Şimdi Ara

Parabol Sorularım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
4.661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Beyler yapamadığım parabol sorularına Allah rızası için bi el atsanız ve çözümlerini anlatsanız.Cevaplarınız için teşekkürler

• beyler lütfen ya
  • Son Soru
    Tepe noktası y ekseni üzerindeyse r'si (tepe noktasının apsisi) 0'dır.

r = -b/2a

r = m² - 4 / m-2 = 0

(m+2)(m-2) / (m-2) = 0

m+2 = 0

m = -2 olur.

y = -4x² + 1 olur.

Parabolün x eksenini kestiği noktaları bulabilmek için parabol denklemi sıfıra eşitlenir.

-4x² = -1

x² = 1/4

x = 1/2 ve x = -1/2 olur. Yani parabol x eksenini bu iki noktada kesiyormuş. Bu ikisinin arasındaki uzaklık da 1 birimdir.
  • 4. soru
    Parabol x eksenini kesmediğine göre diskriminantı (Delta) sıfırdan küçüktür.

(Diskriminantı D ile gösterelim.)

D < 0 olmalı.

D = b² - 4ac = (-4)² - 4.(m-1)(1) = 16 - 4m + 4 = 20 - 4m

20 - 4m < 0

20 < 4m

5 < m

Buradan m'nin alabileceği en küçük tam sayı değeri 6 olur.
  • ilk sorUda verilen noktalara göre uygun denklem yazacağız. A(x+1)(x-3)=0 ayrıca (0,-3) noktasından geçiyormuş denklemde x yerine 0 yazalım ve -3 e eşitleyelim.A=1 ÇIKAR.denklem x (kare) -2 x-3=0
    D noktasını bulmak için bulduğumuz denklemi -3 e eşitleriz çünkü D noktası (x,-3) şeklinde bir noktadır ve parabol bu noktadan geçiyor, x(kare)-2x-3=-3 burdan x 0 ve 2 gelir. C(0,-3),D(2,3) ÇIKAR.

2x3=6 çıkar oacd dörtgeni.
    obc üçgeni ise 3x1/2=1,5 çıkar 6+1,5=7,5 gelir.
  • 2.soru

x(kare)+(m-2)x+5-m x e pozitif tarafta teğetse bu nokta (x,0) şeklindedir.ve bu nokta çift katlı x kökünü içerir.(şimdilik önemsiz bir ayrıntı)

bunun pratik yolu için formülü kullanırız.

denklemin deltayı 0 a eşitleriz. m(kare)-16=0 gelir m ya 4 ya da -4 tür.

hangisi olduğunu bulmak için denklemde yerine yazarız ben denedim sende çözersin m yerine 4 koydum çift katlı x=-1 kökü geldi m yerine -4 yazdım x=3 çift katlı kökü geldi.

yani cevap -4 tür. takıldığın yer varsa sorabilirsin bende hazırlanıyorum sınavlara.
  • 3. soru
    Öncelikle parabolün baş katsayısı negatif olduğu için parabolün kollarının aşağı doğru olduğunu biliyoruz. A(-1,1) noktası da bu parabolün iç bölgesindeymiş.

O hâlde burada şöyle bir mantık yürütebiliriz: Parabol üzerinde apsisi x=-1 olan noktanın (Bu noktanın adı "K" olsun.) ordinatı (Bu da y' olsun.), y=1'in yukarısında bir şey olmalı. Yani parabol denkleminde x yerine -1 yazınca çıkacak değer, 1'den büyük bir şey olmalıdır. Bunu parabolü çizince görebilirsin.

x=-1 için y' = 7-m olur. Yani K(-1,7-m)'ymiş.

7-m > 1

6 > m

Buradan m'nin alabileceği en büyük tam sayı değeri 5 olur.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2 PARABOL SORUSU
    14 yıl önce açıldı
    Mat1 sorum
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • beyler allah hepinizinden razı olsun çok makbul geçti bundan sonra sorularım sizin:)
  • beyler şu ikinci soruyu biraz açsak?
  • Ayrıca yeni bi konu açıyım ona yapamadığımız soruları yükleyelim birlikte uğraşalım gelen konuya yorum ekleniz katılacağını belirtsin
  • 2. soruda deltanın 0 a eşit olması lazım.bu x e teğet olma şartıdır

delta formülüde biliyorsunudur b(kare) -4.a.c dir.

buradan denklemin deltasını alırsan. m(kare)-16 gelir.buradan da m ya 4 ya da -4 tür.

ama bize soruda x'e pozitif tarafta teğet demiş yani.teğet olduğu nokta (1,0) (7,0) gibi x i pozitif yani sağ tarafta olan bir sayıymış diyor.

