Şimdi Ara

Raspberry Pi ve NAS Kurulumu (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
528
Cevap
26
Favori
21.206
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ReSpAwN_22 kullanıcısına yanıt

    Yorumunuz icin tesekkurler, eger arica2c ve ffmpeg detaylarini yazarsaniz ana mesajlara ekleyebilirim.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ReSpAwN_22

    Konuyu yeni goruyorum oldukca detayli hazirlanmis elinize saglik. 2017 den bu yana banana pi uzerinde kullaniyorum omv'yi, yedek islemi icin win32disk image programini kullanip sd kartin komple yedegini aliyorum bir sorun oldu mu geriye donus imaj dosyasini sd karta yazdirma suresi kadar sürüyor. Bu aralar transmission sorunlar cikartmaya basladi benim sistemde ve her sorun cikarttiginda yedegi geri yukleyerek cozum sagliyorum yeniden kurmaktan cok daha kisa suruyor ki omv kurulumu yaklasik 30 dakikayi buluyor extra ayarlarla 1 saatiniz çöp oluyor. Yapilabileceklere ek olarak aria2c ile torrent harici web sitesi indirmelerini saglayabilir, ffmpeg ile m3u8 stream eden web sitelerinden yayinlari cekebilirsiniz.

    sisteminin güncel olmadığını düşünüyorum , OMV 5.xx kullanıp updateleri yapıyormusun hocam


    ek olarak bu sorun kurulum sırasındaki yada kurulum için kullanılan imaj dosyasındaki bir hata nedeniyle de olabilir diye düşünüyorum , temiz kulurum yapıp denedin mi ?





  • Armbian uzerinde kullaniyorum ben, omv 5 kurulu, haftada 1 kuruyorum gelen guncelleme varsa.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HeiLi kullanıcısına yanıt

    Musait bir zamanda yazayim hocam.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kurulumu guncelledim, daha once konuda linkini paylastigim nas kasa cok pahaliya gelecekti ve de stok kalmamisti. Konuda ki arkadaslarin tavsiyesiyle bir tane 8tb disk aldim. O da wd 8tb elements su an tr de satilan en ucuzu bu olarak gozukuyor, 1199 liraya aldim. Ilk aldigim kutunun da farni bozulmustu ve yazin da yaklasmasiyla duzgun bir sey alayim dedim. Onu da argon one olarak aldim, direnc.net'te 250 liraya satiliyor yine en ucuz gorebildigim kadariyla.



    Konuda omv 5 download linkini de yeniledim. Sanirim indirme linkini degistirmisler eskisi calismiyordu.

  • Tam aradığım konu, teşekkürler,

    2 tane sorum olacaktı,
    1) docker kullanmanın nasıl bir faydası oluyor

    2) networkimgden çok anlamıyorum, yeni yeni ilgi duyuyorum, bir home network kurmayı düşünüyorum, modemden kabloyu swittch e çeksem, arada router kullanmama gerek var mı
  • Öncelikle bu şahane öğretici için konu sahibine teşekkürler. çok zaman harcanmış kusursuz bir anlatım. Tekrar Teşekkürler.


    Konuya aslında çok hakim değilim ama karınca kararınca öğreniyorum, bu ara çokça olan tüm boş zamanlarımı SBC'ler ile geçiriyorum.


    Odroid'in test etmem için gönderdiği Odroid-HC4'e sahibim. Tamamiyle HomeCloud ve Nat için tasarlanmış s905x3 çipsetli bir cihaz.

    https://www.hardkernel.com/shop/odroid-hc4-oled//


    Ayrıca,

    2 tane Odroid-N2+ (birinin 4tane USB3 leri yandı mUSB-Otg ile kullanıyorum) https://www.hardkernel.com/shop/odroid-n2-with-4gbyte-ram-2//

    1 tane Odroid-C4 https://www.hardkernel.com/shop/odroid-c4//

    1 tane Odroid-XU4 https://www.hardkernel.com/shop/odroid-xu4-special-price//


    Bu kadar cihaz nasıl oldu da elime geçti uzun hikaye ve biraz muamma. :)


    Neyse konuya dönecek olursak, 5-6 aydır linux-android-coreelec testlerinde kullandığım hc4 nihayet sayenizde gerçek işlevine büründü.

