Şimdi Ara

Raid 0 HDD ile SSD birarada kurulursa, SSD performans-ömür kaybı mı yaşanır?ahci-raid-trim durumu. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
4
Favori
17.079
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Galiba aradığım cevabı buldum :) Bence En iyisi bir adet Ocz Vertex 3MAX IOPS 120GB Sata3 SSD almak zira en yeni SF2281 chipset 'de cabası. Yanına bir adet Ocz Vertex 3 60GB Sata3 SSD SF2281 alıp bunuda pagefile.sys için görevlendirmek. Böylece raid0 saçmalığı ile uğraşmadan biraz paraya kıymak daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu arada disk birleştirme yapmanın ssd diskler için önerilmemesini öğrendim. Zira hem performans'a bir etkisi olmuyor hemde disk ömrünü kısaltıyormuş. Saygılar.

http://www.pclabs.com.tr/2012/03/19/ocz-vertex-3-max-iops-240-gb-ssd-incelemesi/2/

• quote:

Orijinalden alıntı: maxrealqnx

Galiba aradığım cevabı buldum :) Bence En iyisi bir adet Ocz Vertex 3MAX IOPS 120GB Sata3 SSD almak zira en yeni SF2281 chipset 'de cabası. Yanına bir adet Ocz Vertex 3 60GB Sata3 SSD SF2281 alıp bunuda pagefile.sys için görevlendirmek. Böylece raid0 saçmalığı ile uğraşmadan biraz paraya kıymak daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu arada disk birleştirme yapmanın ssd diskler için önerilmemesini öğrendim. Zira hem performans'a bir etkisi olmuyor hemde disk ömrünü kısaltıyormuş. Saygılar.

http://www.pclabs.com.tr/2012/03/19/ocz-vertex-3-max-iops-240-gb-ssd-incelemesi/2/

Bu konuda söyleyeceklerim var. Raid 0'dan vazgeçmeden önce bir dinleyin derim. SSD'nin ömrü konusunda da endişe etmeyin. Zamanım olsun anlatacağım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kurzweil

quote:

Orijinalden alıntı: maxrealqnx

Galiba aradığım cevabı buldum :) Bence En iyisi bir adet Ocz Vertex 3MAX IOPS 120GB Sata3 SSD almak zira en yeni SF2281 chipset 'de cabası. Yanına bir adet Ocz Vertex 3 60GB Sata3 SSD SF2281 alıp bunuda pagefile.sys için görevlendirmek. Böylece raid0 saçmalığı ile uğraşmadan biraz paraya kıymak daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu arada disk birleştirme yapmanın ssd diskler için önerilmemesini öğrendim. Zira hem performans'a bir etkisi olmuyor hemde disk ömrünü kısaltıyormuş. Saygılar.

Bu konuda söyleyeceklerim var. Raid 0'dan vazgeçmeden önce bir dinleyin derim. SSD'nin ömrü konusunda da endişe etmeyin. Zamanım olsun anlatacağım.

Tabiki dostum ayın 11.günü kredi kartımın ekstresi bir belli olsun ödeme gücümü belirleyip kafama koyduğum 120+60 sistemini satın almadan önce senin raid 0 ve diğer değerli görüşlerini bizimle paylaşmanı beklememem için bir neden yok zaten Saygılar

• merhaba arkadaşlar

elimde
    force gt 120 gb (sata3)
    2*caviar black 500gb(sata2)
    1 adet caviar green 1.5tb

disk mevcut

sistemi ve sık kullandığım proları ssd ye kurup
    2 diski raid0 yapıp (oyunlar vs için)
    kalan diskide depo olarak kullanmak istiyorum

bu konu bizim gibi hem ssd hemde raid 0 dan vazgeçemeyenler için kılavuz mertebesinde

degerli paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz sabırsızlıkla
  • Kısaca sonuç ?
    İşletim sistemini ssd'ye kurup, oyun ve diğer verileri de hdd'ye kurup aynı anda kullanabiliyormuyuz ? Cevabı evet ise, nasıl ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi longmire -- 27 Haziran 2012; 5:26:07 >
  • EVET.

