Şimdi Ara

R5 3600 ısınma ve yüksek boşta ghz sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.117
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar sistemim ekte belirtildiği gibi kasamda tek fan olduğu için kapağını şimdilik açık bir şekilde kullanıyorum. Ama kapak kapalıyken r5 3600 işlemcim boşta 50 60 derece arası ısınıyor. Görev yöneticisini attığım zamanda işkemci hızı 4ghz 3.90 ghz 2.5 ghz şeklinde gidip geliyor.1 sekme bile Chrome açtığımda ise 3.90 4 civarı oluyor 2 de olmuyor. Lolde iken kasa kapağı açık bir durumda işlemci 60 59 58 derecelerde ama alt tabla 1 saniyeliğine masaüstüne geçip tekrar lole geçtiğimde o kısacık süre içerisinde 68 69a fırlıyor lole geçtikten 4 5 sn sonra geri 59 60 a sabitleniyor. Bu durum normal mi ?

Ek olarak yine kapağı açıkken ac odysey oyununa girdiğimde ultra ayarlarda işlrmci sıcaklığım 75 80 arası oluyor max 82 oldu.Biosum en güncel versiyon olarak gözüküyor. Ama sanırım işlemcinin voltajı yüksek. Bazı yerlerde bunun sebep olduğunu okumuştum ama hiçbir bilgim yok bu konularda . sistemimin parçalarını ve biosumun fotoğrafını ekledim. Şuanda ekran kartımda coil whine olduğu için değişime yolladım pc fişte değil. Ama bu olayı iyice araştırmak öğrenmek istiyorum bilgisayara zarar gelmesinden korkuyorum.

SON OLARAK montajı yaparken işlemci stok fanını takarken yanlışlıkla macuna parmak attım izi çıktı. Bi sıkıntı olur mu? Yardımcı olursanız minnettar olurum şimdiden çok teşekkürler.

Edit: kasam mag vampiric 010m

R5 3600 ısınma ve yüksek boşta ghz sorunu R5 3600 ısınma ve yüksek boşta ghz sorunu R5 3600 ısınma ve yüksek boşta ghz sorunu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edlerbest1907 -- 9 Mart 2020; 16:25:15 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• amd çok güzel işlemciler yaptı ama ona adam gibi destek veremiyor. Core Power boost açık olduğu zaman 1.47v verdiğini gördü bu gözler. Sıcaklıkların bu kadar değişken olması anakartın saçma sapan voltaj vermesinden kaynaklanıyor.

Çözüm 1
    Manuel bir şekilde frekans hızınızı 4.2'ye sabitleyin ve bu değere göre optimum voltaj değerini bulun. Zor işlemler değil gözünüzü korkutmayın biraz araştırma yeterli.(4.2 ghz olmak zorunda değil)
    Çözüm 2
    Core power boost(CPB) özelliğini kapatın. Tabi bu özelliği kapatırsan işlemcinin turbosundan feragat edersin. İşlemcinin frekans hızı 3.6 ya düşer. Saçma voltaj ve ısınma sorunundan kurtulursun.
    Ne ısınması ya? Ryzen 3600, intel 9600 gibi değil. 6 çekirdek 12 threadi var. Intel tü kaka :/

Haftalar önce Ryzen ile ilgili; Ryzen uğraş, emek isteyen bir işlemci. Voltaj ayarı, frekans ayarı, şu bu ayarı derken tak-çalıştır keyfine bak işlemcisi değil, dediğimde herkes; işlemci mimarı kesiliyordu ve linç ediyordu beni.

Intel fanı değilim fakat Ryzen'in olumsuz yanlarını görmeden bu kadar övülmesi garibime gidiyor. Sanki forumda herkesin AMD'de hissesi var. Sadece render, sıkıştırma vb. testler ve benchmarklar üzerinden normal kullanıcıya Ryzen'in Intel'den "her konuda" iyi olduğu düşüncesi empoze ediliyor.