    Daha önce Nextcloud ve başka bir sürü yazılım denedim. Konu o kadar çok derin ve çeşitli ki boğuldum. Beni çok fazlasıyla aşan yazılım bilgisi istiyor, bu işlerle pro uğraşanlar bile bir çoğuna hakim değildir sanırım.


    Bir süre Nat ve Cloud ile zaman geçirmeyi, daha iyi anlamayı ve gelişmeyi düşünüyorum. deneyimlerimi bu başlıkta paylaşmak isterim.





  • an agony A kullanıcısına yanıt

    1) Docker aslinda bir sanal makine diyebiliriz, yani benim anladigim bu. Fakat docker da bir program kurulumu yapmamiza gerek yok ve ya bir os kurmamiza gerek kalmiyor gerekli parametreleri ayarlayinca kendi hallediyor isi


    2) Switch unmanaged bir switch ise bir sey yapmaniza gerek yok diye biliyorum, fakat managed switch ise baska seylere gerekebilir.

  • Yorumunuz icin tesekkurler, aslinda ordroid sbc'ler nas icin cok daha uygun cihazlar cunku bazilarinda direk sata baglantisi oluyor. Fakat burada raspberry cok daha avantajli cunku her yerde destegi var, kule tipi sogutucusu bile var yani aksesuar bulmak cok rahat ve yine yazilim destegi bulmak cok rahat hatta soyle bir ornek vereyim sbclere ilginiz var. Nvidia jetson nano, ordroid n2 ve pi 4'un video render karsilastirmasi var, aslinda burada direk jetson nano'nun kazanmasini bekliyorsunuz ama sonuc oyle olmuyor ve en kisa surede bitiren pi 4 oluyor. Bunun da sebebi yazilim destegi


    Videonun sonlarina dogru karsilastirma tablolalari var.



    Gelelim nextcloud olayina, torrent yuklemeyi anlattigim site nextcloud uygulamasini da yayinlamis. Mantik ayni isterseniz ona bir bakin, docker kuruluysa hemen hallolacaktir.





  • Tabi maalesef boyle bir durum var, fakat arm islemcili tum cihazlara benim anlattipim sekilde openmediavault kurabilirsiniz. Tabi sbc'nin birazcik guclu olmasi gerekmekte

  • Dün uzunca bir cevap yazmıştım, cevabı gönderdiğimi düşündüm ama şimdi fark ettim mesajım yok.

    Taslaklarda bu konu var ama taslak olarak bulamadım.

    Konu aynı fakat aynı duyguya sahip olsak ta bir süre sonra vereceğimiz cevap aynı olmadığını fark ettim. Uzun zamandır farkında olduğum bir durumdu ama şimdi tam aydım :)))

    Neyse...



    EC sbc aleminde ciddiye alınan biri değildir. Bir çok testi yanlış yaptığı düşünülür. (bilerek yada bilmeyerek)

    Zamanımın çoğunu CNX, Odroid, CoreElec, Armbian gibi yabancı forumlarda geçiriyorum. Adam hakkında genel kanı bu. Bu inceleme de bir kaç forumda konu oldu.


    Yazlım desteği bir fark yaratıyor gerçekten, tam olarak yazılım desteği olmasa da yakın bir sebep. RPi nin kullandığı donanımın GPU hızlandırması için sürücü yazılımı mevcut. Amlogic ve ARM, GPU sürücülerinin yazlımlarını tam açmıyorlar. Eski Mali sürücüleri bu konuda daha avantajlı, yeni Mali sürücüleri çok eksik ve yetersiz. Donanım çok güçlü olsa da sürücü yazılımı tam olmadığı için GPU hızlandırmasız, CPU gücüyle oluyor çoğu şey.

