Şimdi Ara

Özgür irade sizce mümkünmü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
809
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İnsanların bir şeçim yaparken özgürmüdür sizce? Sadece inanç olarak düşünmeyin örenğin 1 le 10 arasında bir sayı tutun dediğim zaman gerçekten özgür bir seçimmi yapıyoruz yoksa, bilgisayar gibi nöronların iletişimiyle rastgelemi seçiyoruz rakamı veya o an ki durumumuz ruh halimiz çevremizlemi alakalı?

Şöyleki etrafıma baktığım zaman yaşantısı benzer insanların seçimlerininde benzer olduğunu,
    yaşantısı farklı insanlarında farklı seçimleri olduğunu görüyorum.
    Bu konudaki düşünceleriniz neler?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi timeless -- 19 Mart 2009; 5:36:31 >

• Evet herkesin bir cüzi iradesi vardır.
  • http://www.sorularlaislamiyet.com/subpage.php?s=show_qna&id=17

elini ateşe sok sonra çekme

iradeyi (cuzi) inkar edenlere !!
  • Var gibi görünse de yok Ben bir tercih yaptığımda; bu tercihi yaşamışlıklarım, çevrem, genlerim, yine çevre şartlarıyla oluşmuş düşünce tarzım vs. gibi etkenler sonucunda yapıyorum. Benim bu sahip olduklarım ben'i oluşturuyor. Yani aslında ben, çevremim, yaşadıklarımım, genlerimim. Başka biri bunlara sahip olsaydı "ben" olacaktı. O halde hür iradem var mıdır? Yoktur. Diye düşünüyorum.

Elini ateşe sok çekme olayının ise konuyla alakası yok. Çok basit ve yanıltıcı bi örnek. Elimi ateşten çekerim çünkü beynim o yönde karar verir, düşünmem o anda, bu karar değil reflekstir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PaiMei -- 19 Mart 2009; 22:47:08 >
  • İçinde bulunduğun tüm parametrelerin aynı olduğu bir insanla aynı kararı verirsiniz.
  • pai mei bu yorumu genleriniz mi yazdırdı yoksa refleks mi devreye girdi.. madem iradeniz yoktur aksi yönde görüş belirtmenize ne sebeb oldu Yahu iradenin ne demek olduğunu tekrardan tanımlamak şart oldu kavramların içinin boşaltılması yeterince üzücü değilmiş, bu feci durum yetmezmiş gibi

İrade, kişinin eylemlerini, arzu, niyet ve amaçlarına göre kontrol altında tutabilme ve belirleme gücüdür. Kişinin belli eylem ya da eylemleri gerçekleştirmede ser­gilediği kararlılık belli bir durum karşısın­da, gerçekleştirilecek olan eylemi, herhangi bir dış zorlama ya da zorunluluk olmaksı­zın, kararlaştırma ve uygulama gücü eyle­me neden olan eylemi başlatabilen yetidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinuhe.s -- 19 Mart 2009; 23:34:03 >

• quote:

Orjinalden alıntı: gennosuke

pai mei bu yorumu genleriniz mi yazdırdı yoksa refleks mi devreye girdi.. madem iradeniz yoktur aksi yönde görüş belirtmenize ne sebeb oldu Yahu iradenin ne demek olduğunu tekrardan tanımlamak şart oldu kavramların içinin boşaltılması yeterince üzücü değilmiş, bu feci durum yetmezmiş gibi

İrade, kişinin eylemlerini, arzu, niyet ve amaçlarına göre kontrol altında tutabilme ve belirleme gücüdür. Kişinin belli eylem ya da eylemleri gerçekleştirmede ser­gilediği kararlılık belli bir durum karşısın­da, gerçekleştirilecek olan eylemi, herhangi bir dış zorlama ya da zorunluluk olmaksı­zın, kararlaştırma ve uygulama gücü eyle­me neden olan eylemi başlatabilen yetidir.

Sen beni anlamadın ki, yeterince düşünmedin çünkü yazımın üzerine. En azından objektif olarak düşünmedin. Eğer benim yerimde sen olsaydın, bu mesajı sen atmış olacaktın, bu kadar basit. İradeyi belirleyen çevre şartlarıdır yani, özgür iradem var gibi görünse de yok. Sergilediğim davranışlar hep birşeylerin ürünü ve sonucu, bunu belirleyen ise çevresel faktörler. Özgür iradem var, her şeyden bağımsızım dersem, bu tanrı olduğum anlamına gelir.

@metete arkadaşımız tek cümlede özetlemiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PaiMei -- 20 Mart 2009; 0:32:15 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    insan ne için yaşar ?
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • dış etkenleri perde yaparak hür iradeyi tümden inkar yoluna gittiğin zannına kapılmışım demekki iradenin genel manada kabul gören anlamından yola çıkarak tekrardan düşünürsek sereserpe olmak ile hür iradenin ifade ettiği asıl anlamının birbirine karıştırıldığına şahit oluruz içinin boşaltılmasından üzüntü duyduğum kavramlar yakınmasına ne de güzel örnektir aslında bu durum

sahi yeri gelmişken özgürlük nedir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinuhe.s -- 20 Mart 2009; 1:06:08 >
  • Vücudum ekmeğe ve suya ihtiyaç duyuyor. Ben ise ekmek ve su ile vakit kaybetmek istemiyorum.
  • Mümkündür. İnsan özgürce karar verebilir.
  • İzafiyet kavramı burda da devreye giriyor sanırım. İlginç bir soru.

Yaptığımız seçimler neye göre sorusunu beraberinde getirdiği gibi cevaplarını da barındırıyor.

Özgür irade kavramı bile, insanın düşünce kapasitesi ile sınırlı oluşmuş bir kavram, cevabını insanın vermesi, sonsuza yakınsar gibi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: PaiMei

Var gibi görünse de yok Ben bir tercih yaptığımda; bu tercihi yaşamışlıklarım, çevrem, genlerim, yine çevre şartlarıyla oluşmuş düşünce tarzım vs. gibi etkenler sonucunda yapıyorum. Benim bu sahip olduklarım ben'i oluşturuyor. Yani aslında ben, çevremim, yaşadıklarımım, genlerimim. Başka biri bunlara sahip olsaydı "ben" olacaktı. O halde hür iradem var mıdır? Yoktur. Diye düşünüyorum.

Elini ateşe sok çekme olayının ise konuyla alakası yok. Çok basit ve yanıltıcı bi örnek. Elimi ateşten çekerim çünkü beynim o yönde karar verir, düşünmem o anda, bu karar değil reflekstir.

Hür irade yoksa mahkemeler çok saçma o zaman. Irak'ta sivilleri öldürenler suçlu değil vs. vs. vs.....

• quote:

Orjinalden alıntı: _Akıncı
    Hür irade yoksa mahkemeler çok saçma o zaman. Irak'ta sivilleri öldürenler suçlu değil vs. vs. vs.....

Hayır olur mu öyle şey. Hiç bir cezanın olmadığını düşün? Yaşanılabilir mi dünyada? Cezalar caydırıcılık için var. Öyle veya böyle yapılan kötü şeyin cezası çekilmeli.

Ama bu çok garip bi konu. Kabul edilmesi zor yerlere gidiyor ucu. Evet masum insanları öldürenler suçlu fakat o insanların yerinde sen olsaydın, masum insanları sen öldürürdün. Buna inanan biri dinlere inanamaz, kabul etmenizi beklemiyorum o yüzden.
  • bir hukuk öğrencisi olarak, insanı insan yapan şey hür iradesidir
  • quote:

Orjinalden alıntı: PaiMei

Var gibi görünse de yok Ben bir tercih yaptığımda; bu tercihi yaşamışlıklarım, çevrem, genlerim, yine çevre şartlarıyla oluşmuş düşünce tarzım vs. gibi etkenler sonucunda yapıyorum. Benim bu sahip olduklarım ben'i oluşturuyor. Yani aslında ben, çevremim, yaşadıklarımım, genlerimim. Başka biri bunlara sahip olsaydı "ben" olacaktı. O halde hür iradem var mıdır? Yoktur. Diye düşünüyorum.

senin deyiminle yaşamışlıkların yani deneyimler farklıdır
    çevre şartları farklı
    genlerse daha farklı

deneyimler bizzat senin yaşadığın tecrübe edindiğin olay ve olgulardır
    çevre şartları bulunduğun ortamın gerektirdiği istem dışı gelişen şartlardır

insan birşeye karar verirken birçok kıstas devreye girer ve beyin bu kıstasları değerlendirirken ya mantıksal olarak ya da duygusal olarak bir seçim yapar.mantıksal ve duygusal kararların sonuçları farklı olabilir...
    Hangisini seçeceğine benliğinle karar verirsin

zaten seçme ve değerlendirme şansın ile hür bir iradesindir.....

normalde hür olan irade belirli unsurla etki altında kalabilir belirli bir kararı seçmeye zorlanabilir ama bu genel anlamda onun özgür olmadığı anlamına gelmez.!

• ozgur irade vardir.cunku kisilerin kendi duygu ve dusunceleriyle ozgurce gerceklestirdigi olaylar onlarin kendi ozgur iradeleriyle yani olaylardan etkilenmeyip aldilari kararlardir
  • zaten bizi oluşturan çevremiz yaşadıklarımızdır. Yani şeçimi onlar yapar. ama onlarıda biz seçeriz. anladınnn!
  • ama ne olursa olsun insan özgür iradesiyle herşeye karar vermelidir...
  • quote:

Orjinalden alıntı: lazer__
    normalde hür olan irade belirli unsurla etki altında kalabilir belirli bir kararı seçmeye zorlanabilir ama bu genel anlamda onun özgür olmadığı anlamına gelmez.!

Özgürce seçimler yapıyoruz, fakat bunlar hep birşeylerin etkisinde. Ben buna özgürlük demiyorum. Belirli şartlar altındaki özgürlük... Kinlendiğim bir insana silah doğrultmuşum, özgürce(!) karar verip onu öldürüyorum. Öldürmeyebilirim de, bu seçimi özgür olarak yapmışım gibi bir durum var ortada, sonuçta beni kimse zorlamadı. Fakat kin duygusunun esiriyim aslında, bence bu özgürlük değil. Birşeylere bağlı verdiğim karar. Sakin kafayla düşünsem vurmam. Veya genlerim beni sakin bir insan olarak kodlamışsa, vurmam.

Anahtar cümle bu bence; benim yerimde sen olsaydın ben olacaktın. Nerde özgür irade? Beni senden ayıran soyut bir fark var mı? Çevreden, genlerden, deneyimlerden bağımsız bir şeye sahip değiliz. Aldığımız tüm kararlar, davranışlarımız bunların etkisinde.

Yani "özgür irade" diye insan varlığından soyut ruh gibi bir kavram yok. Benim yerimde sen olsaydın, sen bendin, bitti

@tuunayt

Sahip olduklarımızı biz seçmeyiz. Doğuştan sahip olduklarımız ekseninde hareket ederiz, çevresel şartlar altında gelişen kişiliğimizle yine çevresel şartlar izin verdiği ölçüde artık ne kazanırsak ona sahip oluruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PaiMei -- 29 Mart 2009; 1:16:08 >

• söylediğim ince çizgiyi atlıyorsun
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.