Şimdi Ara

PC açıkken fişini çekmek !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
18.817
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hepinize iyi akşamlar arkadaşlar size merak ettiğim bi şey hakkında soru sormak istiyorum PC açıkken fişini çekmek veya elektriğin kesilmesi ya da açılırken ''start''butonuna iki veya daha fazla basılması bilgisayar üzerindeki anakart veya ram,işlemci,ekran kartı vb gibi donanıma herhangi bir zarar verir mi?! cevaplarsanız sevinirim

• quote:

Orijinalden alıntı: kacmaz12

Hepinize iyi akşamlar arkadaşlar size merak ettiğim bi şey hakkında soru sormak istiyorum PC açıkken fişini çekmek veya elektriğin kesilmesi ya da açılırken ''start''butonuna iki veya daha fazla basılması bilgisayar üzerindeki anakart veya ram,işlemci,ekran kartı vb gibi donanıma herhangi bir zarar verir mi?! cevaplarsanız sevinirim

fişi çekmek riskli psu yanabilir anakart vb diyer bileşenlerede zarar verebilir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tabiki verir
  • Harddisk zarar görebilir farketmeyebilirsin ama bad sector bu gibi durumlarda oluyor genelde...

• ilk gidecek şey işletim sistemindir..win7 lerde daha zor ama xp ise o şekilde uçuyor
  • PSU ya zarar verirse çoğu parçayı aynı anda kaybedebilirsin. Ama çoğunlukla hdd ye zarar veririyor.
  • zarar gelip gelmediğini nerden anlıyoruz üstadım?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hd tune ile Harddiskinizi bad sector taramasına sokun

sonuçlarını alabilirsiniz...
  • Kesinlikle zarar verir fakat çok abartılacak bir zarar değil. bazı bileşenlerini yakabilirsin de. tabiki de fişini çekmeni kesinlikle önermem ama elektrik kesintisini engelleyemeyiz (güç kaynagı kullanmıyorsak).

Başıma bir kere gelmişti. bir kaç gün boyunca onun etkisini hissettim. muhtemelen harddiske zarar vermisti. fakat birkacgun sonra topladı. Benim harddiskimim zaten bir ayagı cukurda suan :)

her elektrik kesildiğinde pc açıksa içim bir cız ediyor :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fishkopf -- 8 Kasım 2012; 16:49:26 >
  • Hiçbir şey olmaz. Ne sabit diskte bad sektör olur ne pc patlar ne de windows bozulur... Kesin bozulur diyenler biraz sıkmış, bir nevi şehir efsanesi. Bundan 5 sene evvel öğrenci evindeyken pc sigortayı attırıp dururdu üstelik günde 2-3 defa. Direkt fişi çekmekle aynı şey. Aşırı tembel olduğum için aylarca sigortayı da değiştirmedim. Pc'de 4 sabit disk, 2 sli ekran kartı ve bilimum diğer donanımlar vardı. O zamanın canavar bilgisayarıydı yani bugünün parasıyla 5bin tl gibi değeri vardı. Ne oldu hiçbir şey olmadı o günden beri aynı pcyi sorunsuz kullanıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sonneillon

Hiçbir şey olmaz. Ne sabit diskte bad sektör olur ne pc patlar ne de windows bozulur... Kesin bozulur diyenler biraz sıkmış, bir nevi şehir efsanesi. Bundan 5 sene evvel öğrenci evindeyken pc sigortayı attırıp dururdu üstelik günde 2-3 defa. Direkt fişi çekmekle aynı şey. Aşırı tembel olduğum için aylarca sigortayı da değiştirmedim. Pc'de 4 sabit disk, 2 sli ekran kartı ve bilimum diğer donanımlar vardı. O zamanın canavar bilgisayarıydı yani bugünün parasıyla 5bin tl gibi değeri vardı. Ne oldu hiçbir şey olmadı o günden beri aynı pcyi sorunsuz kullanıyorum.

