Şimdi Ara

PC'den FULL SBS 3D film iZLEMEK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
8.725
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • full3d yanyana goruntu için uzun kenarın 2 kat olması lazım ki merge edilince bunlar 3d için 1920 degerini versinler.
    yani pc den goruntuyu 3840x1080 olarak lcdtv ye cıkabilir miyiz?

1 saattir en baba forumlara girdim bu soru hep mullakta kalmıs. neden? cunku ati ve nvidianın kendilerinre ozgu bir 3d olayı var o işin içine girince sorular birbirine karışmış yabancı sitelerde de!

bizim istedigimiz özel oyun 3dsi filan degil, bizim istedigimiz sadece goruntuyu hdmi ile 3940x1080 cıkabilmek tvye :))

bende hd5850 var, bu seride 3d destegi yokmus 6*** da varmış, ama hangi 3d bu? sanırım bizim ilgilenmedigimiz yuakrda yazdıgım3d bu diyerek araştırıyım dedim:

resimden gorulecegi üzere hdmi 1.3 bu cozunulugu (3840x1080) desteklemiyor. ( not: son cıkan hd kodlamalı sesleri iletebiliyor ama-master hd true hd vb)
    bu linkteki ozellıklerde de
    http://bensoutlet.com/products/ati-radeon-hd-5850
    2560x1600 max. resolution diyor, yani hdmi 1.3 destekliyor bizimki sadece ( bu lınkte 3D de diyor ama o işte bizim ilgilenmedigimiz atnin özel3d modu sanırım)

yani olay 1.4 hdmi support diyip basımı one egicekken alttaki benchmark testlerinde
    http://www.reportlabs.com/testbed/version1/grv1/detailgralatest.php?idspe=RLG52&idres=84
    3840 x 1080 test sonuclarının da oldugunu goruyorum! yeniden umutlanıyorum!!

sonra aynı linkte yukarıdakı fullspec'e tıklıyıp giriyorum,
    max resloutıon 2K goruyorum yine, yine umudum tukenecek gibiyken biraz daha asagıya iniyorum specte ve hdmi 1.4a support yazdıgını goruyorum!!!
    yine yeni yeniden umutlanıyorum

VE BOYLECE SONUCSUZ KALIYOR

benim kart tv'ye 3840x1080lik videoyu iletebilir mi? (iletse tv onu ztn cevirir fullhd3d ye sanırım)

PC'den FULL SBS 3D film iZLEMEK

• 2560x1600 max yanyana bağlanan çoklu monitor desteğinde genel toplamda alacağın çözünürlük değeri.2 monitör bağladı diyelim bunu iki monitöre toplamda 2560x1600 olarak verebiliyor 10 tanede bağlasan toplam çözünürlük bu.Full sbs deki 3840 x 1080 yan yana kodlanmasındaki kasıt iki ayrı film gibi düşün bunların ikisini üst üste bindirmek istiyorsun ama herşey bir dosyada bitsin istiyorsun bunları o yüzden yan yana kodluyorsun.Aksi durumda tam olarak 3840x1080 almak isteseydik native olarak bizim bu 16x9 modundaki lcdyi sağa ve sola doğru uzatmamız gerekirdi veya lcd panelimizin bu kadar nokta çözünürlüğünü 16*9 oranın da desteklemesi gerekirdi.Hdmi 1.4 olayını tam net bilmiyorum lakin bu yeni paneller için olucak ve bu panellerinde son kullanıcı için satıldığını görmedim belki olabilir tabi atmayalım.1920*1080 destekli lcd de örnek olarak 4096*2160 film açtıım demek bunu 1920*1080 e indirerek açtım demekti çünkü gerçek çözünürlük o.Full sbs dosyadaki bu yan yana kodlu iki film üst üste bindirilerek gene 1920*1080 görüntü alınır.Bluraydede olay bu.iki ayrı 1920*1080 üst üste geliyor ama sonuç gene 1920*1080.Kaliteden ödün vermeden full hd izleniyor.İşin aslı bu.Elinizde bulunan monitörde hdmi 1.4 girişi ve pc nizde hdmi 1.4 çıkışı olsada bu monitör yada lcd 1920*1080 native yani maksimum doğal çözünürlükse ne yaprsanız yapın daha yükseiğini göremezsiniz ancak indirgersiniz.Bilmiyorum anlatabildimmi yada çokmu karışık olduyanlız izlerken bize media player giriş olarak 3840*1080 desede çıkış 1920*1080 olucaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: banditnew5

2560x1600 max yanyana bağlanan çoklu monitor desteğinde genel toplamda alacağın çözünürlük değeri.2 monitör bağladı diyelim bunu iki monitöre toplamda 2560x1600 olarak verebiliyor 10 tanede bağlasan toplam çözünürlük bu.Full sbs deki 3840 x 1080 yan yana kodlanmasındaki kasıt iki ayrı film gibi düşün bunların ikisini üst üste bindirmek istiyorsun ama herşey bir dosyada bitsin istiyorsun bunları o yüzden yan yana kodluyorsun.Aksi durumda tam olarak 3840x1080 almak isteseydik native olarak bizim bu 16x9 modundaki lcdyi sağa ve sola doğru uzatmamız gerekirdi veya lcd panelimizin bu kadar nokta çözünürlüğünü 16*9 oranın da desteklemesi gerekirdi.Hdmi 1.4 olayını tam net bilmiyorum lakin bu yeni paneller için olucak ve bu panellerinde son kullanıcı için satıldığını görmedim belki olabilir tabi atmayalım.1920*1080 destekli lcd de örnek olarak 4096*2160 film açtıım demek bunu 1920*1080 e indirerek açtım demekti çünkü gerçek çözünürlük o.Full sbs dosyadaki bu yan yana kodlu iki film üst üste bindirilerek gene 1920*1080 görüntü alınır.Bluraydede olay bu.iki ayrı 1920*1080 üst üste geliyor ama sonuç gene 1920*1080.Kaliteden ödün vermeden full hd izleniyor.İşin aslı bu.Elinizde bulunan monitörde hdmi 1.4 girişi ve pc nizde hdmi 1.4 çıkışı olsada bu monitör yada lcd 1920*1080 native yani maksimum doğal çözünürlükse ne yaprsanız yapın daha yükseiğini göremezsiniz ancak indirgersiniz.Bilmiyorum anlatabildimmi yada çokmu karışık olduyanlız izlerken bize media player giriş olarak 3840*1080 desede çıkış 1920*1080 olucaktır.

hocam doğru mu anlamışım ? nasıl bilgisayarda 2 tane 1080p filmi yan yana açabiliyosak(yan yana 2 görüntü indirgenerek 1080p olarak görünüyor) ekran kartı bu görüntüleri yolluyor 3d teknolojisi sayesinde televizyondaki 1920*1080 piksel üzerinde frekans sayesinde mi artık ne sayesindeyse gözlere 2 filmi 1920*1080 piksel üzerinden gönderiyor.

• Ortalık zaten oldukça karışık, birazda ben karıştırıyım :). Şimdi ben bilgisayarın tv ye 3840x1080 çözünürlükte görüntü aktarabileceğini zannetmiyorum, ama televizyondaki 3d modları side by side veya up down ile sınırlı değil. Belki indirdiğimiz 3840x1080 çözünürlükteki film televizyondaki diğer 3d modları ile oynatılabilir.
    Bu konuda çok bilgisizim ama kaynakların yetersizliğinden kaynaklanıyor ama şöyle de birşey var, demin dediğim gibi side by side veya up down kullanılmadan izlenicekse film, videonun 3840x1080 olmasına da gerek yok. Normal bi half sbs de diyelim çözünürlük 1920x1080 bunun yarısı sağ yarısı sol ve saniyedeki kare sayısı 25, başka bi film düşünelim çözünürlük 1920x1080 fakat her karesi sırasıyla bir sağ bir sol kareyi göstericek şekilde ayarlanmış yani görüntü ortadan ikiye bölünmemiş ve saniyedeki kare sayısı 50. İyice karıştı ya ben en iyisi biraz daha araştırayım bu konuyu :).

Ha son olarak full sbs diye indirmekte olduğum filmi torrentte 1920x1080 olarak gözüküyor ve daha 3840x1080 diye bi çözünürlüğe sahip filme denk gelmedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freexman -- 13 Nisan 2012; 0:44:23 >

• Full sbs ye göre eğer orjinal blurayin riplisini arıyor isen frame sequential denilen bir mod var.Bunda film ilk önce sol sonra sağ görüntüyü oynatıyor.Bu blurayde kullanılan multi view coding den sonraki tek kayıpsız yöntem.Bunda film kodlanırken frame sequential yöntem ile kodlanıyor.Ben arşivimde bu şekilde saklıyorum.Çok uzun süren ir işlem ama normal bir bd ortalama 13 gb da saklanabiliyor.Media infoya bakılınca bir adet 1920*1080 dosya gözüküyor fakat saniye kare hız yuvarlarsak 50 oluyor.Yani normal filmin iki katı kare oluyor.Bu diğer 2. kare sağ göz için ama full hd oluyor mesela.Bir örenek frame sequential indirip deneyeilirsiniz tabi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: WonderK

quote:

2560x1600 max yanyana bağlanan çoklu monitor desteğinde genel toplamda alacağın çözünürlük değeri.2 monitör bağladı diyelim bunu iki monitöre toplamda 2560x1600 olarak verebiliyor 10 tanede bağlasan toplam çözünürlük bu.Full sbs deki 3840 x 1080 yan yana kodlanmasındaki kasıt iki ayrı film gibi düşün bunların ikisini üst üste bindirmek istiyorsun ama herşey bir dosyada bitsin istiyorsun bunları o yüzden yan yana kodluyorsun.Aksi durumda tam olarak 3840x1080 almak isteseydik native olarak bizim bu 16x9 modundaki lcdyi sağa ve sola doğru uzatmamız gerekirdi veya lcd panelimizin bu kadar nokta çözünürlüğünü 16*9 oranın da desteklemesi gerekirdi.Hdmi 1.4 olayını tam net bilmiyorum lakin bu yeni paneller için olucak ve bu panellerinde son kullanıcı için satıldığını görmedim belki olabilir tabi atmayalım.1920*1080 destekli lcd de örnek olarak 4096*2160 film açtıım demek bunu 1920*1080 e indirerek açtım demekti çünkü gerçek çözünürlük o.Full sbs dosyadaki bu yan yana kodlu iki film üst üste bindirilerek gene 1920*1080 görüntü alınır.Bluraydede olay bu.iki ayrı 1920*1080 üst üste geliyor ama sonuç gene 1920*1080.Kaliteden ödün vermeden full hd izleniyor.İşin aslı bu.Elinizde bulunan monitörde hdmi 1.4 girişi ve pc nizde hdmi 1.4 çıkışı olsada bu monitör yada lcd 1920*1080 native yani maksimum doğal çözünürlükse ne yaprsanız yapın daha yükseiğini göremezsiniz ancak indirgersiniz.Bilmiyorum anlatabildimmi yada çokmu karışık olduyanlız izlerken bize media player giriş olarak 3840*1080 desede çıkış 1920*1080 olucaktır.

hocam doğru mu anlamışım ? nasıl bilgisayarda 2 tane 1080p filmi yan yana açabiliyosak(yan yana 2 görüntü indirgenerek 1080p olarak görünüyor) ekran kartı bu görüntüleri yolluyor 3d teknolojisi sayesinde televizyondaki 1920*1080 piksel üzerinde frekans sayesinde mi artık ne sayesindeyse gözlere 2 filmi 1920*1080 piksel üzerinden gönderiyor.

kısaca özeti bu valla iyi özetlemişsin

• http://www.snellgroup.com/documents/white-papers/white-paper-stereoscopic_3d_technologies.pdf

Bu linkte 3d teknolojileriyle ilgili oldukça sağlam bi konu var. El birliğiyle türkçeye çevirirsek güzel bi kaynak olur.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1080p tv'de 4k izlemek
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Full sbs ye göre eğer orjinal blurayin riplisini arıyor isen frame sequential denilen bir mod var.Bunda film ilk önce sol sonra sağ görüntüyü oynatıyor.Bu blurayde kullanılan multi view coding den sonraki tek kayıpsız yöntem.Bunda film kodlanırken frame sequential yöntem ile kodlanıyor.Ben arşivimde bu şekilde saklıyorum.Çok uzun süren ir işlem ama normal bir bd ortalama 13 gb da saklanabiliyor.Media infoya bakılınca bir adet 1920*1080 dosya gözüküyor fakat saniye kare hız yuvarlarsak 50 oluyor.Yani normal filmin iki katı kare oluyor.Bu diğer 2. kare sağ göz için ama full hd oluyor mesela.Bir örenek frame sequential indirip deneyeilirsiniz tabi.

Tam da merak ettiğim buydu teşekkürler. Linkini verdiğim konuda da bahsetmişler bu yöntemden.

frame sequential diye arattığımda torrentlerde pek sonuç alamıyorum, bu teknolojiyle riplenmiş filmlerin başka bir adı varmıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freexman -- 13 Nisan 2012; 0:56:27 >

• @gimmeluck

bu verdiğin hdmi resminde benim anladığım hdmi 1.4 max 4096*2160 destekler diyor.Ekran kartı ve tv eğer bu çözünürlüğü destekliyorsa bunu alabilirsin diyor.Bunu destekleyen ekran kartı şu an olabilir ama tv yi görmesim henüz son kullanıcı için.Bluray 3d içinse zannediyorum burası karışık ama iki adet 4096*2160 görüntü gerekecek.Çünkü dikkat edersen sonuçta ekranda 1 cm farazi bir aralıkla iki filmi yanyana oynatıyor 3 modunda yani net bir şekilde iki filmi ayrı ayrı ekranda görüp bunu gözlüğü taktıktan sonra bir arada görme durumu yok.Bu iki film milisaniye aralıklar ile bir bir gösteriliyor aslında hiçbir zaman ikisi birden ekranda yok fakat çıplak gözle baktığımızda bunu anlayamıyoruz ve bize bulanık birşey gözüküyor.Gözlükle bakıncada aslında beynimizi kandırıyoruz.Bu 3d olayı insan beynindeki bir açıktan kaynaklanıyor.Sn kare görme hızımız fazla olsaydı 25 kare üstü gene bunu bulanık görürdük.

• quote:

1920*1080 destekli lcd de örnek olarak 4096*2160 film açtıım demek bunu 1920*1080 e indirerek açtım demekti çünkü gerçek çözünürlük o.Full sbs dosyadaki bu yan yana kodlu iki film üst üste bindirilerek gene 1920*1080 görüntü alınır.Bluraydede olay bu.iki ayrı 1920*1080 üst üste geliyor ama sonuç gene 1920*1080.

ilk cümle ok ztn lcdtv ilk asamada bunu downscale yapıyor o kendınden yuksek couzunurlugu ekranında gostermek icin.
    sonrakş kısımlar da ok, ama işte o cozunurlugu verebiliyor muyuz tvye?

4096x2160 mıydı cozunurluk? ben de bir blueray remux ornek videosu ındırıp bir bakiyim. kac kpbs ,idi?

bu arada ion ile bile hd izlersin olayı yanlıs,
    kac kpbs olduguna bakatr, dxva var olan her gpu HD calıstırır diye bişiy yok.
    ben 700x500 ama 70 kpbs lik bir video getirirsem degil hd sd bile acamıyor durumuna duser.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 13 Nisan 2012; 1:00:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: freexman

quote:

Full sbs ye göre eğer orjinal blurayin riplisini arıyor isen frame sequential denilen bir mod var.Bunda film ilk önce sol sonra sağ görüntüyü oynatıyor.Bu blurayde kullanılan multi view coding den sonraki tek kayıpsız yöntem.Bunda film kodlanırken frame sequential yöntem ile kodlanıyor.Ben arşivimde bu şekilde saklıyorum.Çok uzun süren ir işlem ama normal bir bd ortalama 13 gb da saklanabiliyor.Media infoya bakılınca bir adet 1920*1080 dosya gözüküyor fakat saniye kare hız yuvarlarsak 50 oluyor.Yani normal filmin iki katı kare oluyor.Bu diğer 2. kare sağ göz için ama full hd oluyor mesela.Bir örenek frame sequential indirip deneyeilirsiniz tabi.

Tam da merak ettiğim buydu teşekkürler. Linkini verdiğim konuda da bahsetmişler bu yöntemden.

frame sequential diye arattığımda torrentlerde pek sonuç alamıyorum, bu teknolojiyle riplenmiş filmlerin başka bir adı varmıdır.

genelde şahıslar kendi için yapıyor bu yöntemi.Dinosaurs: Giants of Patagonia 3D 2007 Frame-Sequential 1080p bunu ara google da mesela dene

• quote:

Orijinalden alıntı: gimmeluck

quote:

1920*1080 destekli lcd de örnek olarak 4096*2160 film açtıım demek bunu 1920*1080 e indirerek açtım demekti çünkü gerçek çözünürlük o.Full sbs dosyadaki bu yan yana kodlu iki film üst üste bindirilerek gene 1920*1080 görüntü alınır.Bluraydede olay bu.iki ayrı 1920*1080 üst üste geliyor ama sonuç gene 1920*1080.

il cunle ok ztn lcdtv ilk asamada bunu downscale yapıyor o kendınden yuksek couzunurlugu ekranında gostermek icin.
    sonrakş kısımlar da ok, ama işte o cozunurlugu verebiliyor muyuz tvye?

4096x2160 mıydı cozunurluk? ben de bir blueray remux ornek videosu ındırıp bir bakiyim.

bu arada ion ile bile hd izlersin olayı yanlıs,
    kac kpbs olduguna bakatr, dxva var diye herseyi calıstırır diye bişiy yok.
    ben 700x500 ama 70 kpbs lik bir video getirirsem degil hd sd bile acamıyor durumuna duser.

Muhakka canım ion ile her video izlenmez tabi.Fakat ion işlemcili cuda desteli cihazların hepsinde bluray oynatılabiliyor.Demek istediğim bu.Elimizdeki max media standartta bu olduğu için ona göre söledim tabi.Sende hemen abartın ha
    Benim ion seninkini döver

Aslında askıda kalmmış açıklanmayan bir takım bilgiler var ama 3 senedir felan bu nvidia 3d visionu aldığımdan beri ilgilenirim bu konu ile.Hep derler en az 120 hz gerekir diye.Mesela oyun oynamak istersin 3dvision ile takarsın onun gözlüğü illa der bana 120 hz monitor ver yada crt 100 hz.Fakat alırsın bunu lgye aktarırsın 1080 p 24 hz de bile sana bunu 3d oynatır(tavsiye edilen 720p 60hz dir.Sonuç daha iyi oluyor.)Halbuki nvidia kilitlemiştir yazılımı.Ati aynı şeyleri 60 fps görüntü ile iz3d ile becerebiliyor.Buyrun cenaze namazına

• quote:

Orijinalden alıntı: freexman

quote:

bu da mantıklı mediainfoda 1920 x 1080 ama 50 fps progressive gorunurse de mantıklı.
    bu mantıkta hdmi 1.3 tabloda goruncegi uzere iletebilir bunu

• quote:

gerekir diye.Mesela oyun oynamak istersin 3dvision ile takarsın onun gözlüğü illa der bana 120 hz monitor ver yada crt 100 hz.Fakat alırsın bunu lgye aktarırsın 1080 p 24 hz de bile sana bunu 3d oynatır(tavsiye edilen 720p 60hz dir.Sonuç daha iyi oluyor.)Halbuki nvidia kilitlemiştir yazılımı.Ati aynı şeyleri 60 fps görüntü ile iz3d

amanın iz3d filana girersek benım kafa iyice karısır,ondan uzak durarak sadece yujksek cozunurlugu tvye iletmeye calısalım once bi :D

