Şimdi Ara

Plazma TV Ölüyor mu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
295
Cevap
1
Favori
13.586
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Plazmanın savunucusu Pioneer'ın attığı geri adım, LCD'nin Plazma TV'yi yendiğini mi gösteriyor?

Pioneer'ın Kuro plazma TV serisi, plazma jenerasyonunun son dönemlerdeki en başarılı örneklerinden biri oldu. Herkes Kuro'nun pazarın en başarılı projelerinden biri olduğu konusunda hemfikir.

Panasonic ve LG de plazma televizyonlar konusunda çeşitli başarılara imza attılar.

Fakat plazma TV'ler düz ekran televizyon satışlarının sadece %10'unu oluşturuyor. Bu arada LCD ekranlar her yıl hızlanarak gelişiyor. OLED de gelecek için ümit vaat eden bir teknoloji olarak karşımıza çıktı. Bu gelişmeler ışığında bazıları plazma TV'lerin sonunu öngörmeye başladı.

Philips'den Danny Tack, LCD televizyonların varlıklarını devam ettireceğini, plazmaların ise yavaş yavaş ortadan kalkacağını tahmin ettiklerini belirtti. Tack, Pioneer'in bile plazmanın geleceği olmadığını gördüğünü ve LCD'ye kaymakta olduğunu düşünüyor. Tack'e göre, OLED televizyonların ortaya çıkmasının da plazma TV teknolojisine darbe vurması kaçınılmaz.

Pioneer LCD'ye mi kayıyor?

Pioneer gerçekten de plazma TV üretimi konusunda küçük bir geri adım attı. Şirket'in Panasonic ile yaptığı anlaşma, artık plazma TV üretiminin Panasonic'e devredileceği anlamını taşıyor.

Pioneer'in yaptığı diğer bir anlaşma ise Sharp ile... Sharp da yeni LCD serisi için Pioneer'a LCD panel üretecek. Kısacası Pioneer plazma üretimini Panasonic'e kaydırırken, LCD işine daha fazla önem vermeye başlıyor.

Sony'den Tim Page de Tack'ın görüşlerine katılıyor. Page, Sony'nin plazma TV üretimini birkaç yıl önce bıraktığını belirtiyor. Page'e göre eskiden büyük ekran TV yapmanın tek yolu plazmayken, artık 82 inçlik LCD'ler üretilebiliyor.

Günümüzde televizyon pazarında plazma TV'lere hala bir yer olsa da, görünüşe göre gelişen LCD teknolojileri ve OLED, plazmanın sonunu gittikçe yakınlaştırıyor. Bakalım plazma teknolojisi daha kaç yıl hayatımızda kalmayı başarabilecek?

Kaynak :http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/9844922.asp?gid=229&sz=92091

• ilginç bir yazı olmuş
  • plazma tv almayı düşünen biri olarak rotamı LCD ye kaydıracam sanırım
    ama şu LCD lerin çevreye verdiği zararı düşününce soğuyorum.
    http://news.cnet.com/8301-11128_3-9983744-54.html
    :(
  • quote:

Orjinalden alıntı: epsilon7

plazma tv almayı düşünen biri olarak rotamı LCD ye kaydıracam sanırım
    ama şu LCD lerin çevreye verdiği zararı düşününce soğuyorum.
    http://news.cnet.com/8301-11128_3-9983744-54.html
    :(

evimizdeki hangi eşyada zararlı madde yokki.
    bırakın eşyayı ne havamız kaldı ne suyumuz...
  • sırf böyle gereksiz yazılar, bilinçsiz satıcılar, bilinçsiz tüketiciler nedeniyle Plazma'nın çok gerisinden olan LCD lider durumda ilginç...
  • yukarıdaki yazı

Plazmanın geldiği son durumu çok açık ve doğru bir şekilde dile getiriyor. Ben de 1 yılı aşkın bir süredir yeri geldiğinde daha da geniş bilgi ve verilerle tv pazarındaki değişimleri, ülkemizde ve dh forumda özellikle doğru yansıltılmaması nedeniyle anlatmaya çalıştım.

