Şimdi Ara

Psikoloji Bölümü - Bilinen Doğrular ve Yanlışlar (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
106
Cevap
21
Favori
182.516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Skayn

Arkadaşım bu nasıl bilgilendirme, tamamen yanlış bilgiler ile dolu. Ben de, Psikoloji bölümünde okudum, yatay geçiş ile PDR ye zor da olsa geçebilmeyi başardım. İki bölümü de tanımış birisi olarak yazıyorum.

- Psikoloji bölümü lisans mezunu birisi Psikolog ünvanı almaz, Psikoloji mezunu olur. Her üniversitenin bölöm başkanlığından bu bilgiyi edinebilirsiniz. Psikolog olmak için yüksek lisans yapmanız gereklidir. Fen edebiyat fakültesi altında edebiyat lisans eğitimi tamamlayan birisi nasıl edebiyat ezunu oluyorsa, psikoloji bitiren birisi Psikoloji mezunu olur. Psikoloji bölümüne özel bir kıyak geçme olayı yoktur.

-gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, kişilik kuramları, klinik psikoloji ve istatistik derslerinin TAMAMINI PDR bölümü ALIR. Bu yanlış bir bilgilendirme. PDR bölümü Psikoloji derslerinin tamamının yanında, danışmanlık, eğitim dersleride alır. Burada cümlende katıldığım tek nokta yoğunlaştıkları alanın farklı olmasıdır.

- Psikoloji bilimsel PDR eğitsel olayı tamamen uydurmadır. Psikoloji bölümüne gelenlerin yarısı PDR bölümüne geçmeye çalışır. Tercihlerinizi buna göre yapın. Atanma durumlarına da zaten kendiniz bakarsınız.

- PDR Mezunları klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapabilir. Kimse zorluk falan çıkarmaz. Kabul edilen bölüm içindedir PDR. Ama bir Psikoloji mezunu PDR alanında yüksek lisans yapamaz. (Ör: Dil terapistliği)

PDR bölümünde 2. sınıfa geçmiş biri olarak psikoloji ve pdr konusunda benim bildiklerim de aynen bu şekilde. İki bölüm arasında şu daha iyi gibisinden bir karşılaştırma içine girmeyeceğim ama benim anladığım kadarıyla psikolojinin pdr'den ayrılan çok büyük bir artısı yok 1 senede anladığım kadarıyla.

• ÖNCCELİKLE BENİM ADIMA VERİMLİ BİR BAŞLIK OLDU TEŞEKKÜR EDERİM
    BEN DE SENEYE SINAVA GİRECEM VE AKLIMDA SADECE PSİKOLOJİ OKUMAK VAR
    1:İLK BAŞTA ANADOLU ÜNİVERSİTELERİNDE BİR KIYASLAMA YAPACAK OLURSAK ÖNERECEĞİNİZ ÜNİ. ADLARI
    2:HERKESİN AZ ÇOK ÖNEM VERDİĞİ ŞEY OLAN EKONOMİK AÇIDAN VERİMİ
  • quote:

Orijinalden alıntı: netkingv

Ayrıca nörobiyoloji ile temel fizyolojinin aynı olduğu sonucunu belirttiğimi nereden çıkarttınız? Lütfen sırf eleştirmek için bir şeyler yazmazsanız sevinirim...

'' 11- Okurken nörobiyoloji konusunda ders alıyor muyuz?
    Evet, temel fizyoloji bilgisi verilmektedir. Ayrıca birçok psikoloji dersinin içerisinde nörobiyolojik yaklaşım konusu ele alınmaktadır. ''
  • quote:

-gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, kişilik kuramları, klinik psikoloji ve istatistik derslerinin TAMAMINI PDR bölümü ALIR. Bu yanlış bir bilgilendirme. PDR bölümü Psikoloji derslerinin tamamının yanında, danışmanlık, eğitim dersleride alır. Burada cümlende katıldığım tek nokta yoğunlaştıkları alanın farklı olmasıdır.

- Psikoloji bilimsel PDR eğitsel olayı tamamen uydurmadır. Psikoloji bölümüne gelenlerin yarısı PDR bölümüne geçmeye çalışır. Tercihlerinizi buna göre yapın. Atanma durumlarına da zaten kendiniz bakarsınız.

- PDR Mezunları klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapabilir. Kimse zorluk falan çıkarmaz. Kabul edilen bölüm içindedir PDR. Ama bir Psikoloji mezunu PDR alanında yüksek lisans yapamaz. (Ör: Dil terapistliği)

Bence gereksiz bir yarış olmuş bir bölüm başka bir bölümden üstün değildir ama farklıdır ya da bir bütün içinde çalışır. Pdr eğitim bilimlerinde bir bölümdür sonuçta bu kişisel bir yakıştırma değil bağlı olduğu fakülte bu.