Oysa hepimiz biliyoruz ki, bu işlemciler neredeyse herkes tarafından oyun amaçlı alınıyor. Multitasking yapan kişi sayısı çok düşük bir oranda. Ryzen belki hem oyun hem yayın yapacak birisi için mantıklı sayılabilir ama "yayın yapma" hevesiyle yola çıkan kardeşlerime de gerçekten üzülüyorum. Twitch denen mecranın ne olduğu belli.

Ryzen 3700X bile oyun testlerinde i5 9600K'nın 5-10 FPS arkasında kalırken, sanki herkes aynı anda bir sürü ağır işlem yürütüyormuş gibi ekstra 6 izlek için Ryzen alıp, sonrasında ısı,voltaj ayarlarıyla uğraşıp, bilgisayarı toplama amacını unutuyor
    Kültür olarak çok bilme gibi bi sorunumuz var malesef. Hele ki konu hakkında zerre teknik altyapısı olmadan yorum yapanlar kendilerini geçtim, cafcaflı cümlelerle başkalarına da zarar veriyor.
    Ekran görüntüsündeki adam da bahsetmiş, stabil voltaj vererek işlemcinin ortalama voltajını yükseltmiş oluyorsunuz diye. Ben sabit voltaj verdiğimizde 1V'da çalışabilecekken 1.3V'da çalıştırıyoruz çekirdekleri, bırakın buna anakart karar versin dediğimde, yanlış bilgi veriyorsun diyorlar. Bir de üzerine "kararlı çalışması için bla bla" gibi cümleler kuruyorlar, çok enteresan. Kararlı çalışmak ne demekse? Voltaj değişince kararsız oluyor sanırım onların gözünde. Dünyanın en büyük chipset üreticileri kararsız işlemciler üretmiş, Bağcılar'dan Ömer, yaptığı muhteşem Bios hamleleri ile işlemciyi kararlı hale getiriyor.

Bunlar çok teknik konular. Ben bir bilgisayar mühendisi olarak bu kadar kendimden emin konuşmuyorum, AMD ve Anakart üreticileri doğal olarak kendi ürettikleri chiplerin nasıl davranması gerektiğini bizlerden daha iyi biliyorlar. Bu tayfa araba alıp, sonra chip tunning yapıp 6 ay sonra piston kıran tayfa. Hiç farkı yok
    Gönderdiğin linkleri okumamışsın bile. Konu konu gidelim. Altına konuların aldıkları cevapları yazayım.
    https://linustechtips.com/main/topic/1132612-ryzen-5-3600-idle-voltage-is-14-145-always/
    Sonuç: Mine flips between 1.05v and 1.405V. That's the normal way the boost works. Under an actual all-core load, it sits around 1.325V.

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cb8u9f/ryzen_3000_voltages_are_far_too_high/
    Sonuç: I believe that is only if the load is multicore. It seems to switch voltage according how many threads/cores are being run. Run Cinebench single core, and watch it go far over 1.45v. Then run the multicore test, and watch it drop to 1.31v. Infact, if youlimit the cPU in anyways from hitting 1.45v, you lose single core performance. People need to leave the vcore alone. Or at least don't go more than negative 0.050v

Eğer cpu'nuzu limitlerseniz ve 1.45V'a çıkmasına engel olursanız single core performansını kaybedersiniz. Vcore'u kendi haline bırakın diyor özetle :)

https://linustechtips.com/main/topic/1089181-high-voltage-still-ryzen-3600/
    Sonuç: Bu konuda da bios update ile çözülecek diyenler var. Ayrıca yine monitorin uygulamaların voltaj okumada ne kadar kötü olduklarını, çekirdeklerin uyku durumuna geçememelerine sebep olduklarından bahsedilmiş. Başlık bulduysan içini de oku. Bilgilenmiş olursun.

https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/dh1xdm/high_load_voltage_on_ryzen_5_3600/
    Sonuç: I think AMD know what it safe voltage for Ryzen 3000 series.
    Kendi kalene gol atıyorsun haberin yok. AMD hangi voltaj güvenlidir daha iyi bilir diyen bir kişi daha.

https://linustechtips.com/main/topic/1099873-are-my-stock-voltages-and-temps-too-high-142v-stock-ryzen-3600-set-on-auto/
    Sonuç: This is normal at 100% stock settings. At idle/low usage, voltages will always be high. My 3700x at idle on stock would sit between 1.45-1.5v and would drastically drop when under load, usually down into the 1.1-1.2v range.

