Şimdi Ara

PFC (power factor correction ) (tanım var)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • son bir iki gündür pf varmı yokmu soruları gelince bende bu yazıyı arşivden çıkartma vakti geldi dedim. Aslında ups için yazılmış ama devre aynı pfc devresi

    Teknoloji geliştikçe, elektronik gücün kullanımı basit yüklerden (elektronik olmayan akkor Flamanlı lambalar, motorlar, röleler, rezistif ısıtıcılar, vb.) elektronik yüklere (elektronik balastlı floresan lambalar, statik anahtarlı motor sürücüleri, kişisel bilgisayarlar ve bir çok elektronik ev aletleri bunlardan bir kaçıdır) doğru bir eğilim vardır. Yeni yüklerin şebekeden çektiği akım formu eski yüklerden çok farklıdır. Bu durum gelecekte güç kaynaklarının kapasitesinde ve aynı beslemeden çalışan diğer yüklerin birbirini etkilemesine neden olacaktır. Eski teknoloji modern güç kaynakları şebekeden bozuk harmonikli akım çekerler. Kullandığımız bilgisayarların SMPS beslemesi ısıtıcı ve Flamanlı lambalardan farklı olarak yumuşak bir sinüs akım yerine kısa darbeli bir akım çekerler. Bu kaynaklar aynı enerjiyi verebilmek için kısa sürede şebekeden akım çeker. Sonuç olarak akımın tepe değerini (peak) yükseltir. Bu esnada ev veya ofisteki kablolama, sigortalar ve aynı zamanda enerji üreteçleri veya dağıtıcılar bir strese(zorlamaya) sokulur.

    Bu stresi azaltmak ve güç kaynaklarının kontrol kapasitesini arttırmak için giriş güç devreleri eklenmeye başlanmıştır. Bu devreler çekilen akımın şeklini geliştirmek için eklenmektedir. İdeal olarak giriş akımının giriş voltajının sinüsüyle aynı formda ve fazda olmasıdır. Bu durumda güç kaynağının limitleri içinde girişten maksimum güç çekilebilir. Bu durumda power factor 1.00 diyebiliriz. Güç çekimi tamamen temel frekans (50Hz) bileşenleri üzerinde olunca giriş akım harmonikleride sıfıra yaklaşacaktır. Günümüzdeki birçok switch-mode (anahtarlamalı) güç kaynaklarında PFC (Power Factor Correction- Güç Faktörü Düzenleme) devresi yoktur. Dolayısıyla bu cihazların PFC’si 0.6 civarında ve aynı zamanda bir çok tek harmonikleri içerir. Hatta öyle ki ana frekanstan büyük harmoniklerde vardır. Son dönemlerde standartların tekrar düzenlenmesi ile yeni nesil SMPS güç kaynakları PFC devrelerine sahiptir. Yeni nesil güç kaynakları 0.99 PF (Power Factor) ve %5’den az akım harmonikleri ile ideal bir hal almaya başlamıştır.







  • bilinimesi gerken bi konu elektronik mezunu olarak yazdiklarini anliyorum. Konu önemli sayilabilir ama sebeke switch-mode güc kaynaklarinin cekecegi kisa süreli yüksek akimlari karsilayabilecek seviyede su an karsilayamasada sigortalar devreye girer zaten yani ciddi bi problem yok.
  • Abi bu yazıda bişey anladıysam arap olayım..Kısaca bu pfc aslında çok da önemli bişey değil daha çok elektrik tasarrufu ile alakalı yanlış mı biliyorum????
  • walla bende :)
  • Ben de elektronikçi değilim ama anladığıı anlatmaya çalışayım. Hatam olursa arkadaşlar düzeltecektir [frndsp]

    kısaca eski sistem elektrikli cihazlardan farklı olarak yeni elektronik cihazlar aynı hatta bağlı olduklarında birbirlerini etkilerler ve voltaj dalgalanmalarına neden olurlar ve eski cihazlara göre dalgalanmalardan daha kolay zarar görürler.

    Aynı zamanda eski usul çalışan ve yeni sistemlere takılan bu güç kaynaklarının yarattığı dalgalanmalar tüm hatta bir stres (zorlanma) yaratır ve harmoni (uyum) bozuktur.

    Bunu önlemek için akım cihaza girmeden doğrulanması ve düzeltilebildiği kadar düzeltilmesi için PFC (güç etkeni düzeltme gibi çevirilebilir) kullanılır. Böylece tüm elektrik sistemi ve bigisayarın olabildiğince rahatlatılması sağlanır.
  • alla alla, gergozen nickini uzun zamandır da kullanmıyordum. Fark etmeden onunla bağlanmışım [:I]
  • Ne gusel :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hemde Nassı Güssel:=))
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.