Şimdi Ara

QUANTUMDA ÖZGÜRLÜK ÜZERİNE

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
352
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Quantum mekaniğinde,atom altı parçacıklar yani quarkların belirsiz hareketlerinde,özgürlükten ve bilinçten bahsedebilir miyiz?

    Yoksa bu bilimin ya da determinizmin bir ürünü müdür?

    Özgürlüğü ya da bilinci,bir cisme/maddeye aktarmıyorum. Kant'ın "kendine şey" dediği özgürlük,irade gibi kavramları içkinleştiriyorum,bu konuda anlaşmak gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FEC8BB1EA -- 14 Ocak 2020; 0:37:32 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • hado abi yazacaksan biraz kısa yaz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Özgür irade insanlara has bir kavram atomda irade ne arar?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • özgür irade değil aslında bir bilinçten bahsedebilir miyiz?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Olabilir. Panpisişizm deniyor bu görüşe. Ağabeyim nörobilimci ama o bunu kabul etmiyordu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 5 dakika uğraştım,aklıma panpaizm olarak kazınmış,literatür için teşekkürler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Beyindeki sinyal iletimi ve kimyasal bağların oluşumu kuarklarla alakalı değil moleküler yapılar ve elektronlarla alakalı ve evet bu moleküler yapılar deterministik çalışsa da üzerlerinde akan elektronlarla beraber kuantizelliğin getirdiği indeterminizmden bu sebeple raslantısallık faktöründen etkileniyorlar. Ama random hareket daha çok mutasyonların ortaya çıkmasında işe yarıyor olmalı, beynin işleyişinde değil. Beyin deterministik işliyor lakin ancak bu işleyişinde belirli bir mantığı yok yalnızca bir takım adaptif ve maladaptif raslantısal evrim ürünü şablonlar var. Psikiyatrik hastalıklar aslında maladaptif şablonların bir toplamı.

    Kuantum fiziği nano ölçeklerde belirginlik göstermeye başlar bu arada yani minicik kuarklara gelene kadar kuarklara nazaran koskoca atomlar dahi belirli ölçülerde kuantizedir. Doğanın her yerinde zaten parçacıksal kuantum doğa sayesinde indeterminizm bulunur sadece belirli verilmiş koşullar altında ihtimaller kesinleşir ve bu deterministik - kesin olasılıklar yaratır kuantum mekaniğine göre. Elementler arası yörüngesel etkileşimler ve kümülasyonlar halinde hareketler daha deterministik. O yüzden bir elektron indeterminist iken okyanus dalgaları veya gezegenler çok deterministik hareket ediyor. Kimyasal tepkimeler daha kesin, kimya biliminin gelişimine yol açan sonuçlar veriyor. Birleşen dalga boyları birbirini besliyor zira ya da elektrik yükler tarafından çekilip veya itilip yörüngesel alanlar paylaşmaya veya yörüngelerden atılmaya kuantize doğalı parçacıklar - elektronlar - otomatikman uyumlu oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kısaca yazarsak.

    bir husustaki eksiklik veya kusur hali yorumsaldır dersek, yorumun yapıldığı yöne göre gelişim gösteren bir çizelgemiz olur ve hastamız artık bu çizelgeye tabi olarak tedavi sürecine sokulur. çizelgeye bir eksik bir de kusur yüklemesi yapamayız yoksa hastayı kaybederiz. en azından bunu biz yapamayız. yolu tek yön belirleriz.

    .........................

    benim bisikletim yok ve bu bisiklet bende eksik. yani bana bir bisiklet alınırsa eksiği giderir.

    benim bir bisikletim var ancak tekeri patlak. yeni bir bisiklete değil tamirata ihtiyacım var. bu da kusuru giderir.

    ....................

    A hali benim özgürlüğümü kısıtladı. bisiklet yok.
    B hali benim bilincime yöneldi ve var olanı tamir ettirdi.

    .....................

    quark belki özgür davranamaz ancak bilinçli davranmış olabilir. bu bilinç iyi veya kötü olarak tezahür edebilir. ancak bu durum özgür olmadıklarından dolayı değil meseleye artık eksik prensibi ile değil kusur prensibi ile yaklaştıklarındandır.

    ....................

    kusur prensibi eksik prensibini şöyle elimine eder.

    teorik olarak bisikletim yok ve bu yüzden eksik dediğiniz hale geri dönüş yaparsanız bu halin eksiklikten değil sizin kusurunuzdan mesela para kazanma imkanınız varken bu imkanı değerlendirmediğinizden bahis açılacaktır.

    yani kusurun eksik üzerine dağılımı ve onu mas etmesi halinde iyicil ve kötücül olma hali mevcuda gelir.

