Şimdi Ara

Psikoloji Bölümü - Bilinen Doğrular ve Yanlışlar (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
21
Favori
181.725
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Skayn

    quote:

    Orijinalden alıntı: wampirrr

    quote:

    Orijinalden alıntı: Skayn

    quote:

    Orijinalden alıntı: wampirrr

    quote:

    Orijinalden alıntı: Skayn

    Arkadaşlar burada konuyu sidik yarışına çevirmenin alemi yok. Psikoloji mezunları kesinlikle Psikolog ünvanı almaz. Bir mühendis alır, bir eczacı alır, bir psikolojik danışmanda, psikolojik danışman ünvanı kazanır. Psikoloji mezunu aynı fakülte altındaki diğer bölümler gibi, tarih mezunu tarih mezunu olur, edebiyat mezunu edebiyat mezunu olur, psikoloji mezunu da psikoloji mezunu olur.

    Ayrıca yukarıdaki arkadaşım. Seninde dediğin gibi farklı fakülte altındalar ve bazı ders farklılıkları olabilir. PDR bölümünde ben Psikolojiye girişten tut, gelişim psikolojisinden tut hemen hemen tüm psikoloji derslerini de aldım danışmanlık ve eğitim derslerinide aldım. Bu sene son sınıftayım, 2 bölüm de seçmeli dersler ile birlikte, Psikoloji 46 ders ile kredisini tamamlıyor. PDR ise 58 ders ile kredisini tamamlıyor.

    Atanma konusuna değinmiyorum bile PDR 0 puanla atanırken Psikoloji mezunları tedirginlik içinde atanacakmıyız diye bekliyorlar.

    Burada Psikolog olacaksınız diye milleti kandırıp bölüme gönderdikten sonra kimseyi pişman etmeyin. Böyle bir olay yok. Bu bilgiyi istediğiniz üniversitenin bölüm başkanlığından öğrenebilirsiniz. Forumda yazıyor diye kimse atlayıp gitmesin. Giden de artık kendi bilir. Ben paçayı zor kurtardım Psikolojiden. Haydi sağlıcakla.

    Tabii ki ders farklılıkları var, olabilir değil alanlar farklı. pdr bölümü psikolojiyle ilgili kendi alanı dahilinde kullanması için gereken bilgiyi alıp asıl işi danışmanlık ve rehberlikle ilgili öğrenimini görecek. Gerçi eğitim fakültesinde olması ve Türkiye'de daha çok rehberlikçi, rehber öğretmen gözüyle bakılmasından ötürü eğitimle ilgili özelleşmiş dersleri var. Psikoloji bölümünün ise asıl dersleri psikoloji ama psikolojiyle ilgili genel derslerin yanında alt dallarıyla ilgili dersler de ve doğal olarak da eğitim bilimleriyle alakalı bir dersi yok. Psikoloji alanında daha sonra farklı alt dallarında uzmanlaşmak isteyenler için bilişsel psikoloji, sinirbilim, klinik psikoloji, sosyal psikoloji, örgütsel psikoloji, gelişim psikolojisi ( o tek ders olarak değil ) ne kadar gerekli ve alan içindeyse, pdr için de kişisel veya grup içinde rehberlik danışmanlık yapmak ve bunun için özelleşmiş dersler almak o kadar gerekli ve alan içinde. Gelişim psikolojisi gelişim psikolojisi alanında uzmanlaşmak için değil, rehberlik ve danışmanlık alanında kullanmak için var. Gelişim psikolojisinden psikolojik bozukluklar ya da rahatsızlıklara kaynak oluşturma, yeni bir teori oluşturmak için değil yani amaç farklı.

    Gerçi işi ''atanmak'' olarak görmekten bahsedilen bir yoruma göre çok gereksiz tabii bu bilgiler. Ama sonra sosyoloji mezunları felsefe mezunları atanıyor biz atanamıyoruz diye de isyan etmeyin. Hedef öyle ''atanmak'' gibi tek bir hedef olunca ne olacağı belli olmaz.

