Yüzbaşı
01 Şubat 2005
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
4 üye
Görüntülenme
Toplam: 60 (Bu ay: 0)
Gönderileri
Merhaba arkadaşlar,

Sorum basit aslında, sağa ve sola dönebilen 12V bir motorun hangi yöne döndüğünü algılayabilmek için nasıl bir devre kurmam lazım?
İki pinli çıkışım olacak, sağa dönerse bir pin, sola dönerse diğer pin 5V'lul çıkış verecek.

Yardımcı olabilir misiniz?
Arkadaşlar merhaba,

Oto alarmlarındaki darbe sensörlerinin çalışma prensibi nedir? Titreşime göre mi yoksa sese göre mi çalışıyorlar.

Sese göre ise mikrofon ile mi dinlemek gerekir yoksa piezo ile falan mı?
Arkadaşlar merhaba,

Bir projemde kullanmak üzere hat almayı düşünüyorum.
Her 5 veya 10 saniyede bir online server'a data gönderilecek, bir de bazı durumlarda alarm niyetine beni telefonla da aramasını istiyorum.

Araştırırken M2M hatlara denk geldim. Daha önce M2M kullanan var mı? Normal hata göre benim için bir avantajı olur mu?

Teşekkürler
Selam arkadaşlar, başka bir konuya yazmıştım ama kimse görmeyince konu açayım dedim.

Kırmızı renk bmw 1 serisi aracım var. Derin çiziklerim yok ama harelenmeler ve malesef kuş pisliği ve reçinelerin bıraktığı yanıklar var. Makine ile kendim bir boya temizliği ve koruma yapmak istiyorum.

Elimde 2-3 sene önce eski aracım için Erdemboya'dan aldığım ama hiç kullanamadığım şu ürünler var:

- Einhell BT-PO 1100 E Polisaj ve Zımpara Makinesi
- Kil
- Meguiars M105 ve M205 (250 şer gram)
- Atas Waxy
- 125mm cırtlı tabla
- 150mm Atas cutting, polishing ve finishing padleri

Şimdi sormak istediğim, bu ürünleri kullanabilir miyim? Kullanabilirsem aradan geçen sürede pastalarım bozulmuş olabilir mi? Veya bunları kullanma derseniz ne tavsiye edersiniz? Bir de görüleceği üzere cilam yok. Bana baştan sona uygulayabileceğim bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

Çok araştırdım ama markalar modeller havada uçuşuyor ve hangisi diğerinin muadili olabilir kafam karmakarışık artık.

Bu işi bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Teşekkürler.
Safariden girerken özellikle konu içindeki resim ve linklere hızlıca bakmak için 3D Touch kullanıyordum. Uygulamaya geçince alışkanlıktan sürekli ekrana bastırıyorum ama açılmıyor tabii. Dokununca açılandan farkı ne derseniz, onda tıklayıp baktıktan sonra kapatmak için çarpıyı aramanız gerekiyor. 3D Touch ile bastır açılsın, bırak kapansın

Cihaz: iPhone9,3 (10.3.2)
Sürüm: 2.0 (22050)
Merhaba arkadaşlar,

Bu aralar araç bakıyorum, 2011 model Insignia 2.0 Dizel otomatik düşünüyorum. Active select şanzuman varmış ve tork konvertörlü diye biliyorum.

Öncelikle bu aracın kronik bir sorunu var mıdır? Ve bu active select ne kadar başarılı bir şanzuman? Kullanan, kullanmış ya da kullananı görmüş arkadaşların tavsiyelerini rica ediyorum.
Merhaba arkadaşlar

Başlığı belki prk anlaşılmıyordur ama aklıma başka türlüsü gelmedi. İstediğim şöyle birşey; mesela bir transistörü anahtarlama için kullanıyoruz ya hani, benim projemde bundan 12 tane falan kullanmam lazım. Yani her birinin base collector ve emitter ı ayrı olacak. Pic in durumuna göre farklı farklı iletime geçireceğim.

