Özellikle spor ayakkabılarıyla popülerlik kazanan New Balance'a, bazı ayakkabı modellerinde kullandığı 'domuz derisi'ne dair bilgilendirmede bulunmadığı gerekçesiyle ceza kesildi. Kurul tarafından yapılan incelemelere göre, New Balance'ın "com.tr" uzantılı internet sitesi üzerinde satışa sunulan "W990GL6", "M2002RST", "U9060BLK" ve "U991LG2" kodlu ayakkabılarda, ürünlerin açıklamalarında yalnızca "süet", "file" ya da "sentetik" gibi genel ifadeler kullanıldığı tespit edildi. Ancak aynı ürünlerin yurt dışı sitelerdeki açıklamalarında "pigskin suede" (domuz derisi süet) ibaresinin yer aldığı belirlendi. ![]() Popüler ayakkabı markasında 'domuz derisi' tespit edildi - Sözcü Gazetesi https://www.sozcu.com.tr/new-balance-ayakkabilarinda-domuz-derisi-cikti-p164945 |
Popüler ayakkabı markasında 'domuz derisi' tespit edildi

-
-
Domuz derisi haram değil
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Cahil falan diyorsun; din ile ilgili bilgileri internetten araştırıp hadisleri kaynak gösteriyorsun. Kuran’da sadece domuz etinin haram oldugu yazar. Diğer bilgiler kaynakların bi garantisi yok, yani hüküm sağlamaz. Eğer işine yarıyor ise derisi kullanabilirsin. Mesela traş fırçalarıda domuz kılından yapılıyor, sentetik olanlar kullanılabilir ama doğal bir kıl daha sağlıklı.
Onun bunun dediğini değil de Kuran'ın dediğini dikkate alırsak doğrusu şudur: (Domuzun yağı dahi değil, eti haramdır. Derisi de haram değildir.) İlgili ayet:
Bakara / 173. Ayet
Allah size leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanların etini haram kıldı. Bununla birlikte, kim yemediği takdirde ölecek derecede mecbur kalırsa, başkasının hakkına tecavüz etmemek ve zaruret sınırını aşmamak kaydıyla bunlardan yemesinde bir günah yoktur.
Ama ben de domuz derisi bir ayakkabıyı giymek istemem o ayrı. Fakat Kuran'ın dediği yukarıdaki şekilde. İslam dinine göre esas olan Kuran'dır.
(Edit: İmla hataları.)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mobidik -- 26 Nisan 2025; 23:33:55 > -
Domuz derisi diyince aklıma geldi.. Yıllar önce Ankara'da öğrenciyken 1-2 kışı abimin Almanya'dan getirdiği deri ceketle geçirmiştim. Kahverengi, tipi fena değildi yakışıyordu. Sonra fermuarı bozuldu, İzmit'te deri işi yapan bi dükkana girip yaptırmak istediğimi söyledim, adam ceketi evirdi cevirdi, en son dedi ki "ben bunu yapmam."
Hayırdır abi niye yapmıyosun dedim, açtı gösterdi arkasında bi yerde Almanca "domuz derisi" ibaresi geçiyormuş. Domuz derisiyle çalışmazmış. Harammış. Açıkçası böyle şeylere pek inanmam, adama uyuz olup çıktım, başka yerde fermuarı yaptırdım. Ama sonra düşününce, o ceketle gezdiğim iki kış boyunca işlerim pek rast gitmemişti :)
Abimle de olayı teyitledik, onun da 5-6 yıllık süreçte ceketi giydiği zamanlarda işleri yolunda gitmemiş. Domuz derisinden mi, tesadüf mü bilinmez ama başlığı görünce anlatmak istedim :D
Sonuç : Ceketi çöpe attık. Ne olur ne olmaz. :)) Bir şey değişti mi tam tayin edemiyorum :D :D
-
Senin mantığına göre hareket edersek;
bir zıpçıktığın teki "tost orucu bozar mı" diye sorsa, hoca ona "evet" bozar diye cevaplar..Zipçıktı, "Ama Kur'an-ı Kerimde tost orucu bozar yazmıyor, o zaman kuranda yoksa demek ki tost orucu bozmaz deyip" kendi kafasına göre bir hüküm çıkarmış olur.
Milyarlarca insan bu şekilde hareket etse, milyarlarca irili ufaklı dinler ortaya çıkarak herkes kendi kafasına göre hareket eder.
