Şimdi Ara

Portre için hangi lens. 35-50-85?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.978
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Portre çekimler için lens almayı düşünüyorum. Ancak karar veremedim hangi lensi alacağıma. Bir tablo vardı, bulursam eklerim. Tabloda insan yüzünü farklı mm lerde nasıl çıktıgını ve orantısının nasıl bozuldugunu gösteriyordu. Bu tabloda en iyi 50 ve 85mm lenslerin gerçek orantıda insan yüzünü yansıttığını görülüyordu. Bu açından bakınca Canon 60D croplu makinemde 85mm lens 135mm lere denk geleceğinden pek mantıklı görülmüyor. 50mm lik lens croplu makinede 85mm, 35mm lik ise 50mm olarak çekim yaptıgından bu iki lens makul görülüyor. 35mm de ise insana çok fazla yaklaşmak zorunda kalabileceğimden 50mm ye daha sıcak bakıyorum. Sizce hangisi daha mantıklı.

Diğer bir mevzu ise diyafram. Canon için L serisi prime lensler çok pahalı, dolayısıyla f1.2 bana şuan çok uzak. Peki örneğin 50mm lik f1.4 ile f1.8 arasındaki fiyat farkna değermi. Biri 850 diğeri 300 tl.

• 85 mm 1.8 portre için uygun bir lensdir ken rockwell portre için 80 mm üstünde çekim yapılmasının daha güzel kareler olacagını yazsında anlatmıstı
    1.4 ile 1.8 arasında gözle görülür bir fark var 50 mm 1.8 keskinliğinden 50 mm 1.4 daha iyidir.daha başarlı bir lensdir ama 50 mm 1.8 de size baya yeter her türlü ihtiyacı karsılar
  • Açık ve özgür olduğum alanlarda croplu gövdede 135mm'lik lensimi(FF'e göre 200'e denk geliyor) tercih ediyorum. Hem bokehi, hem de açısı çok hoşuma gidiyor. Fakat kapalı mekanlarda mecburen 50mm'yi takıyorum, iş görüyor 135mm kadar olmasa da.

Bence o farka değmez, 550 TL'ye bir adet daha lens alırım ben olsam. Çünkü iki lens arası farkın benim için gereksiz olduğunu düşünüyorum.
  • 85 lik lens ff için ideal olduğu söyleniyor dolayısıyla 50 mm croplulara denk geliyor.

Birde 60 mm makro lenslelede yüksek keskinlik yakalanabiliyormus portre için. Bı yandan da hem makro hemde portre için bu aralikta bı lens alayım diyorum ama okudukça kafa da karışıyor.
  • En iyisi imkanınız varsa Hayyam'a gidip lensleri deneyin, dükkan sahibini de 2 dakika model olarak kullanın
  • APS-C govdelerde govde ustu + kafa portresi icin 50mm cok ideal. Bence 50mm f1.8 alin, kalan parayla cok saglam bir ucayak alin (saglam ve hafif olsun).
    illa 800 TL verecekseniz Canon 100mm f2.8 USM makro alin. Studyoda portre ceken bircok fotografcida bu lens vardir (surpriz ). Yalniz bastan uyarayim, bu lensi deneyince diger lenslerinize kotu gozle bakmaya baslayacaksiniz, hem otomatik netleme hizi hem keskinlik acisindan
  • Geniş açı lenslerin ve geniş açı sayılabilecek odak aralığı bulunan lenslerin insan yüzünü olduğundan daha büyük çıkardığı söyleniyor. Ancak çoğu fotoğrafçı çektiği portreleri lensinin en küçük odak değeri ile yakından çekiyormuş. (Scott Kelby'nin yalancısıyım )

Nasıl Tamron 17-50 ile bu objektifi kendisine aşık etti, kullanıcılarının gözü kapalı tercihine vesile oldu, 50mm f/1.4 bence Canon'un efsane lenslerinden birisidir. 60D'de portre ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaktır. Kullanmış, bizzat test etmiş birisi olarak 50mm f/1.8 ile arasındaki fiyat farkına fazlasıyla deyeceğini düşünüyorum ama ;

85mm f/1.8'de gayet keskin ve kullanışlı bir lens. 50mm bazı croplu makine kullananlara dar gelebiliyor ve 85mm'ye yöneliyorlar, benim gibi. Aslında tamamen sizin kişiyi nasıl kadrajladığınız, fotoğrafta hangi unsurlara önem verdiğinizle ilgili. Siz modelinize yaklaşmayı istemezsiniz, başka birisi isteyebilir. Haliyle size 85mm uygunken, diğer kişiye 35mm uygun düşer. 50mm bu ikilemlerin ortasında kalan bir lens. Bence 85mm f/1.8 size dar geliyorsa tercihiniz 50mm f/1.4 olmalı. Ayrıca 50mm f/1.4 L serisi bir lens olmasada USM ve hatrı sayılacak bir diyafram farkıyla 1.8'in önüne geçiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Güven -- 17 Mayıs 2011; 3:43:06 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

50mm bazı croplu makine kullananlara dar gelebiliyor ve 85mm'ye yöneliyorlar, benim gibi.