Yani sabaha kadar arasan, "işlemcinizi kesinlikle auto'da kullanmayın. AMD'nin AUTO'da verdiği voltajlar çok yüksek, işlemci kararsız çalışıyor" diyen bir kişiyi bulamazsın. donanımhaber'in arama motorunda arama ama. Burada onlardan bol :)

Ben sadece senin söylediklerine cevap vermiyorum. DH'daki genel yanılgıya karşı konuşuyorum. O yüzden demediğin şeylere cevap veriyormuşum gibi geliyor sana.
    Deneme yanılma yöntemiyle sen bir işlemcinin gereğinden fazla voltaj aldığını nasıl bulacaksın? Evde bilmediğimiz bir labaratuvarın mı var? Adam 7nm transistör üretiyor diyorum, deneme yanımlayla bu devrelere giden voltajın fazla olduğunu bulamaz mıyım diyor. Neyi denedin? Nasıl bir yöntem izledin? Bulguların ve sonuçların neler? Hazırla bir deney raporu, AMD'ye gönderelim. Çağırsınlar seni, biz nerede yanlış yapmışız diye sorsunlar, otur anlat. Bütün masraflarını ben karşılayacağım söz.
  • İşlemci ısısının anlık değişmesi ve hızın 4 ghz+ hıza ulaşması normal. Isı ve hız anlık değişir ona takılma. Amd sitesinde chipset driverını indir ve Güç seçeneklerinden Ryzen Balanced seçili olmasına dikkat et. Hwinfo türevi bir yazılımı arkaplanda çalıştır. İşlemcinin çalıştığı min/max/ sıcaklıkları ölç. Bu sıcaklık değerlerine göre fan eğrini ayarla. Ortalama ısı 56 çıktıysa, 58 dereceden sonra fanlar hızlanmaya başlasın.

Stok soğutucu ve tek fan ile 80-82 dereceyi görmen normal. 3000 serisi diğer serilere göre daha sıcak çalışıyor. Çözüm olarak boost özelliğini devre dışı bırakabilirsin veya voltaj düşürebilirsin.(voltaj ile oynaman daha iyi olur) Sitede bir sürü konu var, onlardan faydalanabilirsin.
  • awsalli kullanıcısına yanıt
    teşekkür ederim cevabın için. evet konuyu açtıktan sonra gördüm 1.460w değeri oldukça fazla bi değermiş. msi anakartlar gereğinden fazla w yüklüyormuş cpuya. 1.320 ye düşüreceğim umarım sıcaklıklar düşer. çünkü gerçekten kasanın kapağını kapatmak istiyorum artık. kasa kapağı kapalıyken cama elimi değdiremiyorum neredeyse inanılmaz ısınıyor. ekran kartım bi gelsin de sabırsızlanıyorum sonuçlar için
  • ayni konudan ben de actim. ryzen 3. nesil islemcilerin sicaklarinin inip cikmasi normal birseymis calisma prensibi bu sekilde ve saat hizi aniden 4 ghz lere surekli cikip iniyor bu da dereceyi surekli arttirip azaltiyor bunlar stock ayarlarsa normal ve islem sirasinda daha cabuk tepki vermesi icin oluyormus islemcilerde. oyle soylediler forumdaki arkadaslar. yabanci forumlarda da o sekilde okudum. bu ara stock sogutucu cok yetersiz ben de kule tipi sogutucu aldim dark freezer x126. su an sicakliklar 45-30 arasi gidip geliyor bosta iken. cinebench testinde 67 max gordum render alirken. stock sogutucu performansi yeterli degil. eger isterseniz biostan da auto boost ozelligini kapatip sabit 3.6 ghz kullanabilirsiniz. ya da manual voltaj ve sabit hiz belirleyip kullanin.

zaten gecen de ryzen 5 3600 icin amd muhendisleri islemcinin voltaj ayarlarini degistirmeyin diye bir yazi okumustum o yuzden su an bu sekilde kullaniyorum. yabanci forumda da bir arkadas yuksek voltajlara cikiyor ama akimi az veriyor ondan endiselenmeyin diye birsey yazmisti stock ayarlarda

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• amd çok güzel işlemciler yaptı ama ona adam gibi destek veremiyor. Core Power boost açık olduğu zaman 1.47v verdiğini gördü bu gözler. Sıcaklıkların bu kadar değişken olması anakartın saçma sapan voltaj vermesinden kaynaklanıyor.