    ARM nin Nvidia'ya satılmasıyla ARM ekibi tüm driverleri kodlarını açtı. Açık kaynak yazılım topluluğu olan Panfrost 5-6 aydır bunun üzerinde çalışıyorlar. ARM satılmadan önce, Panfrost tersine mühendislikle kodları oluşturuyordu ve 2 senede bir kaç Mali sürücüsüne destek oldu. Şimdi Panforst ARM ekibiyle ortak hareket ediyor nerdeyse kusursuza yakın bir masaüstü deneyimimiz var.

    Linuxla ilgiliysen Odroid-N2+'ın performansından örnekler göstere bilirim. 3-4 bin liralık laptoplara yakın bir performans sergiliyor. Mesela şu an N2+ ta CPU OC'li 2400mhz de GPU OC'li 1000mhz de kullanıyorum. 65 dereceye geldiğinde fan açması lazım, anca çok uzun stres testlerinde çok zorlarsam sonlara doğru fan şöyle bir döner ve durur.


    Konumuza dönecek olursak.

    OVM5 üzerinden Nextcloud için çok kaynak var ama ben cahilliğimden tam istediğim gibi yapamadım.

    Mesela dün bir deneme yaptım, benim cihazda işletim sistemi 128gb ssd ye kurulu ve yine cihaza takılı 2TB HDD var, Nexcloud ssd yi tanıyor ama HDD yok, mount etmem lazım.

    Tam doğru çaylak öğreticisini bulamadım. Kaynaklar genelde ingilizce ve translate ile bir yere kadar ilerleniyor ama alıştım bu duruma.


    Torrent kurulumunu aldığınız siteyi paylaşa bilir misiniz, birde o öğreticiyi deneyeyim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuGuuuK -- 7 Mart 2021; 12:6:8 >




  • GuGuuuK kullanıcısına yanıt

    Yanlis anlasilmasin burada sbc karsilastirdigim yok demek istedigim raspberrynin cok fazla destek bulabilmesi, zaten su an alacak olsam farkli bir sey alirdim belkide sata baglantisindan dolayi ordroid



    edit: aldigim zaman raspberry pi tr de satiliyordu digerlerini goremedim bunun da etkisi var. Alacak olsam kobol helios64 alirdim herhalde su an onu da ekleyeyim.


    https://hub.docker.com/r/linuxserver/nextcloud


    Torrent kurulumuyla ayni mantik, parametlerin girilmesi gerekiyor docker icin sonrasinda kendi kuruyor. Fakat devami icin bir sey diyemiyorum, dosyalarima disardan erisime amacim olmadigi icin kurcalamadim. Aslinda elimde vpn de var fakat openwrt de sadece raspberry pi icin atamayi bulamadim/pek vakit ayirmadim. Yani o konu simdilik duruyor benim icin diyebilirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeiLi -- 7 Mart 2021; 13:26:16 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: HeiLi

    Yanlis anlasilmasin burada sbc karsilastirdigim yok demek istedigim raspberrynin cok fazla destek bulabilmesi, zaten su an alacak olsam farkli bir sey alirdim belkide sata baglantisindan dolayi ordroid



    edit: aldigim zaman raspberry pi tr de satiliyordu digerlerini goremedim bunun da etkisi var. Alacak olsam kobol helios64 alirdim herhalde su an onu da ekleyeyim.


    https://hub.docker.com/r/linuxserver/nextcloud


    Torrent kurulumuyla ayni mantik, parametlerin girilmesi gerekiyor docker icin sonrasinda kendi kuruyor. Fakat devami icin bir sey diyemiyorum, dosyalarima disardan erisime amacim olmadigi icin kurcalamadim. Aslinda elimde vpn de var fakat openwrt de sadece raspberry pi icin atamayi bulamadim/pek vakit ayirmadim. Yani o konu simdilik duruyor benim icin diyebilirim.

