Binbaşı
05 Ağustos 2012
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
2 üye
Görüntülenme
Toplam: 64 (Bu ay: 0)
358116 Gün Cezalı
356506 gün 1 s. 56 dk. kaldı
Gönderileri
Kanalımın ikinci videosu i20 hakkında oldu. İşin daha çok ikinci el boyutunu ele aldım. Umarım beğenirsiniz.

https://youtu.be/01ZJs-AUc3M

İyi seyirler.
https://youtu.be/_CzwQIbctds

Yeni bir Youtube kanalı açtım arkadaşlar. Araçları ikinci el bakımından inceleyeceğim. İlk video Insignia hakkında oldu. Umarım beğenirsiniz. Yorumlarla ve yapıcı eleştirilerle katkıda bulunmanızı rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler.
Boyum 190 cm, ağırlığım 96 kg.

Günde yaklaşık üç kilometre yol gideceğim. Bazen çocuk koltuğu ile kızımı da taşıyacağım. Başlıkta paylaştığım bisiklet uygun mudur? 1300 lira altına daha iyi bir seçenek var mıdır?

Şimdiden teşekkürler
Opel Insignia 1,6 litre, Cosmo, otomatik bir aracım var. Araç 2013 model ve yakıt haricinde her şeyinden çok memnunum.

Yakıt haricinde, deyince aklınıza yanlış bir fikir gelmesin. Araç normal yakıyor da ülkedeki petrol fiyatları saçma bir hal aldı. LPG yahut dizel bir araç elzem hale geldi maalesef.

Önce Çorlu'daki Honda bayisine gittik. Fabrika çıkışı LPG'li bir Civic sedan iyi olabilir diye düşünüyordum. Her ne kadar motor ve şanzıman asla Insignia kadar tat vermeyecek olsa da ekonomi işi kurtarır diye düşünüyordum. Civic'i test ettim. Açıkça söylemek gerekirse bu koşullarda para verip alınacak tek sıfır araç bu. Konforu ve donanımı iyi. Arka diz mesafesi neredeyse Insignia kadar. Bagaj 519 litre yazıyor ama çok daha dar görünüyor. Test sürüşü tam da beklediğim gibi geçti. Araç turboya alışan kişiler için çok tatminkar değil ama yakında kimse performans aramayacak bu gidişle.

118000 lira fiyat verdiler tüplü executive donanım için. Piyasadaki en mantıklı araba. Canımı sıkan durum şu oldu ki benim aracıma çok komik bir fiyat teklif ettiler. 85000 edecek araca 65000 vermek neyin nesidir? Orası beni caydıran etken oldu.

Renault şaşırmış. Tam donanımlı Megane için 170000 lira diyorlar. Oldukça ciddiler bir de. Tenezzül edip test edesim bile gelmedi. Orta donanım 1,2 Touch ise 130000 civarı. Bayi bomboştu. Bombis kalırlar daha.

Opel'de ne yazık ki C sınıfı sedan çok eski kaldı. Edition Plus otomatik ,100000 lira. Tüp de eklenirse 106000 liraya idare eder bir seçenekleri var, denebilir aslında.

Volkswagen'e yanaşmadım bile. Neyle karşılaşacağımı az çok biliyorum ne yazık ki.

Bu yakıtlarla ve bu fiyatlarla işimiz zor arkadaşlar. Honda bir süre C sınıfını domine edecek gibi duruyor Fiat ile birlikte.
Yaklaşık bir ay kadar önce arkadaşım, benim ona sattığım Cruze'u başka bir arkadaşıma satarak BMW'ye terfi etti.

40000 kilometrede, 2013 model, Bmw 1.16i, otomatik ve ışık paketli aracın kısaca özelliklerini aktarmaya çalışacağım:

Dış Tasarım

BMW ile özdeşleşmiş böbrek ızgara ön bölüme agresif bir görünüm katıyor. Araç yandan bombeli ve hoş bir tasarıma sahip. Arka yüzü ise biraz "naif" kalıyor. BMW 1 serisi eskiyen yüzüne rağmen hala oldukça şık.

İç Tasarım

Tasarımın arkaya doğru daralması sebebiyle arka koltukta klostrofobik bir hava hakim. Bagaj da aynı sebepten sınıf standartlarının altında. BMW bu yönleri de kuvvetli bir araç çıkarsa bu sınıfı açık farkla domine ederdi.

Ön konsol ve "kokpit" ise şiir gibi. Direksiyonun dokusu, malzeme kalitesi, konsol yerleşimi... Her şey olması gerektiği gibi. Ergonomik bir sıkıntı bulunmayan konsol estetik açıdan da kusursuza çok yakın.