sırasıyla m yerine sırasıyla 4 ve -4 koyarız sırasıyla verilen denklemde x hangisinde pozitif çıkıyorsa doğru cevap odur.bu biraz daha açıklayıcı oldu sanırım.
  • teşekkürler isim ne ayrıca nerden yaş kaç hangi üniverste biraz kötü sordum ama
  • 2 hafta sonra 19'a girecem üniversiteye yerleşmedim bu sene bir daha hazırlanıyorum.

yukarıdaki diğer arkadaşta gördüğün gibi itü bilgisayar mühendisliği .
  • helal olsun peki bende 11 e geçtim benim gibi çömezlere ne önerirsin ayrıca yarında soru ekliyecem bakabilirmisin
  • ben bakarım, bu sene düzenli çalışırsan günde 2 veya 3 saat gibi son sene de çok kasarsan günde 5-6 saat gibi kapasitende varsa tıp ya da çok iyi mühendislik kazanabilirsin.sen 12 ye gel tavsiyler veririz şu anda yapman gereken okul derslerini düzenli çalışıp okul puanını yüksek tutmaktır ve test tekniğini geliştirmeye çalış prtaik yap arada.
  • beyler yeni sorular ekledim şunlara Allah rızası için bi el atsanız..
  • bak 2. dereceden bir denklemin başkatsayısı ARTI ise o sayının en KÜÇÜK değerini,eğer başkatsayısı EKSİ ise o sayının tüm reel sayılar arasındaki EN BÜYÜK değerini bulabilirz.
    parabollerin tepe noktası vardır t(r,k) ile gösterilir.r ye simetri ekseni denir,k ya ise denklemin en büyük ya da en küçük değeri denir.

atıyorum denklem M=ax(kare)+bx+c olsun.
    r nin formülü -b/2a dır. k nın formülü ise f(r) dir.(yani denklemde x yerine r değerini yaz)

k nın başka bir formülüde vardır.bu pek tavsiye edilmiyor ama ezbelemek iyidir bazı sorularda direk ihtiyacın olabilir.diğer k formülü(denklemin en büyük ya da en küçük değeri)
    4.a.c-b(kare)/4a dır

A=a(kare)-4a+7 bunun alabileceği en küçük değeri bulmak için -b/2a formülünü kullanırız.bu formülden r=2 çıkar k da f(2) den 3 gelir.

B=-b(kare)-8b+5 r si -4 çıkar k=f(-4)=21 gelir 21+3=24 gelir.verdiğim diğer uzun formülde direk yerine yazarsanda aynı sonuçları bulursun toplayınca yine 24 gelir.

• 2. soru

y=2x+m doğrusu ile y=x(kare)-mx-2 parabolü kesişmediğine göre m'nin en geniş tanım aralığı şu şekilde bulunur.

2x+m=x(kare)-mx-2 yapılır.

x(kare)-(m+2)x-(m+2) burdan denklemin deltası m(kare)+8m+12 gelir.soruda bize kesişmiyor dediğine göre bu denklemin deltası 0 dan küçük olmalıdır.eğer teğet deseydi delta=o yapcaktık,eğer farklı 2 noktada kesişiyor deseydi delta büyüktür 0 dicektik.
    burdanda gerekli işlem yapılınca (-6,-2) geliyor.
  • 3.soruyu kendin yorumlayarak yapmalısın,r ve k yı falan kullanarak,5.soruyu anlatmak istemiyorum açıkçası parabolün genel denklemler neydi
    y=a.(x-r)(kare)+k ya da y=a(x-x1)(x-x2)dir bunları ve mantığını kullanarak yap mesela x yerine 0 koy y yerine 0 koy tepe noktasını kontrol et.parabol ekseni değişik olduğuna aldanma x le y nin yerini değiştir normal parabol gibi çöz.

4.soruda aynı demin çözdüğüm gibi.

x(kare)+2x+6=4x-m yap burdan denklem x(kare)-2x+6+m gelir bunun deltasını bul b(kare)-4.a.c yi kullanarak ve deltayı 0 a eşitle yukarıda açıklamıştım hatırlarsan.teğet olma şartı

burdan delta -20-4m geldi. 0 a eşitlersek m=-5 geldi.

ortak denkelmde m yerine -5 yaz x(kare)-2x+1 gelir. bu denlemdeki x'in çift katlı kökü olmak üzere sadece x=1 kökü gelir.

x=1 i ya 4x+5(4x-m) ya da x(kare)+2x+6 denkleminde yerine yaz y si 9 gelir x+y=1+9 dan 10 gelir cevap

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gelenbevili172hhc -- 31 Ağustos 2010; 14:05:40 >

• hızlı çözdüm biraz,rakam hatası falan varsa kusura bakma.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.