    çocuk için bu hal kötücüldür. çocuk üzülür bu yaşta nasıl çalışayım der hayata kötü şey nazarı ile bakar. ancak gerçek muhattap burada babadır. babaya sen bu kusuru giderecektin der.

    yani son halde kusur prensibinin eksik prensibine gönderme yapması halinde beyanı duyan çocuk iken muhattap babadır. kötücül ve iyicillik bu yönü ile düşünülür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 14 Ocak 2020; 14:58:24 >




  • Özgürlük, istenen hareketi yapabilme serbestisidir. İnsanın maddi veya manevi bir varlık olup olmaması ile, veya maddenin belirsiz davranışları ile, bunun arasında doğrudan bir bağlantı kurmak saçmadır.

    İnsanın bir şeyi istemesi durduk yere olmaz. Etkilenme ve etkileme her zaman, her yerdedir. Etkilenme ve etkileme olmaksızın hareket de, bilinç de düşünülemez zaten. Bu, doğal durumumuzdur. O yüzden özgürlüğün bir kıstası değildir.

    Arkaplanında bir belirsizlik de olsa, matematiksel bir açıklık da gözlemlense, bunlar hep ikincil kavramsallaştırmalar, sonradan getirilen yorumlardır. Özünde sadece istemek ve harekete geçmek vardır. İstek doğrultusunda harekete geçmeye özgürlük deriz. Bunun engellenmesine de kısıtlanmak deriz.
  • Valla bir Hado bir sen o denli bağlamlı - bağlamsız yazıyorsunuz ki hayret ediyorum yazış tarzınıza. Aynısı Ebuusud'da da vardı. Felsefeyle ilgilenenlerin genel bir özelliği herhal. Bence sen bir existansialistsin. Boş yere sıkmışım. Hado'yu hala bilmiyorum bence onun da değişik bir kaynağı, geleneği var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    existentialist değil,islam felsefesini sever kendisi.

    gerçi kendi teolojik yapısında existentialist olabilir :))

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kimden söz ediyorsun hocam?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kainatı teorik olarak apple 11 kabul edin.

    şimdi eleştirin dersek onlarca kusur yüklemesi yapılır ancak imkan varsa herkes bunu alır.

    kainatı yaradanın bazı eleştirel seslere kapalı tuttuğu yani yoruma kapalı bazı atomik birimlerinin mevcudiyetini de düşünmek lazım.

    ..................

    insanımsı çok konuşur boş konuşur ancak eline ne versen imkanı varken almam demez demiş biri diyebiliriz.

    .........................

    quark boyutunun iletişimselliği adına insanımısının itirazını kayda değer bulması halinde işlerlik kazandığını düşünebilirsek varlığın mevcudattaki kabul edilmiş bir itiraz neticesi zuhra geldiğini de düşünebiliriz.

    yani quark denen bi nevi insanı duymaz bilmez zebani şeklinde tabir edilen şeyin insanı muhattap alması halinde mevcudattaki bir durumun itiraz vesilesi olma halinin makbul olduğu da düşünülmüş olmalıdır.

    .........................

    bu durum bilinçle alakalı dersek bilinç sahibi imiş gibi davranış yapılan ve kabul edilmesi olası bir itiraz neticesidir denecektir. bazı itirazlar mevcudatta bu quantit yapıları harekete geçirebilecek şekilde. eğer ki böyle bir dizayn varsa en azından kainatın yapısal olarak bir şekilde duyarlı olabilme özelliği ile de yaratılmış denebilir.

    bu duyarlılık belki bize aşk sevgi veya ilgi alaka olarak gösterilmiş olsa da özü bakımından bakımından itirazımızın haklılığını aynı zamanlı gerçekleştiren devamlı bir doğum makinası ile cevaplanmış olarak görülecektir. bu dünyaya benzemektedir.

    ..........................

    yani yapılan itirazın aynı zamanlı olarak çözümü de mevcuda getirilmiş olması muhteldir.




  • determinizm kadere iman etmektir.

    yaradılışta ilk anlarda bütün kader çizildi der.

    kuantum determiniz gibi salt fizik kurallarıyla uyuşmuyor bana göre.

    daha felsefi .

    net bir cevaba gidilmiyor.

    daha özgür.
  • determinizm kadere iman etmek falan değildir. determinizme göre, olanlar, olacaklar birileri istediği için olmaz mecbur olduğu için en iyi seçenek olduğu için olur. tanrının var olduğunu saysak bile bizi yaratmasındaki amaç nedir? mecbur olduğu içinmi, istediği içinmi yoksa en iyi seçeneğin bu olduğu içinmi? bana sorarsan bir yaratıcı varsa onun da özgür iradesi yok.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.