|
Bazıları hayatı dolu dolu yaşar. Bazıları ise yavaşça akıp geçmesini bekler. Ama hayatı biryerde yakaladın mı, işte O zaman muhteşem birşey olur...
|
|
İmzanız kural dışıdır! || Uymanız gereken imza kurallarını okumak için tıklayınız.
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 8 Mart 2008; 13:01:54 > |
_____________________________ |
|
Ben Matematikçiyim. Sonsuzda kesişirler lafını şu sebepten dolayı kullanıyoruz, Diyelimki 2 paralel doğru arasındaki mesafe 30 metre olsun. Şimdi ben bu 2 doğrunun kesişmesini hayal etmek istiyorum değil mi!!! O zaman (bir yolunu bulup) aralarındaki uzaklığı 30 metreden 0 metreye çekebilmem lazım ki kesiştiler diyebilmeliyim!!! Bunuda Limit le hallederiz. Şöyleki, Paralel olmayan 2 doğru olsaydı belli bir oranda birbirlerine zaman içinde yaklaşmalı ve aralarındaki fark en nihayetinde kapanmalı ve 0 olmalı değilmi!!! O zaman kesiştiler derim. Yani, 30 / x = 0 olmalı aslında. (Yani, 30 metrelik mesafe belli bir oranda sürekli küçülmeli ve nihayet 0 metreye ulaşmalı.) LİMİT konusunda (SAYI/SONSUZ) = SIFIR verir. O halde x dediğim yer aslında "sonsuz"dur. (30/sonsuz)=0 elde edilir. Bu da demekki sonsuzda kesişmişler. Anlaşılmadıysa daha kolay bir örnek vereyim. 1/x fonksiyonunu düşünün. x i ne kadar büyültürsem büyüteyim asla sıfıra ulaşamam değilmi!!! Yani, 1/2 1/3 1/4........Ama sayı hep küçülmeye devam eder ama sıfır olmaz. Ancak "Limit ve Süreklilik" adlı konu bizi bu çıkmazdan kurtarır. Sonsuzda artık tam olarak sıfıra ulaşır deriz. Yani (1/Sonsuz)=0 olur. Çünkü burada sergilenen davranış PARÇALI bir hareket değil, SÜREKLİ bir harekettir. Sonsuzluğun buradaki anlamı SÜREKLİ liktir. Duvara bir ok attığınızda o ok gıdım gıdım hareket etmez!!! SÜREKLİ hareket eder ve duvarı vurur. Ama parça parça gıdım gıdım hareket eden bir ok o duvarı vuramazdı. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Aslında bir anlatım yolu daha var. O da şu; birinci doğrunun denklemi y=ax+b olsun. ikinci doğrunun denklemi y=ax+c olsun. Ama b ile c birbirinden farklı olsun. Bu iki dorunun eğimleri a olduğundan paraleldirler. Şimdi ortak çözüm yapıp eşitleyelim. ax+b=ax+c olursa b=c olur. Ama b ve c farklılardı!!!! Denklem sağlanamadı yani X i bulamadık. Demekki kesiştikleri bir nokta yokmuş. Ama şimdi aynı denklemde; ax+b=ax+c denkleminde x yerine "Sonsuz" koyalım. O zaman sonsuz=sonsuz oldu ve eşitlik sağlandı. Yani x=sonsuz MUŞ. Demekki sonsuzda kesişmişler. Umarım birazcık yardımcı olabilmişimdir. Hepinize iyi günler dilerim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altunonur -- 15 Temmuz 2025; 15:3:39 > |
paralel doğrular sonsuzda da herhangi bir yerde de kesişmez. çünkü aralarındaki uzaklık her zaman aynı olan çizgilere paralel denir. aralarındaki mesafe eğer azalmaya başlarsa bir yerde kesişirler fakat o zaman paralel olmamış olurlar. eğer bulundukları satıh düz değil de kavisli ise, örneğin uzay zaman düzlemindeki madde çekimi (gravitasyon) o zaman bu çizgiler sapar, bu da onların paralel olma özelliğini ortadan kaldırır.... |
önce "birbirine paralel iki doğru" bulsunlar da diyebiliriz. sonra bu iki doğru arasındaki hassasiyeti hiç bozmadan sonsuza dek yan yana koymayı başarsınlar da diyebiliriz. bu durumda karşımıza beş şey çıkıyor: "ortam, zaman, uygulayan, teorik, pratik". doğru cevap teorikte mümkündür ama pratikte ise asla mümkün değildir. |