Sürüş

BMW en iddialı olduğu alanda "en ucuz" arabasıyla dahi harikalar yaratmış. Aracın arkadan itişli olması başlıca bir zevk unsuru. Arkadan itişin de etkisiyle gaza çöküldüğünde koltuğa yapışma hissi insanı mest ediyor.

Motor oldukça hevesli ve verimli. Basmazsanız savurgan olmayan motor, basarsanız hakkını veriyor. Normalde 136 beygir gücünde olan bu motor yazılımla 150 beygire yükseltilmiş. BMW'nin kullandığı hafif ve aerodinamik açıdan başarılı şasesinin de yardımıyla araç 8 saniyenin altında hızlanabiliyor.

Şanzıman için tek kelime kullanacağım: "mükemmel"

Sürüş modları arabanın üç ayrı karakterde olmasını sağlıyor:

EcoPro: 1.6 atmosferik tadinda. Pedallar hissiz. Araç pek de gitmek istemiyor.
Konfor: 1.4 turbo ayarında. Her ihtiyacı karşılar.
Sport: İşte BMW burada devreye giriyor. Her şey bir hot-hatch havasına bürünüyor. Gaza dokununca şahlanıyor, frene dokununca zamklaniyor.

Yol tutuş için de tek bir kelime uygundur: "eğlenceli" . Araba kendini hiç bırakmadan yola adeta yapışıyor. Şerit değiştirmek makasla ray değiştiren tren gibi güvenli, roller coaster gibi zevkli.

Ön tasarımdaki uzun kaputun da etkisiyle araç selektör yaptıklarınıza "Ben 1 serisiyim." havası vermiyor. Kaputun heybetli görüntüsü ve şimşek gibi uzunları abileri ile aynı saygıyı görmesini sağlıyor. Arabanın benzinini başkası koysa sırf zevk için sürülür. 170 beygirlik Insignia'm ile bu araçtan aldığım sürüş zevkini alamıyorum.

Konfor

Ön tarafta her şey iyi. Süspansiyonlar sert olsa da kaliteli olduğundan ham hissettirmiyor. Arka tarafta rahat etmek içinse biraz kısa boylu olmak şart. Arkada yolculuk yapamadığından bu kısmı ileride editlemek üzere şimdilik noktalıyorum.

Yalıtım iyi. Rüzgar ve yol sesi iyi yalıtılmış. Motor sesi ise bence biliçli şekilde pek yalıtılmamış. Motorun çok iştah açıcı bir homurtusu var.

Trim sesi az da olsa göstergeler civarından geliyor bozuk yollarda.

Yakıt

Seçilen moda göre müsrif de olabiliyor makul de. Uzun yolda sabit hızlarla 6 litre mümkün. Şehiriçinde agresif olacağım, denirse 15 litre de kaçınılmaz. Ortalama tüketim için 8 litre öngörülebilir.

Sonuç

Bekar; yeni evli ve belki bir çocuklu aileler için çok ideal bir araç 1 serisi. Hala şık, hala çekici. Hem güvenli hem keyifli. Sadece bir ulaşım aracı değil bir keyif makinesi.

Premium C sınıfı içinde alınacak tek araba diyebilirim. Mercedes A bir Mercedes gibi değilken, A3 kalite eklenmiş bir Golf iken; 1.16i yalnızca küçük boyutlarda, sapına kadar bir "BMW" .

Arka koltukları ve bagajı biraz daha aileye hitap eder hale getirilir ve sürüş özelliklerinden ödün verilmezse 1 serisinin bir sonraki nesli piyasayı açık ara domine edecektir.

Türkiye şartlarında, bu kondisyonda bir araba, 86000 liraya her şekilde değer...














Opel Insignia 1.6 Turbo Otomatik Yakıt Tuketimi

Opel Insignia 1.6 Turbo Otomatik Yakıt Tuketimi

8,3 olan uzun dönem karışık ortalamam. 6,8 ise dün yapılan yaklaşık 1000 kilometrelik uzun yol ortalaması. Kışın 11,9 olan şehiriçi ortalaması ise 10,9 oldu havaların ısınmasıyla.
Merhaba arkadaşlar,

Aslında başlık gayet açık ama biraz detaylandıracağım. 2011 model 1.6 Astra J, otomatik, benzinli, 115 beygirlik bir araca 52500 liraya alacak şekilde pazarlık yaptık. Aracı yakın bir arkadaşıma alacağız.

Ölçütler:

1. Hızlıca satılabilsin.
2. Güvenli olsun.

Aslında aracın eksilerini biliyorum. Yakıt tüketimi ve hızlanma değerleri ortalamadan kötü. 1.4 turbo otamatik olanlarsa en az 5000 lira fazla.