Çözüm 1
    Manuel bir şekilde frekans hızınızı 4.2'ye sabitleyin ve bu değere göre optimum voltaj değerini bulun. Zor işlemler değil gözünüzü korkutmayın biraz araştırma yeterli.(4.2 ghz olmak zorunda değil)
    Çözüm 2
    Core power boost(CPB) özelliğini kapatın. Tabi bu özelliği kapatırsan işlemcinin turbosundan feragat edersin. İşlemcinin frekans hızı 3.6 ya düşer. Saçma voltaj ve ısınma sorunundan kurtulursun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soporo -- 10 Mart 2020; 0:26:27 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: soporo

amd çok güzel işlemciler yaptı ama ona adam gibi destek veremiyor. Core Power boost açık olduğu zaman 1.47v verdiğini gördü bu gözler. Sıcaklıkların bu kadar değişken olması anakartın saçma sapan voltaj vermesinden kaynaklanıyor.

Çözüm 1
    Çözüm 2
    Öncelikle kısa süreliğine 1.47V değerlerine çıkması tamamen zararsız olduğunu AMD mühendisi reddit'te açıkladı. Yük altındaki voltaj değerleri önemli.
    Core Performance Boost'u da, AMD Cool'n Quite'ı da kapatmayın :)
    Elektrik elektronik ve donanım mühendisliği konularına hakim değilseniz bence "saçma voltaj" gibi terimlerden kaçının derim nacizhane tavsiyem.

Konu sahibi arkadaşın işlemci soğutucusunun montajında sıkıntı olduğu çok bariz belli. Bios'ta işlemci sıcaklığı 40 derecelerde gezmemeli. 28-30 civarında seyretmeli.

• Çok anlamayan birisi olarak core performance boost kapattım mutluyum. Yükte 90 derece işlemci sıcaklığı görürken dün aynı yükte max 60 derece gördüm.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • .Tolga . kullanıcısına yanıt
    hocam o ozelligi devre disi birakinca islemci sabit 3600 mhz de calisiyor. benchmark yaparsaniz daha dusuk skor aldiginizi gorursunuz. sistem gerektiginde normalde 4.1 ghz boost yapiyor onu kapatiyor o ozellik. ama bu sekilde isinize yetiyorsa birakabilirsiniz o sekilde.

• quote:

Orijinalden alıntı: FrontLiner

Öncelikle kısa süreliğine 1.47V değerlerine çıkması tamamen zararsız olduğunu AMD mühendisi reddit'te açıkladı. Yük altındaki voltaj değerleri önemli.
    Core Performance Boost'u da, AMD Cool'n Quite'ı da kapatmayın :)
    Elektrik elektronik ve donanım mühendisliği konularına hakim değilseniz bence "saçma voltaj" gibi terimlerden kaçının derim nacizhane tavsiyem.

Konu sahibi arkadaşın işlemci soğutucusunun montajında sıkıntı olduğu çok bariz belli. Bios'ta işlemci sıcaklığı 40 derecelerde gezmemeli. 28-30 civarında seyretmeli.

Alıntıları Göster
    Kısa süreliğine de olsa çıkıyor ve genel olarak 1.4v üstü çalışıyor ve zaten yük altında o değerleri görüyor
    Ama aynen kanka stok halde ve özellikle stok fan ile çalışan cpu ya 1.4v vermesi çok normal ve bunu benim eleştirmem için donanım mühendisi olmam lazım.