Plazmanın , teknoloji olarak LCD nin ilerisinde olduğunu düşünenler ise ciddi bir yanılgı içinde.

Plazma alacak olanlar tekrar tekrar düşünsünler.

Son birşey daha: bazı yerlerde yorum olarak LCD nin de plazma ile birlikte biteceğini yazan ve bu işleri de çok iyi bildiğinden kuşku duymadığımız ancak neden böyle yazdığını bilmediğim bazı forumdaşlarımız var. LCD de henüz daha yatırım kararları yeni alınan ve yaklaşık 2 yıl sonra üretime geçmesi beklenen , yani henüz süren büyük yatırımlar var. Yani LCD daha uzun bir süre bizlerle olacak.

HAS Plazma panel üreticileri ise ya bu işi bıraktıklarını, panelleri x firmasından alarak bir süre daha devam edeceklerini yada kimisi de belli ekran boyutlarını artık üretmeyeceklerini filan açıklıyorlar. Elbette bir süre daha plazmayı vitrinlerde işte bu koşullarda görmeye devam edeceğiz . 10 na 1 satış oranlarından bile geriye düşerek.

Ancak OLED , LCD nin üzerinde ilk etaplarda 40'' 'e kadar boyutlarda hi-end bir alternatif olarak yer bulacak. Yani orta vadede kısıtlı bir kesimin ulaşabileceği bir teknoloji olacak. Dolayısıyla OLED şu andan itibaren en az 5 yıl ciddi yatırımlar alıp, ekran boyutu büyütüp sonra ucuzlayacağı bir evrim geçirecek. İşte bu evrim boyunca 5-7 yıl arası LCD nin hüküm süreceğinden %90 emin olduğumuz bir dönem olacağına işaret ediyor.

zaten dikkat ederseniz Japon yada 2015 yıllarında Ultra HD yayına geçileceği bilgisi verilmişti. yani bu arada çözünürlükler 4 kat daha artabileceği bir dönem de olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bigmaster077 -- 8 Eylül 2008; 17:30:30 >

• Plazmalar yazıda olduğu gibi fazla gitmez. Pioneer'da bir plazma yapıyor iyi güzelde fiyatları bu kadar uçuk tv görmemiştim. Plazma üretmeyi bırakmalarının nedeni de zararda olduğunu okumuştum. Bırakmakta geç bile kaldılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi greenk -- 8 Eylül 2008; 21:45:16 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    LED tv ömrü vs LCD vs PLAZMA
    8 yıl önce açıldı
    Oled TV mi Nanocell TV mi ?
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • tamam teknoloji gelişiyor ama yayın kaliteleri gelişmiyor

bu durumda nasıl oluyorda LCD daha önde oluyor bunun cevabını bulamıyorum

sırf hd'de iyi olduğu için mi sd kalitesi göz ardı ediliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogameci -- 9 Eylül 2008; 0:06:34 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: ogameci

tamam teknoloji gelişiyor ama yayın kaliteleri gelişmiyor

bu durumda nasıl oluyorda LCD daha önde oluyor bunun cevabını bulamıyorum

sırf hd'de iyi olduğu için mi sd kalitesi göz ardı ediliyor

Bence diyorum o yüzden kimse alınmasın. Lcd'ler ve plazmalar arasında sd görüntü kalitesi açısından söylendiği anlatıldığı kadar fark yok. Hele lcd'lerde sd yayın çamur gibi oluyor yorumuna hiç katılmıyorum. Plazmalar sd yayın başarısı notu olarak geneli itibari ile 90 alırsa örneğin lcd 80 alır. Belki hareketli sahnelerdeki başarısı ile plazmalar ön plana çıkar. Ama aralarındaki fark amiyane tabirle "at inen deve değil" yani.

Şimdi şu lcd'deki sd yayına kim çamur gibi diyebilir ki? Hele şu mübarek ayda...