benım tv gelmedı daha,p.tesi anca. kardesımın 46d750sğnden biliyorum biraz.
    3D modunda ust sute - alt alta diye 2 ayrı sececenek var.
    peki bir de her ikisi birden diye secenek var mı?? fullsbs icin ki boylece her iki kenar x2 olsun ve 4Kx2K olsun
  • lg için konuşursak beş tane seçenek var bunlardan biride frame sequential modu oluyor.Normalde pc bağlanmaz ise sadece 3 seçenek aktif zaten biri normal 2d o seçeneklerin.Pc bağlanınca lakin ben 3d vision ile denedim ama diğerinide dener yazarım diğer seçeneklerde açılıyor.Ben nerdeyse olabilceke bütün modları deniyorum hepsini destekliyor.Mesela pcde 3d kısmına geçeceğin vakit lg tv pcinde hd 3d diye gözüküyor.Var biraz detayı biraz kurcalayarak bişiler öğreniriz kardeşim.
  • ok.ben de iso blueray de gıl de yine sıksıtırılammıs olan blueray remux ındırıcem
    hdreactor.org tavsiyedir.rus sitesidir .

tv pazar aksamı gelecek, tel noyu bılmeden kurlum ıcın servisi arayamam sanırım daha onceden?
    LG için bolgesel oalrak degısıyor mu yoksa kurlum kaydı yaptırmak ıcın sabit bir nuamra mı var? ona göre şimdiden arayabilirim kuurlum kaydı icin p. tesyiye de.
  • tum yorumları okudum tam yarım saatte tek anladıgım şey aslında bende tam olarak bılmıyorum bıseyde anlamamıs olabılırım:D

• 2 farklı konu altında tartışılıyormuş, diğer konuya yazdım buraya da ekleyeyim.

"full-sbs filmler için 1.4 hdmi kabloya veya bu iş için özel bir donanım/yazılıma ihtiyaç yok, sbs film zaten normal bir .mkv dosyasından farklı bir kodlama içermiyor, tek kriter bilgisayarınızın bu çözünürlükte kodlanmış hd görüntüyü oynatabilecek kadar güçlü olması.
    Ama 3dbluray.iso için iş değişiyor bunun için arkadaşın bahsettiği yazılım ve kabloya ihtiyaç var.

Son olarak Ati 5xxx serisi de hd3d desteklidir ama bu işi yazılımsal yapar, 6xxx donanımsal olarak yapar.
    http://www.amd.com/us/products/technologies/amd-hd3d/Pages/3d-desktop-graphics.aspx
    Sayfanın en altında gerekli açıklama var."

Ayrıca denemek isteyenler için full-sbs örnek bir dosya (75mb) upload ettim.
    http://www.upload.gen.tr/d.php/www/5u2vqyyp/Sample.mkv.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lomax. -- 13 Nisan 2012; 18:00:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: madcapfrog

2 farklı konu altında tartışılıyormuş, diğer konuya yazdım buraya da ekleyeyim.

"full-sbs filmler için 1.4 hdmi kabloya veya bu iş için özel bir donanım/yazılıma ihtiyaç yok, sbs film zaten normal bir .mkv dosyasından farklı bir kodlama içermiyor, tek kriter bilgisayarınızın bu çözünürlükte kodlanmış hd görüntüyü oynatabilecek kadar güçlü olması.
    Ama 3dbluray.iso için iş değişiyor bunun için arkadaşın bahsettiği yazılım ve kabloya ihtiyaç var.

Son olarak Ati 5xxx serisi de hd3d desteklidir ama bu işi yazılımsal yapar, 6xxx donanımsal olarak yapar.
    http://www.amd.com/us/products/technologies/amd-hd3d/Pages/3d-desktop-graphics.aspx

hocam bende hd4830 ekran kartı var dvi ile televizyona takıp bluray.iso çalıştıramam mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: madcapfrog

2 farklı konu altında tartışılıyormuş, diğer konuya yazdım buraya da ekleyeyim.

hocam bende ATI Mobility Radeon™ hd 5470 Grafik Kartı (1GB DDR3) ve nvidia geforce 315m 1gb ekran kartı war bunlarda 3d ızlıyebılırmıyım? bırde bu 315m de hd ızlıyebılırmıyım?

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.