Ayrıyetten alıntıladığın mesajda 1.47 voltaj zararlı diye her hangi bir cümle gördün mü? Bu değerleri senin gibi bilinçli donanım mühendisleri üst düzey soğutma ile sağlıyor. Donanım mühendislerine sor bakayım stok halde r5 3600'ün 1.47v çekmesi normal mi? B450 çip sete 3 adet r5 3600 taktım hepsinde voltaj kaynaklı ısınma sorunu var. Soğutucu yanlış takılmış olabilir o konuda haklılık payın var ama yapmayın etmeyin be kardeşim. Ryzen 2 mimarisini, özellikle R5 3600 kullanacaksanız ya çok iyi soğutucunuz olacak ya da benim yaptığım gibi sabit voltaj, sabit frekans hızında çalıştıracaksınız.

Ayrıca eğer çok kötü bir silikon kumarına denk gelmemiş isen zaten 4.2 ghz yi 1.25-1.35 arası voltaj ile çalıştırabilirsin ama "anakart saçma sapan voltaj veriyor" demen için donanım mühendisi olman lazım değil mi? 1.35v da(maks), 4.2ghz görmek varken senin gibi donanım mühendisi olup, gidip kaliteli bir soğutucu alıp, 4.2 Ghzyi +1.4v ile çalıştırmak gerekiyor.

Edit: Neyse gideyim de donanım mühendisi olup, stok soğutucu da sabit 4.2 çalıştırmak varken, 300-400 tl daha verip saçma sapan voltaj değerlerinde 4.2 ghz r5 3600 kullanam.
    donanımhaber forum
    Ryzen 3600 4.40Ghz - 1.30v - AIDA64 » Sayfa 2 - 2
    https://forum.donanimhaber.com/ryzen-3600-4-40ghz-1-30v-aida64--142056061-2#142232046

millet 1.3v da 4.4 ghz çalıştırıyor ama gel gör ki default işlemcinin 1.475v da çalıştığını eleştirmek için donanım mühendisi olmak lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soporo -- 12 Mart 2020; 19:52:44 >

• soporo kullanıcısına yanıt
    Hocam soğutmayı nasıl yanlış takabilirim ki. Normal bir şekilde alıp yerleştirip vidaları sıktım. Eğer parmak ucumun ufaktan termal macuna temas etmesi sıkıntı yaratmayan bir durum ise montaj kusursuz eminim bundan. Biraz daha sıkayım desem işşemciyi ezeceğiö aşağıda diye korkuyorum ortalama bi güç sarfedince oynamıyor vidalar. Acaba kasa kapağının açık olması mı sorun ? Kasa kapağı açık bir kasadaki işlrmci mi daha çok ısınır yoksa 3 +1 fanlı kapalı bir kasadaki işlemci mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edlerbest1907 -- 12 Mart 2020; 3:3:17 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: soporo

Kısa süreliğine de olsa çıkıyor ve genel olarak 1.4v üstü çalışıyor ve zaten yük altında o değerleri görüyor
    Ama aynen kanka stok halde ve özellikle stok fan ile çalışan cpu ya 1.4v vermesi çok normal ve bunu benim eleştirmem için donanım mühendisi olmam lazım.

Ayrıyetten alıntıladığın mesajda 1.47 voltaj zararlı diye her hangi bir cümle gördün mü? Bu değerleri senin gibi bilinçli donanım mühendisleri üst düzey soğutma ile sağlıyor. Donanım mühendislerine sor bakayım stok halde r5 3600'ün 1.47v çekmesi normal mi? B450 çip sete 3 adet r5 3600 taktım hepsinde voltaj kaynaklı ısınma sorunu var. Soğutucu yanlış takılmış olabilir o konuda haklılık payın var ama yapmayın etmeyin be kardeşim. Ryzen 2 mimarisini, özellikle R5 3600 kullanacaksanız ya çok iyi soğutucunuz olacak ya da benim yaptığım gibi sabit voltaj, sabit frekans hızında çalıştıracaksınız.

Ayrıca eğer çok kötü bir silikon kumarına denk gelmemiş isen zaten 4.2 ghz yi 1.25-1.35 arası voltaj ile çalıştırabilirsin ama "anakart saçma sapan voltaj veriyor" demen için donanım mühendisi olman lazım değil mi? 1.35v da(maks), 4.2ghz görmek varken senin gibi donanım mühendisi olup, gidip kaliteli bir soğutucu alıp, 4.2 Ghzyi +1.4v ile çalıştırmak gerekiyor.