Hdd'leri raid yapmadan tek HDD almak istersen şu an piuasada bundan hızlısı yok. SSD'nin yanına AHCI olarak.
    SEAGATE 1TB 7200 ST1000DM003 NCQ SATA3 64MB
  • sayın forum üyeleri
    ssd lerle ilgili bir sorum olacak
    smart response de maximized özelliği aktifken hdd ye sonradan yeri yazımı yaptığı için ssd bozulduğunda sistemi yeniden kurmak gerektiğini okudum biryerlerde.
    peki bilgisayar açıldığında maximized özelliğini aktif ederek ve kapatırkende enhanced seceneği ile manuel olarak seçip kapatma ve bilgisayar açıldığında tekrardan maximized özelliğini aktif ederek kullanma gibi durumlar söz konusumu. cevap vrebilirseniz sevinirim
  • Benim de bir sorum olsun o halde sizlere, izninizle. Şimdi benim laptopta raid 0 hard disklerim mevcuttu, hiç format atmadan birini çıkarıp yerine SSD taktım. Haliyle tek kalan hard diski görmedi. Ben bu diske nasıl format atarım? Sonra diğerini takıp ona da format atacağım. Laptopta 2 disk slotu var, birinde mevcuttaki SSD, ötekisinde raid 0'lardan birisini kullanacağım.

Teşekkürler şimdiden.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nicholai Hel

Benim de bir sorum olsun o halde sizlere, izninizle. Şimdi benim laptopta raid 0 hard disklerim mevcuttu, hiç format atmadan birini çıkarıp yerine SSD taktım. Haliyle tek kalan hard diski görmedi. Ben bu diske nasıl format atarım? Sonra diğerini takıp ona da format atacağım. Laptopta 2 disk slotu var, birinde mevcuttaki SSD, ötekisinde raid 0'lardan birisini kullanacağım.

Teşekkürler şimdiden.

biosdan pcyi raid modundan cikart ssdyide cikart tek olarak mekanik diskin kalsin bir windows cdsi bulup format at windows kurar gibi. hatta iki diskinede bu sekilde atman gerekir formati. bir sorun cikartmamasi gerekiyor bu sekilde.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cocainbar

quote:

Orijinalden alıntı: Nicholai Hel

Benim de bir sorum olsun o halde sizlere, izninizle. Şimdi benim laptopta raid 0 hard disklerim mevcuttu, hiç format atmadan birini çıkarıp yerine SSD taktım. Haliyle tek kalan hard diski görmedi. Ben bu diske nasıl format atarım? Sonra diğerini takıp ona da format atacağım. Laptopta 2 disk slotu var, birinde mevcuttaki SSD, ötekisinde raid 0'lardan birisini kullanacağım.

Teşekkürler şimdiden.

biosdan pcyi raid modundan cikart ssdyide cikart tek olarak mekanik diskin kalsin bir windows cdsi bulup format at windows kurar gibi. hatta iki diskinede bu sekilde atman gerekir formati. bir sorun cikartmamasi gerekiyor bu sekilde.

Teşekkürler. Deneyeyim.

• ben corsair force gt 120'yi raid0 ile kurdum. Anakartım crosshair v formula bu arada. marvell'den kurtulmak için ssd'leri 5 ve 6 sata girişlerine taktım. Hdd'yide 1 inci sata portuna taktım. 1 den 4 e kadar olan sata portlarında sadece raid ve ahci oldugu için mecburen raid seçmek zorunda kaldım ve tüm portlar raid'de şuan ve cmd'den kontrol ettiğimde trim'de aktif gözüküyor. Yani amd'dede raid'de var trim özelliği.
  • arkadaşlar intel smart response teknolojisi destekli bir anakartınız varsa elinizdeki ssd'yi harddiskinize öne bellekmiş gibi kurarak bariz performans artışı
    elde edebiliyorsunuz (en azından testlerde ssd'ye yakın sonuçlar alınıyordu)

http://shiftdelete.net/intel-smart-response-technology-nedir-35498.html
  • İş yogunlugumdan dolayi konunun tamamini okuyamadim arkadaşlar ama mutlaka okuyacagim. Acil bir bilgi danişmam lazim

