Şimdi Ara

Raid + AHCI ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
693
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Çoktandır donanım bölümüne yazmiyordum.
    Yakın zamanda SSD(Corsair force gt) almayı düşünüyorum.

Uzun süredir P45 Asus p5q deluxe kullanıyorum ve şimdilik de anakarti yenilemeyi düşünmüyorum.
    Anakartim sata2 bu arada. (Biliyorum %100 verim alamayacagim)

Şu an 4 üyeli bir Raid0 dizisi kullanıyorum ve biosta da doğal olarak sata portlar raid olarak seçili.

Şimdi 5. sata portuna SSD ekleyince biosta raid+ AHCI yapamayacagima göre aklıma iki ihtimal geliyor.
    Birincisi; 5. SATA port için yani SSD için AHCI otomatik olarak devreye girecek ;ya da ikinci seçenek ssd'yi kullanamayacagim.

Ayrıca sistemde sata3-usb3 pci-ex 2.0 kartım da var.(Asus u3s6)
    Şu an bu karta sadece external usb3 disk bağlı.

Eğer anakart üzerinden kullanamazsam ssd'yi pci-ex kart üzerinden kurmayı düşünüyorum.

Olası senaryo ne olabilir sizce?

• anakrtın güncellemelerini yapın bi sıkıntı çıkacağını sanmam raid+ahcı modu çıkabilir
  • Bios update yaptıktan sonra o.c. ayarlarını tekrar yapmam gerekecek;stabilite testleri vs. gerekecek.
    Bu ayarları yapmak için vaktim yok.
    Şu an sisteme format atmam gerekli ama vakit darligindan format bile atamiyorum.

Ayrıca bios update sonrası AHCI geleceği de garanti değil.

SSD hevesini biraz daha erteleyip raid ile idare edeceğim anlaşılan.

Teşekkürler.
  • Raid + ahci den kastınız nedir? Raid modu zaten ahci yide içerir.
  • Biosta sata portlarini tek tek atayamiyorum;
    Tek komut var biosta;Configure sata ports as :raid, ide, AHCI.

Raid dizisi kuruluolduğu için raid seçilmiş durumda, anlatabildim mi acaba?
  • Arkadaşım benim anlatmak istediğim şey şu. Siz zaten raid modunu seçtiğinizde ahciyide devreye almış oluyorsunuz. Satayı 3 şekilde ayarlayabiliyorsunuz, ide (yalnız ide mod), ahci (yalnız ahci mod), raid (raid + ahci mod). Umarım anlatabilmişimdir. Bende sistemimde ssd + raid olarak kullanıyorum
  • Şimdi oldu arkadaşım, ilk mesajimdaki sorumun cevabını buldum;mantiken AHCI 'nin devreye girmesi gerekir;ama emin olamamıştım.

Teşekkür ederim.

Aklımda başka bir konfigürasyon da oluştu şimdi.

Anakartta 6 sata portu var. Şu an sata3 SSD bile alsam 280MB'i geçemeyeceğim zaten;elimdeki pciex sata3 kartı da Marvell kullanıyor, yani sağlıklı calismayacak gibi.
    Şu an sadece bir sata portuna boş ;4u raid dizisi biri dvd wr.

Madem 280MB'i gecemeyeceksem;o zaman 2 SSD alayım diye dusunuyorum;ama o zaman da dvd wr'i nereye baglayacagim?

Bildiğim kadarıyla harici sata kartlara dvd, CD baglanmiyor?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SATA DİSKE XP KURULUMU
    7 yıl önce açıldı
    Soft RAID-Hard RAID
    22 yıl önce açıldı
    XP kurulumu + İDE Hdd + SATA HDD
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bildiğim kadarıyla sizin anakartta + 2 slot daha var ama o slotlarda da sistem kurulumunda dvd sürücüyü görmeme sorunu olabilir diye düşünüyorum. Yoksa takmaya takılır. İlk kurulumu bi şekilde hallederim dersen mesela; usb diskten kurulum yapma ya da raid diskleri sata portlardan çıkarıp, iş bittikten sonra geri bağlama gibi.... sorun olmayacaktır. Ayrıca ssd raidin, ssd ömrü konusunda sıkıntıya sebep olabileceğini düşünüyorum.
  • Evet var;ama o portlar Intel'in degil; Silicon Image 5723 controller'e bağlı ve sadece depolama amaçlı kullanılıyor ve ayrıca performansları düşük.
    Raid portlari vs. herseferinde çıkarmak pek hoşuma gitmez.

External dvd wr çözer sorunu ama demode olmak üzere olan bir medya için de gereksiz masraf yapmak istemiyorum.