Plazma TV Ölüyor mu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiGHWAYMOUSE -- 9 Eylül 2008; 0:18:29 >

• Şimdi şu lcd'deki sd yayına kim çamur gibi diyebilir ki? Hele şu mübarek ayda...
    quote:

• "LCD tvler çamur gibi gösteriyor" tanımlaması biraz eskilere ait bir tanımlama. Bundan 2-3 yıl öncesine ait LCD'ler için bu tanımlama tamı tamına doğrudur. Gerçekten öyle gösteriyorlardı. Ama özellikle son 1 yıl içerisinde bu konuda LCD ile plazmalar arasındaki makas çok daraldı. Şimdilerde kaliteli LCD'ler için bu tanımlamayı yapmak haksızlık olur. Bu savı fotoğraflarla desteklemeye veya aksini kanıtlamaya çabalamaya gerek yok. Çünkü hep söylerim o fotoğraflar hiç bir şey ifade etmez. Görüntü güzelse, arkadaş resmi güzel çekmiş, makina iyiymiş vs der geçerim. Kötüyse de suçu panele yüklemem.

Gidip gözünüzle incelemeniz yeterli, SD yayın konusunda da artık LCD'ler plazmalara yaklaştı. Özellikle konu statik görüntüler olunca.

CCFL LCD'lerde asıl sorun, hareketli çözünürlük zafiyetidir. 100/120 Hz ve 200/240 Hz tazeleme hızları içeren LCD'ler arzı endam eylemekteyse de test sonuçlarında bu LCD'ler dahil sınıf geçememektedirler. Bazılarınca her ne kadar LCD'lerde böyle bir durum yok, bu testler taraflı kişiler tarafından yapılıyor savunmaları getirilse de durum maalesef budur. Ben bu sorunun CCFL LCD'lerde aşılabileceğini de tahmin etmiyorum. Çünkü bu teknoloji de gelebileceği son noktaya çok yaklaştı, bundan sonrasında görüntü işlemcilerini biraz daha geliştirebilirler hepsi bu. Ama teknoloji CCFL olduğu sürece elden fazla birşey gelmeyecek.

Backlight bleeding, açı sorunu ve siyah sorunu nisbeten aşılmıştır. Artık bunlar sorun olarak görülmemelidir.

Peki plazma öldü mü? 50 inch altı için öldü diyebiliriz. Bunun sebebi LCD'lerin ucuz maliyetleri sonucu ortaya çıkan fiyat avantajı, dominant üreticilerin ağırlıklı bu nedenle LCD tarafına kaymaları, tüketicinin fiyat/performans ağırlıklı yaklaşımı vs bir sürü şey olabilir. Ama neden ne olursa olsun sonuç 50 inch altında LCD'nin sektörü ele geçirdiğidir.

Peki 50 inch ve üstü için ne olacak? Bu konuda plazma pazarının %35-40'ını elinde bulunduran Matsushita'nın yaklaşımı ve planları çok önemli. Ola ki Matsushita karlılık endişesiyle 50 inch ve üstünü de bitirme kararı alırsa o zaman plazmayla vedalaşırız. Bu konuda %2.5-3'lük pazar payı ile Pioneer söz sahibi olamaz.

Diğer yandan CCFL LCD için de işler pek öyle iç açıcı değil. Bence kesinlikle tamamı LED LCD'ye yönelecekler. Yeni modeller bu teknoloji ile üretilmeye başladılar. İlk modellerde bazı sorunlar var. Ama bunlar bence kolaylıkla aşılacaktır. CCFL'i bile adam ettiler. Bunu çok daha kolay becerirler. Şimdilik fiyatlar pahalı. Bu pahalılığın sebebi maliyetten çok yeni üründe piyasayı bir düdükleme ve yüksek kar sağlama düşüncesi. Bunlar ucuzlayacak. CCFL LCD'lerin bugünki fiyatlarına, hatta daha gerilere gelecek. Hiç endişeniz olmasın. Hem de kısa zamanda. O zaman da CCFL'e güle güle.

