. sesi doğal almak istiyorsan, EQ yapacaksın ve kullandığın kulaklık ve şarkının kaydından oluşan uyumsuzluğu giderip, en doğal sesi alana kadar EQ'lamaya devam edeceksin. amacın doğru frekansa ulaşmaksa bunun yolu bu. kulaklıklar üretilirken sabit bir frekans dengesinde üretiliyor. bir kere yapıldıktan sonra içlerinde otomatik EQ yapan bir DSP yoksa, değiştirilemezler. parçanın ağırlığı ne olursa olsun hep aynı kalırlar bu yüzden de EQ'layarak gerekli düzeltmeleri yapman gerekir. kulaklık tek başına en doğru frekans dengesini bulamaz.

    ha kastın frekans dengesi değil, sesin kalitesi ise... bütün firmalar sesi gerçeğe en yakın, en detaylı olarak üretmek için harıl harıl çalışıyor. birileri kulaklığının başlığına "referans" yazdı diye birşey değişmez. ha o kulaklık gerçekten güzel olabilir yada olmayabilir. ancak bu tabirleri yok sayarak firmaları ve ürünleri değerlendirmek zorundasınız. dediğim gibi AKG'nin web sitesine bak ve içinde monitör veya referans veya profesyonel stüdyo kulaklığı geçmeyen bir adet kulaklık bul bana. kulakiçi kulaklığında yazmıyor galiba dedim bir ümitle, ona tıklayınca da monitör çıkıverdi.

    50 tane ürün var burda, hepsi monitörse o zaman niye bu kadar model var ? böyle birşeye gerçekten inanıyor musunuz ya ? allah aşkına uyanın şu derin uykudan. shure'un avrupa web sitesini dolaş, adamlar orda makale yazmış monitör nedir diye. yetmemiş video yapmışlar monitör ne işe yarar anlatıyorlar. ürünlerini dolaş, monitörleme cihazlarıyla kulaklıkların ayrı olduğunu göreceksin. shure 1 tane kulaklığı için bile referans yada monitör tabirini kullanmıyor, hiç düşündün mü neden ? ürün kategorilerinde monitör kısmına bak monitör cihazı neymiş orda görebilirsin. geçen baktım bir tek SE535'in amerikan sitesindeydi galiba, tanıtım yazısına bir monitör tabiri sıkıştırmışlar satış yapmak için :) o da "monitör teknolojisinden evrimleşti" gibi yuvarlak bir tabir. yani bir nevi biz monitörleme işiyle çok uğraşan bir firmayız o yüzden ses bizden sorulur bu uzmanlığımızla da ortaya bu kulaklığı çıkardık demeye getiriyorlar.

    yani şöyle düşün bir uçak firması reklam yaparken biz askeri teknolojiden geldik diye reklam yapabilir mesela. rakip firma ise tamamen sivil teknolojidir, ama ikisi de uçaktır. ikisi de aynı standart testlerden geçmiştir. ama bir firma çıkıp ben askeri teknoloji kökenliyim diye kendini farklılaştırmaya çalışabilir. shure da bir sayfada bunu ufak bi araya sıkıştırmış o kadar. avrupa sitesinde o kadarı bile yok. bu kavramları yutmayın artık. kulaklık kulaklıktır, bir kulaklık ne kadar iyiyse, o kadar doğaldır. piyasada hiçbir firma aksi çabayla kulaklık üretmiyor. ancak kulaklık kötüyse, haliyle sesi daha yapay olacaktır. iyiyse daha doğal olacaktır.

    kastın baslar ve tizlerse. o konuda da yanlış algılar var. bas ritimdir. onsuz ses falan olmaz. güya doğal ses veren kulaklık alacaksın ama havai fişek patlayınca doğal veremeyecek çünkü basları zayıf. zilleri nasıl verecek tizleri yoksa ? en doğal sesli kulaklık, akustiği geniş, basları güçlü, tizleri yüksek kulaklıktır. ne kadar doğal ses verdiği bunların toplamıdır ve göreceli birşeydir. düzgünce kullanıp kendin tecrübe etmeden ne kadar doğal bilemezsin. kısacası arayışın temelinde yanlış değil. ancak şunu düzeltmen lazım, aradığın şey flat, referans, monitör, sesi olduğu gibi veren kulaklık değil. aradığın şey, iyi bir kulaklık arıyorsun.

    bu şekilde aramaya devam edersen ne olur ? maalesef sağdan soldan okuduklarıyla kafası allak bullak olmuş, aynen bu yoldan gidip bir takım pahalı ekipmanlara para saçmış kimseler, sana aslında iyi olmayan (olasılık) bir kulaklığı o stabil olmayan bakış açılarıyla tam amacına uygundur diye gösterecekler. piyasada böyle bir kitle var, önce birşeye inanıyorlar, sonra kulaklığı kullanınca bile nasıl çıkarsa çıksın başta kurdukları önyargıyla mutlaka uyumlu oluyor. yani o kadar okuyup okuyup referans diye alıyor kulaklığı, xiaomi piston 2 ile aynı sürücüyü taşısa bile he vallah çok flat çok referans vallah duymadığım sesler duydum tam referans kulaklığı diyecekler. tuhaf ama gerçek. bu piyasa böyle. ha dediğim gibi bir kulaklık iyi olabilir gerçekten. belki AKG'nin kulaklıkları da iyidir. naapsınlar satış yapacaklar böyle yapıyor olabilirler. ben sana sadece şüpheci ve dikkatli ol diyorum.

    benzer bir konuda yazdıklarım da burada:https://forum.donanimhaber.com/profesyonel-referans-yada-studyo-monitor-kulakliklari-ile-muzik-dinlenir-mi--122715660




  • Sen ne guzel yazmissin be arkadasim. Peki bir sey oner bize de alalim?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.