Şimdi Ara

RAID ve disk bölme birlikte kullanılır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
788
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar. Sorduğum soru başlangıçta saçma gelebilir ama açıklayınca böyle birşey yapmak istememin mantığını anlayacaksınız.

Bildiğiniz gibi RAID 0 ile fiziksel olarak ayrı olan iki harddiski birleştirip performanta %80-90 kadar bir artış sağlıyor. Ama harddiski iki parça olarak kullanmanın da avantajları da yok değil. Mesela ben şu anda 120 GB lık diskimi 40 GB ve 80 GB olarak iki parçaya ayırmış durumdayım. 40 lık kısımda sistem ve bütün programlarım kurulu, 80 lik bölüm ise tamamen arşiv doayalarına ayrılmış durumda. Böylece C’ye format attığımda arşivimin yedeğini almak gibi bir zorunluluğum kalmıyor.

Sorum şu: İki tane 120 GB lık harddiski RAID 0 kullanarak birleştireceğim ve 240 GB lık, çok hızlı bir disk elde edeceğim. Sonra bu diski 40 ve 200 GB olarak tekrar ikiye böleceğim ve iki ayrı harddiskin kullanım rahatlığıyla RAID in hızını birleştireceğim. Böyle birşey mümkün mü? Yani RAID yapıldıktan sonra tekrar disk bölümlemesi yapılabiliyor mu?

Saygılar...

• Kimsenin bir bilgisi yok mu bu konuda?
  • Bende cok merak ediyorum,simdi sistem yedeği almak istemiyorum ben de ama raid de yapmak istiyorum ne yapmalı acaba???
  • Raid yapanı gördümde yaptıktan sonra böleni duymadım. Ama bence olmaz gibi görünüyor. Cünkü Raidde 2 Hdd birleştirip tek Hdd gibi gösteriyorsun. Hemde aynı marka ve model olmak zorunda en ufak bir hata kabul etmiyor. Buradan yola çıkışla biraz zor görünüyor. Bir dene olursa bizde bilelim.
  • Bölünür millet bölünür.....
    3-4-5 .... kaça isterseniz bölünür....
    ben yaptım ..... (erdem böylece raid yapıp böleni duymuş oldun.)

birleşince o zaten Xp kurulum cd sinde 240GB lık biçimlendirilmemiş alan olarak çıkacak karşına...
    böl bölebildiğin kadar.....
  • quote:

Orjinalden alıntı: NeverS@yNever

Bölünür millet bölünür.....
    3-4-5 .... kaça isterseniz bölünür....
    ben yaptım ..... (erdem böylece raid yapıp böleni duymuş oldun.)

birleşince o zaten Xp kurulum cd sinde 240GB lık biçimlendirilmemiş alan olarak çıkacak karşına...
    böl bölebildiğin kadar.....

İyi ama bu çok güzel bir haber Şimdi kaklkıp göbek atmam gerekecek, yorulacam boş yere

Sağolasın, allah ne muradın varsa versin, allah tuttuğunu altın etsin, vs. NeverS@yNever!!!

• Rica ederim ni demek hasbi81 ....

hayırlı raidler sana .... aman güvenliğe dikkat ama...hdd lerin birine bişey olursa tüm verilerine veda edersin ona göre...(olmazsa olmazlarını cd ye al sen genede)

ayrıca nickimi üşenmeden (@) işareti de dahil olmak üzere yazmışın ya helal olsun sana diyorum başka bişey demiyorum.....

not:copy/paste yapmışındır herhalde ...(seni çakal)
    kısaca never de yeter...

my name is never
    NeverS@yNever

son olarak kalk göbek at içinden geliyosa... tembellik yapma..
    bak imzada ne diyoz no pain no gain...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NeverS@yNever -- 8 Mart 2005, 19:13:23 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: NeverS@yNever

Rica ederim ni demek hasbi81 ....

hayırlı raidler sana .... aman güvenliğe dikkat ama...hdd lerin birine bişey olursa tüm verilerine veda edersin ona göre...(olmazsa olmazlarını cd ye al sen genede)

ayrıca nickimi üşenmeden (@) işareti de dahil olmak üzere yazmışın ya helal olsun sana diyorum başka bişey demiyorum.....

not:copy/paste yapmışındır herhalde ...(seni çakal)
    kısaca never de yeter...

my name is never
    NeverS@yNever

son olarak kalk göbek at içinden geliyosa... tembellik yapma..
    bak imzada ne diyoz no pain no gain...