Senin bu kararının ne kadar tehlikeli olduğu meydana çıkıyor. Gördün mü? Kendi kafana göre hüküm verirsen, İslama değil, kendi kafana uymuş olursun...
Senin zihniyetindeki insanlara bunun doğrusu anlatan birkaç dakikalık şu anlatıyı lütfen dinle:
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 28 Nisan 2025; 19:33:53 >
-
Din, fıkıh ve ilmihal kitaplarında öğrenilir. Ne sen ne de ben ne de herhangi bir ilahiyatçı.. Hiçbirimiz Kur'an- ı Kerim'den hüküm çıkaramayız. Hükümler kitaplara geçmiş, ne bildirilmişse o dur.. Kendi kafana göre hareket ediyorsan bu İslama göre değil, kendi kafana göre hareket ettiğini gösterir.
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu dahi senin gibi düşünmüyor ve domuz derili ayakkabıya ceza kesiyor..
Şunu dinlemeni tavsiye ederim:
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 28 Nisan 2025; 19:34:12 > -
Sizin din anlayisiniz benimle aynı değil, iyi akşamlar
dekareme hocamın yanındayım
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Din, fıkıh ve ilmihal kitaplarından öğrenilir. Bu kitaplara yazılan tüm bilgilerin hepsi Peygamber Efendimizden Aleyhisselam nakil yoluyla gelen bilgiler çünkü bu mübarek zatların hocaları ve onların hocaları, hocalarının hocaların hocalar derken taaa en sonunda Peygamber Efendimize Aleyhisselam ulaşılmış oluyor. Ehl-i Sünnet itikadında müslümanlar kendi kafalarına gçöre hüküm vermezler, veremezler. Kitaplara bakarlar... Sen, trafik konusunda olsun veya mesela çevre konusunda olsun bir kurala bakacağın zaman nasıl anayasa kitabına bakmıyorsan, trafik yönetmeliğine, çevre yönetmeliği bakıyorsan, dini konuda da fıkıh ve ilmihal kitaplarına bakmalısın...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 28 Nisan 2025; 19:48:18 > -
Din birini dinleyerek, birinin yolundan giderek, “birinin” kitaplarını okuyarak ögrenilmez. Her kişinin dini kendine özeldir. Şartlar koşullar kaderin yarattığı pürüzlere göre hayatımız şekil alır. Bir eylem için dogru veya yanlış demek de çok zordur.
Bu müslümanların domuzla alıp veremediği ne
-
Kuran ayeti kopyalıyorum. Youtube'da birinin aklına estiği gibi yorumladığı/konuştuğu video linkini kopyalıyor, üste çıkmaya çalışıyorsunuz. Kuran'da hiç bir şeyin eksik bırakılmadığı yazıyor. Siz istiyorsanız uydurma dinin peşinden gidin.
Enam 38
Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. Biz Kitap’ta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler.
*
Enam 39
Âyetlerimizi yalanlayanlar, karanlıklar içinde kalmış sağırlar ve dilsizlerdir. Allah kimi dilerse onu şaşırtır; dilediği kimseyi de doğru yola iletir.
-
Peygamber efendimiz, (Âlimlere tâbi olun! Âlimler benim vârislerimdir) buyuruyor. Vâris olan âlimler, Resulullah’ın bildirdiklerini söyler. Âlimleri dışlamak, Resulullah’ı dışlamak olur. Resulullah dışlanınca Kur’an-ı kerim inkâr edilmiş olur. Âlimlere tâbi olmak şarttır. Âlimleri ve hak mezhepleri kabul etmeyen sapıtır.
Domuzun derisi de necistir
Sual: Bazıları, “Domuzun sadece eti haramdır, yağı, derisi ve gerisi haram değildir, ayrıca, (Hayvan derisi dabağlanınca temiz olur) hadisine istinaden domuzun derisi dabağlanınca temiz olur, elbise, kemer, cüzdan yapılabilir, derisi üzerinde namaz kılınabilir” diyorlar. Domuzun derisi dabağlansa da temiz olmaz mı?
CEVAP
Domuzun sadece eti pis, yağı, derisi ve gerisi temiz olur mu? Âyet-i kerimede (Domuzun idrarı necis) diye bir ifade yok diye, domuzun idrarı da temiz mi kabul edilir? Bu tür iddiaları din düşmanları yapmaktadır.