12 tane transistör kullanmak yerine olabilirse bu işi yapan 2-3 tane entegre kullanmak istiyorum ama ne kullanabilirim bilmiyorum. 4channel optocuplorler gördüm ama daha mantıklı tavsiyrleriniz illa ki olacaktır dedim.

Tavsiye edebileceğiniz bir entegre var mı acaba?
Arkadaşlar merhaba,

Öncelikle durumdan bahsedeyim, geçenlerde arabamıza hırsız girdi ve orjinal teybi çaldı. Yenisini aldık taktık ama şimdi bir alarm sistemi yapmak istiyorum. Olur da yine araca girerlerse, tam teybe uzandığı sırada bir alarm çalacak ve aynı anda araca yerleştirdiğim bir telefon beni arayacak.

Bunun için nokianın eski tuşlu telefonlarından bir tanesine ihtiyacım var. Imei si klonlanmamış ve arama yapabiliyor olması lazım. Bataryası falan olmasa da olur. Aküden alıcam enerjiyi direkt. Bende bir tane var ancak sim kartı okumuyordu kurcalarken bozdum iyice

Kıyıda köşede eski olup da verebilecek olan var mıdır diye bir sorayım dedim. Eğer başarılı olursam projeyi sizlerle de paylaşabilirim.

Herkese kazasız belasız günler.
Merhaba arkadaşlar,

İlk defa araç satıyorum, belki piyasada gerçekten normaldir bilemiyorum ama bana çok acayip geldi paylaşmak istedim.
4 senedir sorunsuz şekilde kullandığım aracımı ev borcumdan dolayı satayım dedim. Dün birisiyle görüştük, aracın durumunu sordu, hiç ikiletmeden "motor kaputu değişti bir de ön camda çatlak var başka bişey yok, istediğin yere gösterebilirsin" dedim. Geldi baktılar, gösterdiler, aracı çok beğendiler. Hatta "cebine para mı sıkıştırdın" muhabbeti döndü.

Neyse pazarlığa geldik, "abi normalde 31.5 istiyordum ama camdaki çatlakta dolayı fiyatı kırdım satılsın diye, 30.750 diyorum" dedim. 30 teklif etti "yok abi daha fazla düşmeyeceğim, hatta geçen birisi 30.5 verdi vermemiştim" dedim. Bagaja filan baktı, polisaj makinemi, pasta cila setimi, takım çantamı, trafik setimi falan gördü "bunları bırakcan o zaman" dedi, güldüm "abi onlar lazım bana" dedim. Bu arada sürekli 250 ben çıkayım sen de biraz düş falan diyordu, yok abi olmaz fiyatım son diyordum. 50TL kapora verdi tamam yarın halledelim satışı dedi, iyi hayırlı olsun o zaman alırım sizi sabah geçeriz dedim.

Sabah işten izin alıp onları aldım, hemen aracın sağını solunu kontrol ettiler, bagaja falan baktılar, e almışsın burdakileri dedi, abi vermeyeceğimi söyledim ya dedim. Bozuk para için kullandığım bi kutum vardı araç içinde, onu niye aldın dedi, abi onlar aracın değil ki şahsi eşyalarım alıcam tabi dedim. Ama içimden ya sabır çekiyorum. Neyse bankaya uğradık para çektiler, notere geçtik tam imzaları atıcaz, katip aldınmı paranı dedi, "alıcaz inşallah" dedim gülümseyerek, parayı uzattılar buyur 30.250 dedi.. Nasıl yani 30.750 demiştik dedim, 30.5 a vermediğimi söyledim dedim, yok 250 dedik falan, münakaşa yani..

Tamam kardeşim para sende araba bende sıkıntı yok dedik, döndük geldik

Tam ayrıldık, aklıma kaporası geldi telefonu elime aldım dur kaporanı vereyim demek için, baktım o arıyor kaporamı alayım diye Gel hocam vereyim dedim
Bide öncesinde "abi depoyu yeni doldurmuştum senin kısmetinmiş" falan diyordum ben de...