Errmmm... Şey... İtiraf ediyorum, copy-paste yaptım

Bu arada ben bu soruyu uzun vade için sormuştum. Yani henüz ikinci bir disk almaya niyetim yok (en azından yaza kadar) ama artık böyle bişeye niyetlendiğimde ne almam gerektiğini biliyorum. Umarım ben yeni disk almaya karar verene kadar IDE ler üretimden kalkmaz. SATA lara ısınamadım ben. Forumdan takip ettiğim kadarıyla, çok problemliler.

Neyse, sağolasın tekrar. Bye...

• Ben RAID performansı düşmesin diye RAID 0 olan 2X120GB Seagate SATA HD lerimi bölmedim. Zaten 3 üncü HD(200GB SATA) 4 e bölünmüş durumda.
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Ben RAID performansı düşmesin diye RAID 0 olan 2X120GB Seagate SATA HD lerimi bölmedim. Zaten 3 üncü HD(200GB SATA) 4 e bölünmüş durumda.

HDD yi bölünce oluşan o ufak performans düşüşünden mi bahsediyosun, yoksa RAID li diski bölünce RAID'in sağladığı %80-90 a varan performans artışı tamamen ortadan kalkıyo mu? Umarım ilkidir.

ps: RAID diye bahsettiğim şey RAID "0"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 9 Mart 2005, 1:16:00 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81

quote:

Ben RAID performansı düşmesin diye RAID 0 olan 2X120GB Seagate SATA HD lerimi bölmedim. Zaten 3 üncü HD(200GB SATA) 4 e bölünmüş durumda.

HDD yi bölünce oluşan o ufak performans düşüşünden mi bahsediyosun, yoksa RAID li diski bölünce RAID'in sağladığı %80-90 a varan performans artışı tamamen ortadan kalkıyo mu? Umarım ilkidir.

İlki tabii ki.
    Benim sistem bu ara 10 sn lik donmalar yaşıyor. Sinir edecek kadar çok değil Allah' tan. Sanırım RAID 0 dan kaynaklanıyor. 2X120GB Seagate SATA ile yaptık yapmasına ama HD lerin üretim tarihleri ve seri no ları farklı. Sorun sanırım bu.

• ya ama raidi yawaşlatmaz mı bu ?
    okuyucu yine bi oraya bi buraya gidicek.
    ve raidi tehlikeye sokmaz mı :)
  • quote:

quote:

quote:

İlki tabii ki.
    Benim sistem bu ara 10 sn lik donmalar yaşıyor. Sinir edecek kadar çok değil Allah' tan. Sanırım RAID 0 dan kaynaklanıyor. 2X120GB Seagate SATA ile yaptık yapmasına ama HD lerin üretim tarihleri ve seri no ları farklı. Sorun sanırım bu.

Üretim tarihiyle seri no su farklı mı? Naaptın hocam ya? Sadece markası ve modeli aynı olsa yetmiyo mu bu meretin?

• quote:

quote:

quote:

İlki tabii ki.

Gerçekten yok di mi böle birşey. Şaka di mi bu?

• Valla şakaysa ben çok fena sazanlık etmişim
  • Bende de 120x2 raid 0 var (seagate sata) gerçi ilk aldığımda ikisini aynı yerden aynı anda aldım,yani sıra noları aynıdır.Hiç donma yaşamıyorum ama dikkat ettimde, ilk günler bölmeden kullanıyordum,sonra hdd i böldüm ve hızlandı (yani bench aldığımda 8-10mb/s hızlandı).

Ama abimde eski (sanırım 2 senelik vardır) seagate 40gb vardı,sonra gitti kafasına göre bi tane seagate aldı 40gb raid çalışıyordu,öyle 10sn donma filanda yoktu.

Sendeki sorun bence başka birşeydir.

edit:
    ayrıca abimin diskler aparatla sata yapmıştık,yani onlarda sataraid ti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Motun94 -- 9 Mart 2005, 12:11:56 >
  • Şimdi şöyle bi mantık düşündüm,hdd kafası bir oraya bir buraya yavaşlar dedinizde,şöyle düşünün.
    Hiç bölmezsenin hdd in heryeri C sürücüsü olacak.Ve bunlar rastgele yazılacak.Yabi belki bir oyunun başı bi yerde sonu bi yerde olacak.
    Diğer türlü bölerseniz,mesela C = 20gb, oyunu C sürücüsüne yüklerseniz hdd bunu daha ufak bi alanda taradığı için daha hızlı olacak (tabi tahmin bu).Örnek vermek gerekirse,
    koskoca evde kaybolan bir cd yi aramak var,
    ufacık odada kaybolan cdyi aramak var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Motun94 -- 9 Mart 2005, 12:15:15 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.