Şimdi Ara

Parabol Sorusu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
717
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

parabolünün tepe noktasının ordinatı 6 olduğuna göre a nın alabileceği değerler toplama kaçtır ?

Cevap 5

ANLATIRMISINIZ ?

Ayrıca tepe noktasının ordinatı,apsisi ne oluyor

• updullah.
  • Apsis = x
    Ordinat= y 'DİR.

Tepe noktası demek T(r,k) dir. buradaki r = x olduğundan x=apsisdir yani r=apsis , k=y olduğundan k=ordinat dir.

Tepe noktasının r si yani apsisi (x'i) bulmak için -b/2a yaparız. (formülü biliyor olaman gerek axkare+bx+c buradaki a ve b kast edilir)
    Tepe noktasının k sini yani ordinatını (sordukları şey de bu) bulmak için , bulduğumuz r değerini f(x) fonksiyonunda yerinde yazarız. işleme geçiyorum:

xkare-2ax+5a => -b/2a dan : -(-2a)/2 = a 'dır. yani r yi a bulmuş olduk şimdi bulduğumuz r yi (yani a) fonksiyonda yerine yazarak ordinata eşitliyicez buradan a gelicek.

f(a):akare-2akare+5a=6 --> 5a-akare=6 --> a(5-a)=6 buradan a 3 ve 2 değerini alır --> 3+2=5 dir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sumsukherif

Apsis = x
    Ordinat= y 'DİR.

Tepe noktası demek T(r,k) dir. buradaki r = x olduğundan x=apsisdir yani r=apsis , k=y olduğundan k=ordinat dir.

Tepe noktasının r si yani apsisi (x'i) bulmak için -b/2a yaparız. (formülü biliyor olaman gerek axkare+bx+c buradaki a ve b kast edilir)
    Tepe noktasının k sini yani ordinatını (sordukları şey de bu) bulmak için , bulduğumuz r değerini f(x) fonksiyonunda yerinde yazarız. işleme geçiyorum:

xkare-2ax+5a => -b/2a dan : -(-2a)/2 = a 'dır. yani r yi a bulmuş olduk şimdi bulduğumuz r yi (yani a) fonksiyonda yerine yazarak ordinata eşitliyicez buradan a gelicek.

f(a):akare-2akare+5a=6 --> 5a-akare=6 --> a(5-a)=6 buradan a 3 ve 2 değerini alır --> 3+2=5 dir.

Bundan iyi anlatılamazdı.
    En güzel üniversiteler,en güzel işler senin olsun.

• Allah razı olsun
  • quote:

Allah razı olsun

y=2x+1 ve y=3x+4 doğrularının kesim noktası f(x)= x2 -ax+b-1 parabolünün tepe noktası olduğuna göre b kaçtır ?

Bu hangi yolla yapılıyor acaba ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hastaruhluluciferian

quote:

Allah razı olsun

y=2x+1 ve y=3x+4 doğrularının kesim noktası f(x)= x2 -ax+b-1 parabolünün tepe noktası olduğuna göre b kaçtır ?

cevabı -2 mi büyük ihtimalle yanlıs sanırım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    türev sorusu???
    13 yıl önce açıldı
    Geometri sorusu
    5 yıl önce açıldı
    MATEMATİK SORUSU ?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hayır 4.
  • nasıl yapıldığını hatırladım ancak cevabın 5 olması lazım. b-1 değilde b+1 olabilir mi yada bi yazım yanlışı olabilirmi kontrol edermisin
  • quote:

nasıl yapıldığını hatırladım ancak cevabın 5 olması lazım. b-1 değilde b+1 olabilir mi yada bi yazım yanlışı olabilirmi kontrol edermisin