    Eyvallah,


    SBC karşılaştırdığınız düşünmedim zaten.

    RPi ler her zaman yazılım ve kullanım zenginliğinde öncüdür. Bir çok SBC RPi için yazılan yazılımları kopyalar yada o yolda ilerler, buna Odroid'de dahil.


    Yeni bir şey yapacaksak RPi klavuzlarına başvururuz, uyuyorsa aynısını uymuyorsa onların izlediği yolu izleyip cihazımıza uydururuz.


    Güçlü bir SBC aranıyorsa piyasada en güçlü iki çip var, RK3399 ve S922x, her iki çipseti de kullandım. s922x e devam etmeye karar verdim.


    Benim niyetim SBC karşılaştırması değil, umarım yanlış anlaşılmamışımdır. Ama doğru ama yanlış civardan topladım bilgileri ve deneyimimi paylaşmak istedim.


    Hala uğraşıyorum Nexcloud la ilgili. Tam istediğim gibi olmasa da ilerleme kaydettim, bittiğinde buradan paylaşırım.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: tuxedo

    Bu mesaj silindi.

    Bunun sebebi Türkiyeye gelen çoğu elektronik ürünün dolar ile değil euro ile gelmesinden dolayı , vergileri de ona göre yükseliyor vs, ama yinede evet distribitör firma biraz fazla alıyor ücreti , ama SAMM ın sitesine bakarsanız 2gb lık versiyonun oldukça uygun olduğunu görürsünüz , yani öğrenmek için alan insana zaten 2gb yeter hatta sizin kullanacağınız şeylerin %80 ine bu ram miktarı yetiyor ,eğer çok karmaşık bi proje yapmayacaksanız ki zaten işlemcisi o karmaşıklıkta bir işi kaldıracak kapasitede değil , ben maksimm 500mb ram kullanımı gördüm , 4gb almak bile benim için gereksiz


    4gb alanlara bir sorun isterseniz denk gelirse , ramin çeyreğini bile zor kullanmışlardır



    https://www.rasppishop.de/Raspberry-Pi-4-Modell-B-2GB-SDRAM?src=raspberrypi

    https://market.samm.com/raspberry-pi-4-2gb




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 8 Mart 2021; 16:29:47 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: an agony

    Tam aradığım konu, teşekkürler,

    2 tane sorum olacaktı,
    1) docker kullanmanın nasıl bir faydası oluyor

    2) networkimgden çok anlamıyorum, yeni yeni ilgi duyuyorum, bir home network kurmayı düşünüyorum, modemden kabloyu swittch e çeksem, arada router kullanmama gerek var mı
    1. Docker windowsdaki virtual sanal makineler den biraz farklıdır, normalde windowsda sanal makinede 1 makineyi bikaç sanal makineye bölersiniz ve hepsine tek tek bir kurulum yapnanız gerekir windows vs gibi ,yada hazır imaj atarsınız

    ama dockerde tek bir işletim sisteminde ek kurulum yapmadan sadece çekirdeği paylaşarak birbirinden bağımsız sistemler varmış gibi virtual makineler kurabilrisin , yani windowstakinin aynısı aslında ama daha basiti , tek tek kurulum yapmıyorsun , ip adresleri farklı olur , komut ekranlarına ayrı ayrı erişebilir ve sanki ayrı bir makine gibi erişirsin buraya kadar windowstaki ile hemen hemen aynı ufak farklar dışında


