< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edlerbest1907 -- 9 Mart 2020; 16:25:15 > < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edlerbest1907 -- 9 Mart 2020; 16:25:15 > < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
amd çok güzel işlemciler yaptı ama ona adam gibi destek veremiyor. Core Power boost açık olduğu zaman 1.47v verdiğini gördü bu gözler. Sıcaklıkların bu kadar değişken olması anakartın saçma sapan voltaj vermesinden kaynaklanıyor.
Çözüm 1 Manuel bir şekilde frekans hızınızı 4.2'ye sabitleyin ve bu değere göre optimum voltaj değerini bulun. Zor işlemler değil gözünüzü korkutmayın biraz araştırma yeterli.(4.2 ghz olmak zorunda değil) Çözüm 2 Core power boost(CPB) özelliğini kapatın. Tabi bu özelliği kapatırsan işlemcinin turbosundan feragat edersin. İşlemcinin frekans hızı 3.6 ya düşer. Saçma voltaj ve ısınma sorunundan kurtulursun. |
Ne ısınması ya? Ryzen 3600, intel 9600 gibi değil. 6 çekirdek 12 threadi var. Intel tü kaka :/
![]() ![]() Haftalar önce Ryzen ile ilgili; Ryzen uğraş, emek isteyen bir işlemci. Voltaj ayarı, frekans ayarı, şu bu ayarı derken tak-çalıştır keyfine bak işlemcisi değil, dediğimde herkes; işlemci mimarı kesiliyordu ve linç ediyordu beni. Intel fanı değilim fakat Ryzen'in olumsuz yanlarını görmeden bu kadar övülmesi garibime gidiyor. Sanki forumda herkesin AMD'de hissesi var. Sadece render, sıkıştırma vb. testler ve benchmarklar üzerinden normal kullanıcıya Ryzen'in Intel'den "her konuda" iyi olduğu düşüncesi empoze ediliyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki, bu işlemciler neredeyse herkes tarafından oyun amaçlı alınıyor. Multitasking yapan kişi sayısı çok düşük bir oranda. Ryzen belki hem oyun hem yayın yapacak birisi için mantıklı sayılabilir ama "yayın yapma" hevesiyle yola çıkan kardeşlerime de gerçekten üzülüyorum. Twitch denen mecranın ne olduğu belli. Ryzen 3700X bile oyun testlerinde i5 9600K'nın 5-10 FPS arkasında kalırken, sanki herkes aynı anda bir sürü ağır işlem yürütüyormuş gibi ekstra 6 izlek için Ryzen alıp, sonrasında ısı,voltaj ayarlarıyla uğraşıp, bilgisayarı toplama amacını unutuyor ![]() |
Kültür olarak çok bilme gibi bi sorunumuz var malesef. Hele ki konu hakkında zerre teknik altyapısı olmadan yorum yapanlar kendilerini geçtim, cafcaflı cümlelerle başkalarına da zarar veriyor.
Ekran görüntüsündeki adam da bahsetmiş, stabil voltaj vererek işlemcinin ortalama voltajını yükseltmiş oluyorsunuz diye. Ben sabit voltaj verdiğimizde 1V'da çalışabilecekken 1.3V'da çalıştırıyoruz çekirdekleri, bırakın buna anakart karar versin dediğimde, yanlış bilgi veriyorsun diyorlar. Bir de üzerine "kararlı çalışması için bla bla" gibi cümleler kuruyorlar, çok enteresan. Kararlı çalışmak ne demekse? Voltaj değişince kararsız oluyor sanırım onların gözünde. Dünyanın en büyük chipset üreticileri kararsız işlemciler üretmiş, Bağcılar'dan Ömer, yaptığı muhteşem Bios hamleleri ile işlemciyi kararlı hale getiriyor. Bunlar çok teknik konular. Ben bir bilgisayar mühendisi olarak bu kadar kendimden emin konuşmuyorum, AMD ve Anakart üreticileri doğal olarak kendi ürettikleri chiplerin nasıl davranması gerektiğini bizlerden daha iyi biliyorlar. Bu tayfa araba alıp, sonra chip tunning yapıp 6 ay sonra piston kıran tayfa. Hiç farkı yok |
Gönderdiğin linkleri okumamışsın bile. Konu konu gidelim. Altına konuların aldıkları cevapları yazayım.
https://linustechtips.com/main/topic/1132612-ryzen-5-3600-idle-voltage-is-14-145-always/ Sonuç: Mine flips between 1.05v and 1.405V. That's the normal way the boost works. Under an actual all-core load, it sits around 1.325V. https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cb8u9f/ryzen_3000_voltages_are_far_too_high/ Sonuç: I believe that is only if the load is multicore. It seems to switch voltage according how many threads/cores are being run. Run Cinebench single core, and watch it go far over 1.45v. Then run the multicore test, and watch it drop to 1.31v. Infact, if youlimit the cPU in anyways from hitting 1.45v, you lose single core performance. People need to leave the vcore alone. Or at least don't go more than negative 0.050v Eğer cpu'nuzu limitlerseniz ve 1.45V'a çıkmasına engel olursanız single core performansını kaybedersiniz. Vcore'u kendi haline bırakın diyor özetle :) https://linustechtips.com/main/topic/1089181-high-voltage-still-ryzen-3600/ Sonuç: Bu konuda da bios update ile çözülecek diyenler var. Ayrıca yine monitorin uygulamaların voltaj okumada ne kadar kötü olduklarını, çekirdeklerin uyku durumuna geçememelerine sebep olduklarından bahsedilmiş. Başlık bulduysan içini de oku. Bilgilenmiş olursun. https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/dh1xdm/high_load_voltage_on_ryzen_5_3600/ Sonuç: I think AMD know what it safe voltage for Ryzen 3000 series. Kendi kalene gol atıyorsun haberin yok. AMD hangi voltaj güvenlidir daha iyi bilir diyen bir kişi daha. https://linustechtips.com/main/topic/1099873-are-my-stock-voltages-and-temps-too-high-142v-stock-ryzen-3600-set-on-auto/ Sonuç: This is normal at 100% stock settings. At idle/low usage, voltages will always be high. My 3700x at idle on stock would sit between 1.45-1.5v and would drastically drop when under load, usually down into the 1.1-1.2v range. Yani sabaha kadar arasan, "işlemcinizi kesinlikle auto'da kullanmayın. AMD'nin AUTO'da verdiği voltajlar çok yüksek, işlemci kararsız çalışıyor" diyen bir kişiyi bulamazsın. donanımhaber'in arama motorunda arama ama. Burada onlardan bol :) Ben sadece senin söylediklerine cevap vermiyorum. DH'daki genel yanılgıya karşı konuşuyorum. O yüzden demediğin şeylere cevap veriyormuşum gibi geliyor sana. Deneme yanılma yöntemiyle sen bir işlemcinin gereğinden fazla voltaj aldığını nasıl bulacaksın? Evde bilmediğimiz bir labaratuvarın mı var? Adam 7nm transistör üretiyor diyorum, deneme yanımlayla bu devrelere giden voltajın fazla olduğunu bulamaz mıyım diyor. Neyi denedin? Nasıl bir yöntem izledin? Bulguların ve sonuçların neler? Hazırla bir deney raporu, AMD'ye gönderelim. Çağırsınlar seni, biz nerede yanlış yapmışız diye sorsunlar, otur anlat. Bütün masraflarını ben karşılayacağım söz. |
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soporo -- 10 Mart 2020; 0:26:27 > |
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soporo -- 12 Mart 2020; 19:52:44 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edlerbest1907 -- 12 Mart 2020; 3:3:17 > < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
|
|
|