Boğaziçi ve Hacettepe'nin ( ikisinde de hem psikoloji hem pdr olduğu için ) psikoloji ve pdr lisans programlarına baktım. Kesinlikle pdr psikolojinin her dersi üzerine bir de fazladan danışmanlık, eğitim vs dersleri almıyor, yani danışmanlık, eğitim dersleri elbette alıyor pdr ve psikoloji almıyor ama psikolojide olan örneğin deneysel psikoloji, psikopatoloji-I ve II, bilişsel psikoloji bunun yanında 54 kredilik seçmeli ders var görünüyor programda tam detaylı olmasa da ve bu da hepsi bölüm seçmelisi alınırsa ders başına 3 krediden epey ders yapar ve bölüm seçmeli dersleri yanlış saymadıysam 50 tane de bölüm seçmeli dersi var elbette hepsi açılmıyordur ama bunlar pdr'de olmayan dersler. Zaten mantıklı olanı bu ikisi de aynı alandan beslense de farklı bölümler, farklı meslekler. Sonuçta psikoloji sadece danışmanlık ve terapistlikten ibaret değildir çok çeşitli alanlarıyla birlikte bir bilimdir, ana nesnesi beyin olan bir bilim ama bu onu üstün yapmaz bunların hepsi birbiriyle bağlantılı ve birbirine ihtiyaç duyan alanlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: netkingv

Sıkça sorulan sorular diye ifade etmiştim zaten. Psikolojinin klinik psi.'den ibaret olmadığını da yazdım. Bir de alan kelimesine takılmış olmanız ilginç. Alanın tanımını bana yapar mısınız?

Açıkça yazıp yazmamanın da yanında psikolojiyle ilgili bir açıklama yaparken soruların klinik psikoloji ve bununla bağlantılı konularda olması öyle bir anlama çıkıyor ama. Bence ben size alan tanımını yapmayayım çünkü ben ilköğretim öğrencisi ve siz de öğretmenim değilsiniz. O yüzden doğrudan psikanalizin nesnel bir biçimde ''teori'' olduğunu söyleyeyim ya da daha günlük dil kullanımına uygun olarak terapi yöntemi. Klinik psikolojinin psikolojinin alanı ya da daha doğru bir biçimde alt dalı olmasından oldukça farklı olarak...

• Arkadaşlar burada konuyu sidik yarışına çevirmenin alemi yok. Psikoloji mezunları kesinlikle Psikolog ünvanı almaz. Bir mühendis alır, bir eczacı alır, bir psikolojik danışmanda, psikolojik danışman ünvanı kazanır. Psikoloji mezunu aynı fakülte altındaki diğer bölümler gibi, tarih mezunu tarih mezunu olur, edebiyat mezunu edebiyat mezunu olur, psikoloji mezunu da psikoloji mezunu olur.

Ayrıca yukarıdaki arkadaşım. Seninde dediğin gibi farklı fakülte altındalar ve bazı ders farklılıkları olabilir. PDR bölümünde ben Psikolojiye girişten tut, gelişim psikolojisinden tut hemen hemen tüm psikoloji derslerini de aldım danışmanlık ve eğitim derslerinide aldım. Bu sene son sınıftayım, 2 bölüm de seçmeli dersler ile birlikte, Psikoloji 46 ders ile kredisini tamamlıyor. PDR ise 58 ders ile kredisini tamamlıyor.

Atanma konusuna değinmiyorum bile PDR 0 puanla atanırken Psikoloji mezunları tedirginlik içinde atanacakmıyız diye bekliyorlar.

Burada Psikolog olacaksınız diye milleti kandırıp bölüme gönderdikten sonra kimseyi pişman etmeyin. Böyle bir olay yok. Bu bilgiyi istediğiniz üniversitenin bölüm başkanlığından öğrenebilirsiniz. Forumda yazıyor diye kimse atlayıp gitmesin. Giden de artık kendi bilir. Ben paçayı zor kurtardım Psikolojiden. Haydi sağlıcakla.

• quote:

Arkadaşlar burada konuyu sidik yarışına çevirmenin alemi yok. Psikoloji mezunları kesinlikle Psikolog ünvanı almaz. Bir mühendis alır, bir eczacı alır, bir psikolojik danışmanda, psikolojik danışman ünvanı kazanır. Psikoloji mezunu aynı fakülte altındaki diğer bölümler gibi, tarih mezunu tarih mezunu olur, edebiyat mezunu edebiyat mezunu olur, psikoloji mezunu da psikoloji mezunu olur.

Ayrıca yukarıdaki arkadaşım. Seninde dediğin gibi farklı fakülte altındalar ve bazı ders farklılıkları olabilir. PDR bölümünde ben Psikolojiye girişten tut, gelişim psikolojisinden tut hemen hemen tüm psikoloji derslerini de aldım danışmanlık ve eğitim derslerinide aldım. Bu sene son sınıftayım, 2 bölüm de seçmeli dersler ile birlikte, Psikoloji 46 ders ile kredisini tamamlıyor. PDR ise 58 ders ile kredisini tamamlıyor.

Atanma konusuna değinmiyorum bile PDR 0 puanla atanırken Psikoloji mezunları tedirginlik içinde atanacakmıyız diye bekliyorlar.

