Şimdi Ara

Proteus Opamp Kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.738
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bana verilen ödev doğrultusunda çıkış gerilimini

Vo=39Va+52Vb-9Vc şeklinde alan opamplı devreyi tasarlamam gerekiyor.

Bunları da direnç kullanımını göz önüne alarak Vo/18252=Va/408 + Vb/351 - Vc/2028 yaptım.

Birşeyler araştırıp yaptım ama olmadı.

Aklıma takılanlar şunlar:

*Burada simetrik besleme doğru yapılmış mı?

*Va Vb gerilim kaynağı mı yoksa dirençlerin üzerindeki gerilimler mi?

*Burada Va Vb Vc paralel olduğundan birbirlerine eşit oluyorlar,o zaman tüm toplama devrelerinde bu gerilimler birbirne eşit mi oluyor.O zaman Va=Vb alınabilir. (mi?)

Yardımcı olursanız sevinirim.

Proteus Opamp Kullanımı

• up
  • Va, Vb ve Vc gerilimlerine ground bağlamak gibi bir yanlış yapmışsın. isimlerini yazıp boş birakacaksin.
    Simetrik beslemeyi doğru yapmissin.
    Va, Vb, Vc gerilim değerlerini bilmiyoruz.
    Tek opampli devre ile bu tasarımı yapamazsın.
    Once toplayıcı ile Va ve Vb yı toplayacaksın. Bulduğun çıkışı fark yükseltecine Vc ile baglayacaksin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Va, Vb ve Vc gerilimlerine ground bağlamak gibi bir yanlış yapmışsın. isimlerini yazıp boş birakacaksin.
    Simetrik beslemeyi doğru yapmissin.
    Va, Vb, Vc gerilim değerlerini bilmiyoruz.
    Tek opampli devre ile bu tasarımı yapamazsın.
    Once toplayıcı ile Va ve Vb yı toplayacaksın. Bulduğun çıkışı fark yükseltecine Vc ile baglayacaksin.

•  Proteus Opamp Kullanımı

Denklem aslında şöyle Vo=13(3Va+4Vb)-9Vc

Soldaki uçlar Va ve Vb sağdaki de Vc

Bu kez 3 opamp koyarak denedim ama yine olmadı.Mikrovoltta bile 0 volt gösteriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Matt Jeevas -- 8 Aralık 2015; 0:26:45 >
  • Voltmetrelerde gerilim okuyamaman normal, çünkü olmayan gerilimi goremezsin yanı Va,Vb,Vc ye gerilim vermedik.
    Tabii bu arada voltmetrelerde de yanlış yere baglamissin.

1. devrende Va nin 3 katını, Vb nin 4 katini bulmussun. tabi eksi olarak bulmuş oldun.
    2. devrende 13 katını buldun ve eksilikte ortadan kalkti.
    3. devrende Vc yı direk bağlamissin ve yanlış olmuş. Once Vc yı eviren yukseltecle 9 katını elde et. eksi 9 katını bulmuş olursun. Sonra 3. devreye bağla (toplayiciya). Kazancını 1 yapmayı unutma.
    Toplayıcının sonucu eksi çıktığından, son olarak kazancı 1 olan eviren yükselteç kullan. Devren tamam oldu.

Sonucu ölçü aletleriyle gormek istiyorsan, Va, Vb ve Vc ye DC kaynak bağla(isis te ekranın sol tarafında yuvarlak içerisinde AC sinyal simgesinden). Gerilimleri mv lar seviyesinde ayarlamalisin (ornegin hepsini 1 er mv yap), çünkü opamp in çıkışı en fazla besleme gerilimi(9v) kadar olabilir.voltmetrelerin + problarini Va, Vb, Vc ve Vo ya bağla. - ileride ground a bağla. Elektriği ve ve çıkıştaki 82 mv u gor.

• Hocam çok teşekkürler yardımlarınız için,çok iyisiniz.

Dediklerinizden anladığım kadarıyla bu devreyi kurdum,teroride de sağladı ama yine proteus işini beceremedim.

Bir haftadır uğraşıyorum olmuyor artık bölümü bırakıcam nerdeyse deli oldum.

Proteusta 82mv'a yaklaşamadım bile.

Proteus Opamp Kullanımı
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PIC programlama devresi ?
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Önemli değil. Mobilde yardım ancak bu kadar oluyor.

U5 in çıkışına direnç bağlamayı unutmussun.

82 mv u yanlış yerden olcuyorsun. U4 un çıkışını olcmelisin, 6 numarali ayagini veya R9 un diğer ucunu olcmelisin. Vo yu olmuş olacaksın.