Velhasıl, bu işler hep böyle mi oluyor? Araç satışında hep onu aldın bunu almadın, şöyle anlaştık böyle konuştuk diye münakaşa mı oluyor yoksa bana hoşgeldin sürprizimiydi bu
Merhaba arkadaşlar, sizin için aslında basit ama bilgim olmadığı için benim için uğraştırıcı bir konu bu ve yardımınıza ihtiyacım var.
Aracımın stoplarını led yapmayı düşünüyorum ve aklımdaki tasarım aşağı yukarı şu linkteki gibi.www.youtube.com/watch?v=8lDlnSypA-c
Sadece ben microişlemci aracılğıyla biraz daha farklı birşey yapmak istiyorum.

Şimdi sorunum şöyle ki,
6 satır ve 4 sütundan oluşan 4 tane led grubu yapmayı planlıyorum. Ama sanırım sorunum voltaj ve akım değerleriyle alakalı. Biraz araştırma yaptım ve transistör kullanarak gerekli voltaj ve akımı sağlayabileceğimi gördüm. Proteus ta aşağıdaki gibi bir devre tasarladım ama parklar ve fren durumunun ayrımı konusunda sıkıntım var. Sonradan buna tabii sinyaller de eklenecekler.

Şimdi ben bildiklerimi ve aşamalarımı size anlatayım, siz de bana tavsşye ve yanlış olduğum yerler konusunda fikirlerinizi verin isterseniz.
1- PIC'in inputları park, fren ve sinyal kablolarından gelecek ve bu inputları 7805 ile 5V'a sabitleyeceğim.
2- Aracın park ve stoplarından gelen voltajı 7812 entegresiyle 12V a sabitleyip, transistörleri de anahtarlama olarak kullanıp, ledleri bu ~12V ile yakmayı planlıyorum.
3- Outputları ise PIC aracılığıyla kontrol edip, B0 portu high olduğunda birinci transistör aktif olup düşük voltajla parkları yakacak, B1 portu aktif olduğunda yüksek voltajla stoplar yanacak, B3 ise zaten aracın sinyal voltajıyla kontrol edildiği için sinyal aldığında zaten otomatik olarak yanıp sönüyor olacak. Bunu röle ile yapabilirdin neden PIC kullandın derseniz, atıyorum en soldaki sütunu üç saniye sürekli yanık kalırsa flaşör yapıp arkadaki sürücüyü uyarma gibi bir düşüncelerim var o yüzden...

Şu andaki sorunum şu, B0 ve B1 portlarına transistör bağlıyorum, ama bu transistörlerden şaseyi geçirdiğim için kısa devre oluyorlar. Pozitif yükü geçirmeye kalktığımda ise, A portlarındaki anahtarları kapatsam bile ledler yanmaya devam ediyor. Devremi inceleyerek yanlışlarımı, hangi tür, model transistör kullanmam gerektiğini ve tavsiyelerinizi iletebilir misiniz?

Aşama aşama yapıp buradan birilerine de bilgi olmuş olur.

Devre şu:

İlgilenen herkese şimdiden çok teşekkürler.
Hakkında
Meslek: Bilgisayar Mühendisi
Forum İmzası:
Signature
Forum İkinci El İmzası:
Alışveriş yaptıklarım :
- sibgatullah, wescam, cd1903, KruderTr, fenokulu, Loser. Sorunsuz alışverişlerdi, kendilerine teşekkür ederim.

Sorunlu alışveriş:
- samet230 (tertemiz dediği cihazın ekranı sorunlu çıktı.)
- clsguitar (Sözüne sadık değil. Anlaştıktan üç gün sonra arkadaşıma sattım diye geri döndü.)
Temel Bilgiler ve İstatistikler
Aktiflik: Şu anda DH'de değil
Son Giriş: 7 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 4 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 932
İkinci El Bölümü Mesajları: 47
Konularının görüntülenme sayısı: 38.203 (Bu ay: 473)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 314 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Motorlu Araçlar Dünyası
Mesajları
İkinci El Referansları
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.