merhaba arkadaşlar Q9550 işlemcimi yeni aldım ve bir çok overclock denemem oldu. ama benim anlamadığım çok saçma sorunlar ortaya çıktı. örneğin işlemciyi normal şekilde overclock yapıyorum güzel değerlere de çıkarttım ancak sadece GTA 4 oyununda kitlenme oluyor OCCT yada orthos testlerinde hiç bir sorun gözükmüyor. bütün testleri yapıyorum pc yi normal kullanıyorum ama GTA4 e girince oyun 1-2 dk içinde kitleniyor ve res atmak zorunda kalıyorum. ne zaman overclock u düşürürsem ozaman rahatca gta 4 oynayabiliyorum. sizce bunun sebebi nedir?
benim düşüncelerim. işlemci ya da ramlerin overclockunda sorun yok. ancak gta 4 quad işlemci kullandığı için ddr3 ramlerle quad işlemcinin iletişimi sağlayan anakarta çok yük biniyor. buda kuzey köprüsü ya da güney köprüsüne aşırı yük binmesinden oyunu kitliyor. biostan kuzen ve güney köprüsünede verebileceğim max voltage ı verdim. ama yine gta 4 de kitleniyor. şöyle örnek vereyim işlemciyi 3.69 ghz de bütün testlerden geçirebilirken gta 4 de kitleniyor ancak 3.2 ghz gibi değerlerde gta 4 de kitlenme yapmıyor.
diğer bir konu özellikle OCCT çok güzel bir test programı nasıl oluyorda bu testi bu işlemci bu değerlerde geçerken gta 4 gibi bir oyunda sistem kitleniyor? işte bu noktada OCCT oyun performansını etkileyebilecek hangi bileşeni test etmiyor olabilir?
merhaba 3.6 dediğin nedir ki hiç bir sorun olmaması lazım bende 4300 - 4400 falan sandım Dostum Fazla Voltaj Falan Verme NB ve SB ye . Hatta Vermen Gerekenleri Ben Direk Alta Yazıyım .. 3.6 İçin Yazıyorum .
1.30-1.32v CPU Voltajı , Ramler Orjinal MHZ Üstünde Olmasın , Aynı Voltajı Ver . 0.15 - 0.2 Kuzey Köprüsü Voltajı . Güney Köprüsü Voltajı Hiç Verme . 0.2 FSB OverVoltage
Ben Sana Benim 4000 MHZ Ayarlarını Yazıyım . Asus P5Q Premium P45
1.38V CPU Voltajı , Ramler Aynı Voltaj İle ve Aynı Hızda , Kuzey Köprüsü 1.38v , Güney Köprüsü Auto , FSb Voltage 1.38v
Kuzey Köprünün ve Güney Köprünün Soğutucusu Zaten iyi Değil Stabilite Büyük İhtimal Onlardan Bozuluyor . Az Voltaj Vererek Dene . Stabil Olmadımı Sadece Fazla Voltaj Vererek Deneme Yapmana Gerek Yok .
hocam bende 3 tane voltage verme yeri var PCI-E overvoltage FSB overvoltage MCH overoltage. ben FSB voltage ile kuzey köprüsünü aynı sanıyordum. benim anakartta ayrıca kuzey güney köprüsüne voltage vereceğim yer yok mu acaba? ya da PCI-E voltage ile MCH voltage mı kuzey güney?
işlemciye 1.35 v ile 3.8 ghz de açılıyor ancak stabil değil stabil olduğu değerler taaa 3.3 ghz falan daha yukarısında ne kadar voltage versemde boş.
birde benim anlamadığım anakart öle çok kötü değil E6750 ile ben çok güzel değerlerde kullanıyordum örneğin 3.87 ghz de günlük kullanıyordum bu şekilde fsb 1950 civarlarında oluyor. ancak q9550 ile fsb 1550 i geçince düzenli bi şekilde kullanamıyorum.
Herhangi bir benchmark programini basari ile bitirmis olan bir sistem stabildir demek zaten yanlis olur. Boyle birsey yoktur. Kaldi ki, birgun once ayni test duzenegi, yapilan ayarlar ve saglanan kosullarin ayni olmasina ragmen, ertesi gun ayni test sistemi yapilan benchmark'lari basari ile bitiremeyebilir. Burada hemfikir oldugumuzu dusunuyorum.
Her ne kadar sistem overclock sonrasinda boot edilse de, stabilite icin NB iyi bir sekilde optimize edilmelidir. Eger Asus anakart kullaniyorsaniz, Tweaker'i iyi ezberleyin, sadece FSB/Carpan/Voltaj ayarlamalari yaparak sistemin stabilitesini saglamayi amaclamayin. Zaten CPU+Ram+NB arasindaki balansi kuramazsaniz, her halukarda sistem catlayacaktir.
Kolay gelsin, iyi gunler.
MCH : Kuzey Köprüsü - ICH : Güney Köprüsü
yaklaşık 5-6 senedir aktif overclock yapıyorum. ve kendimce tecrübeli olduğumu düşünüyorum. zaten inanın 2-3 gündür denemediğim yapmadığım şey kalmadı ki bu başlığı açtım hem aynı anakart ve bu işlemciden alacaklara faydam olur hemde başına böyle birşey gelen varsa bana yardımcı olur diye.
anakartımda şöyle bir sorun var FSB MCH PCI-E overvoltage var ancak ICH diye bişey yok. benim anlamadığım örneğin FSB 1600 e kadar anakartım destekliyor daha yüksek FSB değerleri için voltage vermem gerektiğini biliyorum kaldı ki 1900 FSB lere kadar E6750 işlemciyi çıkarabildim stabil bir şekilde. şimdi 1600 FSB den yukarı FSB değerlerinde FSB overvoltageyapmamız gerekiyor. ancak kuzey köprüsüne yani MCH ye ne zaman voltage vermem gerekiyor . E6750 ile tecrübelerimde ben bu 3 voltage ayarlama yerine hiç ellemezdim auto da dururdu ve gayette stabildi. benim düşüncem birazda yabancı overclock sitelerine baktığımda quad işlemci ile P35C-D3R pek anlaşamıyorlar. çoğu kişi bunu belirtmiş 3300 mhz lerden daha yukarı çıkaramamışlar. keşke bunu işlemci almadan önce bilseydim hiç bulaşmazdım daha sonra anakartıda değiştirip 1366 pin li sisteme geçerdim. neyse bu anakart ile quad işlemci kullanan varsa tecrübelşerini yazarsa sevinirim.
işte tecrübeliyim dedim bilgili demedim. daha önceki denemelerimde FSB ye MCH ye voltage vermeme hiç gerek kalmadı. quad işlemcde bu sorun ortaya çıktı. cevaplar için teşekkür ederim.
çok fazla tecrubeli değilim. buraya ustalarda takılıyor. ben sorunun sisteme takılı olan ekran kartının işlemciye ayak uyduramamasından kaynaklandığını düşünüyorum.
Mesela ben ayrı ayrı orthos programında ram testi ve cpu testi yaptığımda hiç bir problem olmuyordu ama blend test yaptığımda hemen hata veriyordu. OCCT sadece işlemciye yükleniyor,prime95 ile blend test yaptın mı? Büyük ihtimalle ramlerle ilgili stabilite sorunu var.
cpu ya minimum sabit 1.40 verirsen sorunun çözülebilir ben e5200 4000mhz de nfs undercover 1680x1050 pixel de oynadım takılma veya donma problemini cpuya ve reme az voltaj vererek çözdüm
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme