Şimdi Ara

pilsiz el feneri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
441
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/dosyalar/1/1.pdf

adresinde pilsiz el feneri yapımı anlatılıyor. Burada bobin sarılan bölümün uzunluğu 3 cm olarak söylenmiş. Burada sarım sayısını daha da artırabilmek için 3cm yerine biraz daha uzun bi bobin yapsak, mesela 4 cm yapsak daha iyi olmaz mı? Ya da ortaya bir tane bobin yapmak yerine, mesela kenarlardan 2-3 cm uzaklıkta 2 tane bobin yapsak daha iyi olmaz mı? Bunları da birbirine seri ya da paralel (hangisi daha iyiyse) olarak bağlayıp kondansatöre öyle bağlasak daha iyi olmaz mı?

• bunu yapmayı denemiştim hatta 3 neodmiyum mıknatısım hala duruyor çeşitli işlere koşmaktan sağı solu kırıldı hepsinin.Açıkcası ben becerememiştim yapmayı ve piyasada 10 dolara satılan birşey için baya para harcamıştım (=

Mpx200 için modifiye pil bulunur!
  • 10 dolardan daha ucuzlarida var. Sistemi pense gibi 2 kolu var. kollari açip kapatınca icindeki mekanizma ve baglantılar sayesinde ledleri yakıyor henüz içini açıp inceleme fırsatım olmadi ne yazıkki (:

Orjinalden alıntı: m.gunay88

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/dosyalar/1/1.pdf

adresinde pilsiz el feneri yapımı anlatılıyor. Burada bobin sarılan bölümün uzunluğu 3 cm olarak söylenmiş. Burada sarım sayısını daha da artırabilmek için 3cm yerine biraz daha uzun bi bobin yapsak, mesela 4 cm yapsak daha iyi olmaz mı? Ya da ortaya bir tane bobin yapmak yerine, mesela kenarlardan 2-3 cm uzaklıkta 2 tane bobin yapsak daha iyi olmaz mı? Bunları da birbirine seri ya da paralel (hangisi daha iyiyse) olarak bağlayıp kondansatöre öyle bağlasak daha iyi olmaz mı?

peki buna cvp verebilir misiniz?

• ßu Sitede yeniyim fazla anlamıyorum ama güzel ^^ Pil yerine mıknatıslar kullanılmış olmalı :)
  • verimli bir şekilde gerilim üretmek için bobinlerle mıklatıs arasındaki mesafenin yakın olması gerekir. mesafe fazla olursa manyetik bir direnç oluşur. iki bobin sarmak istiyorsan ayrı olmalarına gerek yok. bobin sararken bazen kesiti tutturmak için tek tel yerine 2 veya 3 telle sardığımız oluyor. iki bobinin bir arada olmasının bir sakıncası yok. ama gerilim farkı yaratmamak için iki teli beraber sarman daha iyi olur.

[DH] Öğretmenler Odasi!
  • Biraz önce aklıma şöyle birşey geldi.
    Biz sarım sayısını artırınca elde edeceğimiz gerilimi artırırız. Linki açarsanız devre şemasında kondansatöre seri bağlanmış 5.6V zener diyot görürsünüz.Bu diyot kondansatörün 5.6V dan fazla voltaja maruz kalmasını önler.Bu durumda biz sarım sayısını artırdığımızda sadece daha yavaş sallayarak aynı voltajı elde etmiş oluruz.Ama benim istediğim ledlerin daha uzun süre yanması. Bu durumda kapasiteyi de artırmak gerekir. O zaman 2 tane paralel bağlı kondansatör kullanırsak(ya da 1 tane daha büyük kapasiteli kondansatör kullanırsam) ve sarım sayısını da yaklaşık olarak 2 katına çıkarırsak o zaman ledlerin yanma süresini 2 katına çıkarabiliriz.

Acaba doğru mu düşünüyorum kardeş yoksa gözümden kaçan birşey var mı?

SAYGILAR
    Daha Fazla Göster
  • sarım sayısını arttırarak gerilimide arttırabilirsin. 2 kondansatörü paralel bağlamak kapasiteyi arttırır. ama gerilimi arttırmak için dc-dc dönüştürücülerde kullanabilirsin. aynı sitede bu devreleri bulabilirsin. bu devrelerle 1,5 volttan 12 volt elde edebilirsin.

[DH] Öğretmenler Odasi!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.