F

Yüzbaşı
26 Nisan 2009
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme
Toplam: 25 (Bu ay: 0)
Gönderileri
PLEX NEDİR NE İŞE YARAR

Önemli Not: Konu içersindeki tüm resimleri, üzerine sağ tıklayıp "resmi yeni sekmede aç" diyerek tam ekran görüntüleyebilirsiniz.

Plex tüm medyalaranızı düzenlemenize ve desteklenen tüm ortamlara aktarmanıza olanak sağlayan bir medya çözüm projesidir.
Plex 2 farklı programdan oluşur;

1.Plex media server (pms) : Plex media server, windows, mac ve linux üzerine kurulabilen ve aynı ağ üzerindeki plex media clientlerine veri aktarımı yapan programdır.
2.Plex media center : Plex media center, windows, mac, linux, ios, android v.b. bir çok platform üzerine kurulabilen ve bazı platformlarda kendinden kurulu gelen (bizi ilgilendiren kısmı lg tvler gibi) aynı ağ üzerindeki mevcut plex media server programından yararlanarak tüm mediaları oynatan programdır.

PLEXİN AVANTAJLARI NELERDİR

1. LG tvlerin en büyük sorunlarından biri olan dts ses sorununu çözer. Dts sesleri otomatik olarak Ac3'e çevirir. (detayları ilerki bölümlerde anlatılacaktır)
2. LG tvlerin ikinci büyük sorunu, 16:9 oranından daha geniş olan filmleri tam ekrana yayamama sorununu otomatik olarak giderir. Açılan tüm filmler tüm ekrana yayılır.
3. Bütün film arşivinizi düzenli bir şekilde görürsünüz. Sizi uğraştırmadan filmlerinizle ilgili tüm verileri internetten indirir. Tv de filtre kısmından istediğiniz şekilde detaylı aramalar yapabilirsiniz. Örneğin elinizdeki filmler içinde "Martin Scorsese"nin yönettiği filmleri görmek isterseniz sırasıyla "filter" "director" "martin scorsese" seçerseniz sadece o yönetmene ait filmleri görürsünüz.
Filtre seçenekleri arasında "türe göre" "yönetmene göre" "oyuncuya göre" "yıla göre" "puana göre" seçenekleri sadece bazılarıdır.

PLEXİN DEZAVANTAJLARI SORUNLARI NELERDİR

1. Modem ile televizyon arasındaki bağlantı wi-fi olarak sağlanıyorsa max hız 54mbps olur ve bu hız 6-7gb boyutun üzerindeki filmleri oynatmak için yetersizdir. Bu sorun için modem ve tv arasındaki bağlantıyı kablo ile sağlamaktan başka çare yoktur (modeminizin max hızı 54mbps ise kabloda işinize yaramaz).

PLEX İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Bu bölümde konu içersinde sizden gelen soruların cevaplarına yer vermeye çalışacağım. Soruları sorulduğu şekliyle aktarıyorum.

1.Öncelikle ben plexi sadece Kablo derdinden kurtulup Bilgisayara kablosuz bağlanıp film izlemek için kullanıyorum,bu özelliğinden daha önemli bir özelliği var mı programın ?
1.Tabiki çok daha fazla özelliğe sahip bu konuda bunları açıklamaya çalışıyorum.

2.Plex ile bağlanmanın NeromediaHome ile bağlanmadan farkı nedir ? Hangisi daha avantajlıdır.
2.Plex ile bağlandığınızda televizyondaki "medya bağlantısı" kısmından bağlanırsınız ve tvye yüklenmiş olan plex uygulamasını kullanırsınız. Bu konuda bahsedilen özelliklerin hepsi o kısımda aktiftir. Neromediahome bağlantısı standart dlna bağlantısıdır tvdeki dosyaları göstermekten ötesine geçemez(sesi dts den ac3e çeviremez, filmleri tam ekrana yayamaz).

