Şimdi Ara

QT Framework hakkında düşünceleriniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar,şu sıralar "Qt" ile ilgileniyorum yani öğrenmeye çalışıyorum.Bilgisi olan arkadaşların düşüncelerini merak ediyorum diğer frameworklere göre kıyaslanırsa + yönleri neler - yönleri nelerdir?

Qt ile ilgilenmek yerine önereceğiniz daha farklı çalışma alanları var mıdır?

• C++ ta All-in-one diyebileceğimiz tek framework tür, bu yüzden rakibi yoktur. OOP mükemmel derecede kullanılmış, dokümantasyonu iyi, kullanımı kolaydır. Qt Creator gibi güçlü bir IDE a sahiptir. Keşke her sistemin default geliştirme ortamı olsa dedirtir insana.

Aklıma gelen eksileri ise çift derleme gerektirdiği için derleme süresi biraz uzundur. Standart c++ kullanmaz. Çok küçük çaplı projeler için uygun değildir çünkü dağıtılması gereken kütüphane boyutu biraz fazladır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

C++ ta All-in-one diyebileceğimiz tek framework tür, bu yüzden rakibi yoktur. OOP mükemmel derecede kullanılmış, dokümantasyonu iyi, kullanımı kolaydır. Qt Creator gibi güçlü bir IDE a sahiptir. Keşke her sistemin default geliştirme ortamı olsa dedirtir insana.

Aklıma gelen eksileri ise çift derleme gerektirdiği için derleme süresi biraz uzundur. Standart c++ kullanmaz. Çok küçük çaplı projeler için uygun değildir çünkü dağıtılması gereken kütüphane boyutu biraz fazladır.

Standart Cpp'den Qt geçişlerde uyum sorunu yaşanabilir mi?Peki siz küçük çaplı dediğiniz projelerde alternatif olarak ne kullanıyorsunuz ?
  • Uyum sorunu olmaz da ilk başlarda kafa karıştırıcı bazı durumlar olabiliyor başta signal-slot lar olmak üzere. Mesela class içinde "public slots:" gördüğün zaman bu ne diyorsun. Ama kısa sürede alışırsın sorun değil.

Sadece gui gereken projelere fltk iyi gider.www.fltk.org
  • ben embedded sistemler üzerine çalışıyorum. benim olmazsa olmazım.
    artıları:
    native çalışır. öyle java c# gibi framework istemez. bu yüzden de az kaynak kullanarak performanslı çalışır.
    kaynak kodları açıktır. istediğin modülleri ekleyip çıkararak istediğin platform için derleyebilir ve istediğin platformda kullanabilirsin.
    kendi adıma konuşuyorum. ben pc'de geliştiririm. derler çalıştırırım. debuglarımı çoğunlukla (platforma özel bir şey olmadığı sürece) pc'de yaparım daha sonra hedef için derlerim. sıkıntı çıkarmadan çalışır.
    dokümantasyonu iyidir. c++ tabanlı olduğundan bellek kontrolünü falan ele alabilirsiniz.
    en çok arayüz yapımı için kullanılır ancak xml parserlarından tutun ağ haberleşmesine kadar pek çok modül içerir.

eksileri:
    geçmişe yönelik desteği ve uyumluluğu biraz zayıf. Qt kullananların çoğu bir proje için bir versiyon tutturup devam ederler. Devam eden bir projede bir üst versiyona geçmeye çalıştığınızda sorun yaşayabilirsiniz.

• Güzel bir framework bence.Qt Creator bile çok başarılı bir IDE , kendi tasarlayıcısı bile var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kirmik

ben embedded sistemler üzerine çalışıyorum. benim olmazsa olmazım.
    artıları:
    native çalışır. öyle java c# gibi framework istemez. bu yüzden de az kaynak kullanarak performanslı çalışır.
    kaynak kodları açıktır. istediğin modülleri ekleyip çıkararak istediğin platform için derleyebilir ve istediğin platformda kullanabilirsin.
    kendi adıma konuşuyorum. ben pc'de geliştiririm. derler çalıştırırım. debuglarımı çoğunlukla (platforma özel bir şey olmadığı sürece) pc'de yaparım daha sonra hedef için derlerim. sıkıntı çıkarmadan çalışır.
    dokümantasyonu iyidir. c++ tabanlı olduğundan bellek kontrolünü falan ele alabilirsiniz.
    en çok arayüz yapımı için kullanılır ancak xml parserlarından tutun ağ haberleşmesine kadar pek çok modül içerir.

eksileri:
    geçmişe yönelik desteği ve uyumluluğu biraz zayıf. Qt kullananların çoğu bir proje için bir versiyon tutturup devam ederler. Devam eden bir projede bir üst versiyona geçmeye çalıştığınızda sorun yaşayabilirsiniz.

Hocam C# ile benzerliği ne durumdadır.Qt incelediğim kadarıyla basit bir fonksiyon adlarına sahip belli bir süreden sonra tahmin bile edebiliyorsunuz.C#'durum nedir?Bir bilginiz var mı acaba?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

C++ ta All-in-one diyebileceğimiz tek framework tür, bu yüzden rakibi yoktur. OOP mükemmel derecede kullanılmış, dokümantasyonu iyi, kullanımı kolaydır. Qt Creator gibi güçlü bir IDE a sahiptir. Keşke her sistemin default geliştirme ortamı olsa dedirtir insana.