Burada Psikolog olacaksınız diye milleti kandırıp bölüme gönderdikten sonra kimseyi pişman etmeyin. Böyle bir olay yok. Bu bilgiyi istediğiniz üniversitenin bölüm başkanlığından öğrenebilirsiniz. Forumda yazıyor diye kimse atlayıp gitmesin. Giden de artık kendi bilir. Ben paçayı zor kurtardım Psikolojiden. Haydi sağlıcakla.

Tabii ki ders farklılıkları var, olabilir değil alanlar farklı. pdr bölümü psikolojiyle ilgili kendi alanı dahilinde kullanması için gereken bilgiyi alıp asıl işi danışmanlık ve rehberlikle ilgili öğrenimini görecek. Gerçi eğitim fakültesinde olması ve Türkiye'de daha çok rehberlikçi, rehber öğretmen gözüyle bakılmasından ötürü eğitimle ilgili özelleşmiş dersleri var. Psikoloji bölümünün ise asıl dersleri psikoloji ama psikolojiyle ilgili genel derslerin yanında alt dallarıyla ilgili dersler de ve doğal olarak da eğitim bilimleriyle alakalı bir dersi yok. Psikoloji alanında daha sonra farklı alt dallarında uzmanlaşmak isteyenler için bilişsel psikoloji, sinirbilim, klinik psikoloji, sosyal psikoloji, örgütsel psikoloji, gelişim psikolojisi ( o tek ders olarak değil ) ne kadar gerekli ve alan içindeyse, pdr için de kişisel veya grup içinde rehberlik danışmanlık yapmak ve bunun için özelleşmiş dersler almak o kadar gerekli ve alan içinde. Gelişim psikolojisi gelişim psikolojisi alanında uzmanlaşmak için değil, rehberlik ve danışmanlık alanında kullanmak için var. Gelişim psikolojisinden psikolojik bozukluklar ya da rahatsızlıklara kaynak oluşturma, yeni bir teori oluşturmak için değil yani amaç farklı.

Gerçi işi ''atanmak'' olarak görmekten bahsedilen bir yoruma göre çok gereksiz tabii bu bilgiler. Ama sonra sosyoloji mezunları felsefe mezunları atanıyor biz atanamıyoruz diye de isyan etmeyin. Hedef öyle ''atanmak'' gibi tek bir hedef olunca ne olacağı belli olmaz.

Ama böyle bir yorum yapmak da sonuçta burayı okuyup da fikir sahibi olacaklar için kesinlikle ciddiye alınması ve düzeltilmesi gereken bir yorum.

Psikoloji hedefi sadece atamak olan bir bölüm değildir. Sahası çok geniştir ve her alanda olduğu gibi çaba gösterilmesi gerekir. Psikoloji okumanın çıkardığı tek yok klinik değil yani yüksek lisans yapmadan örgütsel psikoloji ilgi alanınsa ona göre lisans eğitimin süresince kendini geliştirip insan kaynakları vb alanlarda çalışılabilir. Diğer alanlar genelde akademik çalışma gerektirdiğinden uzmanlaşma yani yüksek lisans, doktora vs ile yol alınır ve sürekli araştırma yapma, bilgini geliştirme, yabancı dil, yüksek ortalama vs gerektirir.

Bu açılardan bakınca elbette pdr eğitimi çok daha rahat ve kolay. Ama rehberlik yapmak ve okullarda bu alanda çalışmak isteyen birinin psikoloji okuması da yersiz psikolojinin alt alanlarında uzmanlaşmak isteyen birinin pdr okuması gibi. Kulağı uzak olan elle tutmak gibi, laf olsun diye bu iki bölümün adı da fakültesi de farklı değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: wampirrr

quote:

Arkadaşlar burada konuyu sidik yarışına çevirmenin alemi yok. Psikoloji mezunları kesinlikle Psikolog ünvanı almaz. Bir mühendis alır, bir eczacı alır, bir psikolojik danışmanda, psikolojik danışman ünvanı kazanır. Psikoloji mezunu aynı fakülte altındaki diğer bölümler gibi, tarih mezunu tarih mezunu olur, edebiyat mezunu edebiyat mezunu olur, psikoloji mezunu da psikoloji mezunu olur.

Tabii ki ders farklılıkları var, olabilir değil alanlar farklı. pdr bölümü psikolojiyle ilgili kendi alanı dahilinde kullanması için gereken bilgiyi alıp asıl işi danışmanlık ve rehberlikle ilgili öğrenimini görecek. Gerçi eğitim fakültesinde olması ve Türkiye'de daha çok rehberlikçi, rehber öğretmen gözüyle bakılmasından ötürü eğitimle ilgili özelleşmiş dersleri var. Psikoloji bölümünün ise asıl dersleri psikoloji ama psikolojiyle ilgili genel derslerin yanında alt dallarıyla ilgili dersler de ve doğal olarak da eğitim bilimleriyle alakalı bir dersi yok. Psikoloji alanında daha sonra farklı alt dallarında uzmanlaşmak isteyenler için bilişsel psikoloji, sinirbilim, klinik psikoloji, sosyal psikoloji, örgütsel psikoloji, gelişim psikolojisi ( o tek ders olarak değil ) ne kadar gerekli ve alan içindeyse, pdr için de kişisel veya grup içinde rehberlik danışmanlık yapmak ve bunun için özelleşmiş dersler almak o kadar gerekli ve alan içinde. Gelişim psikolojisi gelişim psikolojisi alanında uzmanlaşmak için değil, rehberlik ve danışmanlık alanında kullanmak için var. Gelişim psikolojisinden psikolojik bozukluklar ya da rahatsızlıklara kaynak oluşturma, yeni bir teori oluşturmak için değil yani amaç farklı.