Aracın iki parça boyası var ve kilometresi 75000 civarı.

Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba arkadaşlar,

Benzer kaliteyi çok daha ucuza satmak pek iddialı bir söylemdir ve genellikle bi iddianın altı boştur. Fiat Türkiye'de geliştirdiği yeni Tipo'yu ülkemizde Egea ismiyle satışa sundu ve çok sevdiğimiz Erdal Beşikçioğlu ile bu iddiayı reklam haline getirdi. Bakalım "Ezber Bozan Sedan" hakikat mi, boş lâf mı?

Arabayı altı aydır kullanan yakın bir arkadaşımın yaklaşık 4000 kilometrelik deneyimi ışığında inceledik. Umarım bu test, aracı merak edenlere ve almak isteyenlere faydalı olur.

Dış Tasarım:

Halefi Linea'nın bir marangozun elinden çıkmış gibi görünmesine aldanmayın. Egea tasarımcı eli değmiş bir araç. Öndeki agresif görüntüsü arkadaki C formlu stop lambaları ile perçinlemiş. Ön ızgara çok şık. Çift renkli jantlar, krom çıtalar, krom kapı kolları tasarımı iddialı hale getiriyor. B sedanların hepsinden iyi görünen Egea C sedanlar içinde Megane ve Civic haricindeki rakipleriyle rahatlıkla yarışır. Zevk meselesi tabii ki.


Fiat Egea Sedan 1,6 E-torq Otomatik-Ayrıntılı İncelemesi

Fiat Egea Sedan 1,6 E-torq Otomatik-Ayrıntılı İncelemesi

Fiat Egea Sedan 1,6 E-torq Otomatik-Ayrıntılı İncelemesi[
Fiat Egea Sedan 1,6 E-torq Otomatik-Ayrıntılı İncelemesi

İç Tasarım:

Fiat'ın kendine has konsol biçimi Egea'da da karşımıza çıkıyor. Birçok marka Volkswagen dizaynına öykünürken Fiat ve Psa grubunun özgün kalmaya çalışmasına saygı duyuyorum. Birçok işleve ulaşım kolay, ergonomik açıdan bir sıkıntı yok. Tuşların kalitesi ve basma hissi güzel. Ortadaki ekrana ulaşım kolay, digital klimanın ekranının çevirmeli düğmesinin içinde olması güzel bir detay.

Orta konsolun dışbükey biçimde yerleştirilmiş olması aracın ön kısmının olduğundan dar hissettirmesine sebep oluyor.


Fiat Egea Sedan 1,6 E-torq Otomatik-Ayrıntılı İncelemesi

Ortadaki ekranın çözünürlüğü ve dokunmatiği başarılı. Fazla kalabalık olmayan menülerde işlevlere ulaşım kolay. Navigasyonun hem arayüzü hem de haritası çok başarılı. Ekran ile yönetebildiğimiz müzik sisteminin ses kalitesi sınıf standartlarında.

Birçok işleve direksiyondan ulaşılıyor. Direksiyonun büyüklüğü iyi, malzemesi kötü. Ses açma ve kapamanın direksiyonun arkasında olması hoş bir ayrıntı.

Kadranlar ve arasındaki ekran işlevsel anlamda güzel. Sürüş ile ilgili bilgilere ulaşım kolay. Navigasyonun bir sonraki komutunu küçük ekran sayesinde gözünüzü yoldan ayırmadan görebiliyorsunuz.

Araç kullanışlılık bakımından başarılı. Vites topuzunun arkasındaki bardaklık geniş. Vites topuzunun önünde telefonunun konabileceği bir oyuk mevcut. Kolçağın içi geniş. Kapı içleri ve koltuk arkalarında standart gözler de var. Arkadaki kolçağın içinde de bardaklık ve ufak bir göz var. Torpido biraz ufak. Torpidonun amortisörü güzel ancak içi plastik. Araçta ne yazık ki gözlüklük bulunmuyor.


Fiat Egea Sedan 1,6 E-torq Otomatik-Ayrıntılı İncelemesi

Fiat Egea Sedan 1,6 E-torq Otomatik-Ayrıntılı İncelemesi

Fiat Egea Sedan 1,6 E-torq Otomatik-Ayrıntılı İncelemesi
Fiat Egea Sedan 1,6 E-torq Otomatik-Ayrıntılı İncelemesi
Bagaj 530 litre ve D sınıfı standartlarında bir genişliği var. Şekli düz ve yükleme eşiği alçakta. Bagaj bakımından dört kişilik bir aile çok rahat edecektir. Bagajın kapanırken çıkardığı ses maalesef teneke sesi gibi. Bagaj amortisörü biraz sert.
Vites topuzu, kapı içleri ve kolçaklar deri kaplı. Araçta elin değdiği yerler genel olarak kaliteli.

