Şimdi Ara

PSU'DA 12V ÇIKIŞI 14V YAPMA (YARDIM)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.650
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar elimde bir bilgisayar poweri var ve uzun zamandır harici olarak 12v çıkışını ev adaptörü olarak kullanıyordum. Ancak şimdi bu güç kaynağını 12v akü şarj cihazına çevirmek için voltaj çıkışını 14v civarına çevirme niyetindeyim. Bildiğim kadarıyla çıkış referans sinyali üzerinde bir veya iki direnç değiştirerek yada tripod koyup ayarlayarak bunu yapmak mümkün. Bana devre üzerinden hangi dirençleri değiştireceğim konusunda yardımcı olurmusunuz. Elimde haliyle şema yok ama plaketin ön ve arka resmini koyuyorum. Yardım edin lütfen.

[simage][/simage]

PSU'DA 12V ÇIKIŞI 14V YAPMA  (YARDIM)

• Selamlar.

http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=atxbenchsupply
    http://www.pavouk.org/hw/en_atxps.html

Şayet PFC li karmaşık bir psu değil ise , yukarıda benzeri bir uygulama var. Bildiğim kadarı ile referans olarak 3.3VDC kullanılıyor psu larda ( değişik uygulamalar olabilir , kesin böyledir diyemiyorum ). O da genelde TL431 entegresi ile kontrol edilmekte. Tarfoyu söküp sarım ilavesi de bir çözüm olabilir ama riskli ve zahmetli olacaktır. Bir de 14 VDC değil de biraz daha fazla volt yapmanız iyi olacaktır. Asitli aküler tam dolduğunda 14.4VDC oluyor diye biliyorum. Bir de şönt amaçlı direnç koyacağınız ( veya bir akü şarj devresi koymanın gerekebileceğini düşünerek ) çıkış voltajını ayarlamanız gerekecektir.
    Umarım işinize yarar bu bilgi.
    Saygılar.

• @untayk ilginiz için çok teşekkür ederim. Verdiğiniz ikinci linkteki şemaya çok yakın bir devre elimdeki. Voltaj kontrolü tl 494 entegresiyle yapılmş. Bu devrenin 1 nolu ayağından 2 direnç 5V ve 12V çıkışlarına gidiyor. Başka bir forumda bu dirençlerin değerini ve kondansatörün faradını yükselterek voltajı 18v civarına getirmişler. Bu konuda sizlerden destek istiyorum. Bu dirençlerden 12v çıkışına giden 36k olarak görünüyor elimdeki devrede. Onun yerine 50k lık bir pot koyup denesemmi? Yoksa benim görmediğim bir hata olabilirmi? Devreyi yakmak istemiyorum...

[simage][/simage]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 18 Aralık 2011; 21:20:22 >

• http://320volt.com/uc3843-ucc37322-etd29-12v-18v-5a-dcdc-konvertor/
    Trafo saırımı ile yada gerekli direnç pot Hesaplamaları ile istediğniiz çıkış alabilirsiniz.Bu genllike aaçta yada evde inventör kullanılmadan.Dizüstü pc çalıştırmak için kullanılan bir devredir.Oldukça verimlidir tavsiye ederim.Şimdi hazı 12v to 24v konventörler var ama.300watt cıkma psular zaten 15-20tl.Değer mi devmez mi kararı siz verin.
  • O dirençler sadece +12VDC ye ve +5VDC ye değil , aynı zamanda -5VDC ve -12VDC ye de gidiyor dikkat ederseniz.
    Sanırım voltajlar arasında fark olduğunda feedback devreye giriyor olmalı.
    İlla da bir direnç ile oynamak gerekiyorsa , bahsettiğiniz dirençle ve entegrenin 1 numaralı bacağındaki 3k09 ile oynamanız gerekecektir.
    Tavsiyem , büyük oynamalar yerine , mesela 36k lık dirence seri bir 4k7 trimpot bağlayarak denemeniz. Bir anda 0-50k arası değişim riskli olacaktır. Atıyorum , 36 k yerine 33k takıp seri bir 10k trimpot takıp değeri değiştiriniz. Değişimi ufak ufak yapınız ki , voltaj yükselecek olursa çıkış kondansatörlerinin voltajı aşılmasın. Voltaj yükselmesini sağlayabilirseniz , çıkacak voltaja göre aynı uF değerinde ama daha yüksek voltajlı ve 105 derecelik kondansatörleri onların yerine takarsınız.
    Kolay gelsin.
  • Sonunda istediğim oldu, yukarıda bahsettiğimiz voltaj kontrol entegresinin 1 nolu bacağından +12v çıkışa giden 39k değerindeki dirence seri 50k bir pot koydum 1,5v kadar bir artış gördüm. Bu direnci 20k olarak düşürürsek çıkış 10v oluyor. Ben de 50k direnç + 50k pot ile çıkışı şu an 12,5-14,5 arasında kontrol edilebilir hale getirdim. Çıkıştaki kond. 105 derecelik, 16v gerilime sahip. Acaba sürekli 14,5v çıkışta bu kondansatörler zarar görürmü, değiştirmelimiyim?

Bu arada yardımlarından dolayı untayk ve atakan123123'e teşekkür ederim.
  • 14.5VDC 16 voltluk bir kondansatör için riskli gibi. Cihaz ilk start aldığında , ani akım çekilmesi ve voltaj düşüp çıkmalarında bu sınırı aşacaktır. Ancak , bırakın gittiği yere kadar gitsin derim ben. Zaten ölmeye başlarsa , çekilen akımın azalmasından , kondansatörlerin arkalarındaki şişiklikten anlarsınız. Sorun çıkmayabilir de tabiki. Şayet problem olmaya başlarsa 25VDC kondansatörlerle değiştirirsiniz.
    Geçmiş olsun
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.