Aranızda Resident Evil'i bilmeyen, en azından duymayan yoktur herhalde. Bilmeyenler için; Resident Evil ilk kez 1996'da PlayStation'larımıza konuk olmuş bir efsanedir. Oyun başlarda her ne kadar Alone in The Dark taklidi olarak görülse de, sadece oynanış stilini Alone in The Dark'tan almıştı. Resident Evil kısa süre içinde gerek grafikleri, gerek atmosferi ve gerek senaryosu ile kısa süre içinde korku oyunlarının zirvesine oturmayı ve hatırı sayılır bir hayran kitlesi toplamayı başardı. Eğer Silent Hill serisi doğmasaydı, şu anda 'korku' kavramı çoktan Resident Evil ile özdeşlemiş olabilirdi.
Hemen ardından çıkan devam oyunları ile seri kısa sürede oyun dünyasının klasikleri arasındaki yerini aldı. İlk oyunun hemen ertesi sene çıkmış olan RE2 o zaman için inanılmaz bir görselliğe sahipti. RE3'te aynı başarıyı devam ettirse de, bana göre basitliği ve aksiyonun korku öğelerinin önüne geçmesi ile ana serinin en zayıf oyunuydu. Hemen ardından haklı olarak RE4'ü beklemeye başladık. Hemen herkes RE4'ün PS2 için çıkacağını düşünse de Capcom ufak bir sürpriz yapıp PS2 için Dreamcast'in gözbebeği RE: Code Veronica'yı çıkardı. Veronica her ne kadar iyi bir oyun olmasına karşın (sonradan PS2'ye çıkacak olan survivor serilerini düşünürsek oldukça iyi) serinin fanatiklerini tam olarak ikna edememişti. Hemen ardından Capcom'un Nintendo ile anlaşması sonucu, Capcom PS2 için dalga geçercesine ucuz Survivor oyunlarını çıkardı. Outbreak bu oyunlar arasında en başarılısıydı belki ama onunda kendine has eksileri ve zorlukları vardı. Açıkcası da online olması dışında hiçbir artısı da yoktu. Capcom bu arada GC için RE Zero gibi başarılı bir RE oyunu ile RE : Remake gibi bir başyapıt çıkardı. Özellikle Remake GC'nin neler yapabileceğinin en güzel göstergelerinden biriydi.
Yine de fanatiklerin aklı haklı olarak RE4'teydi. Capcom RE4'ü açıklamakta gecikmedi. Oyun sadece GC'ye özel olacaktı ve başka hiçbir platform için çıkmayacaktı. Haliyle kimi RE fanatikleri sadece bu oyun için GC almaya başlamıştı. Video ve screenlere baktığımızda seride köklü bir değişim söz konusuydu. Oyunun GC için çıkmasına 1 ay kala, PS2 sahiplerinin ise çoktan ümidini kestiği bir dönemde, Capcom RE4'ü PS2 için de çıkaracağını açıkladı. Ve tarih olarak da bu yılın sonunu vermişti. Bu PS2 sahipleri için müthiş bir haberdi. RE4'ün GC versiyonu mükemmeli aşmış, ve bana hayatımın en güzel oyun tecrübelerinden birini yaşatmıştı. Şimdi ise herkesin olduğu gibi benim aklımda da aynı soru vardı ; RE4 PS2 için ne kadar iyi olacak?
RE4 ve Sony! Eski dostlar bir arada...
Oyundaki ana karakterimiz hepimizin bildiği üzere RE2'nin çaylak polisi Leon Scoot Kennedy. Fakat aradan geçen 6 yılın Leon'a yaradığını söyleyebiliriz. Bu oyunda daha atak, daha cesur ve her şeyden önce daha karizma bir Leon bizi bekliyor. Başkanın kızı terörist bir örgüt tarafından kaçırılmıştır. İstihbaratlarda kızın Avrupa'daki bir köyde saklandığını göstermektedir. Bunun üzerine Leon ve 2 polis arkadaşı, Amerikan Gizli Servisi tarafından başkanın kızını bulmak üzere bu köye gönderilir. Oyunun hemen başında Leon köyü araştırmaya başlar ve ilk girdiği evin sahibi tarafından beklenmedik bir tepki (!) ile karşılaşır. Diğer 2 arkadaşı da az sonra hakkın rahmetine kavuşunca, Leon bu esrarengiz köyde görevine tek başına devam etmek zorunda kalacaktır. Hikaye biraz klişe gözükse de kötü olduğunu söyleyemeyiz.
