Şimdi Ara

radyo kimdir? nasıl çalışır? fm nedir? nerede bulunur? vs.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.848
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

2 - fm bandı ile am bandı arasında frekans (fm de mhz'ler / am de khz'ler konuşuyor anladığım kadarı ile) farkından başka herhangi bir algoritma farkı var mı?

3 - uzaktan kumanda yapmak zormu?

4 - unu kesin benden önce birileri yapmayı düşünmüştür ama bilgisayarın paralel portuna ben bir fm verici yerleştirsem ve sonra bilgisayarımdaki bir müzik parçasını byte byte havaya saçsam hatta bunu yaparken mpeglayer3 sıkıştrma teknolojisini kullansam sonra bu yayını alıp çalabilen radyolar yapılsa birden bire inanılmaz bir kalite artışı söz konusu olmaz mı? düşünsenize CD kalitesinde radyo dinliyorsunuz

5 - bu fikrim çalınır mı? notere koşarak gitsem kaç dakikada varırım? :P

arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum zira fikir beni çok heyecanlandırdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi horselogy -- 17 Şubat 2005, 13:03:02 >

• kimse birşey bilmiyormu ya?
  • frequency modulation
    bir yere ulastirilimak istene ses sinyali, tasiyici bir sinyal uzerinde, frekans degeri kodlanarak ulastirilir.. alicilar bu kodlamayi decode ederler ve biz bilmemne fm'leri dinleriz.. am'e gore daha iyi sonuc verirler, tv'lerde duydugumuz sesler bu modulasyon tipinde tv'lerimize gelmektedir.. ve tabi ki fm kanallar..

frekans modülasyonunda, gönderilen sinyalde genlik değişmez, frekans ı değişir. genlik modülasyonun da* ise tam tersi olarak genlik değişir. bu sebeple genliği bozan kötü hava şartları bu genliğin üzerine bindirme* yaparak anasını ağlatabilirler. fm modülasyonu ise tınlamaz bu durumu. bozuk havalarda şu fm, bu fm radyoları gayet kaliteli yayın yapabilirler. şimdi "madem öyle bu fm sinyalleri en baba sinyal midir ?" diye sorulduğunda yanıt hayır dır. am sinyaller dağ taş dinlemez giderler gittikleri yere kadar. fakaat fm sinyaller bu haltı yiyemezler arada bir dağlarda taşlarda desteklenerek* yollarına devam ettirilirler.

radyo:
    temellerini ahmet marconi'nin attigi, ses dalgalarini daha yuksek frekanslara module edip sonra yayinlama, ve yayinlanan bu dalgalari ba$ka bir merkezde toplayip tekrar demodule etme mantigiyla cali$an bir sistem..

not:hiç birini kendim yazmadım senin için sağdan soldan kopyaladım

sadece foruma yazarak öğrenemezsin,kendin araştır,bu konuyla ilgili o kadar çok doküman mevcut ki internette inan zorlanmazsın.

• quote:

Orjinalden alıntı: horselogy

1 - radyo nasıl çalışıyor?

2 - fm bandı ile am bandı arasında frekans (fm de mhz'ler / am de khz'ler konuşuyor anladığım kadarı ile) farkından başka herhangi bir algoritma farkı var mı?

3 - uzaktan kumanda yapmak zormu?

4 - unu kesin benden önce birileri yapmayı düşünmüştür ama bilgisayarın paralel portuna ben bir fm verici yerleştirsem ve sonra bilgisayarımdaki bir müzik parçasını byte byte havaya saçsam hatta bunu yaparken mpeglayer3 sıkıştrma teknolojisini kullansam sonra bu yayını alıp çalabilen radyolar yapılsa birden bire inanılmaz bir kalite artışı söz konusu olmaz mı? düşünsenize CD kalitesinde radyo dinliyorsunuz

5 - bu fikrim çalınır mı? notere koşarak gitsem kaç dakikada varırım? :P

arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum zira fikir beni çok heyecanlandırdı.

1-heheh uzun uzun anlatmaya ne dilim döner nede anlamaya gerek olur spesific sorular olursa cevaplarim
    2)fm ile am arasında ki temel bariz fark frekans ve genlik modulasyonları yapmasi arkadaş biraz anlatmış analyabileceğin olcude kaynak bulabilirsin
    3)çok ta zor değil hatta birebir yapman da gerekmez bir uzaktan kumandayida gerekli amacın için kullanabilirsin veya hobi kitlerden faydalanabilirsin
    4)bu soruyu bir nevi pas geçiyorum 1 ve 3 nolu sorulari da sorman sebebiyle olayın bayağı başındasin fakat temel olarak yapılan radyo yayını bu şekilde diyebiliriz(ama en en en temel biçimiyl üstatlar kısmasin)
    artı iyi bir verici alıp kullanayamayacağın için de en fazla apartmanda yaparsın bu yayını ki ibraz daha genişlerse işgal ettiğin bantlar dolayısıyla içeri girmen kesin olur

• 4. Dijital radyolar var. Hem de AM bandını kullanıyor
  • 1. RF diye eadlandırılan ve yüksek frekans olarak tabir edilen ( genelde 100kHz üzerine denir ! ) bir alternatif akımın üzerine bindirilen ( modüle edilen ) ses frekanslı bilgiler ( ses... yani genelde 20Hz-20kHz arası !!! ) bir anten vasıtası ile uzaya saçılır. Buna radyo vericisi denir. Bu uzaya saçılan sinyaller yani modüleli RF , bir antene rastar... bu antene gelen minicik RF kırıntıları kuvvetlendirilir ve üzerindeki taşıyıcı ( carrier ) RF ten ayıklanır ve ses frekansında güçlendirilip bir hoparlöre verilir. İşte antenden hoparlöre kadar olan alete de radyo alıcısı ya da halk arasındaki kısaltılmış şekli ile radyo denir.
    2. Umuma açık olarak yayın yapılan FM bandı 88-108 MHz arasıdır ülkemizde. Ancak AM bandı ise 0.55–1.6 MHz arasıdır. Buradan , sadece bu frekanslarda AM veya FM yayın yapılabileceği algılanmamalıdır. İstersek 100MHz de de AM yayın yapılabilir. Ama radyonun AM bandında dinlenemez doğal olarak. AM ( genlik modülasyonu ) ile FM ( frekans modülasyonu ) arasındaki farkı arkadaşlarımız zaten açıklamışlar. AM denince sadece bir orta dalga radyoyu anlamalıyız. Bu AM aynı zamanda bir modülasyon türünün de adıdır.
    3. Bana göre kolay . Ama bu tamamen bilgi birikimi ve laboratuar imkanlarına ve parasal güce göre göre değişir.
    4. Bu bahsettiğin şey zaten dijital uydu yayınlarında yıllardır var... Ayrıca dijital tv diye birçok ülkede uygulanıyor. Hatta yakında bu dijital tv olayının ülkemize de geleceği söylendi bir arkadaş toplantısında. Ayrıca kablo tv ve bununla beraber kablo radyo yayınında da aynı şey ülkemizde kullanılıyor halen.
    Saygılar...

• tam türk işi oldu benimki abi valla ben bunu daha önce düşünmüştüm:P
    moralim bozuldu ama yine de hepinize teşekkürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ne olduğunu bilen var mı
    3 ay önce açıldı
    Bu müzik bir sır mı ?
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.