Pazar payları, geleceğe ilişkin tahminler iyi de, bugünlerde tv alacak arkadaşlar ne yapacaklar? En beğendikleri tvyi alacaklar tabii ki. 1 sene sonra ölecekmiş, piyasadan kalkacakmış tahminleri, bunlar alımda etken olmamalı. Aldığınız tv önümüzdeki 5 yıl için sizi mutlu edebilecek bir tv ise gerisini önemsememek lazım. Üretimden kalkar parçasını bulamam gibi abuk birşey olsa olsa otomobiller için geçerli olur. Panellerde garantiniz süresince rahatsınız (Tabi iyi bir firmadan alırsanız). Garanti dolunca panelim bozulmasın diye dua edin. Çünkü bozulursa çöpe atarsınız. Tamirine kalkışılırsa astarı yüzünden pahalıya gelir. Bu nedenle en az sorun çıkaran marka/modeli seçmek çok çok önemlidir.

Ağırlık olarak SD veya HD futbol maçı, aksiyon filmi seyreden (DVD, bluray, divx, mkv vs), oyun konsolları ile iştigal eden arkadaşlar hala plazmaya yönelmelidir. Mümkünse full hd olanlarına ve ama kesinlikle burn-in free olanlarına. Yansımadan rahatsız olan, hareketli sahnelerdeki bozulmalara çok duyarlı olmayan, çokça pc bağlayacak, hatta ekranı desktop monitör gibi kullanacak arkadaşlar ise LCD'ye yönelmeliler. 50 inch üstü için CCFL LCD'den uzak durulmasını öneririm (kullanım amacınız ne olursa olsun).

Paneli olanlar da olgunlaşacak LED'leri beklesinler hiç acele etmeden. Bakalım yakında çıkacak Sony 46X4500 böyle birşey olacak mı, merakla bekliyoruz.

Bunlar da benim görüş ve tavsiyelerimdir.

Saygı ve sevgiler.

• quote:

Orjinalden alıntı: bigmaster077

Plazmanın , teknoloji olarak LCD nin ilerisinde olduğunu düşünenler ise ciddi bir yanılgı içinde.

o yüzden azcık yandan bakınca LCD'de ne renk kalıyo ne de parlaklık, o yüzden hala hareketli sahnelerde tık tık gidiyo, maçlarda toplar tuhaf gözüküyo, tribünler aşırı bulanık gözüküyo, LCD'de 4-5ms çok iyi 2ms mükemmel kabul edilirken, plazmanınki 0.001ms mi ne öyle bişe, o yüzden plazmaların siyahları daha iyi (Gerçi LCD'de de iyiler gördüm ama). O yüzden plazmanın renkleri daha doğal, abartılmamış renkleri var.

yansıma olayına gelince, plazmada örneğin evdeki bir ışık yansıma yapıyorsa, ışığın kendisi kadar bir yansıma yapıyor, ışığı görecem diye uğraşmazsanız çok rahatsız etmiyor ama LCD'de ışığın daha fazlası kadar bir alan mat yüzey yüzünden dağılıyor sanki ve o bölge hiç görülmüyor. Bu da benim izlenimlerim sonucu görüşüm

Plazmanın eksisi burn-in olarak görünsede kendi kullanım tipime göre öyle bir sorunu asla yaşamayacağım.

Diğer çok söylenen fazla elektrik harcaması ise bence komik. Kağıt üstünde fazla olduğu doğru ama faturaya ne kadar yansır. Hesaplamak basit, 3-5YTL fazla gelecek diye LCD almam.

• quote:

o yüzden azcık yandan bakınca LCD'de ne renk kalıyo ne de parlaklık, o yüzden hala hareketli sahnelerde tık tık gidiyo, maçlarda toplar tuhaf gözüküyo, tribünler aşırı bulanık gözüküyo, LCD'de 4-5ms çok iyi 2ms mükemmel kabul edilirken, plazmanınki 0.001ms mi ne öyle bişe, o yüzden plazmaların siyahları daha iyi (Gerçi LCD'de de iyiler gördüm ama). O yüzden plazmanın renkleri daha doğal, abartılmamış renkleri var.

yansıma olayına gelince, plazmada örneğin evdeki bir ışık yansıma yapıyorsa, ışığın kendisi kadar bir yansıma yapıyor, ışığı görecem diye uğraşmazsanız çok rahatsız etmiyor ama LCD'de ışığın daha fazlası kadar bir alan mat yüzey yüzünden dağılıyor sanki ve o bölge hiç görülmüyor. Bu da benim izlenimlerim sonucu görüşüm

Plazmanın eksisi burn-in olarak görünsede kendi kullanım tipime göre öyle bir sorunu asla yaşamayacağım.