Oyuna başlar başlamaz ilk fark edeceğiniz şey kamera sistemi olacak. Evet, RE klasik sabit kamera sisteminden kopmuş ve tamamen 3D bir kamera sistemi ile karşımıza çıkmış. Bu sayede oyunda istediğimiz kareye istediğimiz şekilde bakabiliyoruz. Bu oynanış için çok büyük bir kolaylık. Kamera kahramanımızın hemen arkasından takip ediyor. Artık silahımızın da bir lazeri var ve lazer yardımıyla gerek zombilerle gerek çevre ile istediğimiz şekilde etkileşime geçebiliyoruz. Zombi dediğime bakmayın, RE4'de düşmanlarımıza zombi demek de doğru sayılmaz. Çünkü bu zombiler düşünebiliyorlar, konuşabiliyorlar, silah kullanabiliyorlar ve ortak hareket edebiliyorlar. Yani eski oyunlardaki embesil zombileri unutun. Haliyle bu daha zor bir RE oyunu demek bizim için. Lazer yardımıyla köylüleri istediğiniz noktalarından vurabilirsiniz. Genelde head shot yapacağınızdan şüphem yok ama bazı düşmanlarda (köylülerden bahsetmiyorum) ayaklarından vurup yere yatırmak daha iyi bir tercih olabiliyor. Ayrıca köylüleri neresinden vurursanız vurun ona göre tepki veriyorlar. Yani kafasına ateş ettiğinide zombi gözünü tutuyor, kolundan vurduğunuzda kolunu tutuyor, ayağından vurduğunuzda yere düşebiliyor. Ayrıca bu silah ile kapıları da kırabiliyorsunuz. Kapının önüne masayı dayadıktan sonra açaçağınız delikle köylüleri delik deşik edabilirsiniz. Ayrıca silahla oyunda karşılaşacağınız hayvanları avlamanız da mümkün. Kargaları, yılanları rahatça indirebilir. Gölde balık avlayarak karnınızı doyurabilirsiniz.
Dual Shock 2 ve Leon... Başka isteğiniz?
Kontroller inanılmayacak kadar rahat hazırlanmış. Eski oyunları oynamış arkadaşların sorun yaşamayacağı gibi, ilk kez RE oynayanların da kontrollere alışmaları uzun sürmeyecektir. RE4 tüm seri içinde en yumuşak kontrollere sahip. Oyundaki item taşıma kapasitemiz yine sınırlı tutulsa da diğer serilere göre oldukça fazla. Fazla gelen itemleri satabilir veya discard edebiliriz. Save olayını yine daktilolar sayesinde gerçekleştiriyoruz fakat bu oyunda 'ink ribbon' olayı kaldırılmış durumda. Yani istediğimiz save noktasında istediğimiz kadar save edebiliyoruz. Artık ara demolarda kolu bir kenara bıraktıktan sonra koltuğunuza yaslanıp kolanızı yudumlamayı unutun. Ara demolarda bazı aksiyon sahnelerinde oyun sizden doğru zamanda doğru tuşa basmanızı isteyecek. Aksi takdirde bir anda ekranda 'game over' yazısını görmeniz mümkün. Bu Shenmue oynayanların yabancı olmadığı bu sistem, kimi zaman sıksa da oyuncuyu oyundan koparmamak ve her zaman tetikte tutmak birebir.