    Ama böyle bir yorum yapmak da sonuçta burayı okuyup da fikir sahibi olacaklar için kesinlikle ciddiye alınması ve düzeltilmesi gereken bir yorum.

    Psikoloji hedefi sadece atamak olan bir bölüm değildir. Sahası çok geniştir ve her alanda olduğu gibi çaba gösterilmesi gerekir. Psikoloji okumanın çıkardığı tek yok klinik değil yani yüksek lisans yapmadan örgütsel psikoloji ilgi alanınsa ona göre lisans eğitimin süresince kendini geliştirip insan kaynakları vb alanlarda çalışılabilir. Diğer alanlar genelde akademik çalışma gerektirdiğinden uzmanlaşma yani yüksek lisans, doktora vs ile yol alınır ve sürekli araştırma yapma, bilgini geliştirme, yabancı dil, yüksek ortalama vs gerektirir.

    Bu açılardan bakınca elbette pdr eğitimi çok daha rahat ve kolay. Ama rehberlik yapmak ve okullarda bu alanda çalışmak isteyen birinin psikoloji okuması da yersiz psikolojinin alt alanlarında uzmanlaşmak isteyen birinin pdr okuması gibi. Kulağı uzak olan elle tutmak gibi, laf olsun diye bu iki bölümün adı da fakültesi de farklı değil.





    Yaran olduğu yerden gocunmuşsun arkadaşım. İki bölüm arasındaki ders farklılıkları ve çalışma alanları konusunda hemfikiriz. Fakat... Atanma konusuna neden bu kadar takıldın, konudaki tek mesajım atanmaymış gibi bir tavıra girdin . Bu ülkede puanları belirleyen atamalardır. Aç tercih klavuzunu atanması olan bölümlere bir bak kaç puan. Dersane de tercih hazırlatan öğrenciler PDRlerden sonra Psikolojileri ekliyorlar. PDR gelmez ise Psikolojiye gidiyorlar. Bu ortada olan bir gerçek. Milletin bu ülkede edebiyat dinlemekten çok işe ihtiyacı var.

    PDR'nin tek hedefi ataması mı arkadaşım ? Bu sonuca nerden vardın ? Hangi bilimsel makalelerden yararlandın ? Boş kıyaslamalar bunlar.. PDR sahası çok geniş ve ataması olan, geleceği olan bir bölümdür. Çaba gösteren çok daha iyi yerlere de gelir. Bunun yarışına girersek konu dağılır ve farklı yönlere gider. Bu paragrafını bu yüzden daha fazla uzatmayacağım. İsteyen kişilere zaten elimden geldiğince her iki bölüm hakkında bilgi veriyorum.



    Valla ortada boş kıyaslamalar var da benimkisi değil... Ben hiçbir bölüme senin dediğinin tersine kötüleme yapmıyorum ama pdr'ye giriş puanı her zaman psikolojinin altında yani psikiyatri uzmanlığından bahsetmiyoruz psikolog ünvanı nasıl pdr ye yarısı olup gocunulabilecek bir şey? Herhalde pdr mezunları ya da öğrencileri bambaşka bir dünya algısına sahipler... Psikoloji diye bir bilim olmasaydı pdr diye bir şey zaten olmayacaktı, pdr eğitim fakültesindedir ve işi danışmanlık ve rehberliktir adının içinde bu var yani bunu bu kadar kompleks yapmak çok saçma. Kimse kimseyi belli bölümü tercih et diye silahla zorlamıyor psikoloji öğrencisi x,y,z psikoloğunun da şunla bunla atışma gibi bir işi yok ama nerede pdr ile ilgili konu olsa psikolojiyle anlamsız bir kıyas ve küçümseme var ve baya komik duruyor dışarıdan.

    senin mesleğe bakış açın atama olabilir ama gerçekler bu at gözlüğünden çok daha geniş, yorumları da dar alanı belirtip sanki genel geçer doğrulardan her alanı, şartı kapsıyormuş ayağıyla yapıyorsan karşılık alman da son derece normal.