Hayır b-1 yazıyor ne yazık ki ?
  • dostum emin olduğum birşey gerçekten uğraştım ama ya bir yerde birşey kaçırıyorum yada soruda bir hata var. iki doğrunun kesişimini bulmak için doğruları birbirine eşitleyip x i buluyoruz 2x+1=3x+4 burdan x=-3 sonra bu -3 ü herhangi iki doğruda yerine yazıyoruz y=-5 çıkıyor yani t(-3,-5) bundan sonra demin anlattıgım gibi -b/2a dan denklemdeki a yı -6 buluyoruz.daha sonra -6 yı yerine yazıyoruz , xkare+6x+b-1 çıkıyor sonra -3 ü f(x) de yazıp k sı olan -5 e eşitlememiz gerekiyor demin anlattığım gibi. yani , 9-18+b-1=-5 buradan sonrası b=5 çıkıyor. böyle olduğuna eminim ama bi yerde ufak birşey kaçırıyor olabilirim bulabilirsen bana da yazıver :)
  • quote:

dostum emin olduğum birşey gerçekten uğraştım ama ya bir yerde birşey kaçırıyorum yada soruda bir hata var. iki doğrunun kesişimini bulmak için doğruları birbirine eşitleyip x i buluyoruz 2x+1=3x+4 burdan x=-3 sonra bu -3 ü herhangi iki doğruda yerine yazıyoruz y=-5 çıkıyor yani t(-3,-5) bundan sonra demin anlattıgım gibi -b/2a dan denklemdeki a yı -6 buluyoruz.daha sonra -6 yı yerine yazıyoruz , xkare+6x+b-1 çıkıyor sonra -3 ü f(x) de yazıp k sı olan -5 e eşitlememiz gerekiyor demin anlattığım gibi. yani , 9-18+b-1=-5 buradan sonrası b=5 çıkıyor. böyle olduğuna eminim ama bi yerde ufak birşey kaçırıyor olabilirim bulabilirsen bana da yazıver :)

çözümün dogru dogruları kesıstırıp noktaları bulduktan sonra parabolde saglatınca a=-6 b=5 gelıyor buyuk ıhtımalle basım hatası vardır orayı x+1 kabul edıyordur.

• quote:

Orijinalden alıntı: shouva

quote:

dostum emin olduğum birşey gerçekten uğraştım ama ya bir yerde birşey kaçırıyorum yada soruda bir hata var. iki doğrunun kesişimini bulmak için doğruları birbirine eşitleyip x i buluyoruz 2x+1=3x+4 burdan x=-3 sonra bu -3 ü herhangi iki doğruda yerine yazıyoruz y=-5 çıkıyor yani t(-3,-5) bundan sonra demin anlattıgım gibi -b/2a dan denklemdeki a yı -6 buluyoruz.daha sonra -6 yı yerine yazıyoruz , xkare+6x+b-1 çıkıyor sonra -3 ü f(x) de yazıp k sı olan -5 e eşitlememiz gerekiyor demin anlattığım gibi. yani , 9-18+b-1=-5 buradan sonrası b=5 çıkıyor. böyle olduğuna eminim ama bi yerde ufak birşey kaçırıyor olabilirim bulabilirsen bana da yazıver :)

çözümün dogru dogruları kesıstırıp noktaları bulduktan sonra parabolde saglatınca a=-6 b=5 gelıyor buyuk ıhtımalle basım hatası vardır orayı x+1 kabul edıyordur.

• quote:

quote:

Allah razı olsun

2x+1 ve 3x+4 ün kesim noktası 2x+1=3x+4'ten x=-3 çıkar. x=-3 için y=-5 yani tepe noktası (-3,-5)

a/2=-3 ise a=-6 çıkar. yani f(x)=xkare+6x+b-1 olur. tepe noktasının apsisini yerine yazarsak da ordinatını buluruz. yani x'e -3 yazıcaz -5 çıkıcak.

9-18+b-1=-5'den b=5 çıkıyor.

arkadaşın yaptığı çözüm de bu, benden aynısını buldum. cevap farklı diyorsa muhtemelen hatalıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deneyici23 -- 21 Aralık 2012; 19:54:49 >

• quote:

Orijinalden alıntı: skugga1

quote:

quote:

Allah razı olsun

2x+1 ve 3x+4 ün kesim noktası 2x+1=3x+4'ten x=-3 çıkar. x=-3 için y=-5 yani tepe noktası (-3,-5)

a/2=-3 ise a=-6 çıkar. yani f(x)=xkare+6x+b-1 olur. tepe noktasının apsisini yerine yazarsak da ordinatını buluruz. yani x'e -3 yazıcaz -5 çıkıcak.

9-18+b-1=-5'den b=5 çıkıyor.

arkadaşın yaptığı çözüm de bu, benden aynısını buldum. cevap farklı diyorsa muhtemelen hatalıdır.

Sağolun.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.