Şimdi Ara

Ram overclock, zamanlamalar nasıl olmalı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
309
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, elimde 2x4gb 1600 mhz corsair vengance ram var. xmp ile 1600mhz 9-9-9-24 zamanlama, 1.5v ile çalışıyor.
    ram frekansını artırmak istedim 1866mhz için 9-10-10-24 vs denedim olmadı, 10-11-10-27 ile açabildim ama bu zamanlamaları neye göre veriyoruz çözemedim.
    işlemcim i5 2500k anakart: gigabyte z77 d3h

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

2. ve 3. değerin aynı olması gerekiyor. 1. yani cl değeri daha az veya çok olabilir fark etmez. Ama genelde daha az yapılır pay olduğunda. 4. değerin stabil olması için belli bir aralıkta tutmak gerekiyor. Bunun için tutarlı bir hesaplama yok. Bir şehir efsanesi var 1. 2. ve 3. değerlerin toplamına yakın olması gerekiyor diye ama fabrika çıkış değerleri toplamı olmuyor genelde bilemiyorum o yuzden. DDR4 ramlerde öyle en azından. Onu ramin default gecikme değerlerine oranlayarak ayarlıyorum kafama göre ben. 2-3. değerlere kac eklemişsem 4. değere de o kadar ekliyorum. Bunlar dışında command rate (doğru yazdım umarım) var sadece 1 ve 2 oluyor. DDR3 lerde de ayarlanıyor mu bilmiyorum bakarsınız. Bu genelde default olarak 2 dir 1 yapmakta fayda var. Yukarıda arkadaşın dediği programla test ediyorum ben de. mbps değerleri yüksek latency düşük olması gerekiyor memoryde. Sanırım oyunlar için latency farkı daha önemli mbps lara göre. Misal ben eskiden 13-14-14-34 2666 mhz olarak kullanıyordum. Şimdi aynı voltajda 14-16-16-36 3000 mhz kullanıyorum. Latency daha düşük mbps daha yüksek geliyor böyle. Farklı stabil çalışabildiği mhz değerlerinde deneyin sizde belki farklı bir mhz değerinde daha etkili çalışıyordur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 11 Mart 2018; 3:33:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    // Dark N10 Kasa // Seasonic M12II-850 EVO Güç Kaynağı // Asus ROG Strix X370-F Gaming Anakart // AMD Ryzen 5 2600 @4.1GHz İşlemci // Lepa Aquachanger 120 İşlemci Soğutucusu // Kingston HyperX Fury 16GB (2x8GB) @2933MHz @CL14 Bellek // Asus ROG Strix GTX 1070 O8G Ekran Kartı // Corsair Force GT 120GB SSD // Western Digital Caviar Blue 1TB 7200 RPM HDD // Western Digital Elements Portable 2TB HDD // Windows 10 Single Language 64 Bit İşletim Sistemi // Asus VG248QE Monitör // Logitech G105 Klavye // Thermaltake Tt eSports Black Mouse // Steelseries Qck Mousepad // Logitech F710 Gamepad // Gamesir G4S Gamepad // Sony PlayStation Vita Slim v3.65 Henkaku // Samsung Galaxy S7 Edge // Sennheiser Momentum 2.0 Over-Ear Kulaklık // Dzat DF-10 In-Ear Kulaklık //

• Dünkü değerlerle boot olmuştu ama oyuna girince mavi ekran vermişti. şimdi 1866mhz 10-10-10-26 denedim windowsa girdi. bellek değerlerinde bir hayli gelişme oldu.

acaba 2133 mhz de denesem mi, bir zararı olur mu? bu arada 1.64v voltaj kullanıyorum

1600mhz

1866mhz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arslanbenzer -- 11 Mart 2018; 10:48:52 >

• arslanbenzer kullanıcısına yanıt
    Hocam, voltaj işlerine pek girmeyin.Tehlikeli olabilir.Sizin ramlerin mhz getirisimi yoksa cl getirisimi iyi sonuç veriyor? Bunu deneyin. Yani hızı sabit tutup cl düşürün, voltaj vermeden.