3.Ayrıca bu ikisinden bilgisayara baglanıp Örneğin 3D film izlemenin görüntü kalitesi, HDMI kablosu ile izlemeyle aynı mı ?
3.Aynı dosyayı oynattığı için görüntü kalitesi usb ile bağladığınız harici depolama aygıtından veya hdmi kablosunu pc ye bağlayarak oynattığınız görüntüden farklı olmaz. Yani kalite aynıdır. Ama üst kısımda da değindiğim gibi wi-fi hızının sınırlı olması sebebiyle dosya boyutu yüksek olan filmleri oynatması zordur.

4.Son olarak bu programın Türkçesi yok mu yahu.
4.Henüz türkçesi yok. Ama forumunda çeviri için başvuruda bulunacağım bakalım kabul ederlerse türkçesini yaparız.

PLEX MEDİA SERVER KURULUM

http://www.plexapp.com/download/win-download-new.php

Verilen linkten sağ tarafta "Download plex media server" seçilir ve "Plex-Media-Server-v0.9.503-en-US.exe" bilgisayara indirilir. Standart kurulum yöntemleriyle kurulumu tamamlanır. Kurulum tamamlandıktan sonra sağ alta plexin simgesi yerleşir. Programı açmak için simgeye çift tıklanır veya sağ tıklayıp "media manager" seçilir.



bu işlemden sonra mevcut internet tarayıcızın programın arayüzünü açar.

PLEX MEDİA SERVER KULLANIMI

Programın arayüzünü açtığınızda şöyle bir ekranla karşılaşırsınız;



Siz programa daha önceden birşey eklemediğiniz için "Recently Added" kısmı sizde gözükmez.

1.Plex media server ayarları

Ayarları açmak için aşağıdaki resimde gösterildiği üzere sağ üstteki "Preferences" butonunu kullanın.



Karşımıza ilk çıkan menü "General"



Bu menüde iki ayar mevcut. İlk ayar friendly name, buraya yazacağınız isim diğer ortamlardan plexe bağlanırken server ismi olarak gözükecektir. Boş bırakırsanız bilgisayar adını alır.
İkinci ayar ise, programı kullanımınızdan doğan istatistiki verilerin plex yapımcılarına gönderilip gönderilmeyeceği seçilir. Tik varsa veriler gönderilir.

İkinci menü "Library"



Bu menüde 5 ayar mevcut.
1."Update my library when changes to my folders detected" , kütüphanede ekli olan dosya ve klasörlerde değişiklik algılanırsa kütüphaneyi yeniler.
2."Update my library" seçilen süre zarfında kütüphaneyi yeniler.
3."Empty trash automaticly after every scan" her taramadan sonra çöp kutusunu otomatik temizler.
4."Include music section automatic updates" seçilmiş otomatik update şartları gerçekleştiğinde müzik kütüphanesinide günceller. Çok sayıda müziğin bulunduğu kütüphanelerde işlem uzun sürebilir.
5."Allow clients to delete media" servera bağlanan clientlere, server üzerindeki dosyaları silebilme yetkisi atar.(tvden silme işlemi yapmak mümkün değildir)

Üçüncü menü "Sharing"



"iTunes Sharing Enabled" itunes paylaşımını açar.

Dördüncü menü "Agents"



Bu bölümde veri indirme motorlarının hangi agentları kullanacağını seçersiniz. Sağ taraftaki menüde sıralama önceliği belirler. Örneğin imdb'den alınan verilere öncelik tanımak isterseniz imdb agentını en üste almanız gerekir.

Beşinci menü "Languages"



"Prefer audio tracks in" sağ tarafta seçilmiş dil, film dosyasnda audio track olarak mevcutsa, oynatım esnasında o dil seçilir.
"Subtitle mode" Altyazıların hangi durumlarda gösterileceğini seçer. Always seçili olmasında fayda var.
"Prefer subtitles in" Tercih edilen altyazı dilini seçmenize yarar.

Altıncı menü "Transcoding"



Bu menü sanırım telefonla bağlantı kurulduğunda gerçekleştirilen "transcoding" işlemiyle alakalı. Tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorum.

Yedinci menü "MyPlex"



Bu bölümden MyPlex'e login oluyoruz. Myplex video paylaşım sitelerinde v.s. beğendiğimiz videoların linklerini kaydedip diğer cihazlarla paylaşmamıza yarayan bir bölüm. Televizyondan Myplexe erişmek mümkün olmadığı için detayına girmiyorum.