    Sayın wampirrr, benim dediğim PDR sadece atamadan ibaret değildir mesajı üzerineydi. PDR'nin amacı Danışmanlık ve Rehberliktir zaten. Bu konuda bir karışıklık yok. Mesleğe bakış açım sadece atamadan ibaret değil, fakat PDR'nin ataması Psikoloji'den çok daha kolay bu da bir gerçek. Bunun üzerine tartışmaya gerek yok diye düşünüyorum. Ülkemizde ataması olan bölümler de her zaman daha fazla tercih edilir ve puanı yüksek olur. Yalnız mesajınızda bir yere takıldım. PDR'ye giriş puanı Psikoloji'nin altında derken ÖSS'yi kasdetmediniz sanırım ?

    Herhalde paralel bir evrende yaşıyorsun ne diyeyim, öss - yeni adlarıyla neyse- kastettim tabii ki hayır bunun tartışılacak bir yanı da yok kılavuzdan bakılıyor.

    Hangi bölümün tercih edileceği her zaman değişir öncelikle kesin diye bir şey yok. Olay da ataması var o zaman tercih edilir daha çok gibi basit-düz bir mantıktan ibaret değil. İstatistik bilgisi yok elimde ama ''atama'' amaçlı devlet sektöründen çok daha fazla iş gücü olan özel sektör diye bir gerçek var sanırım paralel evrende o yok.




  • Gereksiz bir tartışma çıkmış.Bu video aydınlatıcı olur.

    İzlemenizi öneririm.

    Birçok soruya cevap vermiş.

    http://www.youtube.com/watch?v=vVp8sUED7C8
  • arkadaşlar psikoloji bölümünü bitirenler lisans tezleri duruyorsa uygun fiyata alırım acil bana ulaşın !!!!!!!!!!!!!!!
  • üsküdar psikoloji iyi midir?bu üni psikoloji alanında iddialı diyorlar.
  • Skayn kullanıcısına yanıt
    Psikolojiden pdr ye nasıl yatay geçiş yaptınız , herkes geçiş olmadığını söylüyordu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ankara psikolog; Yetişkin, ergen ve çocukların ruhsal ve davranışsal sorunlarında, bireysel psikoterapötik yaklaşım, psikolojik danışma ve psikofarmakolojik tedavi hizmetleri
  • Çok yararlı konu
    teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşletme bölümü mezunuyum. klinik psikoloji yüksek lisansı yapabilir miyim ? Ve psikoloji mezunu gibi terapi yapabilir miyim ya da bununla bağlantili mesleklere kpss ile yerleşebilir miyim ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Psikoloji okumanın çok masraflı olduğunu söylüyorlar doğru mu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • netkingv N kullanıcısına yanıt
    Dostum facebook hesabın varsa verebilirsen mahsuru yoksa oradan konuşursak çok makbule geçer fakat vermezsende buradan yazayım hiç çoktan bir kaç soruma cevap verirsen buda çok makbule geçer.Şimdi yukardakı bilgilerde çok işime yaradı teşekkür ederim fakat şimdi yukardakı ayrıntıyı tam anlıyamadım ufak bir yeri 4 yıllık üni bitince hastanede çalışabiliyormuyuz benm aklımda üniyi bitirp hastanede psikolog olmak istiyorum devlet hastendesinde olmadı özel hastanede olabilir ve İst Acı badem istiyorum o üni hakkında fikirlerini söylersen ve bu yüksek lisansı bitirmek kolaymıdır ? Şimdiden teşekkür ederim... @netkingv
  • mrdeepderin M kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Resmiyette mümkün olsa da, genellikle klinik psikoloji yüksek lisansı için psikoloji lisans ön koşul olarak istenmektedir. KPSS ile yerleşebilmek için lisansın psikoloji olması şarttır. Terapi yapmanız mümkün değildir.
  • Eğer klinik psikolojide uzmanlaşmak istiyorsanız, uzun bir uzmanlaşma süresi gerektirdiği için masraflı olduğu söylenebilir. Fakat bu tamamen durumdan duruma değişecektir.
  • jasbafce kullanıcısına yanıt
    Bir psikoloji bölümü seçerken bölüm hocalarının psikoloji kökenli olmasına dikkat etmekte fayda vardır. Psikoloji bilimini psikologların anlatıyor olması gerektiğine inanıyorum. Psikiyatristlerin ağırlıklı olarak yer aldığı bölümlerin bu açıdan nitelikli bir eğitim vermelerinin zor olduğunu düşünüyorum.
  • Aurora Igor kullanıcısına yanıt
    İstanbul Acıbadem Psikoloji'nin nasıl olduğunu maalesef bilmiyorum. Daha önce de yazdığım gibi bölüm kadrosuna bakmakta fayda var. Şimdilik lisans diploması ile devlet hastanesine psikolog olarak atanmak mümkün. Uzun vadede yüksek lisans şartı gelir mi onu zaman gösterecek.
  • faydası olur buyur
  • Devam zorunlulugu olmayan psikoloji bölümleri hangileri???