Bir hususu belirtmeden geçmeyeyim. Normalde sıfır araç kokusunu severim ama bu araçta sevemedim.

Arabada işçilik kalitesi çok yüksek değil. Bazı ayrıntılarda maliyet düşürme kaygısı güdüldüğü hissediliyor.Bagajda stepnenin altında ve üzerinde yalıtım malzemesi yok. Çoğu araçta bulunan kaput fitilleri de ihmal edilmiş. Kapıların altında da fitil bulunmuyor.

Konfor:

Süspansiyonları çok beğendim. Arabanın darbe emişi gayet başarılı. Koltukların rahat olması ve ferah iç mekan konfora katkı sağlıyor. Yalıtım bakımından da sınıf standartlarından geride değil aracımız. Yol sesi almasının yanında rüzgar sesi de motor sesi de güzel yalıtılmış. Arabada bozuk yollarda özellikle sağ ön kapıdan çeşitli trim seslerinin geldiğini de belirtmeliyim. Sarsıntısız geçişler yapan şanzıman da aracın konforlu karakterine destek veriyor. Direksiyonun "City" modu sayesinde şehiriçi manevra ve park etme oldukça kolay. Konfor arabanın elinin güçlü olduğu bir alan.

Motor ve Yakıt Tüketimi

Aracın 1,6 atmosferik, 110 beygir güç üreten, E-torq ismi verilen motoru kağıt üzerinde iç açıcı rakamlar vedetmese de kendinden beklenmeyecek performans gösteriyor. 1200 kilogramlık ağırlığı 11,2 saniyede 100 km hıza çıkarabilen motorun en önemli özelliği torku alt devirlerde hissettirmesi. 1500 devirde torkun %80'ini veren motor, azami torku 5500 devirde veriyor ve bu sayede hiçbir devir aralığında boşa devir çevirmiyor. Bu bakımdan direkt injeksiyonlu motorları andıran motorumuz dolu dolu ilerliyor.

Yakıt tüketimi bakımından ortalama 8 litre/100 km ile yol alabildiğimiz aracın tüketimini uzun yolda 6 litrenin altına düşürmek mümkün. Lpg uyumu olan aracımıza istenirse Fiat tarafından garantili olarak lpg kiti takılabiliyor. Garantili lpg bu aracı çok cazip kılan bir unsur diyebiliriz.


Fiat Egea Sedan 1,6 E-torq Otomatik-Ayrıntılı İncelemesi

Lpg ağzı sol kenardaki boşluğa geliyor ve kapalı yerlere girmeye engel teşkil etmiyor.

Sürüş Dinamikleri:

Arabanın konforlu diyebileceğimiz süspansiyonu yol tutuş anlamında da başarılı. Araç kolayca savrulmuyor ve yatmıyor. Şanzıman klasik tork konvertörlü olduğundan çok hızlı değil. Yokuş yukarı vites düşürme ve yokuş bittiğinde bir süre düşük viteste tutarak bağırma eğilimi var. Direksiyon sertliği ve koltukların yanal destekleri iyi olduğundan araba çıtır gazlamalarda zevk veriyor.

Güvenlik:

Egea Sedan Euroncap gibi testlere girmedi ancak hatcback versiyonu bu testten 4 yıldız aldı. Güvenlik opsiyonları eklenmemiş hali ise bu testten 3 yıldız alarak Egea'nın alınabilirliği hakkındaki yegane çelişkiyi oluşturdu.

Fiyat:

Buraya kadar "idare eden" aracımız bence burada on kaplan gücüne çıkıyor. Tam donanımlı ve fabrika çıkış Lpg'li, otomatik aracın fiyatı 75000 lira. Bu paketi Civic'te 100000 liraya alabiliyorsunuz. Benzer fiyatlarda olsa Civic köklü geçmişiyle mutlaka ön plana çıkardı ancak 25000 liralık farka değecek bir nokta yok. Fiat satış rakamlarıyla başarılı bir paket sunduğunu kanıtlıyor.

Sonuç
Hem sıfır olsun hem donanımlı olsun hem de az yaksın diyenlere Egea selektör yaparcasına göz kırpıyor. Behzat Ç. abimiz her zamanki gibi yine doğru söylemiş.

edirnem_22 adlı üye aracın sahibidir. Sorunuz varsa cevap verecektir.
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık üç ay önce çok sevdiğim Chevrolet Cruze ile vedalaştım. Aslında niyetim aracımı yıllarca kullanmaktı. En yakın arkadaşım ısrarla isteyince onu kıramadım. En meşakkatli uğraşlardan biri ile baş başa kaldım: Araba bulmak.