Gerçi işi ''atanmak'' olarak görmekten bahsedilen bir yoruma göre çok gereksiz tabii bu bilgiler. Ama sonra sosyoloji mezunları felsefe mezunları atanıyor biz atanamıyoruz diye de isyan etmeyin. Hedef öyle ''atanmak'' gibi tek bir hedef olunca ne olacağı belli olmaz.

Ama böyle bir yorum yapmak da sonuçta burayı okuyup da fikir sahibi olacaklar için kesinlikle ciddiye alınması ve düzeltilmesi gereken bir yorum.

Psikoloji hedefi sadece atamak olan bir bölüm değildir. Sahası çok geniştir ve her alanda olduğu gibi çaba gösterilmesi gerekir. Psikoloji okumanın çıkardığı tek yok klinik değil yani yüksek lisans yapmadan örgütsel psikoloji ilgi alanınsa ona göre lisans eğitimin süresince kendini geliştirip insan kaynakları vb alanlarda çalışılabilir. Diğer alanlar genelde akademik çalışma gerektirdiğinden uzmanlaşma yani yüksek lisans, doktora vs ile yol alınır ve sürekli araştırma yapma, bilgini geliştirme, yabancı dil, yüksek ortalama vs gerektirir.

Bu açılardan bakınca elbette pdr eğitimi çok daha rahat ve kolay. Ama rehberlik yapmak ve okullarda bu alanda çalışmak isteyen birinin psikoloji okuması da yersiz psikolojinin alt alanlarında uzmanlaşmak isteyen birinin pdr okuması gibi. Kulağı uzak olan elle tutmak gibi, laf olsun diye bu iki bölümün adı da fakültesi de farklı değil.

Yaran olduğu yerden gocunmuşsun arkadaşım. İki bölüm arasındaki ders farklılıkları ve çalışma alanları konusunda hemfikiriz. Fakat... Atanma konusuna neden bu kadar takıldın, konudaki tek mesajım atanmaymış gibi bir tavıra girdin . Bu ülkede puanları belirleyen atamalardır. Aç tercih klavuzunu atanması olan bölümlere bir bak kaç puan. Dersane de tercih hazırlatan öğrenciler PDRlerden sonra Psikolojileri ekliyorlar. PDR gelmez ise Psikolojiye gidiyorlar. Bu ortada olan bir gerçek. Milletin bu ülkede edebiyat dinlemekten çok işe ihtiyacı var.

PDR'nin tek hedefi ataması mı arkadaşım ? Bu sonuca nerden vardın ? Hangi bilimsel makalelerden yararlandın ? Boş kıyaslamalar bunlar.. PDR sahası çok geniş ve ataması olan, geleceği olan bir bölümdür. Çaba gösteren çok daha iyi yerlere de gelir. Bunun yarışına girersek konu dağılır ve farklı yönlere gider. Bu paragrafını bu yüzden daha fazla uzatmayacağım. İsteyen kişilere zaten elimden geldiğince her iki bölüm hakkında bilgi veriyorum.

• Ben Psikoloji bölümünü tercih ettim olası ihtimal Uludağ veya Çukurova'da öğrenim hayatıma devam edeceğim.
    Annem Gaziantep Rehberlik Araştırma Merkezinde (RAM) müdür yardımcılığı yapıyor, oysa sadece yüksek okul mezunu (bilirsiniz eskiden öğretmenlik 2 yıllıktı) Burada anlatmak istediğim PDR mezunu kişiselliğin birçoğunun eğitsel alanları yönelmesi durumudur.
    Psikoloji birçok yanıyla PDR'den üstündür ki tercih sıralamasına baktığımızda Psikolojinin Hukukla kıyaslandığını ve PDR'nin 3. seçenek olduğunu çok net görebilirsiniz. PDR'yi tercih eden sayısının çoğunlukta olmasının nedeni tabi üniversitesinin fazlalığından takriben daha çok atandıklarındandır. Bu işin içinde olan annem dahi PDR yazmamı istememiş ve bu işin dolaylı yoldan öğretmenlik olduğunu ve yığılma yaşandığını vurgulamıştır. Psikoloji ise PDR'nin tam aksine eşit ağırlık bölümünün doktorluğudur. Birçok üniversitede var olan zorunlu hazırlık ve yüksek lisansla birlikte 7 yıllık bir üniversite hayatı söz konusu olmanın yanında tamamen kendinizi geliştirmenize bağlı olan bir meslek hayatına sahiptir.

Pişman olmayacağımı düşünüyorum, umarım ülkemiz pek çok yönüyle gelişir de psikologlar da hak ettikleri saygıya ulaşırlar.

• Benim şimdi iyice aklım karıştı.Pdr mi Psikoloji mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: be46

Benim şimdi iyice aklım karıştı.Pdr mi Psikoloji mi?

ben psikoloji derim tabi biraz da senin ilgi alanına kalmış bir konu.
  • quote:

Arkadaşım bu nasıl bilgilendirme, tamamen yanlış bilgiler ile dolu. Ben de, Psikoloji bölümünde okudum, yatay geçiş ile PDR ye zor da olsa geçebilmeyi başardım. İki bölümü de tanımış birisi olarak yazıyorum.

- Psikoloji bölümü lisans mezunu birisi Psikolog ünvanı almaz, Psikoloji mezunu olur. Her üniversitenin bölöm başkanlığından bu bilgiyi edinebilirsiniz. Psikolog olmak için yüksek lisans yapmanız gereklidir. Fen edebiyat fakültesi altında edebiyat lisans eğitimi tamamlayan birisi nasıl edebiyat ezunu oluyorsa, psikoloji bitiren birisi Psikoloji mezunu olur. Psikoloji bölümüne özel bir kıyak geçme olayı yoktur.

Hocam sen çok yanlış bilgiler vermişsin. Düzelteyim.

1. Psikolojş lisans mezunu olan herkes psikologdur. Yüksek lisans yapınca uzman psikolog olursun. Şuan hala devlet ve özel hastanelerde yüksek lisans yapmamış psikologlar çalışmaktadır.

2. PDR bölümü Psikoloji bölümünün derslerinin tamamını almaz. Aldıkları da eksik olur. Örneğin, PDR'de 3 kredilik Sosyal Psikoloji dersi varken Psikoloji bölümünde bu 6 kredidir ve iki dönemde alınır.

3. Gelişim psikolojisi dersini her iki alan da alıyor, kişilik kuramları her iki alanda da gösteriliyor, istatistik de hakeza. Ama dediğim gibi, psikoloji bölümlerinde daha kapsamlı gösteriliyor. Klinik psikoloji ise tamamen farklı bir şeydir. PDR lisans programında Klinik Psikoloji diye bir ders yoktur. Önceden 3 veya 4.sınıfta 3 kredilik ders vardı, kaldırıldı. Şimdi Davranış Bozuklukları adı altında veriliyor. Psikoloji bölümünde ise Klinik Psikoloji diye zorunlu bir lisans dersi vardır. Psikoloji 4 temel alt alandan oluşuyor. Klinik(uygulamalı) Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Gelişim Psikolojisi ve Deneysel Psikoloji. Esasında PDR de Psikolojinin alt alanı sayılır(Eğitim Psikolojisi)

4. PDR bölümünün eğitsel olduğu iddiası da eğitim alanında çalışıldığından dolayıdır. Okullarda yani. Psikoloji mezunlarının PDR'ye geçmek için can attığını ilk sizden duyuyorum. Atamaya göre meslek seçilmez. 5 sene sonra MEB'de kontenjanlar dolduğunda PDR okumuş olmak çok da işe yaramayacak. Hiçbir hastane, hiçbir kurum psikolog varken PDR mezununu almaz. Eğer PDR mezunu kendini çok iyi geliştirmemişse. Eşit şartlarda psikoloji mezunu öndedir. Zaten psikoloji mezununun çalıştığı birçok istihdam alanına PDR mezunları başvuramaz. Örneğin, hastane, bakanlıklar. PDR bir sağlık mesleği olarak geçmez resmi kayıtlarda.

5. PDR mezunlarının resmi olarak Klinik Psikoloji'de yüksek lisans yapmalarının önünde hiçbir engel olmamakla beraber konuyu açan arkadaşın da dediği gibi kolay kolay Klinik Psikoloji bölümünde yüksek lisansa kabul edilmezler. Yanılmıyorsam Klinik Psikoloji yüksek lisans porgramı ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe, Ankara, Ege ve Uludağ Üniversitesi'nde var. Girip yüksek lisans ilanlarını incelerseniz Klinik Psikoloji veya diğer herhangi psikoloji yüksek lisans programına başvuru şartının 'Psikoloji lisans mezunu olmak' olduğunu görürsünüz. Oysa ki PDR bölümü yüksek lisans programlarına baktığınızda başvuru şartının olarak 'Psikoloji veya PDR lisans mezunu olmak' olduğunu görürsünüz. PDR bölümünün en iyi olduğu üniversite Gazi Üniversitesi'dir ve Gazi'de de PDR yüksek lisansa psikoloji mezunları başvurabiliyor. Bazı üniversiteler 1 yıl bilimsel hazırlık şartı koysalar da çoğu üniversitede bu da yoktur. Fikir olması açısından söylüyorum; İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi vs bu üniversitelerde PDR yüksek lisans programlarına psikoloji mezunları başvurabiliyorken Klinik Psikoloji yüksek lisans programına Hacettepe Üniversitesi hariç diğer hiçbir üniversitede PDR mezunları başvuramaz. Anadoludaki bazı üniversitelerin Gelişim Psikolojisi ve Genel Psikoloji yüksek lisans programlarına bir yıl bilimsel hazırlık okunması şartıyla PDR mezunları başvurabiliyor. Şuan aklıma sadece İzzet Baysal Üniversitesi geldi. Bu üniversitelerin sayısı da bir veya ikidir. Hacettepe'de Klinik Psikoloji yüksek lisans programına 4 yıllık fakülte mezunu herkes başvurabilir ama sitelerinde açık açık yazmışlar: almayacağız. Çünkü yeterince kalifiye psikoloji mezunumuz var diyor.