Yeni kuracagim bir bilgisayarda 250gb ssd ve 2 tane 1.5 tb'lik hdd var. bu 2 tane hdd'yi raid baglamak istiyorum.
    Daha fazla verim alirmiyim dahami kotu olur.
  • Merhaba arkadaslar,
    Hazır bu konuda bi kaynak bulmusken sormak istedim.
    Bende monster w150erq var, zamanında tek ssd ile almıstımve 2.bir hdd slotu bosta duruyor. Benim ssd corsair force gt 120gb malumunuz yetersiz kalıyor depolama konusunda.
    ve bende 2.slota bir hdd ile destekleyip, raid 0 kurmak istiyorum. Ama gördugum kadarıyla sistemlerde genelde ssd raid kurulumuna katılmamıs. benim yapmak istedigm ssd ile hdd yi raid yapmak. yani bir nevi intelin sundugu SRT teknolijisi gibi. ssd yi önbellek olarak kullanmasını istiyorum. bu durumda en ii cözum raid 0 gibi duruyor. yani sorum su ki 120 gb ssd ile 750 veya 500 (hangisini tavsiye edersin?) hdd yi raid 0 kurulumunda kullanmak. Yapılabilr mi?
    Ayrıca laptobu almadan önce, bu ssdler ilk cıkmaya basladıgında, forumda bi haber görmustum. ssd perfonmasları hdd kapasitesiyle birleşiyor!! diye. burdan fikirle bu soruyu sordum.
    Teşekkürler..
  • quote:

Orijinalden alıntı: onuryaren

Merhaba arkadaslar,
    Hazır bu konuda bi kaynak bulmusken sormak istedim.
    Bende monster w150erq var, zamanında tek ssd ile almıstımve 2.bir hdd slotu bosta duruyor. Benim ssd corsair force gt 120gb malumunuz yetersiz kalıyor depolama konusunda.
    ve bende 2.slota bir hdd ile destekleyip, raid 0 kurmak istiyorum. Ama gördugum kadarıyla sistemlerde genelde ssd raid kurulumuna katılmamıs. benim yapmak istedigm ssd ile hdd yi raid yapmak. yani bir nevi intelin sundugu SRT teknolijisi gibi. ssd yi önbellek olarak kullanmasını istiyorum. bu durumda en ii cözum raid 0 gibi duruyor. yani sorum su ki 120 gb ssd ile 750 veya 500 (hangisini tavsiye edersin?) hdd yi raid 0 kurulumunda kullanmak. Yapılabilr mi?
    Ayrıca laptobu almadan önce, bu ssdler ilk cıkmaya basladıgında, forumda bi haber görmustum. ssd perfonmasları hdd kapasitesiyle birleşiyor!! diye. burdan fikirle bu soruyu sordum.
    Teşekkürler..

Öncelikle doğrudan bir raid 0 tekniği kullanırsanız disk kapasiteniz KÜÇÜK olanı baz alacağından 1tb hdd bile taksanız 120+120=240gb olacaktır toplam kapasiteniz

İkinci olarak trim özelliğiniz olmayacak ve ilerde size sorun yaratacaktır. Bu şekilde bir kullanım size hiç bir şey kazandırmayacağını bilmenizi isterim.

Son olarak da intelin SRT teknolojisi yani ssd caching olayı aslında şu amaç içindir, elinizde 4-8-16-32gb gibi küçük bir ssd disk var ise şayet bunu tek başına sistem diski yapmak yerine hdd ye ön bellek olarak yapılandırarak kullanıyorsunuz. Hiç bir zaman ssd caching yapılmış bir sistem sadece ssd ye kurulmuş sistemden daha hızlı olmayacaktır bunu belirtmek isterim.

Sizin yapacağınız olay basit. Mevcut ssd içerisine windows kuracaksınız+ yanına depo olarak 500-750-1tb bir hdd takacaksınız ve bu şekilde kullanacaksınız.

