Şimdi Ara

Pompaların çalışma şartları!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
1.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Pompalar hakkında genelde bilinen bir yanlışı düzeltmek istiyorum. Başka bir konuda bir arkadaşımız sormuş ona hitaben olacak.

Mesela
    Laing Pompanın verileri...
    Teknik Veriler:
    - Boyutlar: 62 x 62 x 38mm
    - Motor Yapısı: Elektronik kontrollü
    - Çalışma Voltajı: 12V DC
    - Güç Tüketimi: 18Watt
    - Voltaj Aralığı: 6 - 13,2V DC
    - Maks. Basabileceği Yükseklik: 4,7m
    - Maks. Sıvı Akışı: 600L/h
    - Maks. Sıcaklık: 60°C
    - Konnektör: 2 x 3/8" hortum bağlantısı

Şimdi elimizde bu pompa var. Maksimum basabileceği yükseklik 4.7metredir yukarıda gördüğünüz gibi. Debisi ise 600 lt/h. Ancak bu pompa tam olarak ne zaman 600 lt basar? Yani 600 lt'lik debi vermesi için ne olması lazım?

Hemen cevaplayayım: tam tamına 4.7 metrelik basınç kaybı olması lazım. (o kadar sürtünme veya yükseklik karşısına çıkarsa yani). Bu kayıplar nedir? Yükseklik, boruların içindeki sürtünme(ne kadar uzunsa o kadar kötü), bloklardan geçerken sürtünme kaybı, radyatörden geçerken sürtünme kaybı ve borulardaki dönüşler veya dirsekler.

Peki ya 4.7 metrelik kayıp değil de, 3 metrelik kayıp oldu desek. O zaman ne kadar basar? İşte o zaman 600 değil de 1000 litre bile basabilir. Çünkü basınç kaybı azaldıkça basabileceğimiz su miktarı da ona oranla artar. (Bunu tam olarak bilmiyorum. Pompa eğrisini yani diyagramını görmemiz gerek). Yani 600 lt'lik debisi olan pompa aslında yeterince sürtünme ve yükseklik kaybı olmazsa, basma yüksekliği 4.7 olduğu için (bu pompalar için yüksek bir değer), daha yüksek debiyle su basabilir.

Pompaların bu çalışma şartları bir eğri üzerinde belirlenir. Her pompanın eğrisi farklıdır, ama eğri olarak birbirine benzer:)

Her neyse, Laing'i bıraktık, elimize Eheim 1000 aldık. 1000 lt/saat ne güzel değil mi? Ama basma yüksekliği ne? 1.5 metre falan(Bu 1.5 mSS: metre su sütunu). Eee bizim yukarıdaki basınç kaybımız neydi? 2.5 metre değil mi? İşte bu pompa göçer o zaman. 1000 lt/saat basamaz da 750 lt/saat basabilir, çünkü basınca ve sürtünmeye yenilir. Yine eğriden ne kadar basabileceği belirlenir.

Bilmem anlatabildim mi? Basma yüksekliği ile debi arasında bir orantı vardır(parabolik bir eğri aslında). Eğer bir sistemde sürtünme ve kayıplar az ise Laing gibi 600 lt basan pompa, basma yüksekliği fazla olduğundan, normal çalışma debisini aşarak yükselir.

Ya da şöyle diyelim. Bir sistemde ancak ama ancak 4.7 metre gibi bir kayıp varsa Laing 600 lt basar. Ama Eheim 1000 lt bile olsa, 1000 lt basmayı garanti edemez. Çünkü basma yüksekliği 1.5 metredir ve kayıp 1.5 metreyi aşarsa basabileceği miktar azalır.

Neyse şimdilik benden bu kadar.

• Güzel açıklamışsın arkadaşım
  • kulağa mantıklı geliyor, deneyip görmek kanıtlamak lazım.
    makale - bilgilendirme için teşekkürler. şimdi üstad abilerimizin de yorumlarını okur daha da ileri mantık kurarız.
    saygılar..
  • Hocam benim bildiğim o iş öyle değil maalesef.

