Şimdi Ara

piyasanın çok üstünde problem sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
3
Favori
2.343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öğretmen sınıfa 20 tane matematik ve 16 tane fizik sorusundan oluşan bir liste vererek, her öğrencinin tam olarak 1 matematik ve 1 fizik sorusu seçip çözmesini istiyor. Aynı soru ikilisi birden fazla öğrenci tarafından seçilmemişse ve her öğrencinin seçtiği iki sorudan en az biri kendisinden başka en çok bir öğrenci tarafından seçilmişse, bu sınıfta en çok kaç öğrenci olabileceğini bulunuz.

sürekli 32 buluyorum fakat
    cevap 64

• tamam hocam burada sınırlayıcı etken fizik sorularıdır her soru max 2 kere seçiliyorsa f1, f2 .... f16 olarak sınırlandırırsak karşısına m1,m2 ..... m20 den hangisinin geldiği önemsiz (mx,f1), (my,f1) gibi her fizik sorusu iki kere kullanılabilir o halde cevap 32 oluyor
  • Bende söyle çözdüm 🙆🏼‍♀️. Her iki dersten 1'er tane alınması en fazla 16 tane oluyor. Geri kalıyor fazladan 4 soru 16x4=64 😅. Çözüm sekli pek kurallara uygun olmuyor ama böyle buluyorum genelde.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hocam aynı ikili olamaz diyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: İrisEymen

Bende söyle çözdüm 🙆🏼‍♀️. Her iki dersten 1'er tane alınması en fazla 16 tane oluyor. Geri kalıyor fazladan 4 soru 16x4=64 😅. Çözüm sekli pek kurallara uygun olmuyor ama böyle buluyorum genelde.
    hocam neden fizik soru sayısı kadar fazladan dört matematik soru sayısını çarptınız?
  • Dediğim gibi 1'er tane soru almak en fazla 16 kere oluyor. Geriye kaldı 4 soru bunu da alınan ikili soru sayısına çarptım buldum.

• UP
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Çok denedim, 64 bulamadım ama 32'ye göre daha yakın bir cevap buldum, o yüzden paylaşayım belki akla bir şey getirir.

Soruya üstünkörü bakınca 32'den fazla çıkması bir kere imkansız görünüyor, fizik soruları en fazla iki kez kullanılabilir diye düşünürsek.

Bu yüzden ya soru hatalı ya ben bir detayı gözden kaçırıyorum diye düşündüm:
    "her öğrencinin seçtiği iki sorudan en az biri kendisinden başka en çok bir öğrenci tarafından seçilmiştir"
    Bu cümleyi kuralları bozmadan biraz modifiye edersek:
    "her öğrencinin seçtiği iki sorudan birisi kendisinden başka bir tane öğrenci tarafından daha seçilmiştir"

Öyleyse ben şöyle ikililer oluşturabilirim:
    (f1,m1),(f1,m2),(f1,m3),(f1,m4),
    (f2,m1),(f2,m2),(f2,m3),(f2,m4),
    (f3,m5),(f3,m6),(f3,m7),(f3,m8),
    (f4,m5),(f4,m6),(f4,m7),(f4,m8),
    ...
    (f10,m17),(f10,m18),(f10,m19),(f10,m20)

4*10 = 40 öğrenci olmuş olur. Kurallar da hiç bir ikili için bozulmamış durumda.
    Aslında başladığımız yerden pek de uzaklaşmış değiliz çünkü bu bir formüle dökülürse: satır*sütun = 2*(ikiden fazla kullanılmayan dersin soru sayısı)
    Fiziği ikişer kullanacak olsak yine 32 bulunuyor.
    Yaptığım şey özet olarak fiziğin ikiden fazla kez kullanılmasını sağlamak, ama bu durumda da fizik soruları artsa da matematik soruları tükeniyor...
    40'dan ötesine gidemedim. Belki ben bir şeyi yanlış anlayıp 40 ile de hata yapıyor olabilirim ama şu an doğru geliyor.

