Şimdi Ara

Paradoks Sorular Bölüm I. Demokrasi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
158
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Farzedelim bir seçim oldu ve demokrasi olup olmaması oylamaya sunuldu. Sonuç

%52 Demokrasi olmasın seçim olmasın
    %48 Demokrasi olsun

sonucu çıktı.

Bu durumda seçim olmasın diyenlerin sonucu sayılmalı mı?

Konuyu siyasete çekmeyelim felsefik yorumlar yapalım.

• Sayılmalı çünkü oy verenler bunun demokratik olarak sonuçlanacağını biliyorlar, o şartlar altında oy kullanıyorlar. İstemeyenler protesto ederek oy vermeyebilirdi, ancak yapmamayı tercih ediyorlar. Önemli olan sonuçtan sonra yapılacaklar.
  • Konuşmak ihtiyaç susmak sanattır...

keşke uysaydın.
  • Soz gumusse sukut altindir

Keske uysaydin

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Farzettiğimiz ülke oluşumunda demokrasi eşitlik vs vs gibi haklardan feragatin söz konusu dahil olamayacağı veya tartışmasız kabulu ile ilgili kısıtlayıcı bir madde yoksa zaten demokrasi eşitlik kavramından bahsetmek saçma oluyor devlet veya otorite olan güç büyümeye meyilli olur sınırlamazsan büyüyerek bu ilkeleri yokeder;

Yani öyle bir oylama yapılmasına karar verilebilen bir toplumda demokrasi diye bir şeyin mevcut olmaması veya sözde kalması gerekir...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Storm Raider

Farzettiğimiz ülke oluşumunda demokrasi eşitlik vs vs gibi haklardan feragatin söz konusu dahil olamayacağı veya tartışmasız kabulu ile ilgili kısıtlayıcı bir madde yoksa zaten demokrasi eşitlik kavramından bahsetmek saçma oluyor devlet veya otorite olan güç büyümeye meyilli olur sınırlamazsan büyüyerek bu ilkeleri yokeder;

Yani öyle bir oylama yapılmasına karar verilebilen bir toplumda demokrasi diye bir şeyin mevcut olmaması veya sözde kalması gerekir...

Sonunda soruyu yorumlayacak zekada birini buldum. Hala umut var...
  • Bu düşüncenin paradoksal bir durumu bana göre söz konusu değildir. Cunku bu durumun olma olasılığı vardır varsayalım demokrasiyle yönetilen bir ülkede demokrasi olsun olmasın diye oylama yapılabilir oylama sonucu negatif olabilir ama herhalukarda mantık dışıdır mantık dışı olması tam olarak bunun paradoks olduğunuda göstermez. Ayrica bu sonuc doğrultusunda alternatif yönetim şeklinin ne olacağida belli değildir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: HacktivistPenguen

Bu düşüncenin paradoksal bir durumu bana göre söz konusu değildir. Cunku bu durumun olma olasılığı vardır varsayalım demokrasiyle yönetilen bir ülkede demokrasi olsun olmasın diye oylama yapılabilir oylama sonucu negatif olabilir ama herhalukarda mantık dışıdır mantık dışı olması tam olarak bunun paradoks olduğunuda göstermez. Ayrica bu sonuc doğrultusunda alternatif yönetim şeklinin ne olacağida belli değildir.

Paradoksal olması zaten bu durumun oylamaya sunulmasıyla başlar. Hayır oyu kullanan sayısı sıfır olsa bile durum paradokstur ki ülkemizde tahminen %55 gibi bir oranda demokrasi kaldırılsın oyu çıkacaktır. Çünkü demokrasinin kelime anlamını bilen sayısı %50 bile değildir. Demokrasinin direkt olarak kelime anlamının atesit olduğunu düşünen sayısı %7 dir.

• Milli iradeye saygi duymak lazim bu durumda .. gercek dunyada demokrasi zaten ismarlama olmaz..halkin buna ihtiyac duymasi lazim.bu ayri mesele..diger mesele sayilip sayilmamasindan ziyade demokrasi olmasin mi diye bir soru tarzi dogru degil...cunku bir sonuc dogurmaz...monarsi kurarsin bunun bir avantaji dezavantaji olur...o zaman demokrasinin varligi tartisilir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeadShot467 -- 9 Mayıs 2016; 2:59:04 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: dtsaykopat

quote:

Orijinalden alıntı: imakenya dragons

Soz gumusse sukut altindir

Keske uysaydin

Hadi üstteki cahili anladım da sen niye aynı mesajı yazdın?