Ayrıca şunu da belirtmek isterim. Birçok arkadaş aslında gerekli windows yapılandırmalarını kullanmadığı için düşük kapasite ssd leri yeterli bulmuyor. Bende 64gb ssd var ve şunu söyleyebilirim ki windows haricinde oyun kurup oynuyorum ve yetiyor bana. Sistem geri yüklemesini ve hibernate özelliğini devre dışı bırakmanızdır. Sadece hibarnate özelliği bir çok arkadaş ne olduğunu bile bilmez 5gb yer bloke ediyor C dizini üzerinde. Bunlarla birlikte 4gb ve üzeri ram e sahipseniz sisteminizde, sanal bellek kullanımını 1024mb ile sınırlamanızı tavsiye ederim. Bu sayede hem aktif rem kullanımı daha fazla olacağından hdd üzerinden kullanılan sanal bellek performansına nazaran daha performans sağlanacağı gibi otomatik ayarlarda olan sistem toplam bellek kapasitesinin 1.5 katı kadar disk üzerinde sürekli bir yer işkali bu şekilde olmayacaktır.

Ayrıca ccleaner gibi programlarla gereksiz çerezleri vs temizlerseniz download klasörlerini başka disk üzerine taşırsanız 120gb ssd size çok rahat yetecektir. Yanına sadece arşiv deposu için bir hdd takmanız yeterlidir. Raid vs hiç bir olaya bulaşmamanızı tavsiye ederim.

Zaten belirtmediğim bir konu daha var. Raid sıfır özellikle aynı diskler arasında yapmak en sağlıklı yoldur. Şayet ssd+hdd raid sıfır olarak sorunsuz kullanabilecek olsaydınız dahi performansınız düşük olanı baz alacak ve hdd+hdd raid 0 yapmış gibi bir data transfer hızı sağlayacaktınız. Kısaca ssd kendini hdd ye göre frenleyecekti. Bu durumda şunu söyleyim 3x500gb hdd raid 0 disk bile ssd performansından düşük kalmakta olduğunu düşünürsek siz altınızdaki porshe arabaya lpg taktırmış olacaksınız

• Raid 0 yaparken sistemim kapandı. Ssd ve hdd raidi yapıyordum. Ne yapmalıyım?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: DallasPage

Raid 0 yaparken sistemim kapandı. Ssd ve hdd raidi yapıyordum. Ne yapmalıyım?

SSD ile HDD'yi mi RAID yapıyordunuz? Yoksa 2x SSD ve 2x HDD mi?

RAID işlemini yaparken zaten HDD ve SSD içindeki veriler tamamen siliniyor.. Tekrar RAID yapmayı deneyebilirsiniz ama SSD ile HDD'yi RAID yaparsanız performans alamassınız..
  • quote:

Orijinalden alıntı: pohuman

quote:

Orijinalden alıntı: DallasPage

Raid 0 yaparken sistemim kapandı. Ssd ve hdd raidi yapıyordum. Ne yapmalıyım?

SSD ile HDD'yi mi RAID yapıyordunuz? Yoksa 2x SSD ve 2x HDD mi?

RAID işlemini yaparken zaten HDD ve SSD içindeki veriler tamamen siliniyor.. Tekrar RAID yapmayı deneyebilirsiniz ama SSD ile HDD'yi RAID yaparsanız performans alamassınız..

Sdd ile hdd raid yapıodm. Birertane 2side. Kapandı pc o sırada, suan wolume 0
    olarak gorunuyor tek hardisk var ve boyutu ssd boyutnda ama ssd dgl yavaş. Ve şuan pc mawi ekran wriyor formatta atamıyorum

• RAID kurulumunu anakart üzerinden yapmış olmasınız. Aynı yerden RAID'ı bozabilmeniz gerekir..
  • quote:

Orijinalden alıntı: pohuman

RAID kurulumunu anakart üzerinden yapmış olmasınız. Aynı yerden RAID'ı bozabilmeniz gerekir..

Rapid storage ile yapıodm. Kapandı. Bdahada gremedm malesef. Hep mavi ekran

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.