    ikinci farkı ise Konteynır dır , mesela sen bir program yazdın ve bu programın çalışması için ekstra araçlar lazım mesela adobe raider ve winzip de lazım diyelim ayrıca ekstra ip ayarları şifre ayarları vs ,programcı bu programların hepsini tek bir yükleme paketi haline getirir , Konteynır ı alıp yüklediğinde bir nevi programcının kendi bilgisayarında yaptığı tüm değişiklikler sanki sen bir bilgisayarın yedeğini kendi bilgisayarına kuruyormuşsun gibi senin bilgisayarına geçer , hemde donanım farketmeksizin , cunki hepimiz arm çekirdekleri kullanıyoruz ve SBC lerimiz birbirinden çok farklı değiller bundan dolayı sistemler çok yabancılık çekmezler , çekse bile programcı bunu farklı sistemlere göre programlayıp paket haline getirebilir , yani bir nevi windowsdaki setup dosyaları gibidir , mesela bir bilgisayar oyunu kurunca yaninda visual basic ve directx güncellemelerini de kuruyor , aynı mantık hemen hemen


    2. networkinde yapman gereken bişey yok aslında çok kolay , sadece bilgisayarlara ip adresi atıyorsun ,sistemde modem bulunması gerekiyor yada bir router olması lazım , amaç bilgisayarları isimlendirmek aslında ,sayılardan oluşuyor 192.168.1.1 den başlayıp 192.168.1.254 de bitiyor tabi bu değişir ama en çok bu sistem kullanılıyor ,


    sen ip adresini her bir bilgisayarın içine girip ağ ayarlarından yapıyorsun sonra modem de o bilgisayarı görünce aa tamam bunun ismi buymuş diyor ,rastgele bir ip adresi yazman yeterli oluyor (92.168.1.*** 1 den 254 e kadar )geri kalanını modem hallediyor zaten ,aynı isimde iki bilgisayar olursa sorun olur tabi , biri 1 ise diğeri 2 olmalı




    modem,in gigabit destekli olması çok önemli değil ama kullansığın switch in gigabit destekli switch olması önemli , eğer gigabit switch kullanmassan saniyede 10 mb saniye alırsın gigabit switch de 100mb saniye alırsın , tüm cihazlar switch e bağlı olacak sekilde kablolanmalı


    Hatta ben şuan 2.5 gigabit e geçmenin planını yapıyorum , aiexpress de uygun fiyatlı 2.5 gigabit ağ kartlarıda var ama rpi yi 2.5 gigabit yapmam için rpi 4 compute modül alıp pci express girişine bir 2.5 gigabit ağ kartı takmam gerekiyor ,bunu internette yapanlar var ama tabi birde yeni switch almam lazım.. ek masraf kapısı , yeniden sistem toplamak vs. bu masrafı yapmak yerine raid yapmak daha mantıklı , hız da 100mb/s olsun sorun değil , cunki her ne kadar 100mb/s alsam da şuan , iş küçük ve çok sayıda dosyayı taşımak oluca hızım 25mb/s lere düşüyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 8 Mart 2021; 16:13:31 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheJudgé

    1. Docker windowsdaki virtual sanal makineler den biraz farklıdır, normalde windowsda sanal makinede 1 makineyi bikaç sanal makineye bölersiniz ve hepsine tek tek bir kurulum yapnanız gerekir windows vs gibi ,yada hazır imaj atarsınız

    ama dockerde tek bir işletim sisteminde ek kurulum yapmadan sadece çekirdeği paylaşarak birbirinden bağımsız sistemler varmış gibi virtual makineler kurabilrisin , yani windowstakinin aynısı aslında ama daha basiti , tek tek kurulum yapmıyorsun , ip adresleri farklı olur , komut ekranlarına ayrı ayrı erişebilir ve sanki ayrı bir makine gibi erişirsin buraya kadar windowstaki ile hemen hemen aynı ufak farklar dışında