Oyun cikar diye yazdim la :D

• quote:

quote:

quote:

Keske uysaydin

Hadi üstteki cahili anladım da sen niye aynı mesajı yazdın?

Oyun cikar diye yazdim la :D

Keske uysaydin
  • Demokrasinin cinsine göre değişir. Çoğulcu bir demokraside söz konusu olmaz. Ayrıca bu sorduğun kalıbı bir çok durum için yaratabilirsin ve neden hayır olduğunu söz konusu olmadığını anlarsın.

Edit: Ayrıca günümüzdeki bir çok ülke hem direk demokrasi değildir hem de bu tarz şeylerin oylamaya sunulmasını veya değiştirilmesini engelleyen yasalar ve kurallar vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teddybear01 -- 9 Mayıs 2016; 3:56:45 >
  • söz sukutse, gümüş altındır

keşke uysaydin
  • Demokrasiyi bilmem her zaman bi kral olmuştur sistemin adi değişir osmanliydi Türkiye cumhuriyeti oldu makam mevki icin yapilanlar göz ardi edilemez dedim gibi liderlik 1 kisi icindir sadece isim değişir osmanlida padisah dir Cumhuriyette cumhurbaskanidir en azindan yasidimiz devirde böyle

• quote:

Farzedelim bir seçim oldu ve demokrasi olup olmaması oylamaya sunuldu. Sonuç

%52 Demokrasi olmasın seçim olmasın
    %48 Demokrasi olsun

sonucu çıktı.

Bu durumda seçim olmasın diyenlerin sonucu sayılmalı mı?

Konuyu siyasete çekmeyelim felsefik yorumlar yapalım.

Hocam ben anlamadım ki soruyu. %52'lik kısım hem demokrasi olmasın hem de seçimb olmasın mı diyor? Ayrıca zaten bunlar çoğunlukta, yani oyları zaten sayılmış? Demokrasi isteyenlerin oyları sayılsın mı diye soracaktınız bence.

• En başta paradoks olmasından ziyade bir mantık hatası var demokrasi olmasın ,seçim olmasın diyen kitleye bir oy hakkı bir seçim hakkı tanınıyor.Ülke yönetim biçimleri oylanabilecek derecede basit konular değil bunun için belli bir Zümre-kurul karar alır istişarede bulunur örnek olarak ülkemizdeki cumhuriyet ilanı ve yönetim şekli olarak demokrasi seçimi .

• Seçim derken referandum mu? Öyle bir referandum yapilmaz

• Oyumu Sarıgüle veriyorum.

• "Demokrasi olmasın" diyenlerin oyları sayılmalı. Çünkü; oylamaya çıkıldığında zaten demokrasi mevcut ve kural gereği oyların tamamının sayılarak bir karara varılması gerekli. Ama burada hür iradesini kullanan ve "Demokrasi olmasın" beyanında bulunan kitlenin bir sonraki yönetim evresinde nasıl davranacağı ve adepte olup olamayacağıda ayrıca araştırma konusu olabilir
  • holiganx61 kullanıcısına yanıt
    türkiye de şu an için yakın olabilir lakin köklü demokrasilerde bahsettiğiniz eşitlik söz konusu olamaz...liderin tek olması olabilir ama tüm gücü elinde toplayamama ve ulaşamama yönüyle ayrılır... padişahlık ve cumhuriyet rejimleri zıt yönetim biçimleridir...halk tarafından ise padişahın sözüne eleştiri yapılamazken örneğin avrupa ülkelerinde 1 kişinin kazara ölümü sebebiyle çalışma bakanı değişebilmektedir ve cumhuriyette halkın lidere itaat etmesi gibi bir durum söz konusu olamaz...tam anlamı ile uygulanması durumunda bu rejimlerde efendi olan halktır lider olan hizmetkardır.önceki mesajımda yazdığım gibi ısmarlama demokrasi olmaz nitekim halkın böyle bir ihtiyaç hissedip talepte bulunması lazım.zaten bu sebeplerden ötürü arkadaşın sorusu da eksiktir. ..yönetici zamanı dolunca çekilir...tabi ülkemiz tarihinde biz bunu yaşayamadığımız için tam anlamı ile pratikte bilmiyoruz...yine de bahsettiğiniz eşitlikten söz edilemez...meşru gibi görünüp oligarşiye dönen yönetimin , makamca fiilen işgalinin de olduğunun örnekleri çoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeadShot467 -- 9 Mayıs 2016; 13:03:23 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.