Şimdi Ara

====>Pardus 2011 Ana Konu<=== 2011.2 çıktı ! (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
223
Cevap
1
Favori
15.992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar çok soru olmuş, kısaca alıntı yapacağım. Maalesef pardus sunucuları taşınmış, o yüzden biraz geç oldu bulmam.

forum.ubuntu-tr.net

quote:

Bu sene 18 Mart Üniversitesi nezdinde Çomak (Çoklu Masaüstü Kurulumu) isimli bir proje başladı. Projenin amacı Pardus araçlarının Kde'ye olan bağımlılığının ortadan kaldırılması. Paket Yöneticisi vb diğer Pardus teknolojileri, platform bağımsız çalışıyor olacak. Proje hayata geçtiğinde Pardus'ta, Kde kütüphaneleri olmaksızın Gnome, Xfce, Lxde gibi masaüstü ortamlarını saf olarak kullanabiliyor olacağız.

pardus-linux.org

quote:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Necdet Yücel ve takımı, geçtiğimiz yıl Pardus Kurumsal 2 tabanlı olmak üzere, Pardus 64-bit Projesini başarıyla gerçekleştirmişlerdi.

ÇOMÜ takımının bu seneki projeleri ise, Necdet Yücel’in İnternet günlüğündeki son girdiye göre ÇoMaK, yani Pardus Çoklu Masaüstü Kurulum Projesi. Necdet Yücel, yazısında ÇoMaK’ı şu şekilde açıklıyor:

Malumunuz olduğu üzere Pardus masaüstü ortamı olarak KDE ile birlikte geliyor. Kendi geliştirdiği teknolojiler de büyük oranda KDE’ye bağımlı. Bir dağıtımı diğerlerinden ayıran özelliklerin başında dağıtımın geliştirdiği teknolojiler geldiğinden Pardus üzerinde diğer masaüstlerinin kurulup çalıştırılabilir olması kullanıcılar için yeterli olmamaktadır.

KDE masaüstü ortamı Linux kullanıcıları arasında oldukça yaygın olarak kullanılsa bile gerek beğenilere, gerekse daha az fonksiyonel olmalarına rağmen daha az donanım kaynağı gerektirdikleri için tercih edilen başka masaüstleri de bulunmaktadır. Gnome, Enlightenment, Xfce, fluxbox ve LXDE masaüstü ortamları hali hazırda resmi veya gayrı resmi depoları kullanarak Pardus üzerine kurulabiliyor olmalarına rağmen Pardus’un geliştirdiği teknolojileri kurmak için bu masaüstlerinin yanında çok fazla bağımlılık kurulması gerekmektedir. İlave paketlerin kurulması çoğu durumda kullanılan masaüstünü amacından uzaklaştırmakta, bazı durumlarda ise KDE için çalışan özellikler diğer masaüstlerinde çalışmamaktadır.

ÇoMaK Pardus’un KDE haricindeki masaüstleri ile de KDE ile birlikte çalıştığı gibi çalışmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bunun için Pardus depolarında olmayan masaüstlerini depoya almak ve Pardus teknolojilerini KDE bağımsız hale getirmek gerekiyor.

Daha önceleri Pardus için GNOME paketlerini hazırlayan Burak Çalışkan’ın yanında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden, ÇoMaK Projesini gerçekleştirecek olan takım elemanları ise şu şekilde:

Kaan Özdinçer (Bilgisayar Mühendisi)
    Aydan Taşdemir (4. sınıf öğrencisi)
    Merve Yüzbaşıoğlu (4. sınıf öğrencisi)
    Mehmet Zahit Şamat (4. sınıf öğrencisi)
    M. Sertaç Türkel (4. sınıf öğrencisi)
    Gökhan Akgün (4. sınıf öğrencisi)
    Özge Barbaros (4. sınıf öğrencisi)
    Tayfur Yılmaz (4. sınıf öğrencisi)
    Alper Tekinalp (4. sınıf öğrencisi)
    Orçun Avşar (4. sınıf öğrencisi)
    Engin Manap (3. sınıf öğrencisi)
    Mesutcan Kurt (3. sınıf öğrencisi)
    Mehtap Gündoğan (2. sınıf öğrencisi)
    ÇoMaK için henüz bir yol haritası duyurulmuş değil, ancak son kullanıcının işine oldukça yarayacağı kesin.