Benim pc de rame kaldırabileceğinden bir tık fazlasını ayarladığımda pc açılmaz oldu. Normalde boot etmeye çalışır beceremezse default ayarlara geri döner. Ama bazen bitkisel hayata giriyor pc resmen. Anakarttan BIOS pilini sökerek resetlemek zorunda kaldım 2 kez. Sizde de bu tarz olur mu bilmiyorum ama uyarayım dedim. Herhalde en fazla bu olur. Bir zarari yok mantıksiz derecede yüksek değerler girmeye çalışmazsanız. 1.5-1.65v ddr3 ün normal değerleri ama bana özellikle 1.65 volt korkunç derecede yüksek geliyor. Garipsiyorum sadece alışkın olmadığım değerler ama normal deniliyor ddr3 için bilemiyorum. Ram fiyatlarının uçtuğu şu günlerde ddr3 ramim olsa benim gözüm korkar 1.5 i geçirmezdim herhalde. Kısacası bilmiyorum siz araştırın güvenli mi değil mi. Direk voltajdan yana sıkıntı olacağını sanmam fabrika çıkışli 1.65v gelen ramler de olduğu için 7/24 uzun kullanıma müsaittir illa ki. Ama 1.65v overclockunu soğutabiliyor mu bellek orası önemli. Ramlerin de sıcaklığını oğrenemiyoruz malesef. Rami bir 15 dk aralıksız yorduktan sonra elle dokunun belki fikir sahibi olursunuz. Bu arada command rate (CR2 diye yazıyor programda 9-9-9-24 ün yanında) 2 olarak görünüyor sizde onu 1 yapmayı unutmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 11 Mart 2018; 11:27:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    // Dark N10 Kasa // Seasonic M12II-850 EVO Güç Kaynağı // Asus ROG Strix X370-F Gaming Anakart // AMD Ryzen 5 2600 @4.1GHz İşlemci // Lepa Aquachanger 120 İşlemci Soğutucusu // Kingston HyperX Fury 16GB (2x8GB) @2933MHz @CL14 Bellek // Asus ROG Strix GTX 1070 O8G Ekran Kartı // Corsair Force GT 120GB SSD // Western Digital Caviar Blue 1TB 7200 RPM HDD // Western Digital Elements Portable 2TB HDD // Windows 10 Single Language 64 Bit İşletim Sistemi // Asus VG248QE Monitör // Logitech G105 Klavye // Thermaltake Tt eSports Black Mouse // Steelseries Qck Mousepad // Logitech F710 Gamepad // Gamesir G4S Gamepad // Sony PlayStation Vita Slim v3.65 Henkaku // Samsung Galaxy S7 Edge // Sennheiser Momentum 2.0 Over-Ear Kulaklık // Dzat DF-10 In-Ear Kulaklık //

• 1.65v vermemin sebebi, internette öyle görmüş olmam. azıcık overclock yapanlar bile 1.5'ten 1.65'e çekmişler arası yokmuş gibi. Bir de 2133 deneyeyim sonra voltajı düşürmeye uğraşırım.
    Dediklerinizi yapmaya çalışayım ikinize de teşekkürler

• arslanbenzer kullanıcısına yanıt
    1866 mhz değerleriniz süper.
    Read 23418 den 26971 mb/s
    Write 24447 den 28496 mb/s
    Copy 22914 den 26657 mb/s
    Latency de 3.9 ns düşüş harika....Keşke voltaj kullanmadan bu değer yada yaklaşıklarını görseydiniz.Ha birde 1866 mhz ve cl değerleri stabilmi?

Not: Hocam, 6 ve 7xxx serisi işlemcilerde ddr3 kullanılabiliyor.Ramlerin bu yüksek fiyatlarında elinizdekinin kıymetini bilin.Şimdi 1600 mhz de default cl değerlerinde 1.35 volt ile çalışabildiğine bir bakın.Stabil çalışıyorsa 6 ve 7xxx işlemcilere hazır demektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xMANİTUx -- 11 Mart 2018; 12:22:46 >

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.