Cruze öyle bir araç ki C sınıfından ne beklenirse fazlasıyla veriyordu. Bütçemi 10000 ila 20000 artırıp bulabildiğim araçlar Cruze'dan çok çok üstün değildi. 20000 ekleyip benzer bir araca binme fikri çok yanlış geldiğinden D sınıfına geçmeye karar verdim.

55000-70000 lira fiyat aralığındaki seçenekler şunlardı:

*Avensis 2.0, Premium, CVT.
*Mazda 6, lpg, otomatik (2010 falan olabiliyor)
*Passat B7 kasa, Comfortline, DSG
*Insignia, 1.6 T, Cosmo, Otomatik.

Mazda 6'nın yenileri şahane ama 2010 model olanlar o kadar cazip gelmedi. Avensis'i biraz yaşlı işi bulduğumdan eledim. Aslında şahane arabalar ikisi de. Passat'ı fazla "iddiasız" buluyordum ama malum ikinci el değeri nedeniyle hep seçenek olarak tuttum. Öğretmen arkadaşın birinde manüel Trendline olanı vardı. Şöyle bir tur atmak istedim. Detaylı incelemenin sonucunda bu aracı alırsam çok da mutlu olmayacağımın farkına vardım. Insignia tek seçeneğim oldu.

Sahibinden'de 72000 lira civarı, temiz gördüğüm tüm araçları favoriledim, beklemeye başladım. Sonunda birisi acil ihtiyaçtan 68000 liraya düşürdü ve bana gelen mesajdan yaklaşık bir dakika sonra adamla anlaştım.

Alınan araç şöyle: Insignia, Cosmo, 1.6 turbo, otomatik, açılır tavan bölümlü, dört egzoz çıkışlı, aynaları ve rüzgarlıkları siyah renkli, beyaz bir araç. Kilometresi 39000'di. Sağ arka kapısında lokal boya var. Vites topuzu derisinde ve koltuk hafıza bölümündeki plastikte ufak çatlamalar var.

2,5 ayda 2000 kilometre yol gittim ve araçla ilgili yeterli bilgiyi topladığımı düşünüyorum. Arabayı merak edenler ve almayı düşünenler için faydalı bir yazı olmasını umuyorum.

Dış Tasarım:

Aracın dış tasarımını çok beğeniyorum. Rakipleri oldukça ağırbaşlı görünürken bu araçta spor bir otomobilden izler bulmak mümkün. Arkaya doğru eğilen tavan çizgisi ve arkada iyice daralan tasarım spor görünümü perçinliyor. Ön tasarımda "kızgın" bakışları seven biri olarak aracın tasarımını biraz fazla "naif" buluyorum. Bunun dışında yan ve arka tasarımı çok beğeniyorum. Genel olarak dış görünüme gönül rahatlığıyla 10 üzerinden 8 verebilirim. Aldığım çocuğun taktırdığı cam rüzgarlığı çok basit görünüyor. 4 çıkışlı egzoz ve siyah detaylar fena değil. AFL farlar ve bagaj kapağına taşan arka stoplar ise bence şahane görünüyor. 18 inç jantlar lastik alırken can yaksa da gayet güzel duruyor.










İç Tasarım ve Donanım

Aracın sportiflik iddiası içeride de devam ediyor. Büyük boyutlarına rağmen o kadar ferah hissetmiyorsunuz. Bu bir algı olayı ve koyu renk iç döşemeler bu algıyı destekler nitelikte.

Koltuklar

Sürücü koltuğu elektrikli ve hafızalı. Sürüş pozisyonu çok başarılı. Sağ ön koltuk ise yarı elektrikli. Ön koltuklarda bel desteği var ve uzun yolda çok faydalı oluyor. Yarı deri olan koltukların kumaş kısımları oldukça kaliteli. Koltuk kafalıklarının tek elle ayarlanabilmesi de güzel bir detay. Koltuk konusunda eleştirilecek bir şey bulamadım.






Direksiyon

Deri direksiyon simidinin şekli ve boyutu yerinde. Üzerindeki tuşlarsa biraz kalabalık. Hayalet göstergeyi direksiyon üzerinden yönetmek bir alıştırma evresi gerektiriyor. Krom detaylar direksiyonu oldukça şık kılıyor.