Devrenin karışıklığını azaltmak için opamp beslenmelerini de Va Vb ye bağladığın DC kaynaktan bağla. DC 12 veya 15 volt uygula.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 4006 -- 9 Aralık 2015; 19:21:21 >
  • Matt Jeevas kullanıcısına yanıt
    Devreyi isis te kurdum normal çalıştı. PC nin internet sorunu dolayısıyla resmini yukleyemedim.

741 ideal olmadığı için opampin çıkış gerilimi bir miktar az çıktı. Bu sorunu ortadan kaldırmak ve devreyi daha sade hale getirmek için ideal opamp kullanmalisin. Besleme gerilimine de ihtiyaç duymuyor. Çıkışında 82 mv gösteriyor.

• Matt Jeevas kullanıcısına yanıt
    Hala lazım mı bilemeyeceğim ama ideal opamplı çizimin resmini yüklemeye çalıştım. girişler 1 er mv iken çıkış 82 mv oluyor.
     Proteus Opamp Kullanımı
  • Çok teşekkürler.

Şimdi ben burda breadboard üzerinde nasıl 1mv uygulabilirim girişlere onu düşünüyorum.
  • İstedigin gerilim degerini ayarlı güç kaynağı ile elde edebilirsin. Meslek lisesinde misin, MYO damisin yada mühendislik fakültesinde misin bilemeyeceğimizi ama bu güç kaynakları okuduğun okulda bulunur.
    Gerilim bölücü dirençle istediğin gerilim değerini de elde edebilirsin. Ama 741 li opamp devresi için mv değerleri çok küçük değerler. Bu devrelerin kayıpları mv lu değerlere gore oldukça büyük olacağından sorun yaratır.
    Bence sen odev aldığım hocaya simülasyonu goster. Board üzerine farklı bir devre yapmalısın. Kazancı daha az olan. En azından girişine 0.5 volt uygularsan devren doğruya daha yakın çalışır. Kazanç sonucunda çıkışın, besleme geriliminin yaklaşık 1 volt altında olması gerektiğini de unutmayarak uygun kazanç değerini hesaplamalisin. Mesela kazancı 15 olan bir denklemin devresini kurarsan çıkış gerilimin yaklaşık 7.5 volt olur. Yanı uygulama için hocandan daha uygun bir denklem almalisin.

• quote:

Orijinalden alıntı: 4006

İstedigin gerilim degerini ayarlı güç kaynağı ile elde edebilirsin. Meslek lisesinde misin, MYO damisin yada mühendislik fakültesinde misin bilemeyeceğimizi ama bu güç kaynakları okuduğun okulda bulunur.
    Gerilim bölücü dirençle istediğin gerilim değerini de elde edebilirsin. Ama 741 li opamp devresi için mv değerleri çok küçük değerler. Bu devrelerin kayıpları mv lu değerlere gore oldukça büyük olacağından sorun yaratır.
    Bence sen odev aldığım hocaya simülasyonu goster. Board üzerine farklı bir devre yapmalısın. Kazancı daha az olan. En azından girişine 0.5 volt uygularsan devren doğruya daha yakın çalışır. Kazanç sonucunda çıkışın, besleme geriliminin yaklaşık 1 volt altında olması gerektiğini de unutmayarak uygun kazanç değerini hesaplamalisin. Mesela kazancı 15 olan bir denklemin devresini kurarsan çıkış gerilimin yaklaşık 7.5 volt olur. Yanı uygulama için hocandan daha uygun bir denklem almalisin.

Yardımlarınız için teşekkürler,herşey hazır yarın veriyoruz ödevi.

Elimizden geldiği kadar birşeyler yaptık.

• Önemli değil.
    Yarın olmuş bu arada. Odev tesliminde sorun oldu mu merak ettim

• Hiç bir sorun olmadı,Va Vb Vc'ye potansiyometre koyduk ve 1.5 V'luk pil bağladık.Burdan çok az bir gerilim uyguladık.

Çoğu kişi girişlere bir gerilim uygulamamış,bu bize çok büyük artı sağladı.Hoca bazı kişileri "gün içinde düzelt geri getir" falan diye yolladı hatta.Bize birşey demedi.

Sadece çıkış gerilimini ölçtüm hocanın yanında tam 82mv olmasada 0.3 volt falan çıktı değer ve devreyi nasıl tasarladığımızı falan anlattım.Kaç aldığımı bilmiyorum haftaya falan açıklanır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.