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam merhaba Ben matematik ogretmeniyim istanbulda bogazici disinda tum devlet universitelerini yazaniliyorum benim sorum calisirken psikoloji okuyabilirmiyim? Devam zorunlulugu var mi? Cevabiniz icin simdiden tesekkurler .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: netkingv

    İstanbul Acıbadem Psikoloji'nin nasıl olduğunu maalesef bilmiyorum. Daha önce de yazdığım gibi bölüm kadrosuna bakmakta fayda var. Şimdilik lisans diploması ile devlet hastanesine psikolog olarak atanmak mümkün. Uzun vadede yüksek lisans şartı gelir mi onu zaman gösterecek.

    Bilgi almak istiyorum malum tercih donemi bilgi alabilir miyim.acaba biraz ayrintili tek tek sorsam?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüksek lisans fiyatları 40 binden başlıyor. Birde alacağın kurs ve serifikaları düşünürsek bu piyasa biraz pahalı.
  • netkingv N kullanıcısına yanıt
    Dediğin doğru ancak bu şununla alakalı, zorla pskiyartist olanlar var bir de seçip olanlar var.

    Mesela Agah Aydın, Mutluhan İzmir. Bunlar Psikolog kadar bilen insanlar.

    Bana göre psikoterapist olmak isteyen biri ya Bilgi'ye gitmeli ya Boğaziçi'ne.
    Bunu b.ktan bir özel üniversiteye giden biri olarak söylüyorum. Belilrli kalıplarla bilişsel bir terapi, patolojinin kökenine inemeyen bir yapıda ki yaklaşımla terapist olmuyorsunuz. CBT tamamen manipüle etme üzerine kurulu.

    Bu bölümü seçen insanların baştan ilgisi olmalı. Mesela benim ygs/lys sıralamam çok kötü, öneri üzerine psikoloji bölümüne gittim. şu sıra 3.65 ortalamam var. benden 10 kat daha iyi insanlardan daha fazla şey bilip, daha fazla şey yorumlayabiliyorum. Çünkü Psikanalitik felsefeyi seviyorum.

    İstanbul üniversitesini kıl payı kaçırmış insanların ortalamaları 2.30 civarı. Tabi bölümün ingilizce olmasının da farkı var.

    Eğer psikolojiye ilginiz yoksa psikoloji okumayın
    Ben yazarken parayı çok övdüler, çıkar çıkmaz 5'le başlarsın vs falan yüksek lisanssız 2 alsan iyi para, yüksek lisansla 4'ü falan ancak 2-3 yıl sonunda görürsün. Yani öyle her psikolog 45 dakikalık seanstan 600 lira kazanmıyor. gitmeden önce mitoloji ve felsefe hakkında biraz bilgi birikiminiz olmalı.

    Çoğu üniversite lise gibi psikoloji eğitimi veriyor. Sabahtan akşama kadar kaynak okuyorsunuz bu durumda kendiniz için




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.