Ön Konsol - Kontroller - Ekranlar

Ön konsol tasarımı makyajla birlikte sadeleştirildi ve bence sınıfına yaraşır bir hale geldi. Kontroller oldukça basit ve tuşların basma hissi oldukça güzel. Tüm işlevlere erişim kolay ve içgüdüsel. Anahtarsız çalıştırma butonu olması gerektiği yerde. Çift bölgeli klimanın sıcaklık artırma/azaltma tuşlarının hassasiyeti yetersiz sadece.

Ekranların çözünürlüğü ve hassasiyeti çok çok iyi. Hayalet göstergeden müzik ve telefon dahil her şey direksiyondaki tuşlar aracılığıyla kontrol ediliyor. Ortadaki ekran 8 inç genişliğinde ve menüler içgüdüsel. Navigasyon olmaması bir eksiklik ama çok pahalı olduğu için yazılım attırmayı düşünmüyorum. Opel telefon ekranını USB girişi ile bağlayınca ekranlara yansıtacak bir güncelleme vereceğini duyurdu.




Kadranlar hayalet gösterge ile başarılı bir şekilde birleştirilmiş. Hız göstergesini ayarlardan manüel ya da digital yapmak mümkün. Hayalet göstergeden sürüş bilgilerini öğrenmek oldukça kolay.






Kapılardaki butonlar olması gerektiği yerde.

Ön konsolu kapılar ile birleştiren ve arabanın B sütunlarından ön tarafı boylu boyunca kaplayan ahşap görünümlü plastik çok şık görünüyor. Bu malzeme vites önünde de kullanılmış. Malzemenin kötü yanı ise kolayca toz tutması.

Genel olarak kokpit sizi mutlu edecek cinsten.

Genel Malzeme Kalitesi ve İşçilik

Elinizin değdiği yerler yumuşak plastik ya da deri. Altlara inildikçe sert plastik hakim olmaya başlıyor. Malzemelerin dokunma hissi gayet başarılı. Ön ve arka kapıların üst tarafları yumuşak plastik ancak kapı içi gözlerinin herhangi bir malzemeyle kapanmamış olması sınıfına yakışmamış. Torpidonun içi ise kadife kaplı. Arabada önemli bir işçilik kusuru bulamadım.

Eşya Gözleri ve Kullanışlılık

Araçta yeterli eşya gözü mevcut. Far kumandası altında derince bir göz var. Kapı cepleri gayet geniş. Torpido gözü fena değil ama soğutma yok. Ön kolçak altındaki göz biraz dar. Gözlüklük ne yazık ki bulunmuyor. Arka koltuk arkası cepler de mevcut.

Bagaj 500 litre ancak koltuklara doğru zemin biraz bombeleniyor. Yükleme ağzı tasarım nedeniyle hem dar hem de yüksek.

Arka koltuklarda kol dayama var. Kol dayamanın içinde iki bardaklık ve bir göz var. Arka koltuklar için havalandırma ve 12 volt girişi mevcut.






Arka koltukta makam perdesi denen bir donanım mevcut. Ben gayet başarılı buldum.




Ses Sistemi

Herhangi bir ek ücret ödenmeden alınmış ses sistemi ancak bu kadar kaliteli olabilir. Ses yüksekliği de netliği de mükemmel. Her iki ekrandan da yönetilen sistemde istediğiniz şarkıyı bulmak çok çok kolay. Vites topuzunun biraz gerisinde bulunan ve aslında pek bir işe yaramayan mouse benzeri aygıt ise aradığınız şarkının ilk harfini yazarak şarkı bulmayı kolaylaştırıyor. Bluetooth ile telefon bağlantısı yapmak çok kolay. Gözünüzü yoldan hiç ayırmadan hayalet gösterge ile arayacağınız kişiyi seçip arayabiliyorsunuz. Gayet çalışılmış ve güzel özellikler bunlar.

Arka Yaşam Alanı

Boyum 191 cm ve buna rağmen rahat oturuyorum. Arkaya doğru alçalan tasarım nedeniyle baş mesafesi 193 cm için limit denebilir. Omuz mesafesi ise çok iyi. Çocuk koltuğuna rağmen iki kişi çok rahat oturuyor. Benim gibi sırıklar dışındakiler için yayla gibi denebilir. Hanım ve çocuk arka koltukta çok rahatlar ve bu beni mutlu ediyor.