Oyundaki değişiklikler tabi ki bunlarla sınırlı değil. Az önce itemleri satabileceğinizden bahsetmiştim. RE4'te silahları ve bazı itemleri oyun içinde sık sık karşılaşacağımız gizemli bir yabancıdan alıp satıyoruz. Bıçak, tabanca, pompalı, roket atar gibi klasik RE silahlarının yanında yeni 3D sistemi sayesinde Capcom oyuna 'Sniper Rifle'ı da eklemeyi unutmamış. Gerekli dürbünü satın alıp combine yaptığımızdaki silahın görüş mesafesi muhteşem. Ve bu sayede inanılmaz mesafelerden düşmanlarınızı tek atışta öldürmeniz mümkün. Oyunda Sniper'ı kullanmak gerçekten inanılmaz zevkli. Bu silahları satın aldığımız gibi upgrade'lerini de yapmak zorundayız. Bunu da oyundaki yabancı sayesinde yapıyoruz ve her şeyin olduğu gibi bunun da bir bedeli var. Bunu da oyundaki düşmanların bıraktığı ve kutulardan bulacağımız paralar sayesinde yapıyoruz. Ayrıca oyunda bulduğumuz elmas ve değerli eşyaları yine bu yabancıya satabiliyoruz. Bazı değerleri eşyaları ise kendi aralarında combine edip değerini arttırabiliyoruz.
Bu oyun PS2 donanımını aşar... Mı acaba?
Gelelim hemen herkesin merak ettiği konu olan grafiklere. Ben dahil olmak üzere kimse bu konuda oyunun PS2 verisyonunun GC versiyonu kadar iyi olacağını beklemiyordu tabi ki. Ama bu kadar da iyi olacağını tahmin etmiyordum. Grafikler için GC versiyonu ile neredeyse aynı diyebilirim. Dikkat ederseniz 'neredeyse' diyorum. Capcom PS2'de sadece bazı ufak detayları kısma yoluna gitmiş. Mesela ağaçlardaki dal sayısı PS2 versiyonunda çok daha az. Bunun yanında her ne kadar ışıklandırmalar harika olsa da GC versiyonu kadar değil. GC'de köyde gece, inanılmaz yağmurlu bir sahnede elinde meşalelerle köylüler ile karşılaşmanın atmosferini unutmam mümkün değil. İşte o sahnede 5-10 saniyede bir şimşek çakması ve o ışıkta etraftaki tüm nesnelerin gölgelerinin birebir gerçek yansıması olağan üstüydü. PS2'de aynı sahnede yine şimşeği çaktığını anlamak mümkün ama sadece gökyüzüne dikkat ettiğiniz takdirde. PS2'de bu ve bunun gibi bazı ışık oyunları kısılmış. Bununla birlikte köylülerin suratları ve karakter modellemeleri çok dikkat çekmeyecek şekilde düşürülmüş. Bunların dışında PS2'nin bir kaybının olduğunu söylemek çok zor. Capcom PS2'ye oyunu inanılmaz derecede başarılı çevirmiş. Leon, köylüler, boss'lar kısaca oyundaki her canlı inanılmaz detaylı hazırlanmış. Mekanlardaki ayrıntılara ise ancak şapka çıkartabiliriz. Kısaca oyunu GC ile kıyaslamam gerekirse grafiklerin çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Ama başlı başına bir PS2 oyunu olarak düşünürsem bir kelime ile anlatmam mümkün olacaktır; mükemmel! Benim korkum grafikten önce yükleme süreleri ile oyunda yavaşlama olup olmayacağıydı. Ama Capcom bu konuda da imkansızı başarmış. En son derdiniz yükleme süreleri ile yavaşlamalar olsun.
Ses ve müzikler için de söyleyecek fazla sözüm yok. Oyundaki görsellikle beraber ses ve müzikler bizi atmosfere bağlayan bir diğer etken. Köylülerin kendi aralarında bağırmalarını duymak istemeyeceğimiz kadar iyi hazırlanmış. Oyunun genelinde sessizlik hakim olsa da, boss kapışmalarında ve bazı aksiyon sahnelerinde devreye giren müzikler muhteşem. Tüm bunların dışında karakterimizin ayak sesleri, silah sesleri ve hayvanların sesi de gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar iyi. Eğer 5+1 ses sisteminiz varsa burada beni boşuna uğraştırıyorsunuz. Oyunun alın ve tüm bunları bizzat kendiniz yaşayın.
Hakim Kürsüye Bir Kez Vurur!
