Bildirim
peugeot 307 jantı megane olurmu?
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
bu arada demir jantların fiyatı hakkında bilgin varmı, ben de düşünüyorum -
bi defa o "teneke" dediğin harbi çelik canttır.
307 cantı uyar tabi niye uymasın. ona göre alırsın lastikleri . -
Her 4x100 birbirine uyar ama Megane 4x100 iken 307'nin ölçüsü galiba 4x108. Eğer öyleyse direk takamazsınız. Spacer denen adaptörle takılır belki (bu durumda olur mu emin değilim) ama onun da ekstra maliyeti var. -
quote:
Orjinalden alıntı: oflazca
Her 4x100 birbirine uyar ama Megane 4x100 iken 307'nin ölçüsü galiba 4x108. Eğer öyleyse direk takamazsınız. Spacer denen adaptörle takılır belki (bu durumda olur mu emin değilim) ama onun da ekstra maliyeti var.
teşekkürler arkadaşım bizimki 4*100 müş diğeri 4*108 yani olmuyormuş -
Öncelikle yapmak istediğiniz şeyin ne olduğunun bi farkına varalım.
Bijon açıklıkları hakkında özellikle de jant değiştirirken çok kişinin aklına takılan bir şey var.
Ve bunların farkına varmadan bilinçsizce yapılan şeyler var.
2 mm bijon açıklığı farkını önemsemeden jant değiştiren, ve taktığı yeni jantı eski bijonlarıyla kullananlar olduğunu duydum.
Aman siz böyle bir hataya düşmeyin.
Teknik tabir olarak pcd ( Pitch Circle Diameter) değeri olarak geçen değer var.
Bu, jant üzerinde birbirinin karşısında duran iki bijon yuvasının merkezleri arasındaki ölçünün milimetre değerinden cinsi.
Örneğin 4x100, jantın 4 bijon yuvasının olduğunu ve aşağıdaki resimde görülen mesafenin 100mm olduğunu gösterir.
İknici bir değerse ET değeri yani bizim bildiğimiz offset değeri.
Jantın ortasından geçen hayali çizgi ile jantın araca bijonlarla bağlandığı yüzü (bijon deliklerinin olduğu eksen) arası mesafe oluyor buda.
Aşağıdaki resimde ET olarak gösterilen aralığa dikkat ederseniz rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Montajlanan kısmı da bijonların olduğu kısım olduğundan rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Şimdi sizin de sorduğunuz asıl önemli kısma gelelim.
Ben 307 nin bijon aralıklarının değerini tam olarak vermiyorum ve sizin verdiğiniz 108 mm değerine göre yorum yapmak istiyorum.
Sizin pcd değeriniz 100, peugeot jantının ise 108 mm.
Bu değer karşılıklı iki bijon arası mesafe olduğundan tek bir bijonda 4 mm sapma olduğunu görürsünüz.
Zaten bu gibi durumda jantı normal bir şekilde araca monte etmeniz imkansız ki bijon oraya montajlanamaz.
Genellikle bu gibi montajlarda spacer denilen parça tavsiye ediliyor ki bu şekildeki montajlarda işe yaradığı kesin.
Bu sayede aracınıza bijon aralığı değişik bir jantı monte ettirebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi şu andaki boş bijon delikleri aracınızın orjinal pcd değerindeler.
Ve yani pcd değerine sahip olan jantınızı spacer üzerindeki boşta kalan saplamalara monte edersiniz.
Kaç mm çapında spacer kullanırsanız aracınız sağda ve solda iki adet spacer kullanılacağından yere kullandığınız spacer kalınlığının iki katı oranında daha geniş basacaktır.
Ancak önemli olan nokta şu,mühendislik optimumu yakalama çabasıdır.Yani aracınızın bijon açıklığı hesaplanarak üretilmiştir.
Özellikle ağırlığın ve balansın çok önemli olduğu aks üzerine binmeyen dönen yüklerde ki bunlar lastik ve jant başta olmak üzeredir risk alıp oynamaya değmez.
Spacer denilen ürün yüzlerce beygir ve tork kuvvetine sahip amerikan araçlarında bile kullanılıyor, çoğu zamanda sorunsuz oluyor ama yine de buna değmez.
Sonuçta tekerlekler aracınızın yere bastığı organlar ve kimse hareket halinde iken bir tekerleğinin aracından ayrılmasını istemez.
Aracınız hareket ederken ve tekerlek motor kuvvetine maruz kaldığında bijonlar üzerinde kesme kuvveti oluşur.
Siz araya spacer soktuğunuzda mesnet noktasını araya ek eleman da koymuş olsanız biraz daha açmış olursunuz.
Artı olarak araya tek yerine iki adet bağlantı elemanı girmesi özellikle yüksek süratlerde bağlantı elemanlarını daha çok yoracağı gibi uzun vadede yorulma dayanımını da düşürür.
Bijonların yorulma dayanımının düşmesine ek olarak tekerleklerin yere daha geniş basması aracınızın süspansiyon sistemini de yoracaktır.
Kısacası eğer bir jant aracınıza uymuyorsa onu uydurmaya çalışmayın.
Bu işlem piyasada sıklıkla kabul görüyor olabilir ancak siz yine de orjinalinden şaşmayın.
Uzun vadede karlı çıkarsınız..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi helisel -- 17 Ekim 2008; 1:03:43 >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X