İç Tasarım ve Donanım Notları

* Ayarlarsanız koltuklar arabadan inerken geri çekiliyor ve binince sürüş pozisyonuna geliyor.
* Ayarlarsanız geri vitese takınca sağ dikiz aynası kendiliğinden eğiliyor.
* Ayarlarsanız farlar bir süre açık kalarak gece yolunuzu aydınlatıyor.
*AFL farlar çok gelişmiş bir teknoloji. Döndüğünüz yönü aydınlatıyor. Karşıdan gelen varsa uzunları kapatıyor. Aydınlatma gücü yüksek.
* Sol dikiz aynası gece kararıyor. Hiç alışamadım.
*Ortadaki mouse benzeri aygıt yerine bir joystick koysalar iyi olurdu. Çok çaba gerektiriyor.
*Klima sıcaklık artırma ve azaltma tuşları eski tip dönmeli olsa daha rahat kullanılırdı. Tasarım iyi ama basmak biraz zor.
* Ne torpido gözünde ne de kolçakta soğutma var. Bu bir eksiklik.
* Anahtarsız giriş güzel ama kendi kilitlemiyor. Kapı üzerlerindeki tuşlara basmayı gerektiriyor.

Sürüş Dinamikleri ve Yakıt Tüketimi

Motor

170 beygir SIDI doğrudan enjeksiyonlu motor makyaj ile geldi. Eski 1.6 turbo motordan 10 beygir daha az güç üreten motor düşük devirde verdiği tork nedeniyle önceki motordan çok daha iyi bir ekonomi sağlıyor.

Şanzıman

Bu şanzıman ne kadar eleştirilse de ben başarılı buluyorum. Tam otomatik olan şanzıman ZDF ayarında değilse de sarsıntısız ve konforlu geçişler sağlıyor. Öyle ki devir saatine bakmadan vites geçtiğini anlamak imkansıza yakın. Vites düşürürken de hiçbir sarsıntı yok. Bunların yanında 0-100 değerini 0,7 saniye törpülediğini söylemeden gecmeyelim.

Yol Tutuş

Kusursuz. Yatmıyor, kaymıyor, limitlere ulaşılmıyor. Kış lastiklerine rağmen hiçbir sıkıntı yok. Hisli direksiyon ile birlikte çok zevkli yolculuklar sağlıyor. Üst hızlarda dahi rayda gider gibi bir his veriyor.

Performans

9,9 saniyede 0-100 hızlanması tamamlanıyor. Ara hızlanmalar tatminkâr. Yalnız motor 170 değil de 150 beygir gibi hissettiriyor. Aracın yüksek ağırlığı bunun başlıca sebebi. Eğer 100 kilogram hafif olsa bu araç tadından yenmezdi. Volkswagen bu açıdan başarılı işler yapıyor. Yeni modelde bu ağırlığı yol tutuştan ödün vermeden atarlarsa bir efsane doğacak demektir.

Yakıt Tüketimi

Araba ısınmadan biten 1,5 kilometrelik yol. Yol boyunca en az 10 dur-kalk ve park ediş. Rölantide radyo kurcalama, çok nadiren şehiriçi gezinti...




Lüleburgaz-Kırşehir arası. İstanbulda 40 kilometre'yi 3,5 saatte geçiş. Otoyolda 110-130 arası hızlar.




Otoyol sürüşü, çok az trafik.




Yakıt sınıfı ve ağırlığı düşünüldüğünde bence fena değil. 122 beygirlik Passat'tan yarım litre civarı fazla yakıyor ama değer.

Lpg Uyumu

Doğrudan enjeksiyon olduğu için lpg uyumu biraz sıkıntılı. Dört adet kit buldum:

1. Landirenzo sıralı sistem lpg kiti. %25 tasarruf sağlıyor. Fiyatı 3500 lira
2. Prins sıvı lpg sistemi. %100 lpg ile çalışıyor yani hiç benzin kullanmıyor. %50 civarı tasarruf sağlıyor. Fiyatı 7500 lira.
3. İcom sıvı lpg sistemi. Fiyatı ve tasarruf oranı Prins ile aynı.
4. Marjet sıvı sistem lpg. Fiyatı 4000 lira. %50 tasarruf sağlıyor.

Marjet kendini kanıtlarsa düşünülebilir. Diğer seçenekler benim gibi yılda 10000 kilometre yapan için akıllıca değil.

İkinci El

Hak ettiği fiyatlara satılmıyor ki ben de bu yüzden aldım. Piyasası hızlı. 75000 civarı mantıklı fiyat verenler aracı kolaylıkla satıyor.

Konfor

Bu kısım benim için en önemli ölçüt. Her ne kadar genç olsam da, performanslı ve dinamik araçlara bayılsam da konforsuz bir araç bir aile otomobili olamaz. Eşimin ve çocuğumun rahatı benim için çok çok önemli. Yüksek donanımı ve ferah iç mekânıyla konforlu olmaya göz kırpan aracım yalıtım ve süspansiyon kalitesi ile bu algıyı tamamlıyor.

Yalıtım

Rüzgar sesi 150 kilometre/saat hıza kadar yok. Biraz gereksiz küçük tutulan aynaların da bunda payı vardır elbette ama araç bu konuda çok başarılı.