Edit: Neyse gideyim de donanım mühendisi olup, stok soğutucu da sabit 4.2 çalıştırmak varken, 300-400 tl daha verip saçma sapan voltaj değerlerinde 4.2 ghz r5 3600 kullanam.
    https://forum.donanimhaber.com/ryzen-3600-4-40ghz-1-30v-aida64--142056061-2#142232046
    millet 1.3v da 4.4 ghz çalıştırıyor ama gel gör ki default işlemcinin 1.475v da çalıştığını eleştirmek için donanım mühendisi olmak lazım

Alıntıları Göster
    Öncelikle Voltaj ile Akım (Amper) arasındaki farkı bilmeden yorum yapıyorsunuz. İşlemciyi ısıtan tükettiği güçtür, VCore voltajı değil. Yük altında 1.45'de çalışan stock ayarlı bir ekran görüntüsü atın, onun üzerine konuşalım. Kendim bu testi yaptım ve gördüğüm için söylüyorum, yük altındayken 4.2 ghz'de stock ayarlarla 1.325V civarı seyrediyor işlemci.

Siz AMD'ye iş başvurusu yapın. Oradaki mühendislerden daha iyi bildiğiniz belli. Hayatında voltmetre ile pilin voltajını bile ölçmemiş adamlar, gelmiş 7nm transistor üreten şirketin teknik kararlarını eleştiriyor. Ki bunu da "yüksek voltaj veriyor" şeklinde tamamen temelsiz bir şekilde yapıyor. Aylardır reddit'te AMD başlıklarında geziyorum, onlarca inceleme videosu izledim, DH'daki gibi saçma sapan yorumlar görmedim. İnsanlar zevk için OC'larını yapmış, işlemcilerin kapasitelerini ölçmüş ve en optimum ayarın PBO'yu enable edip geçmek olduğunu, Ram OC'un performansa daha büyük etkisi olduğunu anlamış ve bırakmış.

Robert Hallock , kendisi bir AMD mühendisi. Yazısını olduğu gibi kopyalıyorum;

It is perfectly okay if your CPU is periodically using 1.4-1.5V to achieve boost frequencies, and you should see dips into sub-1.0V as the CPU goes into idle. These dips may be brief, and that's okay. Load voltages of around 1.2-1.3V are perfectly okay also. This is the processor working as expected. Ryzen is a highly dynamic system, with up to 1000 voltage and clockspeed changes every second. You will see a lot of bouncing around as you work with your system.

Buyur Türkçesini de yazayım;

Boost frekanslara erişebilmek için periyodik olarak 1.4, 1.5V'lara çıkması tamamen normal. Idle'da da 1V'un altına kısa süreler de olsa inebilir ve bu normaldir. Yük altındaki 1.2,1.3V'ları da tamamen ok'dir. İşlemci olması gerektiği gibi çalışıyor. Ryzen işlemciler saniyede 1000 kere voltaj ve hız değişikliğine gidiyor. Bu yüzden sisteminizde dalgalanmalar göreceksiniz

Eleştiri anlamında şuna katılırım. Stock soğutucu çer çöp resmen. Bu dalgalanmaları kompanse edemiyor, yük altındaki performansı çok kötü. 1400 liraya işlemci alıyorsunuz ama en kötü 300 lira daha soğutucu masrafı yapmanız gerekiyor.

• FrontLiner F kullanıcısına yanıt
    hocam yemin ediyorum su bolumde en mantikli yorumu yaptiniz. haftalardir ben de redditte ve yabanci forumlarda dolasiyorum bu konu ile ilgili. Herkesin agzinda "stabil nasil kullanirim" AMD muhendisleri ve anakart ureticileri islemciyi stabil yapamamis ama donanimhaberdeki arkadaslar "stabil yapiyor" voltaj ayarlariyla oynayarak. be de su yaziyi gormustum redditte ayni sekilde AMD calisanindan.
    Bu konu hakkinda da baslik acip bilgilendirmek lazim linkler ile.
    Sagotucu konusunda da %100 haklisiniz hocam. İslemcinin fiyati aslinda 1700 lira sogutcu aldim.ben de default ayarlarda mis gibi calisiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Arthur_Morgan