Oyunun PS2'ye çıkacağını duyduğumda yaşadığım kısa süreli şok, birkaç dakika içinde yerini sevince bırakmıştı. Ama GC versiyonunu oynadıktan sonra ister istemez aklımda bazı şüpheler oluşmuştu. Capcom ise bu şüphelerin hepsini silip atmayı başardı. Oyun GC versiyonu kadar iyi olmasının yanı sıra PS2 sahiplerine özel artılarla geliyor. Değişik kostüm ve silahların yanı sıra en önemli ve GC sahiplerini çıldırtacak, değişiklik oyunu bitirdikten sonra açılan 'Seperate Ways' modu. Ada Wong ile oynadığımız bu mod yaklaşık 5?6 saat sürmekle beraber kafamızdaki kalan soru işaretlerini yalayıp yutuyor. Başlı başına bir oyun diyebiliriz 'Seperate Ways' için.
Sonuç olarak PS2 son dönemlerinde sahiplerine ziyafet sunmaya devam ediyor. God of War, Shadow of Colossus, Gran Turismo 4, MGS 3 gibi oyunlarla inanılmazı başaran PS2 zincirin şimdilik son halkasına (Daha Final Fantasy XII gelecek, sıkı durun) Resident Evil 4'ü ekliyor. Benim size bu oyunu alın oynayın demem bile, size yapacağım bir hakarettir. O yüzden son sözüm 'oyuna başlamadan önce ışıklarınızı söndürmeyi unutmamanız' olacak.
Resimler:
Not: Kendi Arşivimdendir. Not2: Bilgiler ve Resimler Oyunla İlgili Sitelerden Alıntıdır. Not3: Devamı Gelicek
İstediğiniz Oyun İncelemesi Varsa Pmden Yazın Açayım Konuyu.
PS2 Ölmemeli
İşte burada duracan arkadaş. Yeryüzünde kendisinden bir önceki oyunu bunun kadar aşan çok az oyun var. Bunu nice oyun firması kabul edip dile getirdi. Hem PS2 hem GC versiyonlarını oynayıp bitirdiğim, PS2 de 50 kere bitirdiğim bir oyun. oyun değil efsane.
quote:
Orjinalden alıntı: plantamax
esas soru şu ps3 için yapılan RE5 nasıl olacak
Bekleyip Görücez ama Ben Çok Büyük Bi Değişiklik Beklemiyorum hocam. Lakin İnş. Güzel Olurda PS3 Fanları Sevinir
GÜZEL YAZI.KARDEŞ..BURADAN BENİMDE RESİDENT EVİL 4 VE SHENMUE TOPİĞİME BEKLİYORUM TIKLAYIN
RE4 en iyi Gamecube için yapılmıştır, en iyi grafikler orda
Resident Evil 3'de nemesisden kacmanin zevkini RE4'de bulabilen var mi gercekten? Capcomda bu isin b.kunu cikardi oyunu simdide Wii'ye cikariyomus. Anladik oyun tu- tuldu ama bu kadarda zorlanmazki di mi?
Ben Jill'den(Nemesis'ciler bilir) harika bir geri donus bekliyorum, Leon, Ada demeden supurup goturur bence.
Resident Evil 4 diğer oyunlara göre çok kaliteli ama seri içinde belki de en son sırada.
Zero, Remake, CV, 2 ve 3' ten aldığınız zevki vermiyor maalesef.
Arkadaşlar bu topici açan arkadaş -Proud2BeTurk- dolandırıcıdır , sakın alışveriş yapmayın.benim dvdleri yollamadı sana neler yazdım PM den nickim banlandı yine yazmak istemiyorum Allah Belanı versin.
ayrıca ben bu arkadaşa en sevdiğim dergilerimi yollamıştım onda da en az 50 kere okuduğum resident evil 4 incelemesi vardı bu adi insan benim dergiden okuyup aklında kalanları yazmış
Xry söylediklerin doğruysa Arkadaşa
çok sert suçlamalar acaba doğruluk payı var mı?
quote:
Orjinalden alıntı: lionheart_wta
Resident Evil 4 diğer oyunlara göre çok kaliteli ama seri içinde belki de en son sırada.
yoo ben 4'ten daha fazla zevk aldım diğerlerine nazaran...
Bircok fan bunlara bende dahil Resident Evil 4 oyunuyla üzüldü cünkü oyun ozunden koptu ama oyun herseye ragmen cok kaliteli hatta mükemmel.Degisim ile ilgili Mikami zaten Gc icin cıkmadan once acıklamada bulunmustu oyunun degismesinin zamanının geldigini ve bu sürece Re 4 ile baslayacaklarını belirtmisti.