Motor sesi yok. Yok yani, bildiğiniz yok. İnsan arıyor hatta biraz ama yok.

Yol sesi üzerinde Bridgestone Potenza varken ses vardı. Continental kış lastiği takınca yol sesi çok azaldı.

Trim sesi yalnızca aldığım arkadaşın taktırdığı, kelebeğe(!) benzeyen rüzgârlıktan biraz geliyor. Onun dışında sıfır.

Aracın yalıtımı genel olarak çok başarılı.

Süspansiyon

Hem sert, hem konforlu. 18 inç jantlara rağmen darbeleri kolayca sönümlüyor. Süspansiyonun bağımsız olduğunu ve gayet sessiz çalıştığını söylemeliyim.

Bakım ve Parça Maliyeti

Henüz bakıma girmedim ve bir arıza yaşamadım. Konuya benim de bilgilerinden çok faydalandığım bir üyeyi çağırayım ki sorular varsa sorulabilsin. @esmerce

Sonuç

Öğretmenim. Okulum yürüme mesafesinde ve nadiren şehiriçi yolculuk yapıyorum. Haftasonları yakın il ve ilçelere kısa gezintiler dışında tatillerde uzaktaki memleketlere gidiyoruz. Lpg hâlâ bir seçenek, iyi bir kampanya denk gelirse taktıracağım. Yakıtı insanların korkuttuğu kadar saçma değilmiş, buna çok memnunum.

Aracın ağırlık dışında ciddi bir sorunu yok. Severek kullanıyorum. Yaklaşık üç saatte bitirebildiğim bu yazı umuyorum ki birilerinin işine yarar. Telefonum biraz dandik olduğundan fotoğraflar pek iç açıcı değil bunun da farkındayım.

Umarım ki herkes gönlünde yatan araca sahip olur. Okuyan ve yorumlayanlara şimdiden teşekkürler.
Aracım 2013 model, 1.6 turbo, 170 beygirlik direkt enjeksiyonlu, makyajlı kasa Insignia. Bu arabanın lpg uyumu biraz sıkıntılı. Şöyle ki 3000 lira gibi rakamlara turbolu araçlara takılan kitler bu araca uymuyor.

Bildiğim kadarıyla 7500 lira gibi rakamlara Prins sıvı lpg sistemi takılıyor. Kilometrede 15 kuruş kâr etsek 50000 kilometrede kendisini amorti ediyor. Olası bir subap erimesi ve Prins'in saçma bakım ücretlerini de düşününce iyice saçma görünüyor bu seçenek.

Diğer bir seçenek ise Landi Renzo marka sıralı sistem kit. Bu kitin montajını ve ithalatını yapan ana dağıtımcı ile bugün görüştüm. Bu kitin %25 tasarruf yaptırdığını ve fiyatının 3500 lira olduğunu söyledi.

Vaziyeti anlattığıma göre sorulara geçebilirim:

1. Senede 10000 ila 12000 kilometre arasında yol yaptığımı da hesaba katarsak Prins'in sıvı sistem kiti mantıklı bir seçim olur mu? Bu kit ile edilecek tasarrufun oranının %45 olduğu iddia ediliyor.
2. Landi Renzo sıralı sistem kit belli ki yalnızca lpg ile çalışmıyor. Başlangıçta ve ara ara benzin de püskürterek çalışıyor. Bu subap ömrünü artırmak için mi tasarlanmıştır? Bu kiti, bu fiyatla taktırmak mantıklı mıdır?
3. Marjet ve Vialle'nin sıvı sistem kitlerinden taktırıldığı da konuşuluyor ama internette dahi doğru düzgün bilgi yok. Bilgisi olan var mı?
4. Sizce bu araca yapılmış bir lpg montajı aracı satarken hem fiyatta hem de satılabilirlik anlamında kolaylık mı sağlar, köstek mi olur?

Cevap verenlere şimdiden teşekkürler.
Hakkında
Meslek: öğretmen
İlgi Alanları: araba, bilgisayar
Forum İmzası:
Araba arabadır, bilgisayar bilgisayar. Hiçbir ürün bir insandan üstün ya da önemli değildir. Tapmanın lüzumu yoktur.
Sistem ve Tercihleri
Otomobil
Opel
Temel Bilgiler ve İstatistikler
Aktiflik: Şu anda DH'de değil
Son Giriş: 4 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 4 yıl
Mesaj Sayısı: 1.726
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1.853
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 39.907 (Bu ay: 753)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 3.296 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Motorlu Araçlar Dünyası
Mesajları
İkinci El Referansları
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.