Şimdi Ara

Rainer Weber ile Odyofil olmak üzerine bir söyleşi..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2
Cevap
0
Favori
731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kaiser-Echole’un düzenlediği Türkiye’nin ilk hi-fi festivaline katılan uzmanlar ve eleştirmenler arasında Amerika’dan Clement Perry, Japonya’dan Satoru Murayama, Danimarka’dan Frederick Duelend, Sırbistan’dan Aleksandar Radisavljevic, İsveç’ten Per Lundahl gibi isimler vardı. Tüm dünyada tutkunları olan, iyi bir ses sistemine sahip olmak için büyük paralar yatıran herkes yeni ses sistemleri denedi. Sesi iyi algıladıkları için odyofil olarak da nitelendirebileceğimiz bu uzmanlar arasından Alman Kaiser Acoustics firmasının yöneticilerinden Rainer Weber ile hem odyofilliğin nasıl bir şey olduğunu, hem de evde nasıl bir ses sistemi kurulması gerektiğini konuştuk.

* Sesleri diğerlerinden daha farklı, daha iyi duyduğunuzu ne zaman keşfettiniz? Bununla ilgili ne yaptınız?

- 6 yaşındaydım. Çok uzakta konuşulanları bile rahatlıkla duyabiliyordum. Bundan sesin renkleri üzerine eğitim aldım. Yani reprodüksiyon ve doğal, gerçek sesleri tespit edip aralarındaki farkları daha iyi anlamaya başladım.

* Bu dönemde daha iyi netice almak için pek çok ses sistemi alıp sattınız mı? Ne tür deneyimler yaşadınız?

- Süreç, 8 yaşındayken babamın Grundig reel-to-reel teyp hediye etmesiyle başladı. 20’li yaşların başında dergilerde yapılan testlerde birinci gelen sistemleri birleştirip denedim. Ama hepsini bir araya getirince bile istediğim performansı yakalayamadım. İşte ses sistemlerindeki sinerji hakkındaki ilk bilgiyi böyle öğrendim: En iyi özelliklere ya da en yüksek fiyata sahip olsa bile her zaman iyi sonuç alınamıyor. Önemli olan tüm aletlerin birbirleriyle uyum içinde olması. Bu yanlışlar günümüzde hâlâ yapılıyor. Bu tıpkı Mercedes’e BMW motoru taktığınızda iyi sonuç alamamanız gibi bir şey.

* Sizin için bir odyofil demek doğru mu?

- Kendime odyofil kelimesini yakıştırabilirim ama “müziksever” daha iyi bir tabir olacaktır.
    MÜZİK KÖTÜYSE YEMEK YİYEMEM

* Daha iyi duyuyor olmanız diğer duyularınızı etkiliyor mu?

- Evet, tat alma duyumu etkiledi.

* Kötü bir ses sistemiyle müzik dinlemek sizi nasıl etkiliyor?

- Ben, kötü bir sistemde müzik dinlediğimde kendi showroom’umdaki sisteme koşarak gitmek isterim. Müzik kötü olduğunda yemekten ya da içmekten de zevk alamıyorum.

* Rock, klasik ya da pop gibi farklı müzik tarzları var. Bunlar için farklı ses sistemine mi sahip olmak gerekir?

- Genelde hayır. Mükemmel bir ses sistemi, her tür müziği ya da tonu çarpıcı bir gerçeklikle çalabilmeli.

* Eşiniz ya da çevrenizdekiler sizin bu ilginize nasıl tepkiler veriyor?

- Eşim artık bu durumu kabullendi. Arada sırada “Ferrari mi, iyi bir ses sistemi mi” tartışması açılıyor, ben de şu cevapları veriyorum: Ses sisteminin, arabadan daha uzun bir ömrü var. Bir Ferrari’nin bakım ihtiyaçlarının çok altında bir sabit masrafı var.

* Şimdiye kadar kurduğunuz en pahalı ses sistemi kime ait ve kaça mal oldu?

- Tabii ki kendime ait. Oda akustiğiyle beraber 180 bin Euro’ya mal oldu. Neden bu kadar para harcadığımı soracak olursanız da; kimileri “Ferrari seviyesinde bir spor araba mı, yoksa iyi bir ses sistemi mi” diye arada kalırken, benim seçimimde arabanın hiç şansı yok.

İYİ MÜZİK İÇİN TÜYOLAR

Oda büyüklüğüne göre hoparlör: Hoparlörler oda büyüklüğüne göre seçilmeli. Küçük odalara büyük hoparlör takmak, ciddi akustik problemi yaratır .
    Hoparlör-duvar mesafesi: Hoparlörün duvardan mümkün olduğunca uzak olması, ses niteliğini çok artırır.
    Dinleme ve eşit hoparlör mesafesi: Her iki hoparlörün dinleme yerlerinin milimetrik derecede aynı olması gerekli.
    Dinlemeden önce sistemi ısıtma: Cihazların, en iyi sesi vermek için belirli bir sıcaklığa ulaşması gerekir.
    Ses seviyesi ayarı: Ses seviyesi akustik müziklerdeki enstrümanların boyutu düşünülerek ayarlanmalı.

EVDEKİ OBJELER DE İYİ SES ALGISINDA ÖNEMLİ

* Evde, konserdeki ses kalitesini yakalamak mümkün mü? Bunun için neler yapılmalı?

- Bunu sağlamak pek kolay değil ve sistemin kurulacağı odaya bağlı. Öncelikle odanın, belli ihtiyaçlara cevap vermesi gerekir;
    Yeterli bir büyüklüğü olmalı.
    Ses yansıma oranları makul seviyelerde olmalı.
    Yansımalar, belli frekanslarda sabit olmalı.
    Durağan dalgalar ve ekolara karşı belli bir emiciliği olmalı.
    Ses sistemi komponentleri, belli sinerji parametrelerine göre seçilmeli.

* Peki bu durumları odadaki halı, resim gibi objeler nasıl etkiliyor?

- Halı, ilk yansımaları emebilmesi için iyi bir seçim. Ses sisteminin oluşturduğu sahne ve üst frekanslarda çok ciddi bir etkisi var. Halıya ek olarak, emici birçok malzemeye de ihtiyaç var. Bazı emiciler, sesin duvarlardan doğru dağıtılmasını sağlar ve performanstaki sertliğin giderilmesine yardımcı olur.

* Peki sesin iyi olduğunu nasıl anlayacağız?

- Konserlerdeki performansa bakmak lazım. Daha çok konsere gitmek iyi bir ses referansıdır, tecrübeniz artar. Ayrıca, gündelik hayatta da sesler duyuyoruz. Ses sistemimizin karşısında gözümüzü kapattığımız zaman sesler ne kadar gerçekçi anlaşılabilir. Eğer bir şarkı söyleniyorsa o sanatçının aurasını sezebilmek önemli. Ultra-high end bir sistem, sesleri gerçek hayattan farksız şekilde verebilir.

* Evde iyi bir sistem için ortalama ne kadar harcamak gerekir?

- Makul bir sistemi oluşturmak 5 bin Euro’dan başlar.

Yazı alıntıdır.. Kısa kısa, faydalı bazı temel bilgiler içerdiği için paylaşmak istedim..
    Saygılar..

• Teşekkürler Alper. İşin uzmanlarından öz bilgilendirmeler faydalı oluyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.