ÇOMÜ takımına başarılar diliyoruz.

Kaynak:http://nyucel.blogspot.com/2010/10/pardus-coklu-masaustu-kurulumu-comak.html

• abi hiçkimse bilmiyormu sorunun çözümünü? :(
  • 64 bit kurduysan wine henüz pisi paketlerine girmemiş galiba beklemen lazım
  • Özgürlükiçin
    quote:

Orijinalden alıntı: KDE'siz İlk Pardus

Pardus'un KDE camiası içerisindeki yerini ve önemini artık kullanıcılarımız da çok iyi biliyor. Hatta Pardus'un "KDE 4'ü en iyi entegre eden dağıtım" olarak seçildiğinin de haberlerini yapıyoruz. Haklı olarak, pek çok kullanıcımız KDE dışındaki masaüstü ortamlarını da Pardus'ta kullanmak istiyor.

Şu anda da Pardus depolarında Enlightenment, LXDE masaüstü ortamları olsa da, bazı temel yönetim araçlarımız hâlâ KDE kütüphanelerine ihtiyaç duyuyor.

KDE kütüphanelerini hiç yüklemeden, Gnome ya da LXDE kullanmak isteyen kullanıcılarımızı sevindirecek bir haberi geçtiğimiz haftalarda vermiştik: ÇoMaK Projesi.

KDE'siz Bir Pardus 2011!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerinin duyurduğu bu güzel proje sayesinde, Pardus'u KDE bağımlılıkları olmaksızın kullanabileceğiz. Ve en sonunda bu çalışmaların ilk meyvesini gördük. ÇOMaK ekibi, daha önce duyurdukları gibi 27 Ocak 2011 günü, "KDE'siz Pardus"un ilk sürümünü duyurdular.

Dün yayınlanan bir blog yazısıyla öğrendiğimize göre ÇoMaK ekibi KDE'siz bir Pardus yayınlamakla beraber "Aman nazar değmesin!" diye yanına bir de "ÇNazar" eklemişler :). İsterseniz diğer ayrıntıları, kendi yazdıkları blog yazısından öğrenelim:

"Bugün Çomak takviminde açıkladığımız gibi KDE'siz 2011+Çnazar hazır. Bunlara ek olarak yönetici ailesinden bir tanesini de bu masaüstü ortamında çalıştırmayı başardık.

Kde'siz ortamda çalışacak ilk yönetici tercihimizi KDE bağımlılığı az olduğu için Servis Yöneticisi'nden yana kullandık. Servis Yöneticisi'nin gerçekten KDE bağımsız çalıştığını test edebilmek için masaüstü ortamı olarak ta LXDE üzerinde çalıştık.

ÇNazarı kullanmamızın en önemli sebeplerinden biri kem gözlerin çoğaldığı bu günlerde LXDE ile çalışan Pardus 2011'i bu gözlerden korumak istememizdir. Böylelikle Kde masaüstü ortamı dışındaki masaüstü ortamları için de "kem göz" tehlikesi ortadan kalkmaktadır."

"Kem göz" tehlikesi yok!

"Sürümü kullanmak için gerekli aşamalara geçmeden önce bu sürümün son kullanıcılara hitap etmediğini, daha çok geliştiricilere yönelik bir çalışma olduğunun da altını çizmek de fayda görmekteyiz. Bu masaüstü ortamıyla birlikte Pardus kullanıcılarının severek kullandığı Firefox sistemimize kurulu olarak gelmektedir.

Bu sürümü kullanabilmeniz için gerekli olan adımlar şu şekildedir:

1.http://x86-64.comu.edu.tr/lxde/source/ adresinden bilgisayarınızın işlemcisine göre 32 ya da 64 bit sürümlerinden birini indirmeniz gerekmektedir.
    2. İndirilen .ova uzantılı dosyayı kullanabilmek için VirtualBox'a ihtiyacınız olacaktır. Hazırladığımız bu ilk sürüm test sürümü olduğundan deneme aşamasında iso yerine VirtualBox'da çalışabilir hale gelmesini sağladık.
    3. VirtualBox'ı çalıştırdıktan sonra Dosya > Import Appliance sekmesini de tıkladıkta sonra .ova uzantılı dosyamızı seçmek için bir file-chooser ekranı gelecektir. Oradan .ova uzantılı dosyayı seçip ileri tuşuna basıyoruz; ardından gelen sayfada verdiğimiz Import Ayarlarını kontrol edip, bitir tuşuna basıyoruz.
    4. VirtualBox'da çalıştırdıktan bir süre sonra karşımıza konsoldan root olmamız isteyen bir ekran gelecek buraya kullanıcı adı: root, parola: pardus yazıp root olarak giriş yaptıktan sonra komut satırına lxdm yazılarak pardus üzerinde LXDE kullanımı için son olarak sisteme Login olmak gerekecek.
    5. Gelen Login ekranında sisteme giriş için Pardus(Pars) kullanıcısını seçip parola kısmına pardus girdikten sonra Pardus üzerinde Cnazar+Service Manager+Lxde kullanımı hazır hale gelecektir.

Bilinen Problemler:

.ova uzantılı dosyayı VirtualBox'da çalıştırdıktan sonra LXDM'in otomatik olarak çalışmasını bekliyorduk fakat bu gerçekleşmedi. Bu yüzden sisteme root olarak giriş yaptıktan sonra konsoldan lxdm yazarak giriş yapabildik.

ÇNazar -> tray icon olarak masaüstünü sağ alt köşesinde bulunmakta."

• quote:

Orijinalden alıntı: wéndigo

64 bit kurduysan wine henüz pisi paketlerine girmemiş galiba beklemen lazım

Nasıl unuttum ya 64 bit'e gelmemeiştti dimi
  • quote:

Orijinalden alıntı: gezegenci

quote:

64 bit kurduysan wine henüz pisi paketlerine girmemiş galiba beklemen lazım

Nasıl unuttum ya 64 bit'e gelmemeiştti dimi

sağlık olsun.bekleriz bizde

• quote:

Orijinalden alıntı: Football Mania

KDE her zaman sistem kaynaklarını sömürür Gnome ise kaynak dostudur. Ubuntu'da default olarak Gnome, yakında Pardus'da da gelecek. Böylece KDEye bağlı bi os izlenimi sona erecek.

Hadi canım, "Otorite konuştu". Nerde kanıt? Hani KDE 4 sistem tüketiminin Gnome'dan fazla olduğuna dair kanıt? Boş boş konuşup klişe klişe cümleleri sanki yeni bir şeymiş gibi ortaya atıyorsunuz. "KDE'ye bağlı OS"? Bu ne demektir ya? O zaman Ubuntu da "Gnome'a bağlı OS". Ne bağı bu kan bağı mı?
  • Hocam bu wine'nin 64-bit sürümü ne zaman çıkar bir bilginiz varmı ?
  • arkadaşlar linux üzerinde kde kullanmaya ÇALIŞAN ama pek de başaramayan biri olarakdan
    bugün bu saat bu dakika bu an itibariyle
    Pardus'u gelmiş geçmiş en iyi KDE4 dağıtımı ilan ediyorum.
    Kubuntu diyenlere aldanmayın çünkü daha fare teması yüklüyorum paket yöneticisi üzerinden onda bile temalar birbirine giriyor ki bu sadece misal yani entegrasyon rezalet.
    Çok hatalı, ayrıca çok yavaş.
    Mandriva/Mageia diyenlere ise üzülerek geleceği henüz belli değil diyorum. 64 bit live cd'si bile yok.
    Opensuse çok hatalı, estetikten uzak, attachmate şirketinin ne yapacağı henüz belli değil
    Fedora'yı Allah bildiği gibi yapsın zaten.
    Mint de ise adamlar kafalarına ne zaman eserse o zaman sürüm çıkarıyorlar, bir yol takvimi ne zaman ne olacak ne yapacaklar belli değil
    Debian henüz kde 4 içeren kararlı dağıtım zaten çıkarmadı
    Pclinuxos 64 bit desteği yok
    Arch Linux'teki asıl kde'ciler yavaşça chakra'ya geçmesinden dolayı havası sönüyor.
    Chakra aşırı toy
    Ivır zıvır işte :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tony_almeida -- 29 Ocak 2011; 19:31:27 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: BluePage

quote:

quote:

KDE her zaman sistem kaynaklarını sömürür Gnome ise kaynak dostudur. Ubuntu'da default olarak Gnome, yakında Pardus'da da gelecek. Böylece KDEye bağlı bi os izlenimi sona erecek.