Yaklaşık 30 sene ömürleri olan SSD'leri raid dizisinde kullanmak çok çok 5 sene azaltır ömürlerini hadi azaltsin 10;ama hangimiz bir donanımını 20 yıl boyunca upgrade etmeyiz ki?
  • Yok arkadaşım kazın ayağı öyle değil, bilinçsiz kullanımla bir ssd nin ömrünü 6 ayda da bitirebilirsiniz. Şu an piyasada bulunan ssd lerin çoğu mlc yonga kullanıyor. Bu yongalarda en fazla aynı hücreye 10 bin kere yazıp silmeye müsade ediyor. Eğer gerekli tedbirleri almazsanız (templeri başka diskte tutmak gibi) ssd nin ömrü yeterince uzun olamayabilir. Ha birde alacağınız ssd raid altında trim ya da benzeri teknolojileri desteklemiyorsa raidin artısından çok eksisini görürsünüz (disk doldukca peformans düşüsü + bazı hücrelerin erken ömrünü dolsurması gibi)
  • quote:

Orijinalden alıntı: white_predator

Yok arkadaşım kazın ayağı öyle değil, bilinçsiz kullanımla bir ssd nin ömrünü 6 ayda da bitirebilirsiniz. Şu an piyasada bulunan ssd lerin çoğu mlc yonga kullanıyor. Bu yongalarda en fazla aynı hücreye 10 bin kere yazıp silmeye müsade ediyor. Eğer gerekli tedbirleri almazsanız (templeri başka diskte tutmak gibi) ssd nin ömrü yeterince uzun olamayabilir. Ha birde alacağınız ssd raid altında trim ya da benzeri teknolojileri desteklemiyorsa raidin artısından çok eksisini görürsünüz (disk doldukca peformans düşüsü + bazı hücrelerin erken ömrünü dolsurması gibi)

benim ssd yola çıkacak bi iki güne vatan gönderebilirse bu temp dosyalarını vs. hangi dosyaları hddye taşımalı ve nasıl yapılıyor bildiğiniz bi kaynak varmı

• giga nın ucuz iki tane z68 anakartı var

www.vatanbilgisayar.com
    Masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, cep telefonu, televizyon, tablet, fotoğraf makinesi ve binlerce teknoloji ürünü Vatan Bilgisayar' da.
    http://www.vatanbilgisayar.com/anakart/gigabyte-ga-z68ap-d3-z68ap-d3-intel-z68-soket-1155-ddr3-2133mhz--sata-30-usb-30-anakart/productdetails.aspx?I_ID=56648

http://www.vatanbilgisayar.com/anakart/gigabyte-ga-z68p-ds3-z68p-ds3-intel-z68-soket-1155-ddr3-2133mhz-(oc)-sata-30-hdmi-anakart/productdetails.aspx?I_ID=57571

bu anakartlara özel dikkat ederseniz mini ssd yuvaları var smart response ile programı ile hard disk+ssd şeklinde zannediyorum istediğiniz performansı alırsınız

• Netten araştırarak karma bişeyler bulmuştum. Sanırım şu link işinizi görür

http://www.ocztechnolog****.com/forum/showthread.php?63273-*-Windows-7-Ultimate-Tweaks-Utilities-*&p=442158&viewfull=1#post442158
  • quote:

Orijinalden alıntı: dreamblue35

giga nın ucuz iki tane z68 anakartı var

http://www.vatanbilgisayar.com/anakart/gigabyte-ga-z68ap-d3-z68ap-d3-intel-z68-soket-1155-ddr3-2133mhz--sata-30-usb-30-anakart/productdetails.aspx?I_ID=56648

http://www.vatanbilgisayar.com/anakart/gigabyte-ga-z68p-ds3-z68p-ds3-intel-z68-soket-1155-ddr3-2133mhz-(oc)-sata-30-hdmi-anakart/productdetails.aspx?I_ID=57571

bu anakartlara özel dikkat ederseniz mini ssd yuvaları var smart response ile programı ile hard disk+ssd şeklinde zannediyorum istediğiniz performansı alırsınız

İlk mesajimda belirttiğim gibi anakarti ;dolayısıyla ram ve cpu yu değiştirmek istemiyorum.
    Göstermiş olduğunuz kartların ucuz olması önemli degil;sistemi upgrade edeceğim zaman zaten en iyilerinden bir asus board alırım yine.

• eğer hddlerini raid kullanmayacaksan e-sata usb seklınde harıcı olarak bagla ve 2 SSD yap derım ayrıca sata 2 de 285 MB gecemezsın dıye bır sorun yok
    tam olarak o cumleyı anlayamadım ama sonucta 2 ssd ile 500 kusurlerı sata II baglantıda gorursun.

RAID tek sıkıntısı TRIM mod destegı olmaz ama bunu da (diğer markalarda gormedım yada gozumden kacmıs olabılır)
    corsair bı ozellık ıle saglıyor yanı raıd ıcın trım benzerı ıcerısınde dahılı bır yazılım (firmware) mevcut :)
  • hdd leri tabiki kullanacağım.

280MB(teorik 300MB) barajı tek sata2 portu için konuşmuştum.

İlk düşüncemde tek sata3 ssd alıp sata2 ye takmaktı ; böyle olunca da 280MB'ı geçemem demiştim;izah edebildim mi ?
    Yoksa şu an 4 lü raid ile 300MB'ı zaten geçmiş durumdayım.

Sonrasında 2 tane sata3 ssd alıp takmayı düşündüm ; ama o zamanda yer sıkıntı oldu.
    DVD WR ı takacak port bulamadım...
  • himm bu durumda pcı yuva kullanan sata portları felan var en kotu ıhtımaller onlardan alıp dvd ona baglamanız olacak tavsıyem :)

yanlıs anlamısım kusura bakma
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.