Çok rica ediyorum, insanları yanlış bilgilendirmeyin. Meslek seçimi bütün hayatı ilgilendiriyor.
    Bütün bunları PDR mezunu olup da Marmara PDR yüksek lisansı kazanıp sonra bırakıp Psikoloji yüksek lisansı okumuş birisi olarak söylüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Volksdeutsche -- 31 Temmuz 2013; 3:36:26 >

• Bakın üşenmeyip bir çok büyük üniversitenin yüksek lisans ilanlarını koyuyorum buraya.

ODTÜ

Klinik Psikoloji: ODTÜ Klinik Psikoloji Doktora programına başvuracak adayların lisans derecelerinin Fen Edebiyat Fakültelerinin Psikoloji Bölümünden olması gerekmektedir.
    Sosyal Psikoloji: Lisansı Psikoloji olan adaylar yüksek lisanslarını başka alanda yapmış olsalar bile ODTÜ Sosyal Psikoloji Doktora programına başvurabilirler. Ancak lisansı psikoloji olmayan adayların ODTÜ Sosyal Psikoloji Doktora programına başvurabilmesi için yüksek lisansını sosyal psikoloji alanında yapmış olmarı gerekmektedir.
    PDR: Yüksek lisansa başvuracak adayların üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık veya Psikoloji bölümünden, doktoraya başvuracak adayların Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık veya Klinik Psikoloji yüksek lisans bölümünden mezun olmaları gerekmektedir.

sbe.metu.edu.tr
    Guidance and Psychological Counselling | GRADUATE SCHOOL OF SOCIAL SCIENCES
    http://sbe.metu.edu.tr/en/guidance-and-psychological-counselling

sbe.metu.edu.tr
    Psychology | GRADUATE SCHOOL OF SOCIAL SCIENCES
    http://sbe.metu.edu.tr/en/psychology

İstanbul Üniversitesi

Psikoloji:Psikoloji lisans mezunu olmak
    PDR: Y.Lisans ve Doktora Programına başvuracak adaylar için Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık veya Psikoloji Bölümünden mezun olmak

http://ogrenci.istanbul.edu.tr/wp-content/uploads/2013/07/2013-2014GuzLisansustu_SosyalBilimlerEnsKont.pdf

Uludağ Üniversitesi

Psikoloji: Psikoloji Lisans mezunları başvurabilir.
    PDR:Eğitim Fakültelerinin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalından veya diğer fakültelerin Psikoloji Bölümünden mezun olanlar başvurabilir.

http://www.uludag.edu.tr/dosyalar/ogrenciisleri/aciklamalar.pdf
    http://www.uludag.edu.tr/dosyalar/ogrenciisleri/lisanustu-kont..pdf

Ege Üniversitesi

PDR:Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ve Psikoloji lisans programlarının herhangi birinden mezun olmak.
    Psikoloji:Programa Psikoloji lisans mezunları başvurabileceklerdir.

www.sosbilen.ege.edu.tr
    Sosyal Bilimler Enstitüsü
    http://www.sosbilen.ege.edu.tr/index.php?SayfaID=166

Dokuz Eylül Üniversitesi

PDR:Fakültelerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Psikoloji lisans mezunları başvurabilir.

http://ebe.deu.edu.tr/?lang=1&menu_id=1000&BasvuruIslemi=8

Bunlar çoğaltılabilir. Lütfen insanları yanlış bilgilendirmeyin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Volksdeutsche -- 31 Temmuz 2013; 3:22:54 >

• Bu konuyu daha fazla uzatmayacağım, neden insanlar okuduğu bölümünü tuttuğu takım gibi görür anlamıyorum. Tercih edecek adaylar bu forumda gördüm psikolog olacam diye koşa koşa atanması olmayan bir bölümde bulmasın kendini. ARAŞTIRIN ÖYLE GELİN ARKADAŞLAR. Bu forumda verilen bilgiler tamamen hayal ürünüdür. Ben bu bölümden zor kurtuldum. Kurtulmakta çok zordur. Herkese akademik hayatında başarılar dilerim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Volksdeutsche

quote:

Hocam sen çok yanlış bilgiler vermişsin. Düzelteyim.

1. Psikolojş lisans mezunu olan herkes psikologdur. Yüksek lisans yapınca uzman psikolog olursun. Şuan hala devlet ve özel hastanelerde yüksek lisans yapmamış psikologlar çalışmaktadır.

2. PDR bölümü Psikoloji bölümünün derslerinin tamamını almaz. Aldıkları da eksik olur. Örneğin, PDR'de 3 kredilik Sosyal Psikoloji dersi varken Psikoloji bölümünde bu 6 kredidir ve iki dönemde alınır.