GNOME Pardus'ta öntanımlı oalrak mı gelecek ? Yoksa yanlış mı anladım zira yok öyle birşey

pardus kde kullandığı için sevmiyorum zira gnome a geçerse bence büyük artı kazanmış olur

Olaya öyle bakmamak lazım sistem kaynaqğı meselesi de ; Pardus 2009'da ki KDE 4.2 netbook'umda gayet kasarken pardus 2011'de ki KDE 4.6 nerdeyse hiç kasmıyor. Dedim ya gelişme var. İŞin ilginci ; GNOME 'da gün geçtikçe kasıyor :) Nİspet yapıyor galiba

Hocam sen bu performansı ne marka netbook da alıyorsun mesela benim datron marka bir notebook um vardı pardus 2009 onda takır takır çalışıyordu ekran kartıda inteldi. şu anki notbookum nvidia ekran kartlı ama çok fazla kasılıyor video bile izliyemiyorum.

• quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: BluePage

quote:

quote:

GNOME Pardus'ta öntanımlı oalrak mı gelecek ? Yoksa yanlış mı anladım zira yok öyle birşey

pardus kde kullandığı için sevmiyorum zira gnome a geçerse bence büyük artı kazanmış olur

Olaya öyle bakmamak lazım sistem kaynaqğı meselesi de ; Pardus 2009'da ki KDE 4.2 netbook'umda gayet kasarken pardus 2011'de ki KDE 4.6 nerdeyse hiç kasmıyor. Dedim ya gelişme var. İŞin ilginci ; GNOME 'da gün geçtikçe kasıyor :) Nİspet yapıyor galiba

Hocam sen bu performansı ne marka netbook da alıyorsun mesela benim datron marka bir notebook um vardı pardus 2009 onda takır takır çalışıyordu ekran kartıda inteldi. şu anki notbookum nvidia ekran kartlı ama çok fazla kasılıyor video bile izliyemiyorum.

Dünyanııın en dandik netbooklarından biri ; samsung nc10 üstelik üzerinde henüz ayar bile yapmadım.

• Ben bu gnome fanatikliği nedir anlayamıyorum? KDE ve gnome dışında masaüstü yok mu?

Pardus'un Çomak projesi haziran ayında sona erecek 10 civarı masaüstü Pardus'a entegre edilecek. O zaman gnome<>kde kapışması ne yöne kayacak merak ediyorum?

NOT: Çomağın alpha-beta-rc-rtm vs. sürümleri olacak. ilk deneme sürümüde çok yakında. Bu sürümlerde sorunlar çok olacak ama isteyende deneme fırsatını bulacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tony_almeida

arkadaşlar linux üzerinde kde kullanmaya ÇALIŞAN ama pek de başaramayan biri olarakdan
    bugün bu saat bu dakika bu an itibariyle
    Pardus'u gelmiş geçmiş en iyi KDE4 dağıtımı ilan ediyorum.
    Kubuntu diyenlere aldanmayın çünkü daha fare teması yüklüyorum paket yöneticisi üzerinden onda bile temalar birbirine giriyor ki bu sadece misal yani entegrasyon rezalet.
    Çok hatalı, ayrıca çok yavaş.
    Mandriva/Mageia diyenlere ise üzülerek geleceği henüz belli değil diyorum. 64 bit live cd'si bile yok.
    Opensuse çok hatalı, estetikten uzak, attachmate şirketinin ne yapacağı henüz belli değil
    Fedora'yı Allah bildiği gibi yapsın zaten.
    Mint de ise adamlar kafalarına ne zaman eserse o zaman sürüm çıkarıyorlar, bir yol takvimi ne zaman ne olacak ne yapacaklar belli değil
    Debian henüz kde 4 içeren kararlı dağıtım zaten çıkarmadı
    Pclinuxos 64 bit desteği yok
    Arch Linux'teki asıl kde'ciler yavaşça chakra'ya geçmesinden dolayı havası sönüyor.
    Chakra aşırı toy
    Ivır zıvır işte :D

• http://www.ozgurlukicin.com/haber/kdesiz-ilk-pardus/
    çomak projesi ilk göz kırpmasını gösterdi:)
    şimdilik virtualboxta çalıştırılabilir dosya olarak var :)
    kdesiz pardus pardus lxde :)
  • pardus kurulurken hdd ve bölümleri tanımlama işlemi yaparken çıkan hata herseferinde yeniden başlatmamı istiyor,ne yapmalıyım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uranus -- 30 Ocak 2011; 11:57:57 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: uranus

pardus kurulurken hdd ve bölümleri tanımlama işlemi yaparken çıkan hata herseferinde yeniden başlatmamı istiyor,ne yapmalıyım?