Hocam bende Qt merak saldım bir deneyeyim dedim.Bir sorum olacaktı.Bu Qt creator ile oluşturduğumuz formların kodlarını projemizde göremiyor muyuz?Formda buton ekliyorum sinyal slot bağlantılarınıda form üzerinde yapıyorum fakat projede bunların kodları göremiyorum.Ne yapmam gerekiyor acaba ?

• quote:

Orijinalden alıntı: alizwel

Hocam bende Qt merak saldım bir deneyeyim dedim.Bir sorum olacaktı.Bu Qt creator ile oluşturduğumuz formların kodlarını projemizde göremiyor muyuz?Formda buton ekliyorum sinyal slot bağlantılarınıda form üzerinde yapıyorum fakat projede bunların kodları göremiyorum.Ne yapmam gerekiyor acaba ?

deneme.ui adında bir formun varsa derlediğin zaman ui_deneme.h diye başlık dosyası oluşur. Gui kodları onun içinde.
  • Mükemmel bir ortam, sadece c++ ile değil aklınıza gelebilecek neredeyse her dile bağlayıcaları var.
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_language_bindings_for_Qt_4 -qt4'ün destekledikleri
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_language_bindings_for_Qt_5 -qt5'in destekledikleri

Uzun zamandır programlama ile uğraşmıyordum, android için geliştirme ortamı arıyordum qt de android bağlayıcılarını çıkarmış dehşet sevindim fakat kapalı kaynaklı ticari yazılım yazmak için ödememiz gereken ücret nedir, olay nasıldır tam çözemedim. Bilgisi olan var mı?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: alizwel

deneme.ui adında bir formun varsa derlediğin zaman ui_deneme.h diye başlık dosyası oluşur. Gui kodları onun içinde.

Yardımınız için teşekkür ederim.Hocam sorunu aşamadım.Bilemiyorum bana biraz karışık geldi.QtCreator ile bir gui projesi oluşturuyorum fakat .ui dosyasında yaptıgın değişiklikler .h dosyasına yansımıyor program debug yapılıyor düzgün çalışıyor ama arka plandaki c++ kodlarını göremiyorum.Yaptıgım değişiklikler dinamik olarak yansımıyor hadi bunu geçelim debug ettiğimde bile yansımıyor.Windows kullanıyorum run qmake'de denedim fakat değişiklikleri bir türlü .h dosyasına yansıtamadım.

• C++ kodu dinamik olarak yansımaz. Bunun için projeyi derlemen gerekli. Fakat ui dosyasını manuel olarak herhangi bir zamanda c++ koduna dönüştürmek mümkün. Bunun için Qt\bin dizinine bir konsol açıp "uic file.ui -o ui_file.h" şeklinde komut vereceksin.
  • quote:

C++ kodu dinamik olarak yansımaz. Bunun için projeyi derlemen gerekli. Fakat ui dosyasını manuel olarak herhangi bir zamanda c++ koduna dönüştürmek mümkün. Bunun için Qt\bin dizinine bir konsol açıp "uic file.ui -o ui_file.h" şeklinde komut vereceksin.

manuel olarak c++ kodu elde etmeyi başardım.Qtcreator ekranında nasıl elde edebilirim
  • up
  • hala kullanan var mı? son gelişmelere göre tekrar yorumlayabilir misiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: m.t.y.

hala kullanan var mı? son gelişmelere göre tekrar yorumlayabilir misiniz?

Üzerinden 3 yıl geçmiş benim konuyu açtığımdan beri, o sıralar Qt kullandım gerek C++ gerek Python ile. Açıkçası Qt tümleşik bir ortam olduğu için bir çok özellik sağlıyor, özellikle network için. Ben sadece basit GUI oluşturmak için kullanmıştım, şöyle söyleyeyim dökümantasyonu çok iyiydi, şuan daha iyi bile olabilir. Uzun bir öğrenme süreci yok, amacını gerçekleştirebiliyorsun. Kısaca güzel bir framework, ciddi projeler için lisansı iyi incelemeni öneririm.
  • m.t.y. kullanıcısına yanıt
    Qt şu an embedded sektörüne ve 3D ye yönelik geliştirmeler içermeye başladı. Framework 20 yıllık tarihi boyunca sürekli el değiştirdiği için lisans kısmı biraz karışık. Bazı modüller ücretli bazıları ücretsiz. Sürekli el değiştirmesinin bir dezavantajı da arama motorlarında çıkan sonuç sayfaları çoğunlukla silinmiş oluyor.

Geriye yönelik uyumluluk problemi yok denecek kadar az. Örnek vermek gerekirse IOS Swift 3 çıktığında Swift 2 deki bir çok fonksiyonun imzası değişti ve eski kodlar geçersiz oldu.Qt de böyle bir sorun yok en azından Qt 4 ve Qt 5 arasında. Tabii ki Qt 5 ile Qt 3 arasında uyuşmazlıklar olacaktır.

Qt geliştirilirken PIMPL Idiom kullanıldığı için eski bir versiyonda geliştirdiğin kod yeni versiyonda da çalışacaktır ama doğru çalıştığını iki kere kontrol etmen gerekir .

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.