hocam yemin ediyorum su bolumde en mantikli yorumu yaptiniz. haftalardir ben de redditte ve yabanci forumlarda dolasiyorum bu konu ile ilgili. Herkesin agzinda "stabil nasil kullanirim" AMD muhendisleri ve anakart ureticileri islemciyi stabil yapamamis ama donanimhaberdeki arkadaslar "stabil yapiyor" voltaj ayarlariyla oynayarak. be de su yaziyi gormustum redditte ayni sekilde AMD calisanindan.
    Bu konu hakkinda da baslik acip bilgilendirmek lazim linkler ile.
    Sagotucu konusunda da %100 haklisiniz hocam. İslemcinin fiyati aslinda 1700 lira sogutcu aldim.ben de default ayarlarda mis gibi calisiyor.

Kültür olarak çok bilme gibi bi sorunumuz var malesef. Hele ki konu hakkında zerre teknik altyapısı olmadan yorum yapanlar kendilerini geçtim, cafcaflı cümlelerle başkalarına da zarar veriyor.
    Ekran görüntüsündeki adam da bahsetmiş, stabil voltaj vererek işlemcinin ortalama voltajını yükseltmiş oluyorsunuz diye. Ben sabit voltaj verdiğimizde 1V'da çalışabilecekken 1.3V'da çalıştırıyoruz çekirdekleri, bırakın buna anakart karar versin dediğimde, yanlış bilgi veriyorsun diyorlar. Bir de üzerine "kararlı çalışması için bla bla" gibi cümleler kuruyorlar, çok enteresan. Kararlı çalışmak ne demekse? Voltaj değişince kararsız oluyor sanırım onların gözünde. Dünyanın en büyük chipset üreticileri kararsız işlemciler üretmiş, Bağcılar'dan Ömer, yaptığı muhteşem Bios hamleleri ile işlemciyi kararlı hale getiriyor.

Bunlar çok teknik konular. Ben bir bilgisayar mühendisi olarak bu kadar kendimden emin konuşmuyorum, AMD ve Anakart üreticileri doğal olarak kendi ürettikleri chiplerin nasıl davranması gerektiğini bizlerden daha iyi biliyorlar. Bu tayfa araba alıp, sonra chip tunning yapıp 6 ay sonra piston kıran tayfa. Hiç farkı yok

• Ne ısınması ya? Ryzen 3600, intel 9600 gibi değil. 6 çekirdek 12 threadi var. Intel tü kaka :/

Haftalar önce Ryzen ile ilgili; Ryzen uğraş, emek isteyen bir işlemci. Voltaj ayarı, frekans ayarı, şu bu ayarı derken tak-çalıştır keyfine bak işlemcisi değil, dediğimde herkes; işlemci mimarı kesiliyordu ve linç ediyordu beni.

Intel fanı değilim fakat Ryzen'in olumsuz yanlarını görmeden bu kadar övülmesi garibime gidiyor. Sanki forumda herkesin AMD'de hissesi var. Sadece render, sıkıştırma vb. testler ve benchmarklar üzerinden normal kullanıcıya Ryzen'in Intel'den "her konuda" iyi olduğu düşüncesi empoze ediliyor.

Oysa hepimiz biliyoruz ki, bu işlemciler neredeyse herkes tarafından oyun amaçlı alınıyor. Multitasking yapan kişi sayısı çok düşük bir oranda. Ryzen belki hem oyun hem yayın yapacak birisi için mantıklı sayılabilir ama "yayın yapma" hevesiyle yola çıkan kardeşlerime de gerçekten üzülüyorum. Twitch denen mecranın ne olduğu belli.

Ryzen 3700X bile oyun testlerinde i5 9600K'nın 5-10 FPS arkasında kalırken, sanki herkes aynı anda bir sürü ağır işlem yürütüyormuş gibi ekstra 6 izlek için Ryzen alıp, sonrasında ısı,voltaj ayarlarıyla uğraşıp, bilgisayarı toplama amacını unutuyor

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.