Domuzun her şeyi haramdır, derisi dabağlansa da temiz olmaz. Genelde her şeyin bir istisnası olur. İstisnalar kaideyi bozmaz. Birkaç örnek verelim:
1- Bütün mucizeler mahluktur ama, istisna olarak Kur'an-ı kerim, mahluk olmayan mucizedir.
2- Herkes bir ana babadan dünyaya gelir, ama Hazret-i Âdem ana babasız dünyaya gelmiştir.
3- Hazret-i İsa da babasız yaratılmıştır.
4- Âyet-i kerimede Cehennemde kâfirlerin azaplarının hiç hafiflemeyeceği bildiriliyor. Ancak Ebu Leheb, Resulullah efendimizin dünyaya geldiğini müjdeleyen cariyesini sevincinden dolayı azat etmişti. Bunun için, her yıl, o gece, azabı hafifler.
5- Kur’an-ı kerimde (Meyte ve kan size haram kılındı) buyuruluyor. (Maide 3)
Meyte kesilmeden öldürülen hayvan demektir. Hadis-i şerifte, (Size iki meyte ve iki kan helal kılındı. İki meyte balıkla çekirgedir, iki kan ise, karaciğerle dalaktır) buyuruldu. (İbni Mace)
Demek ki boğazından kesilmediği halde balık ve bir kan olduğu halde dalak yenir.
6- Kadınla erkek yan yana cemaatle namaz kılsa erkeğin namazı bozulur. Ama Kâbe’de bozulmaz. Bu Kâbe’ye mahsus istisnadır.
7- Müslüman ve fakir olmak şartı ile öğrenciye zekat verilir. Zengin öğrencilerden biri istisnadır.
Cami-ul-fetava’da bildirilen hadis-i şerifte, (İlim öğrenmekte olanın kırk yıllık nafakası olsa da, buna zekat vermek caizdir) buyuruldu. (Redd-ül muhtar)
8- Müslüman kadın saç ve kollarını açamaz. Cariye bundan müstesnadır; ona haram değildir.
9- Köpekler, ahirette toprak olacaklardır. İstisna olarak Kıtmir isimli köpek Cennete girecektir.
10- Herkes miras hakkına sahiptir. Ancak kâfir ise miras alamaz. Bir hadis-i şerif meali:
([Çok yakını olsa da] Müslüman kâfire, kâfir de müslümana mirasçı olamaz.) [Buhari] (Mesela gayrimüslim bir kadının kocası Müslüman ise miras alamaz. Müslüman bir babanın oğlu, mürted olsa, miras hakkına sahip olamaz.
Bunlar birer istisna olduğu gibi, dabağlanan deriler temiz olmasına rağmen domuz derisi istisnadır. Din kitaplarında deniyor ki:
Domuz, yılan, fare ve insan derisi dabağlanmakla temiz olmaz. (Redd-ül muhtar)
Domuz ve yılan derisi, dabağlansa da temiz olmaz. (Halebi, Hidaye, Hindiyye)
İmam-ı a’zam, “Domuz derisi dabağlansa da temiz olmaz” dedi. (Mizan-ül-kübra)
Yılan derisi ile domuz derisi dabağlanmakla temiz olmaz. (Mezahib-il Erbea)
Hınzırın [domuzun] derisi dabağlanmakla temiz olmaz. (Nimet-i İslam)
Şafii’de, köpek ve domuz derileri dabağlanmakla temiz olmaz. (Misbah-un-necat)
Domuz derisi dabağlanmakla temiz olmaz. (Büyük İslam İlmihali)
Zeydiye fırkasına mensup mezhepsiz Şevkani, (Domuz derisi de dabağlanınca temiz olur) diyorsa da, onun sözü Ehl-i sünnet Müslümanları için senet olamaz.
-
Alimliğin sertifikasını ya da yeterlik belgesini kim dağıtıyor?
Günümüzde bir çok kimse kendini Allah ile insan arasında konumlandırıp çıkar elde etmeye çalışıyor. Kendi egosunu ya da nefsini araya sokup, şeytana uyuyor.
Ben alimim diyen varsa getirsin belgesini göstersin.
Aslolan Allah'tır. Gerçek alim olan olsa zaten köşesine çekilip, çıt bile çıkarmaz. Ağzında kötü söz olmaz. Farkında olamadığı egosu olmaz. Dayatma asla yapmaz. O dayatmacılar şeytana hizmet etmekte olanlardır.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X