Bir çok kişinin forumda RAKS hakkında bilip bilmeden kendi teorilerini gerçekmiş gibi yazmasından dolayı: telefonlarını kullandığımız RAKS markasının aslında nasıl bir firma olduğunu ,bazılarının “vantilatör” bazılarının “kaset” markası ne zaman telefon yapmaya başlamış diyenlere ,”cd teknolojisi çıktı raks battı” gibi düşünen insanların yanlış bilgiye sahip olduklarını söylemek ve aydınlatmak için bu yazıyı hazırladım. Raks'ın kesinlikle ne bana ne forumdaki diğer kişilere tek bir faydası yoktur.Bu kişiler benim babamın oğlu filanda değıl. Bu şirketi, markasını savunmamın tek sebebi ülkeye çok büyük destek sağlamıs olmasıdır.Merak edenler birkaç dk larını ayırıp okuyabilirlerse yeterli olucaktır.
Akademi Raks: Yedi kıtalık dünyanın beş kıtasında 55 ülkeye ihracat yapmış,Türkiye’de eşi benzeri olmayan ender şirketlerden biridir.(43 yıldır)En son verilere göre bünyesinde 300 türk mühendis bulunduran, kaset (teknolojisi)üretiminde ılk sıralarda yer alan bir şirkettir. Bugun Çin'de oldugu gıbı fason üretimi RAKS Manisa daki fabrikasında jvc Kodak sony maxell gibi rakip firmaların üretimini yaparak gerçekleştirmiştir. Sony ve Philips teknolojısı olan CD’yi(compact disc) bu firmalardan daha iyi yaparak ürettiği süreç içerisinde türk malı etiketli olarak daha çok satmıstır.Yine her sektörde oldugu gibi bir kaç yapımcının dısında yabancı sermayenın elınde olan müzik piyasasını yerlı bır sermaye halıne getırmıs, yıne yabancı kultur (80’li pop)etkısı altında olan müzik piyasasında türk kültürünü yaymıstır.(90 ‘lı pop) Bu alanda önemli bir yatırım yapıp.önemli ses sanatçıları ile çalışmış (Sezen Aksu, Bülent Ersoy, Fatih Erkoç, İbrahim Tatlıses, Ajda Pekkan gibi)ve yine bugün bile müzik piyasasnı sırtlayan ses sanatçılarını yetiştirmiştir.(Serdar Ortaç, Ebru Gündeş, İzel, Çelik, Sibel Tüzün, Seden Gürel, Bendeniz, Şebnem Ferah...).Türkiye de müzik sektörünü kurumsallastırmış, nerdeyse yok olucak bır sektoru yenıden var etmıstır. Yine bunlara ek olarakda klıp pıyasasını da bugunkü halıne getırmıstır. Raksotek ve D&R gibi Türkiye genelınde magazaları da bulunmaktadır. Dünyada Türkiye adına bir çok ilke imza atmıs ve Türk ekonomısıne buyuk bır gelır saglamıstır. Hatta ekonomıye katkılarından dolayı 9.cumhurbaskanı Süleyman Demirel tarafından şirket kurucularından ve yönetim kurulu baskanı olan Aslan Önel'e devlet üstün hizmet nişanı verilmiştir. Teknolojik bir firma olarak 1994 yılında mobil telefon ar-ge'sıne baslamıs 2000 yılında ılk modellerını pıyasaya sürmüstür. Özenle de belirtmek gerekırse ilk telefonları patentler dolayısıyla çin malı olup sonrakılerı Türkiye'de üretilmiştir. Telefon ısınde de onemlı bır basarı grafığı saglamıs 7530 modelı ıle de Turkıye'de ılk ve en ıyı GPRS teknolojısını uygulamıstır. Bunun dısında medya olarak Discovery Channel, Number One kanallarını Turkıye'de yayına baslatıp yonetmıs ve Genc TV kurucularından olmuştur.
Raks artık dunyada en bılındık Turk markalarından biri, yanı ulusal markadır. Yıllarca 55 ulkeye "Made in Turkey" etıketlı urunlerı satmıs, ulkesıne ekonomık destek saglamıstır. Teknolojık sırket olmak dısında medyatık, rapak adı altında kagıt baskısı da bulunmaktadır. Yanı kaset bıttı cd cıktı battı sözlerı tamamen yanlıştır. Raks CD uretımını de yukarda belırttım gıbı en iyi sekılde yapmıs yanı cd pıyasasında varlıgını göstermıstır. Bugunkü mali krızın sebebı ıse Rusya, Asya krizi ve Marmara depremıdır. Ve bundan sonra kredı faızlerının yukselmesı kredi veren bankaların 5 yıl sonra odenmesı gereken paraları 5 yıl onceden ıstemesıdır. Mayıs 2007'de Yargıtay iflas kararı vermıs. Su anda tekrar ıncelenıp ıflas kararı gerı kaldırılacaktır. Bu yazdıklarım sadece benim aklımda kalan hatırladıgım kadarıyla yazdıklarımdır. Dogruluyuna ınanmayan istedıgı gıbı araştırmasını yapabılır.
Genel olarak sektörleri: Elektriklı ev aletleri, Kaset&cd, Müzik mağazaları,Telekom, Elektronik, Müzik Yapımcılığı, Medya,Kağıt baskı & ambalaj
NOT:Mobil telefon kısmı 2004 yılıda intermobile şirketine devredilmiş ,2005 yılından itibarende yeni ürünler geliştirip satılmaktadır.İntermobile firması Raks markalı telefonlarını yine RAKS kalitesinde üretip, kullanıcıya başarılı bir şekilde ulaştırmaktadır.