Diğer çok söylenen fazla elektrik harcaması ise bence komik. Kağıt üstünde fazla olduğu doğru ama faturaya ne kadar yansır. Hesaplamak basit, 3-5YTL fazla gelecek diye LCD almam.

Enerji konusunda epey araştırdım plazmaları

Panasonic 42PX80E en az tüketenlerden biri saatte 205 Watt bunuda ek bilgi olarak sunmak istedim

• Plazma ile LCD arasında 100W fark var diye kabul etsek günde 6 saat çalışsalar ayda 2.5 YTL fark ediyo olması lazım, son fiyatları bilmiyorumda. Hadi 5 YTL olsun. Bi tercih nedenini olmamalı.
  • LCD kim ne derse desin Plazmanın görüntü kalitesini geçti..
    Plazmada ise kala kala onlarca sorun kaldı.
    Lcd DE plazmadaki sorunları giderince dolayısıyla dogal seçilim sonucu PLAZMALARın nesli tükenecek..

Ben buna PLAZMALARIN ÇEVREYE UYUM SORUNU ile açıklıyorum.
    Tıpkı nesli tükenen canlılar gibi çevreye uyum saglayamayan plazmalar öldü ölecek..

1-Yansıma sorunu. Ayna gibi ışıklı cisimleri ya da arkaplan ısıkları yansıtmaları vb.
    2-Isı yayma sorunu
    3-Pixel cubukları erroru
    4-Logosal yanmalar, uzun süreli izlemeler sonu ortaya çıkan burning.
    5-Imajların plazmalara yapışması ve bir etiket gibi orada kalması sorunu. Retention.
    6-Donanımsal zaafiyetleri, pc ve oyun konsollarına adaptasyon yetenekleri olsada verimlilik açısından LCDlerin gerisinde kalmaları.
    7-Ömürlerinin LCDlerin ömürlerine göre kısa oluşu.

...vb sebeblerden sonra PLAZMAnın çok daha fazla hayatını idame ettirebilmesi kolay gözükmemektedir..

LCD ise yeni teknolojilerin gelismesiyle artık Plazma siyahını bile yakalamayı basarmıstır.

Öyle yandan baktım göremedim seklindeki açıklamalar ise gülünçtür. 160 derece yandan TV izlenir mi Allah aşkına...

Sevgiler..

• Plazma TV'nin ölüyor denmesi, Plazma'nın görüntü kalitesi olarak LCD'den kötü olduğu için mi? yoksa Ekonomik sebeplerden Pazar payını kaybetmesi sebebiyle mi?
    Ben Ekim ayında ölmekte olan 4280 Kuro alacağım 3-4 sene keyfime bakıp, o seneki en iyi gösteren ve uygun olan paneli alıp TVmi yenileyeceğim.
  • 160 derece olmasa bile 150 derece vardır fotoğrafı çektiğim açı...Bunları da polemik olsun diye koymuyorum. Zaten pek çoğumuz itibari ile kararlarımızı vermiş insanlarız. Kolay kolay da bu düşüncelerimizi değiştiremeyiz. Ama yanlış bildiğimiz bir şeyler de varsa bunları düzeltmek lazım.

Kontrast değerleri düşük iken gerçekten de izleme açısı arttığında lcd'ler izlenemez duruma gelebiliyordu. Ama artık güncel modellerin sanırım hiç birinde bu durum kalmadı.