85mm 50mm'den daha dar
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozturert

quote:

50mm bazı croplu makine kullananlara dar gelebiliyor ve 85mm'ye yöneliyorlar, benim gibi.

85mm 50mm'den daha dar

Ben de okudum okudum anlamadım neden 85mm de diretildiğini :) ben özellikle 50 mm de bile çok dargeldiği için gidip 35mm aldım yaws :)
  • Yok, cidden keyfe bakar 50-85-135-200mm. Hatta 300-400mm kullanan portreciler de var, sadece duzeltme yaptim
  • Portre için en iyi kabul gören aralık 85mm - 135mm aralığıdır.
    Özellikle 85mm lensler orantıyı en iyi şekilde filme yada sensöre yansıtır.
    (50mm ile yakın çekim portre yaptığınızda yüzde bombe yapar ama 85mm bir lens
    ile nekadar yakından çekerseniz çekin asla yüzde bombe yapmaz)

Portre için hangi lens. 35-50-85?
  • valla bencede tercih meselesi portrenin nerde çekildiğinede bağlı bir olay sonuçta.
    elimde prime 28-50-85-135 mm lensler var.lens değiştirmeyi pek sevmediğimden 28-135 olanlar yatıyor.
    ama iç mekan da arka planla bütünleşmiş portreler çekeceksen 28mm baş portre lenside olur.birazda tarza bağlı yani
    tabi çarpanlı makinama göre konuştum
  • Makinanın 35mm tam kare yani full-frame olması da bir faktör olabilir.

Bana göre crop makinaya 50mmyi taksan gene bombe etkisi yapar. Sonuçta direk optikle alakalı bir durum.
  • En iyi görüntüyü 85mm yada 105mm veriyormuş Güzel ama ff makinelerde mi croplu makinelerde mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: _Lupara_

En iyi görüntüyü 85mm yada 105mm veriyormuş Güzel ama ff makinelerde mi croplu makinelerde mi?

ff makinalarda
    yani pentax için mesela m42 den gidersek
    helios 58mm
    j9 en ideal diyebiliriz portre için ucuz çözümler
  • Nikon croplu gövdede 35mm-50mm ve 85mm f/1.8 kullanan biri olarak portre için 85mm lensleri tek geçerim..Tabi dar bir açısı olduğundan evde yada masada otururken kullanamazsınız ancak ortam müsait olduğunda 135mm bile düşünülebilir..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozturert

quote:

85mm 50mm'den daha dar

Yanlış cümle kurmuşum, geniş olması gerekiyordu.
  • 85-135mm araligi "genel gecer" bir kural, dedigim gibi 200mm kullanan da var 400mm de.

Burnun buyumesi ve kulaklarin kuculmesi mesafeye bagli bir olay. Ayni kareyi 50mm ile ve 85mm ile cekecekseniz, 50mm ile daha fazla yaklasmaniz gerektigi icin `perspektif bozuluyor` deniyor (24mm ile daha da yaklasmaniz gerekir. Bunu denemek icin lense gerek yok, arkadasiniza yaklasip uzaklasirken burnuna dikkat edin, ne dedigimi anlarsiniz ). Halbuki bir adim geri adim atip 50mm ile de cok guzel gobek uzeri pozlar cekilebilir.

Baska bir gercek ise, 85-135mm bilmemkac yildir cok kullanilan odak mesafeleri oldugu icin her markanin bu aralikta urettigi mukemmel bir lensi mutlaka var.
    Aklima gelen yaygin ornekler:
    - Canon 135mm f2.0 L
    - Nikon 135mm f2.0 DC
    - Carl-Zeiss 135mm f1.8
    - Tum markalarin 85mm f1.2, f1.4 ve f1.8 lensleri

Dikkat ederseniz piyasada eski 135mm lens de surusune bereket (Takumar, Pentacon, Pentax etc..).

Gene genel gecer kural olarak dairesel diyaframli veya cok fazla sayida diyafram perdei olan lensler (22 perdeli sapik lensler var ornegin) portre icin daha uygun ("genelde" daha iyi bokeh verdikleri icin).

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.