Kullandıgın psu ve p yi kullanım seklinden kaynaklanıyor.
  • beyler benim pc de 5 yıl oldu benim pc hiç bi zaman canavar olmadı :D ama yaklaşık 4 senedir full fiş çekiyorum ama hala pc çalısıyo
  • O zaman elektronik ürünlerin açma-kapama tuşlarını boşa yapıyorlar demek ki!!!!!!
    Halbuki onu koymayıp maliyetten kısabililer değil mi?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Fişi çekmenin bilgisayarda herhangi bir soruna neden olma ihtimali çok düşük.Fakat harddiskler hariç.Harddisklerde kafa vurma veya badsector oluşumunun temel sebebi bence bu.
  • PSU'nun kalitesine bağlı bir durum bu. Kaliteliyse istediğin kadar çek fişi sorun olmaz. Ancak bazı dandik güç kaynaklarının sigortası kolayca yanabilir. Ve sigortasız haldeyken kullanılırsa başta hard disk olmak üzere diğer bileşenlere ciddi zarar gelir.
  • Bad sector'e de neden olmaz. Sabit disklere hiçbir şey olmaz. Şöyle anlatayım. Mesela ahcilerin bir özelliği var hot swap deniyor. Pc açıkkken cart diye güç fişini, data kablosunu takıp sabit disk çalıştırabiliyorsunuz. External disklerde de böyledir. Cart diye diski kaparsınız hiçbirşey olmaz. Bad sektörün asıl nedeni kafa vurmadır. Diski salladığınız zaman kafa disklere değerse fiziksel hasar verir. Eskiden kafa disklerle temas halindeydi şimdi yeni disklerde temas da yok yani bad sector eskisi kadar olmuyor yenilerde.

Güç düğmesine gelince bir arkadaş neden koyuyorlar demiş. Hacım son model bir tv aldın diyelim. Fişi çekerek mi kapatmak istersin yoksa düğmeyle mi...

Olaya bir de şöyle bakın. Çamaşır makinesinin bile işletim sistemi var. Onun da işlemcisi, belleği vs var. Onu da direkt güç keserek kapatıyoruz. Birşey oluyor mu, hayır.

Tabi yine klasik yoldan kapatmak daha iyi çünkü o anda sistem dosyaları yazılıyorsa ya da açık kaydedilmemiş bir döküman varsa veri kaybına neden olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: sonneillon

Bad sector'e de neden olmaz. Sabit disklere hiçbir şey olmaz. Şöyle anlatayım. Mesela ahcilerin bir özelliği var hot swap deniyor. Pc açıkkken cart diye güç fişini, data kablosunu takıp sabit disk çalıştırabiliyorsunuz. External disklerde de böyledir. Cart diye diski kaparsınız hiçbirşey olmaz. Bad sektörün asıl nedeni kafa vurmadır. Diski salladığınız zaman kafa disklere değerse fiziksel hasar verir. Eskiden kafa disklerle temas halindeydi şimdi yeni disklerde temas da yok yani bad sector eskisi kadar olmuyor yenilerde.

Güç düğmesine gelince bir arkadaş neden koyuyorlar demiş. Hacım son model bir tv aldın diyelim. Fişi çekerek mi kapatmak istersin yoksa düğmeyle mi...

Olaya bir de şöyle bakın. Çamaşır makinesinin bile işletim sistemi var. Onun da işlemcisi, belleği vs var. Onu da direkt güç keserek kapatıyoruz. Birşey oluyor mu, hayır.

Tabi yine klasik yoldan kapatmak daha iyi çünkü o anda sistem dosyaları yazılıyorsa ya da açık kaydedilmemiş bir döküman varsa veri kaybına neden olabilir.

Hot swap denilen olayı biliyorum ama her ne olursa olsun okuma yazma anında elektriği kesilen bir hdd bence bozulabilir.Bad sector konusunda haklısınız daha çok sallama vs ile oluşabilir.2 sene önceki samsung diskim fiş çekilmesi yüzünden kafa vurmuştu.Belki alakası yok ama benim için elektrik kesilmesi klasik hdd lerde soruna neden olur şeklinde.

• en çok bilgisayar Harddisklerine zarar verir bu olay
  • quote:

Orijinalden alıntı: kacmaz12

Hepinize iyi akşamlar arkadaşlar size merak ettiğim bi şey hakkında soru sormak istiyorum PC açıkken fişini çekmek veya elektriğin kesilmesi ya da açılırken ''start''butonuna iki veya daha fazla basılması bilgisayar üzerindeki anakart veya ram,işlemci,ekran kartı vb gibi donanıma herhangi bir zarar verir mi?! cevaplarsanız sevinirim

psu ve hdd zarar görür. Özellikle psu nun kalitesi çok önemli bu durumlarda.
  • tabiki zararlıdır..ancak bu olay oldu diye anlık bu olumsuzlukların olacağı diye bir kesinlik yoktur..dıkkat etmek gerekir ama abartılacak bi durum degıl
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.