Resident Evil 4 oyunu icin Umbrella Rising isminide kullanabiliriz cünkü Wesker bütün virüsleri topladı ve amacı Umbrella'yı yeniden kurmak.Bildigimiz gibi yaratıkları kontrol etmek imkansızdı ama Re 4'deki Plagas virüsü ile artık kontrol etme ozelligide Wesker'ın eline gecti.Wesker dagıtacak ortalıgı.
Oyunu Gc konsolunda oynadım ve bitirdim sunu diyebilirim oyun herseyiyle Gc'de süper.Bu oyun benim gozumde hala Only For Game Cube.
quote:
Orjinalden alıntı: Thathurts
RE4 en iyi Gamecube için yapılmıştır, en iyi grafikler orda
kanka wii için olanida iyi gibi
Proud2beturk...
Yazığın son paragraf sana mı ait? Sanırım alıntı yamışsında...
Sonuç olarak PS2 son dönemlerinde sahiplerine ziyafet sunmaya devam ediyor. God of War, Shadow of Colossus, Gran Turismo 4, MGS 3 gibi oyunlarla inanılmazı başaran PS2 zincirin şimdilik son halkasına (Daha Final Fantasy XII gelecek, sıkı durun) Resident Evil 4'ü ekliyor. Benim size bu oyunu alın oynayın demem bile, size yapacağım bir hakarettir. O yüzden son sözüm 'oyuna başlamadan önce ışıklarınızı söndürmeyi unutmamanız' olacak.
Demişsin... Final Fantasy 12 çıkalı 5 ay oldu. Ayrıca RE4' ü Ps2 sahipleri bitireli 1,5 yıldan fazla zaman oldu...
quote:
Orjinalden alıntı: TiesTorN
quote:
Dostum 4'e kötü oyun demiyorum yanlış anlaşılmasın.Birçok oyuna göre çok çok kaliteli.Fakat bu saydığım RE serileri 4 ten daha kalitelidir.4 resmen action oyunu oldu çıktı karşımıza.Oyunda puzzle denen hiçbişe yok.Kupkuru yürü bitir.
quote:
quote:
quote:
Dostum 4'e kötü oyun demiyorum yanlış anlaşılmasın.Birçok oyuna göre çok çok kaliteli.Fakat bu saydığım RE serileri 4 ten daha kalitelidir.4 resmen action oyunu oldu çıktı karşımıza.Oyunda puzzle denen hiçbişe yok.Kupkuru yürü bitir.
Doğru sadece ilk oynadığımda zevk almıştım. 2. defayı kaldıramadım. Direk akcion oldu çünkü. E hikaye de iyi değil biliyorsunuz, Ara sahnelerini seyrederim şimdilerde bakaram sadece...
quote:
Orjinalden alıntı: Yıldız Gemisi
quote:
quote:
quote:
Doğru sadece ilk oynadığımda zevk almıştım. 2. defayı kaldıramadım. Direk akcion oldu çünkü. E hikaye de iyi değil biliyorsunuz, Ara sahnelerini seyrederim şimdilerde bakaram sadece...
Hikaye ana senaryo Re oyunlarının devamı.Umbrella yıkılıyor ve sonrasında gelisen olay konu alınıyor.Yeni bir virüs yeni bir tür ve dahası
quote:
Orjinalden alıntı: Resident Evil
quote:
Orjinalden alıntı: Yıldız Gemisi
quote:
quote:
quote:
Hikaye ana senaryo Re oyunlarının devamı.Umbrella yıkılıyor ve sonrasında gelisen olay konu alınıyor.Yeni bir virüs yeni bir tür ve dahası
Ya tamam işte, ondan ibaret. Herhangi bir orijinalliği olmayan bir hikaye sonuçta.
quote:
Orjinalden alıntı: éM Ré
Xry söylediklerin doğruysa Arkadaşa
Arkadaşlar bu kişinin nicki başkaydı sonra ben daha önce yazdım foruma bu arkadaş tarafından dolandırıldım diye nickini değiştirdi.ama ben unutmadım.arkadaşın ismi serhat celen.body salonunda çalışıyor yalan söylemediyse .. YEMİN EDERİM yalan yok.