Pompalar,verdikleri değerleri 0 yükseklikte,yani pompayla eşit yükseklikte hortumla basabilir.
    Yani üstünde 1000lt/h yazıyorsa bu 0 yükseklik değeridir.Bunun üstüne çıkıldıkça debi düşer,belirlenen zirve yükseklik değeri aşıldığında da büyük ihtimalle su basamaz,veya çok az basar ve tıkırdıya veya zorlanmalara neden olur.

Keşke her pompa dediği değeri zirve yükseklik değerinde verebilseydi.Ama öyle değil işte...
  • doğrusu ümitin dediği gibi.

dikkatli bakarsanız verilere

max. flow ( @ zero press.) gibi yazılar vardır. yani pompanın maksimum akış miktarını belirlerken sıfır yükseklikte,
    maksimum basma yüksekliğini belirlerken de sıfır akışta test ederler.

ancak kafa basıncı farklı olabilir, mesela dediğin gibi 1 metreye 1000 litre basan pompa yerine 5 metreye 600 basan tercih edilmelidir, 5 metreye su basabilen pompa diğerinden daha güçlüdür, sistem için sürtünmeye daha dayanıklıdır diyebiliriz.
  • Açıklama için teşekkürler Bilal abi.

Seni buralarda görmek ne güzel...

• Vallaha o dediğiniz doğru tabii.

Ben de siz söyleyince şimdi fark ettim maksimum yazısını, daha önce görmemişim. Halbuki böyle saçma sapan yazılmaması lazım. Normalde 10 m^3/h lik 10 mSS basan pompa dediğimiz de bir pompa dediğimiz de bu ikisini de aynı anda yapan pompa demek oluyor, yani eğri üzerinde görünüyor. En azından sanayide öyle oluyor. Biz pompa alırken böyle hesap edip alıyoruz. Maksimum basma yüksekliği veya maksimum debi olayı saçmalıktan öte bir şey değil. Yani bu pompa hiçbir zaman 600 lt basamaz veya 1000 lt hiçbir zaman 1000 lt basamaz. Çünkü kayıpsız sistem olmaz.

Yine de ne olursa olsun. Laing'in basma yüksekliği 4.7 mSS olduğu için ondan alacağınız performans, diğerinden alacağınız performanstan daha garantilidir. Düşünsenize 1000 lt maksimum o da sıfır basınçta. Yani zaten pompanın maksimum basma yüksekliği 1.5 falan. İyice düşer bu debi çok bloklu ve radyatörlü bir sistemde.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Elbette ki öyledir,bu konuda haklısınız,üstteki değerlere bakmaktansa mantık yürütmek iyidir.
    Elimde 1400lt/h pompa var ama 800 anca basıyor mesela şu anki sistemimde,1.4m yükseklik sınırı vermişler.

Ama 1000lt/h deyip de 4metre yükseklik veren ürün çok daha performanslıdır tabii ki.Önemli olan zaten 0 yükseklikte debisi değildir,gerçek pompa gücüdür.Onu da grafiklere bakarak yorumlamak lazım...
  • Gerçekten çok saçma. Şimdi tekrar düşündüm de, bize sağlam bir değer vermek yerine. İnsanı aptal yerine koymaya çalışıyorlar. Mesela 800 lt/h 2 mSS dese olmuyor sanki.

Halbuki sanayide benim dediğim gibi oluyor gerçekten. Gidiyorsun, 5 m^3/h saatlik 10 mSS basan bir pompa alacağım diyorsun. Adamlar sana maksimum falan değil, eğri üzerinde gerçekte vermesi gereken debiyi ve kayıbıyla çıkaran pompayı sunuyorlar.
  • Hocam aslında bunun nedeni de şu,bizim kullandığımız pompalar akvaryum pompası.Dolayısıyla hortumdan veya radyatörden dolaşmıyor normal şartlarda.Veya yükseklik sıkıntısı olmuyor...
    Tek görevi en fazla 50cm olan yükseklik farkından su basmak oluyor.

O yüzden üreticiyi de doğrudan suçlamak istemiyorum,en iyisi gözlemleyerek satın almaktır bence...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.