Plazma TV Ölüyor mu ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: proffesor

1-Yansıma sorunu. Ayna gibi ışıklı cisimleri ya da arkaplan ısıkları yansıtmaları vb.
    2-Isı yayma sorunu
    3-Pixel cubukları erroru
    4-Logosal yanmalar, uzun süreli izlemeler sonu ortaya çıkan burning.
    5-Imajların plazmalara yapışması ve bir etiket gibi orada kalması sorunu. Retention.
    6-Donanımsal zaafiyetleri, pc ve oyun konsollarına adaptasyon yetenekleri olsada verimlilik açısından LCDlerin gerisinde kalmaları.
    7-Ömürlerinin LCDlerin ömürlerine göre kısa oluşu.

Öyle yandan baktım göremedim seklindeki açıklamalar ise gülünçtür. 160 derece yandan TV izlenir mi Allah aşkına...

1- Yukarda yazdım tekrarlamıcam
    2- Komik
    3- İlk defa duydum
    4- Bende olmaz, sırf olsun diye inat etsem olur belki
    5- Oldu kısa bi sürede kayboldu gitti. (Euro 2008te ATV yazısının altındaki "canlı" sırf görmek için baktığımda beliriyodu, bunu da geçelim komik
    6- Komik, ne zaafiyeti ya. Adaptasyonmuş, yok öyle bişe, benim DVI kablom laptoptan hiç ayrılmıyor
    7- Komik, plazmasının ömrü biteni ben duymadım hiç. Kendim bitirebileceğimi de sanmıyorum

Bu arada 160dereceden TV izlemen zor olur gerçekten 160derece görülebilir alan, ve bazı durumlarda gerekiyo. Tam o kadar abartmasan da oluyo.

İşte bu tür gereksiz eleştiriler yüzünden plazma satışlar düşüyo. Ama ilginçtir Aksesaus'un yaptığı istatistiklerde plazmalar hala önde. Aptal mıyız neyiz. Ya da bazılarımız gerçekten araştırarak, söylentilere kulak vermeyip bizzat görüp inceleyerek karar veriyor.

en çok da şu ısı yayma olayı ilgimi çekti, hayır kaloriferciye desek de bi torba az kömür atsa bari.

• quote:

Orjinalden alıntı: HiGHWAYMOUSE

160 derece olmasa bile 150 derece vardır fotoğrafı çektiğim açı...Bunları da polemik olsun diye koymuyorum. Zaten pek çoğumuz itibari ile kararlarımızı vermiş insanlarız. Kolay kolay da bu düşüncelerimizi değiştiremeyiz. Ama yanlış bildiğimiz bir şeyler de varsa bunları düzeltmek lazım.

Kontrast değerleri düşük iken gerçekten de izleme açısı arttığında lcd'ler izlenemez duruma gelebiliyordu. Ama artık güncel modellerin sanırım hiç birinde bu durum kalmadı.

Plazma TV Ölüyor mu ?

bazen yemek masasındayken bu açıdan seyretme durumum oluyoe benimde, hiç bi sıkıntı da yaşamıyorum. Ama çoğu LCD bu açıda iyice kararıyor. Yani benim baktığım zamanlarda öyleydi, şimdi arkadaşlara bakmaya gittiğimde de görüyorum hala.

1-2 arkadaşım evleniyo. TV alacaklar, ban danıştılar sağolsunlar, bu bahsettiğim durumları onlara canlı canlı gösterdim. Kafalarında LCD olarak gelmişlerdi, birine plazmayı aldık, diğeri de sipariş verecek. Nasıl bi reklam kampanyası nasıl bi aldatmaca yapılmışsa arkadaşlarım bana direk "LCD alcam ne alalım" diye geliyolardı.

• tv alırken ilk kriter görüntü kalitesi ve fiyat arasındaki paralelliktir.şimdi 50'pioneer 3000-4000 ytl olsa kimsenin diğer markalara yöneleceğini sanmıyorum.ama işte önemli olan f/p.Yıllık geliri bizim 3-4 katı olan elin gavuru bile 3 kuruş ucuz olsun diye uğraşıyo.
    plazma ölüyormu?fiyat olarak lcd ile arasındaki fark açılınca mecburen ölmese de yaşlanıyor.lcd ise kendini yeniliyor ve tabiri caizse serpiliyor.
    ama şimdi tv alsam ve cebime bakmasam 50' pioneer alırdım.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.