    ikinci farkı ise Konteynır dır , mesela sen bir program yazdın ve bu programın çalışması için ekstra araçlar lazım mesela adobe raider ve winzip de lazım diyelim ayrıca ekstra ip ayarları şifre ayarları vs ,programcı bu programların hepsini tek bir yükleme paketi haline getirir , Konteynır ı alıp yüklediğinde bir nevi programcının kendi bilgisayarında yaptığı tüm değişiklikler sanki sen bir bilgisayarın yedeğini kendi bilgisayarına kuruyormuşsun gibi senin bilgisayarına geçer , hemde donanım farketmeksizin , cunki hepimiz arm çekirdekleri kullanıyoruz ve SBC lerimiz birbirinden çok farklı değiller bundan dolayı sistemler çok yabancılık çekmezler , çekse bile programcı bunu farklı sistemlere göre programlayıp paket haline getirebilir , yani bir nevi windowsdaki setup dosyaları gibidir , mesela bir bilgisayar oyunu kurunca yaninda visual basic ve directx güncellemelerini de kuruyor , aynı mantık hemen hemen


    2. networkinde yapman gereken bişey yok aslında çok kolay , sadece bilgisayarlara ip adresi atıyorsun ,sistemde modem bulunması gerekiyor yada bir router olması lazım , amaç bilgisayarları isimlendirmek aslında ,sayılardan oluşuyor 192.168.1.1 den başlayıp 192.168.1.254 de bitiyor tabi bu değişir ama en çok bu sistem kullanılıyor ,


    sen ip adresini her bir bilgisayarın içine girip ağ ayarlarından yapıyorsun sonra modem de o bilgisayarı görünce aa tamam bunun ismi buymuş diyor ,rastgele bir ip adresi yazman yeterli oluyor (92.168.1.*** 1 den 254 e kadar )geri kalanını modem hallediyor zaten ,aynı isimde iki bilgisayar olursa sorun olur tabi , biri 1 ise diğeri 2 olmalı




    modem,in gigabit destekli olması çok önemli değil ama kullansığın switch in gigabit destekli switch olması önemli , eğer gigabit switch kullanmassan saniyede 10 mb saniye alırsın gigabit switch de 100mb saniye alırsın , tüm cihazlar switch e bağlı olacak sekilde kablolanmalı


    Hatta ben şuan 2.5 gigabit e geçmenin planını yapıyorum , aiexpress de uygun fiyatlı 2.5 gigabit ağ kartlarıda var ama rpi yi 2.5 gigabit yapmam için rpi 4 compute modül alıp pci express girişine bir 2.5 gigabit ağ kartı takmam gerekiyor ,bunu internette yapanlar var ama tabi birde yeni switch almam lazım.. ek masraf kapısı , yeniden sistem toplamak vs. bu masrafı yapmak yerine raid yapmak daha mantıklı , hız da 100mb/s olsun sorun değil , cunki her ne kadar 100mb/s alsam da şuan , iş küçük ve çok sayıda dosyayı taşımak oluca hızım 25mb/s lere düşüyor



    Alıntıları Göster
    Çok detaylı bir mesaj olmuş hocam, emek vermişsiniz sağolun,

    Docker çok daha pratikmiş, acronisle imaj felan alıyorduk eskiden,




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tuxedo

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster

    Hocam avrupadan gelen bütün kartlar euro ile alınıyor , bu ekran kartları anakartlarda bile aynı , eğer fabrika çinde ise ordan geliyorsa dolar ile ,mesela bağzı bilgisayar firmaları çinde üretip ingilteredeki depolarında tutup ordan satıyorlar mesela evga markası , bu durumda yine euro ile giriyo ülkeye ,.Raspberry nin fabrikası ingilterede olduğu için ingiltere sony fabrikasında üretiliyor


    https://www.sonypencoed.co.uk/case-studies/raspberry-pi//


    sizin çalıştığınız firma distribitör değildir büyük ihtimal , distribitörler avrupadan euro ile alır mağazalara dolar ile satar , mağazalarda türk parası ile halka satarlar , ama çinden yada baska bi ülkeden dolarla


    çinden gelen ürünlerde gümrük vergisi %18 iken avrupadan gelen ürünlerde %20 dir ,




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 8 Mart 2021; 20:14:57 >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.