Şimdi Ara

Raspberry pi 4 (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
7.523
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: kalpakci

Raspberry pi 4 kabaca 2009 yılının laptoplarıyla benzer performansta. Ona göre değerlendirin.
    Fiyat globale bakarsan ucuz. Ancak robotistan 352.00 direnc net de 323 Tl yani daha ucuz siteler var. Raspberry pi 4 için ısınma sorunu var(daha doğrusu aktif ısıtma gereksinimi var) deniyordu bunu da düşün

Böyle düşünüyorsan olayı anlamamışın demektir. Rasperry pi pc değildir. o bir IOT kartıdır.
    Rasperry pi arm işlemci ile çalışır. Bir telefon şarj aleti kadar elektrik tüketir. GPIO portları vardır. Linux çalıştırır (aslında windows da çalıştırıyor ancak linux daha anlamlı)
    Bununla basitçe Torrnent box (Transmission + kodi) yapılabilir, Freenas kurup usb hdd ile NAS(Network Attached storage) yapabilirsin ,OctoPi kurum 3d yazıcını otomatize edebilirsin. Akıllı Ev cihazı yapabilir perdeni bile otomatik indir kaldır yapabilirsin. Özetle bununla akıllı bir device prototipi yapabilirsn. Bir pc değildir.

Bu tarz şeyler genelde gaza gelinip alınır kenarda cürür. oyuzden ben rasperry pi 3 alacağım zaman sahibinden com gibi ilan sitelerini kullanarak cazip bir fırsat bulunca aldım. Bunu da düşünebilirsin.

• mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    pasif aktiften daha iyi soğutuyor diye biliyorum

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E46C39862

pasif aktiften daha iyi soğutuyor diye biliyorum
    Iot bir cihazda gereksinimler başkadır. Aktif soğutma elbette daha iyi soğutur ancak bir IoT boardan aktif soğutmaya ihtiyaç duymamasını isterim. Bu yüzden benim kullanım senaryomda Pi3 > Pi4 . Pi3 için de aktif soğutma var ancak coğu case de opsiyonel.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bu alet ne işe yarıyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

TV Box'a göre eğer kullanmayı biliyorsanız daha avantajlı oluyor.
    İstediğiniz herşeyi yapabilirsiniz. Kodi kurarak tv box yapabiliyorsunuz.Başlangıçta kodiyi çalıştırıyorum. Mobil uygulamalarda çok iyi çok rahat bir kullanım yapabiliyorsunuz. Netflix, Turkvod gibi eklentiler ve ya telefonda açtığınız film sitesini tv'ye yansıtabiliyorsunuz. Fakat bu konulara ilgisiz bir kişiyseniz kurulumlar android box kadar kolay olmayacaktır.

Isınma:
    Aktif bir ısınma kullanmıyorum. Yanında gelen kılavuzda kapalı bir kutuya koymazsanız ihtiyaç olmaz yazıyordu. Saatlerce film dizi sonrasında da bir problem yaşamadım. Elle dokunulduğunda sıcaklık yüksek gözüküyor fakat kasma, kapanıp açılma gibi sorunlar yaşamıyorsunuz.

Laptopa göre avantaj olarak istediğiniz gibi programlayabilir ve üzerinde ki giriş çıkışları kullanabilirsiniz. İki adet hdmi çıkış var.

Raspberry pi 4 kullanırken enerji verdiğiniz adaptöre dikkat etmeniz gerekiyor. Kalitesiz bir adaptörde sürekli kapanıp açılıyor. Orjinal iphone adaptöründe ben hiç bir sıkıntı yaşamadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: metal.lurgist

bu alet ne işe yarıyor
  • Ben de çok hevesliyim Raspberry Pi alıp home sunucu ve medya oynatıcı yapmak için ama yıllardır bir 4k oynatmayı beceremedi. Eski işlemcilerine göre şuanki işlemcisi çok iyi performans açısından fakat her zaman kilit eksikleri oluyor bu yüzden yine almadan geçeceğim bu modeli. Medya oynatmak için başka bir cihaz çalıştırmaya ihtiyaç duyduktan sonra ne gereği var.
    Aslında şuan KODI 4k oynatabiliyormuş galiba? Ama 4k 10bit HDR oynatamıyor diye biliyorum. Oynatabilmekten kastım tabiki drop frame olmadan oynatabilmesi.

İşlemcinin Cortex-A72 olması çok iyi. İşlemci hızı 1.5Ghz olsa da A53'e göre daha çok performans verir.
    Ama işlemcinin eksik yanı şu ki donanımsal AES şifreleme yok. 2019 yılında bu özellik yok ilginç. OpenVPN çalıştırmak istediğinizde işlemci kullanımı çok artacak ve başka bir iş yapamaz hale gelecek.
    Video oynatma encode etme yerlerde yine zaten ondan bahsetmeye gerek yok. GPU tarafının değişmesi lazım bence ama değiştirmezler bu gidişle.
    RAM'de iyi sayılır DDR4, bir daha ki sefere 1GB model çıkmaz diye umuyorum.
    Pi 5'e veya Pi 6'ya kaldı galiba beklentiler doğru dürüst bir SBC için.

• RPi 4'ü medya oynatıcı olarak kullanmak/almak yerine, Mi Box S 4K almanız daha mantıklı. Bunu her iki cihaza da sahip biri olarak yazıyorum. RPi 4 iyi bir TV Box olamaz.

Mi Box S 4K, Netflix, Amazon Prime Video, HBO Now, vs. için L1 lisansına sahip. Hızlı ve memnun eden bir ürün. USB girişi var. Android TV marketine sahip.. Kodi, vs. mevcut. Dışarıdan da Apk'da yükleyebiliyorsunuz. Hatta ben telefonumda kullandığım birkaç apk'yı yükledim. Hiçbir sorun yaşamadım. Aradığınız cihaz TV Box ise RPi almayın, TV Box alın. Önerim de Mi Box S 4K.

Bu arada RPi 4 kesinlikle ısınan bir cihaz. Özellikle yaz aylarında bunun olumsuz etkisini daha çok yaşatacaktır. Ben Flirc Case kullanıyorum. Herkese de önerebilirim. Ayrıntılarına girmeye burada gerek yok, merak edenler buradan okuyabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Der Meister. -- 18 Nisan 2020; 16:37:27 >

• Bunun yaptığı çoğu şeyi Arduino yapar boşuna paranızı harcamayın.
    Çok yeterli gibi görünüp yapması gereken işleme yetmeyen kartlar bunlar. Zaten düzgün çalışması için kendi parası fiyatında hafıza kartı almak gerekir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.