|
Peltier ile Elektrik Üretimi
Peltier, ısı farkına dayalı olarak elektrik üreten yarı iletken bir cihazdır. Peltier cihazları, iki farklı yarı iletken malzemeden oluşan bir sandviç yapıdan oluşur. Bir taraf ısıtıldığında, diğer taraf soğur. Bu sıcaklık farkı, elektrik akımı üreten Volta potansiyeli adı verilen bir elektriksel potansiyele neden olur.
Peltier Elektrik Üretimi
Peltier cihazları, ısı farkından elektrik üretmek için kullanılabilir. Bu, ısı kaynağı ve soğuk kaynağı sağlayarak yapılabilir. Isı kaynağı, Peltier cihazının bir tarafını ısıtırken, soğuk kaynak diğer tarafını soğutur. Bu sıcaklık farkı, elektrik akımı üretir.
Peltier Ne Kadar Elektrik Üretir?
Peltier cihazlarının elektrik üretim kapasitesi, cihazın boyutuna, malzemesine ve sıcaklık farkına bağlıdır. Tipik bir Peltier cihazı, metrekare başına birkaç watt elektrik üretebilir.
Peltier ile Elektrik Üretimi Tübitak
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Peltier ile elektrik üretimi konusunda araştırmalar yürütmektedir. TÜBİTAK, Peltier cihazlarını kullanarak daha verimli elektrik üretim yöntemleri geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Anahtar Kelimeleri İçeren Cümleler:
- Peltier cihazları, ısı farkını elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılır.
- Peltier elektrik üretimi, ısı kaynağı ve soğuk kaynağı sağlayarak yapılabilir.
- Peltier cihazlarının elektrik üretim kapasitesi, cihazın boyutuna ve sıcaklık farkına bağlıdır.
- TÜBİTAK, Peltier ile elektrik üretimi konusunda araştırmalar yürütmektedir.