3. Gelişim psikolojisi dersini her iki alan da alıyor, kişilik kuramları her iki alanda da gösteriliyor, istatistik de hakeza. Ama dediğim gibi, psikoloji bölümlerinde daha kapsamlı gösteriliyor. Klinik psikoloji ise tamamen farklı bir şeydir. PDR lisans programında Klinik Psikoloji diye bir ders yoktur. Önceden 3 veya 4.sınıfta 3 kredilik ders vardı, kaldırıldı. Şimdi Davranış Bozuklukları adı altında veriliyor. Psikoloji bölümünde ise Klinik Psikoloji diye zorunlu bir lisans dersi vardır. Psikoloji 4 temel alt alandan oluşuyor. Klinik(uygulamalı) Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Gelişim Psikolojisi ve Deneysel Psikoloji. Esasında PDR de Psikolojinin alt alanı sayılır(Eğitim Psikolojisi)

4. PDR bölümünün eğitsel olduğu iddiası da eğitim alanında çalışıldığından dolayıdır. Okullarda yani. Psikoloji mezunlarının PDR'ye geçmek için can attığını ilk sizden duyuyorum. Atamaya göre meslek seçilmez. 5 sene sonra MEB'de kontenjanlar dolduğunda PDR okumuş olmak çok da işe yaramayacak. Hiçbir hastane, hiçbir kurum psikolog varken PDR mezununu almaz. Eğer PDR mezunu kendini çok iyi geliştirmemişse. Eşit şartlarda psikoloji mezunu öndedir. Zaten psikoloji mezununun çalıştığı birçok istihdam alanına PDR mezunları başvuramaz. Örneğin, hastane, bakanlıklar. PDR bir sağlık mesleği olarak geçmez resmi kayıtlarda.

5. PDR mezunlarının resmi olarak Klinik Psikoloji'de yüksek lisans yapmalarının önünde hiçbir engel olmamakla beraber konuyu açan arkadaşın da dediği gibi kolay kolay Klinik Psikoloji bölümünde yüksek lisansa kabul edilmezler. Yanılmıyorsam Klinik Psikoloji yüksek lisans porgramı ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe, Ankara, Ege ve Uludağ Üniversitesi'nde var. Girip yüksek lisans ilanlarını incelerseniz Klinik Psikoloji veya diğer herhangi psikoloji yüksek lisans programına başvuru şartının 'Psikoloji lisans mezunu olmak' olduğunu görürsünüz. Oysa ki PDR bölümü yüksek lisans programlarına baktığınızda başvuru şartının olarak 'Psikoloji veya PDR lisans mezunu olmak' olduğunu görürsünüz. PDR bölümünün en iyi olduğu üniversite Gazi Üniversitesi'dir ve Gazi'de de PDR yüksek lisansa psikoloji mezunları başvurabiliyor. Bazı üniversiteler 1 yıl bilimsel hazırlık şartı koysalar da çoğu üniversitede bu da yoktur. Fikir olması açısından söylüyorum; İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi vs bu üniversitelerde PDR yüksek lisans programlarına psikoloji mezunları başvurabiliyorken Klinik Psikoloji yüksek lisans programına Hacettepe Üniversitesi hariç diğer hiçbir üniversitede PDR mezunları başvuramaz. Anadoludaki bazı üniversitelerin Gelişim Psikolojisi ve Genel Psikoloji yüksek lisans programlarına bir yıl bilimsel hazırlık okunması şartıyla PDR mezunları başvurabiliyor. Şuan aklıma sadece İzzet Baysal Üniversitesi geldi. Bu üniversitelerin sayısı da bir veya ikidir. Hacettepe'de Klinik Psikoloji yüksek lisans programına 4 yıllık fakülte mezunu herkes başvurabilir ama sitelerinde açık açık yazmışlar: almayacağız. Çünkü yeterince kalifiye psikoloji mezunumuz var diyor.

Çok rica ediyorum, insanları yanlış bilgilendirmeyin. Meslek seçimi bütün hayatı ilgilendiriyor.
    Bütün bunları PDR mezunu olup da Marmara PDR yüksek lisansı kazanıp sonra bırakıp Psikoloji yüksek lisansı okumuş birisi olarak söylüyorum.

Verdiğin yalan yanlış bilgilere takılmadım ama şuna çok takıldım. PDR psikolojinin alt alanıymış Bu çok komikti. Eğitim psikolojisini Psikolojik Danışmanlık ile özdeşleşmişsin bide. Hiçbir alakası yok arkadaşım. Bilmediğin etmediğin bölümler hakkında usturuplu salla. Bilgi verecem diye boş boş sallama. Okuyoruz ömrümüden eksiliyor bize de yazık

Psikoloji PDR'ye denk değil daha alt bir bölümdür. Aklı başında her öğrenci tercihlerinde Psikolojiyi PDR'nin alt sıralarına yazar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Skayn -- 31 Temmuz 2013; 19:42:50 >

• Verdiğim hangi bilginin yanlış olduğunu lütfen doğrusuyla birlikte verin. Edebinizi ve üslubunuzu bozmadan.
    Ben linkleri ile birlikte verdim bilgiyi. PDR mezunu olduğumu da belirttim. Şimdi bana yanlışlarımı doğrusuyla birlikte gösterin lütfen yada susun.
  • quote:

Bu konuyu daha fazla uzatmayacağım, neden insanlar okuduğu bölümünü tuttuğu takım gibi görür anlamıyorum. Tercih edecek adaylar bu forumda gördüm psikolog olacam diye koşa koşa atanması olmayan bir bölümde bulmasın kendini. ARAŞTIRIN ÖYLE GELİN ARKADAŞLAR. Bu forumda verilen bilgiler tamamen hayal ürünüdür. Ben bu bölümden zor kurtuldum. Kurtulmakta çok zordur. Herkese akademik hayatında başarılar dilerim.