64'ün nasıl bulunduğunu ben de çok merak ettim.
    ¯\_(ツ)_/¯

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vedddddddd -- 15 Ağustos 2019; 23:40:8 >

• 32 olmalı diye düşünüyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vedddddddd V kullanıcısına yanıt
    piyasanın çok üstünde problem sorusu
    hocam cevap bu şekilde ama anlamadım anlarsanız tercüme ederseniz sevinirim.
  • up
  • Bunun çözümü pek problem sorusu çözümü gibi durmuyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: heatcan

hocam cevap bu şekilde ama anlamadım anlarsanız tercüme ederseniz sevinirim.
    Oha mükemmel bir çözüm çok hoşuma gitti.
    Aklıma çözümün mantığının yarısı gelmişti de dahasını görmeye beynim yetmemiş..........

ilk sayfada yeni bir şey yok sadece soruda verilenleri matematiksel olarak yazmış. "ikiliden en az birisi en fazla 2 kez kullanılabilir" kuralının matematiğe dökülmüş hali, "**** =< 2" derken hep bunu modelliyor. a harfinin özelliği de herhangi ikilinin seçilmiş mi seçilmemiş mi sorgulanmasına yarayan uydurulmuş bir koşul. Belki harflere uygun rakamlar verilerek yerine konulursa model daha iyi anlaşılabilir.

k ve l'nin satır/sütun-iyilerinden ilk ikisinin verdiği cevabı bir önceki yanıtımda vermiştim (40,32).
    Onun nasıl mümkün olduğunun mantığını da orada anlatmıştım, tabloyla modellemiştim hatta.

edit: kırmızıyla işaretlediğim kısım mantıken yine doğru ama pratiğe doğru dökemedim, kafa karıştırmasın diye belirteyim. Bu saatte düşünemiyorum artık... /edit
    54 ve 52'yi bulmak da aşırı basit, bunu düşünemediğime üzüldüm:
    Önceki oluşturduğum tabloda var olan iki (fx,m20) ikilisini silersek tabloda bize kalıyor 38 ikili, elimizde kalan da f9'dan f16'ya ve m20 var şimdi.
    öyleyse biz bu artıklarla 16 tane daha ikili yazarız (çözümdeki 2*19 + 16 işte buradan geliyor):
    (f9,m20),
    (f10,m20),
    ...
    (f16,m20)

Buraya kadar anlatabilmişimdir umarım çünkü zaten sorunun bütün mantığı bu kadar. Geriye sadece en büyük kombinasyonu bulmak kalıyor.

En büyük kombinasyonun nasıl elde edildiği çözümde açıklanmamış ama neyse ki 18 ve 14 olarak iki değer vermişler bu sayede son bir modelle mantığı tekrar gösterebilirim umarım:
    k=18 tane mat sorusu iki seferi geçmemek üzere kullanılacak.
    l=14 tane fizik sorusu iki seferi geçmemek üzere kullanılacak.

(f1,m1),(f1,m2),(f1,m3),(f1,m4),........,(f1,m18)
    (f2,m1),(f2,m2),(f2,m3),(f2,m4),........,(f2,m18)

Matematik sorularını 2 seferi geçmeyerek kullandık, elimizde şu an var 36 tane ikili.

(f3,m19),(f4,m19),(f5,m19),........,(f16,m19)
    (f3,m20),(f4,m20),(f5,m20),........,(f16,m20)

Bütün soruları hiç bir artık bırakmadan bitirdik, 19 ve 20. matematik sorularını tekrar tekrar kullanarak 28 ikili daha elde ettik.

36+28=64 :).

Valla güzel soruymuş çözümü bitirememiştim ama mantığı doğru bulmama sevineyim bari .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vedddddddd -- 18 Ağustos 2019; 3:58:0 >

• İrisEymen kullanıcısına yanıt
    Forumun tek emoji kullanan insanı :d

• Candarr77 kullanıcısına yanıt
    Evett bende farkettim 😅.

• İrisEymen kullanıcısına yanıt
    Psikoloji yazmamıs mıydın hazırlanıyo musun bu sene de yanlıs mı hatırlıyorum

• Candarr77 kullanıcısına yanıt
    Yok hocam ben sayısalcıyım :). Diploma için öylesine okuduğum bi yer var.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.