Şimdi Ara

Prut Savaşı Bizim İçin İyi mi Kötü mü oldu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
189
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Prut ve sonu gelmez Osmanlı-Rus seri savaşları bize fayda mı zarar mı getirdi? Düşünceleriniz nelerdir?



  • Prut savaşı bize herhangi bir zarar vermedi. Hatta Osmanlı'yı kaybettiği toprakları geri kazanabileceği yönünde umutlandırmıştır ama bu umutlarımız pasarofça anlaşmasın söndü.

    Öte yandan genel Osmanlı Rus savaşlarının bizim için felaketle sonuçlandığı su götürmez bir gerçektir.
  • Bizim ülkemizde yaygın kanı ''Osmanlıyı İngilizler ve siyonistler yıktı'' şeklindedir lakin aslında Osmanlıyı dışardan sürekli baskı altında tutan,Balkan uluslarının ayaklanmasına neden olan ve son dönemde Ermenileri doğuda isyana teşvik eden başat güç Rusya olmuştur.Şöyle 18.yüzyıldan sonraki tüm dönemlere bakarsanız Rusya'nın Osmanlıyla sürekli savaştığını görürsünüz.İnebahtı hariç Osmanlı donanmalarının yakıldığı Çeşme,Navarin ve Sinop baskınlarında hep Rusya vardır.Hatta Çeşme'de ve Sinopta Osmanlı donanmasını tek başına yakan devlet yine Rusya olmuştur.

    Yunanistan'nın 1829 Edirne anlaşması ile bağımsız olmasın ve Sırbistanın da özerk olmasında dahası Sırbistan,Karadağ ve Romanya'nın 1879 Berlin Anlaşması ile bağımsız olmasında ve Bulgaristan dahi özerk bir hale gelmesinde,Bosna-Hersek'in Avusturya'ya bırakılmasında hep Rusya etkili olmuştur.

    Tarihte sadece milli mücadele döneminde Rusya ile karşı karşıya gelmedik.Bu durumda 1945 yılına kadar devam etti.1945 yılında II.Dünya savaşı sona erince Stalin yönetimindeki Sovyetler Çarlık Rusyasında olduğu gibi gözlerini yeniden sıcak denizlere ve Anadoluya çevirdi.Türkiye'yi doğrudan tehdit etmeleri Türkiye'yi Batı'ya daha da bağımlı bir hale getirdi.Bugün eğer Türkiye Batı'ya bağımlıysa bu Rusların düşmanca siyasetindendir.

    Bugün dahi Rusların düşmanlığı devam eder.Sırf NATO'yu içerden bölebilmek için Ruslar bir dönem bizle flörtleşti hatta bize S-4OO dahi sattılar lakin şu son zamanlarda İdlipte yaşanılanlar ortada.Dahası bugün Rusya hiçbir Batılı ülkede olmayan tek resmi ypg temsilciliğini de Moskovada açılmasına izin veren tek ülkedir.Aynı zamanda sözde Ermeni soykırımını tanıyan ilk büyük devletlerden biri olmuştur.Yine 1980'li yıllarda eylemlere başlayan Pkk terör örgütünün envanteri Rus yapımı silahlarla doludur.Bu durum Amerikanın Ypg'ye tırlar dolusu silah vermesinden sonra dengelenmişse de yine de Pkk'nın ve ypg'nin ana silah gücü Rus yapımı silahlardan oluşur.

    Kısacası Rusya ile savaşlardan ziyade bizzatihi Rusyanın stratejisi ve Türkiye üzerindeki emelleri önce Osmanlıyı şimdide Türkiye'yi zor durumlara sokmaktadır.Bu nedenle Rusya ile olan ilişkiler sadece denge unsuru olarak kalmaya mahkumdur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Long Nightt -- 16 Şubat 2020; 20:34:25 >




  • Osmanlı'nın yıkılmasında İngiltere-Fransa-Avusturya-İtalya-Almanya bunların hepsini toplamının etkisi,Rusya'nın etkisi kadar olmamıştır. Rusya darbe üzerine darbe vurmuş, toparlanmamıza fırsat vermemiştir, Hatta Avrupa'lı devletler Rusya'nın Osmanlıyı yıkıp boğazlarda söz sahibi olmasını engellemek için zaman zaman Osmanlı ile Rusya'ya karşı ittifak yapmışlardır.
  • Prut bir zaferdir ama mesele "seri" Osmanlı-Rus savaşlarıysa eğer bu savaşlar bizim için genellikle hezimetle sonuçlanmıştır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.