Alttaki mesajınıza bakarak söyleyebilirim ki takım tutar gibi bölüm tutmaya mükemmel bir örnek olmuşsunuz..

quote:

Psikoloji PDR'ye denk değil daha alt bir bölümdür. Aklı başında her öğrenci tercihlerinde Psikolojiyi PDR'nin alt sıralarına yazar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pookipsi -- 31 Temmuz 2013; 21:08:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: pookipsi

quote:

Bu konuyu daha fazla uzatmayacağım, neden insanlar okuduğu bölümünü tuttuğu takım gibi görür anlamıyorum. Tercih edecek adaylar bu forumda gördüm psikolog olacam diye koşa koşa atanması olmayan bir bölümde bulmasın kendini. ARAŞTIRIN ÖYLE GELİN ARKADAŞLAR. Bu forumda verilen bilgiler tamamen hayal ürünüdür. Ben bu bölümden zor kurtuldum. Kurtulmakta çok zordur. Herkese akademik hayatında başarılar dilerim.

Alttaki mesajınıza bakarak söyleyebilirim ki takım tutar gibi bölüm tutmaya mükemmel bir örnek olmuşsunuz..

quote:

Ben doğruları yazıyorum arkadaşım. İstediğiniz öğrenciye sorun PDR'ler hep Psikolojilerden daha yukarılara yazılır. Tercih listesi böyle oluşturulur. Giriş puanlarıda bu söylediğimi destekler nitelikte. Nitekim KPSS puanlarıda. Gerçekler bazıları için can sıkıcı olsa da gerçektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Volksdeutsche

Verdiğim hangi bilginin yanlış olduğunu lütfen doğrusuyla birlikte verin. Edebinizi ve üslubunuzu bozmadan.
    Ben linkleri ile birlikte verdim bilgiyi. PDR mezunu olduğumu da belirttim. Şimdi bana yanlışlarımı doğrusuyla birlikte gösterin lütfen yada susun.

Sayın Volksdeutsche, sizin PDR mezunu olduğunuza inanmıyorum. Danışmanlık ve Rehberlik terimleri ile ilgili uzaktan yakından ilginiz olsaydı PDR'yi eğitim psikoloji sanmazdınız. Psikolojinin alt dalı deme gafletine düşmezdiniz. Gerçekten öyle bir durum var ise vah sizin danışanlarınızın haline. Ben gerekli açıklamaları önceki mesajlarımda yaptım. Her mesajımda da kalın kalın belirttim. Buradaki bilgiler hayal ürünüdür. Araştırmadan gitmeyin diye. Bunda yanlış birşey yok. Kimsenin geleceğini yakmaya hakkınız yok. Herkes gerçekleri öğrenmeye hakkı vardır. Kimse forumdan okudukları ile akademik kariyerine başlamasın. Bölüm başkanlıklarından gerekli bilgiyi edinmeden gitmeyin.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: pookipsi

quote:

quote:

Ben doğruları yazıyorum arkadaşım. İstediğiniz öğrenciye sorun PDR'ler hep Psikolojilerden daha yukarılara yazılır. Tercih listesi böyle oluşturulur. Giriş puanlarıda bu söylediğimi destekler nitelikte. Nitekim KPSS puanlarıda. Gerçekler bazıları için can sıkıcı olsa da gerçektir.

tamam, istediğim öğrenci olarak kendimi seçiyorum -aklım başımda mı bilmiyorum-

mesela ben pdr'yi psikolojinin önüne yazmadım, çünkü ikisinin kulvarları farklı

sıralamam 1- odtü psikoloji 2-hacettepe psikoloji idi
    muhtemelen pdr okumak isteseydim sıralamam 1-boğaziçi pdr 2-hacettepe pdr şeklinde olurdu

sanırım sizin soru sorduğunuz öğrenciler ne istediğini tam olarak bilmeyen ve konu hakkında bilgisi olmayan, araştırma yapmadan tercih yapmış öğrenciler,
    yani pdrleri ve psikolojileri ortaya karışık yazan bir öğrenci belli ki psikolojiye merakı olan fakat "hangisi olursa" mantığıyla yaklaşmış dolayısıyla da sizin teorinizi desteleyecek soruları sormamızı gerektirecek aklı başındalık sınıfına gireceklerini pek sanmıyorum
    -gerçek hayatta oldukça aklı başındalardır eminim, bu konu için söylüyorum-

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.