Beta yada gecelik sürümleri kullanmadığınıza eminseniz bugs.pardus.org.tr ye hata kaydı acın.Benzer bir hataya kayıt açtım iki günde çözülmüştü.
    Pardusun kendi yazdıkları kodlarda hata onarım hızı güzeldir.

• quote:

Orijinalden alıntı: uranus

pardus kurulurken hdd ve bölümleri tanımlama işlemi yaparken çıkan hata herseferinde yeniden başlatmamı istiyor,ne yapmalıyım?

Aynı sorun bende de var ben hata kaydı açtım. Sende altına sorununu yazarsan daha çabuk sonuca ulaşırız.
    http://hata.pardus.org.tr/show_bug.cgi?id=16537

• mesajım bulunsun ben
    halen şunların cevaplarını alamadım
    ubuntu ?
    kubuntu ?
    pardus 2011 ?
    bunların hangi sürümü iyi türkçe desteği ofis desteği
    ve bilenlere danışmak istiyorum istediğim bir torrent ve multimedia bilgisayarı yapmak az bir donanımla linux ile hızlı herşeyi halleden bir pc için ne önerirsiniz sistem 2 gb ram çift çekirdek işlemci ve hdmı çıkışı olan bi ekran kartı olacak hdd ise 20 gb olucak diğer işleri usb hddler görücek

ve ayrınca 2. sorum evde kullandıgım amd 5200 64 bit işlemci 4 gb 1333 mhz ram ve 5650 gddr5 ekran kartlı sitemimden
    win 7 64bit ile açıkçası tam bir hız ve görsellik alamadım öyle hızlı açılmıyor, internet ilk başlardaki gibi çok hızlı değil

bu sebeple bu cihaza 2 bir hdd baglayıp ubuntu yada kubuntu veya pardus 2011 lerinde hangisinde
    hem mac benzeri hemde görsel hemde oyunları destekleyen bir sistem oluşturabilirim

teşekkür ederim konu yanlış yerde sorduysam özür dilerim şimdiden

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemre16 -- 31 Ocak 2011; 14:50:36 >

• quote:

Senin o "HADİ CANIM"INI YESİNLER!!!

Gnome'un Pardus'a geleceği konusunda söylediklerim kanıta ihtiyaç duymuyor. ben kendimi otorite olarak görmüyorum. ha siz inanırsınız inanmazsınız kendiniz bilirsiniz. açıkcası bana inanmamanız da umurumda değil!!!

daha demin MS başlığında da tartıştım, yok efendim rtm bitmiş yazılım değilmiş de vs vs. Millet bir halt bilmeden hurafelerle konuşuyor.

Benim için zerre kadar önemli değil, çok sistem kaynağı kullanması. Sistemim, Windows XP/Vista/7, Pardus, Ubuntu hepsini çalıştıracak güçte. Ha sen Gnome ve KDE kullanırken ram, işlemci kullanım oranlarına bakarsın, kıyaslarsın.

Ayrıca pardus beni ilgilendirmiyor. benim için ubuntu yeter. sadece böyle bir bilgi vardı paylaşmak istedim.

KDE'ye bağlı Os derken neyin denilmek istendiğini Necdet Yücel'in blog sayfasını okuyarak öğrenebilirsin.

Ubuntu Gnome kullanıyor ama KDEye geçmek bir saniyelik iş. Ayrıca KDE olarak kurulan OS isterseniz onun içinde KUBUNTU var.

@shadowsong_tr: zerre kadar umurumda değilsin.

Yazdıklarına bakınca gerçekten umrunda olmadığımı görmekteyim. "KDE çok sistem kaynağı tüketiyor, en büyük Gnome" temalı desteksiz desteksiz yaz, ondan sonra da gelip, "benim sistem zaten baba, hangisinin sistem kaynaklarını ne kadar tükettiği umrumda değil" de. Hangi bilgiyi paylaştın sen? Ben baya bakındım ama ortada bilgi filan göremedim.

• Arkadaşlar sizden kibarca rica ediyorum tartışmanızı başka yerde yapın ; bu konu Pardus 2011 için yardım/destek konusu.
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.