Sekizinci menü "Advanced"



"Disable capabilty checking" buraya tik koyarsanız, program clientlere sadece onlara uygun olan uygulamaları gösterir.
"Enable Dts mix-down for media link" Dts desteklemeyen cihazlardan bağlanıldığında, dts sesi ac3 e çevirmeye yarayan ayardır. Mutlaka seçili olmalıdır.

2. Bilgisayardaki filmleri programa eklemek

Bu işlem kısaca programa bilgisayarınızdaki filmlerin nerede kayıtlı olduğunu göstermektir. Bu işlem esnasında programın daha sonra gösterdiğiniz filmlerin verilerini internetten indirirken hangi siteleri kullanacağınıda seçersiniz. Ekleme işlemi tamamlandıktan sonra program, ismi düzgün yazılmış olan filmler için internetten şu verileri indirir; yapım tarihi, yönetmen ve yapımcı isimleri, oyuncular, filmin türü, kısa özeti, puanı ve içerik onayı.
Ayrıca filmin dosyasından çözünürlük, görüntü kodeği ve ses kodeği gibi bilgileride filmin dosyasına ekler.
Program default olarak bilgileri şu sitelerden indirir; freebase, wikipedia, themoviedb, movieposterdb, opensubtitles.org.
Siz programa farklı verileri farklı yerlerden indirmesi için yeni ajanlar ekleyebilirsiniz. Örneğin ben puanlama kısmında imdb puanlarını görmek istediğim için programa "unoffical imdb api" ajanını ekledim.

Not: Filmlerinizin dosya isimleri doğru olmasa bile, klasör isimleri doğruysa program aramayı gerçekleştirir. Yabancı filmlerin adı türkçe olarak yazılmışsa bile büyük ihtimalle doğru filmi bulur. Doğru filmi bulamazsa eşleşme yapmaz ve sadece bilgisayardaki verileri ekler (kodekler filmin süresi gibi). Bazı durumlarda benzer isimler söz konusuysa karışık eşleştirmeler olabilir. Bu durumda filmin adını elle girip aratıp yanlış eşleşmeyi düzeltmeniz gerekir. Bunların nasıl yapıldığını bu bölümde açıklıyacağım.

Şimdi işlemleri resimlerle sırasıyla anlatıyorum:
1. Arayüzden "Movies" kısmı çift tıklanır ve şöyle bir ekran açılır, açılan kısımda name bölümüne istediğiniz ismi verebilirsiniz. Bu isim tv de gözükecek olan isimdir ben "filmler" yaptım.


2. Açılan yerde add tıklanır ve bu ekran açılır


3. Klasör seçilir add tıklanır ve "add section" tıklanmadan önce "advanced" kısmının aşağıdaki resimdeki gibi olup olmadığı kontrol edilir.


türkçe desteği olmadığı için ingilizce seçili olmalıdır.Ve son olarak "add section" tıklanır.

Bu işlemlerden sonra sizin yapmanız gereken birşey kalmaz program internetten gerekli verileri indirir.(700 küsür film için 8mb bağlantıyla yaklaşık 1 saat sürdü).

Yanlış eşleşmeleri düzeltmek

Yukarıda da bahsettiğim gibi bazı filmler ismi düzgün yazılmadığı için eşleşmeyebilir veya yanlış eşleşebilir (eşleşmemiş filmlerde afiş görünmez). Bunları düzeltmek için arayüzden yanlış eşleşmiş veya eşleşmemiş filmin üzerine sağ tıklanır ve "Fix incorrect match" denir.



Açılan yerde "custom search" seçilir ve "name" kısmına filmin doğru adı yazılır arama tekrar yapılır. Bulunan sonuçlardan doğru olanı seçilir.


PLEX MEDİA CENTER KULLANIMI (WİNDOWS)

Plex media center, plex media server'a eklediğiniz dosyaları oynatan programdır. Bir çok farklı platforma kurulabilir. Bizim inceleyeceğimiz windows platformuna kurulu ve standart tamasıyla kullanılan versiyonudur.

Ana sayfası şu şekildedir;



Burada gördüğünüz gibi üst kısımda eklediğim "Filmler" gözüküyor. Eklediğimiz dosyalara ulaşmak için bu menüyü kullanacağız.
Bu menüyü seçtiğimizde karşımıza şöyle bir ekran gelir.



Burada filtreleme seçeneklerinin tümünü görüyoruz. "All Filmler" i seçersek, filmlerin tamamını görürüz. Seçtiğimizde şöyle bir sayfa açılır.



Bu default görünüm şeklidir. Gördüğünüz gibi filmle ilgili gerekli tüm veriler görüntülenir. Ve seçtiğimizde film oynatılmaya başlanır.
Bu görünümün toplamda 3 farklı alternatifi vardır. Onlarda yön tuşlarıyla seçilir ve şu şekildedirler;

1. Alternatif


2. Alternatif


İsterseniz filmleri mevcut filtreleri kullanarak daha işlevsel görüntüleyebilirsiniz. Bahsettiğim ve yukarda resmi görülen "all filmler"i seçtiğimiz ekranda, onun yerine "by Starring Actor" seçelim. Karşımıza mevcut filmlerimizde oynayan tüm aktörlerin göründüğü bir liste çkacak.



Örneğin ben bu listede Al Pacino seçtim ve şu liste çıktı



Bu ekranda da görüntülemeyi 3 alternatif arasında seçebilirsiniz. Aramalarınızı filtreleri kullanarak bu şekilde detaylandırabilirsiniz.
Bunların haricinde ana menüdeki "Search" kısmınıda kullanabilirsiniz. Search kısmı eklediğiniz klasörlerdeki filmleri aradığı gibi, programa eklediğiniz eklentiler içinde de online arama yapar. Yani diyelim Godfather yazıp arattığınzda, üst kısımda eklediğiniz filmler arasındaki godfather serisini bulduğu gibi, altta mevcut eklentilerinize göre online videolar da bulur. Aşağıdaki resimdeki gibi;





Not: Bu işlemlerin ardından eklediğiniz filmler klasörü tv de "medya bağlantısı" kısmından ulaşılabilir. Rehberi gün geçtikçe güncelliyeceğim "tv shows" "musics" ve diğer kısımların anlatımlarını ve tv den görüntüleride ilerleyen zamanlarda ekleyeceğim.

Son güncelleme
"Plex media center kullanımı" 11.04.2012
"Plex media server ayarları" 11.04.2012
Öncelikle sistemleri yazıyım

Eski sistem;

Msi p31neo anakart
2x1gb ddr2 800mhz ram
Wd 2tb hdd
Amd hd5750 sapphire iceq ekran kartı
470w gigabit power

Yeni sistem;

Msi P67A-C43 anakart
2x2 1600mhz ddr3 ram
Wd 2tb hdd
Amd hd5750 sapphire iceq ekran kartı
470w gigabit power

Sorun şu, ben eski sistemi kullanırken bilgisayarda bazı donmalar kapanmalar oluyordu. Masaüstündeyken çok nadir(ortalama ayda 1 kere) , herhangi bir oyun oynarken nadir(ortalama ayda 3-4 kere), Warcraft 3 oynarken sürekli(en fazla oyun süresi 2 saat).
Bahsettiğim olay şu şekilde gerçekleşiyo, bilgisayarda hiç bir kasma olmadan bir anda ekranda dikine farklı renklerde çizgiler çıkıyor ya da simsiyah ekran geliyor. Yaklaşık 4-5 saniye oyun sesi gelmeye devam ediyor sonra bilgisayar tamamen kitleniyor. Kasadan reset atmak gerekiyor.

Ben bu sorunun hep ram işlemci ya da anakarttan olduğunu düşünüyodum. Zaten bahsettiğim parçalar ekran kartına göre oldukça yavaş olduğundan ekran kartı hariç yeni sistem topladım. Fakat aynı sorun ilk gün Warcraft 3 de tekrar etti. Merak ettiğim konu şu ben diğer oyunları oynarken bazen aylarca hiç hata vermediğide olan bu kartı sadece warcraft 3 de bu hataya sebep oluyor diye garantiye gönderebilirmiyim? Gönderirsem nasıl bir geri dönüş alırım?

Ekran kartı sıcaklık değerleri;
Oda sıcaklığı : 28 derece
Masaüstü ekran kartı sıcaklığı : 50 derece
Diğer oyunlar : 65-70 derece
Warcraft 3 : 55 derece

En çok oynadığım oyun warcraft 3 olduğundan benim için çok önemli. Eski parçalardan bir sistem daha kurdum ama o sistemdeki ekran kartı aşırı dandik olduğundan warcraftda bile kasıyor.
Öncelikle bilgisayarım;

Intel e7200 işlemci (3 yıl)
2x1gb ddr2 800mhz ram (3 yıl)
Ati hd5750 ekran kartı (1 yıl)
470watt gigabyte power (2 yıl)

Bilgisayar bu parçlardan oluşmakta. Yaklaşık son 4-5 aydır özellikle oyunlarda çok nadir olarakda masaüstünde ya da film izlerken ekran kararması ve donma sorunu yaşıyorum. Bu olay olduğunda ekran bir anda kararıyor yaklaşık 5-10 saniye kadar ses gelmeye devam ediyor ve sonrasında ses de takılıyor. Hatta bu olay olduğunda bir keresinde msn de sesli görüşme açıktı, ekran karardıktan sonra yaklaşık 10 saniye kadar konuşmaya devam edebildim.

Başlarda sorunun ramden kaynaklandığını düşüyordum fakat, ram kaynaklı sorunlarda bilgisayar genelde mavi ekran verir. Bende mavi ekran vermediği gibi windows mavi ekran hatası kaydıda tutmuyor. Hatta bilgisayar açıldığında sistem bir hatadan kurtarıldı uyarısı falan da vermiyor.

İkinci ihtimal olarak ekran kartının ısısı yükseldiği için kapanıyor diye düşünmüştüm. Oyunlarda 65 dereceye kadar yükseliyordu. Fanını temizledim kasanın yerini değiştirdim sonuç olarak masaüstünde 36-40 derece arası oyunlarda ise 50-55 derece arası fakat bu donma olayı devam ediyor.Msi afterburner programıyla ekran kartı sıcaklığının anlık log kaydını tutuyorum en son kapandığında ekran kartı 51 derece sıcaklıktaymış.

Tüm bu ihtimalleri düşününce benim aklıma ekran kartının bozulduğu geliyor. Garantiye vermeden önce ikinci bir görüş almak istedim. Lütfen konuyla ilgili detaylı bilgisi olanlar cevap yazsın teşekkürler.

Edit: Driver güncelle, format at tarzı cevaplar için şimdiden söyliyim hepsini denedim.
Merhaba ben foruma nisan ayında kaydolmuşum, o günlerde sms aktivasyonu varmıydı yokmuydu hatırlamıyorum ama ben yaklaşık bi ay öncesine kadar normal mesaj gönderip forumun diğer bölgelerinde konu açabiliyordum.Şimdi cevapla butonunu kullanamıyorum ve yeni konu açamıyorum.Gönderdiğim mesajlarıda onaya gönder diye bir seçenek çıkıyor.Sms aktivasyonu yapıyım dedim numaramı yazdım numaram daha önce kullanılmış.Benden başka birisinin kullanma ihtimali olduğunu zannetmiyorum.Bu üyelikte kullandığım mail adresi dışında da başka bir adresle üye olmadığıma göre sanırım siteden kaynaklanan bir hata var.Gerekirse ilgililere özel mesaj olarak telefon numaramı yazabilirim. Teşekkürler.
Hakkında
Konum: İstanbul
Temel Bilgiler ve İstatistikler
Aktiflik: Şu anda DH'de değil
Son Giriş: 4 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 11 yıl
Mesaj Sayısı: 256
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 268
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 128.194 (Bu ay: 147)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 3 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Ev Elektroniği ve Elektrikli Ev Aletleri
Mesajları
İkinci El Referansları
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.